Na, melyik gázszerelőből lett szállodapiaci guru?

Publikálás dátuma
2018.03.08 06:22
Illusztráció/AFP
Fotó: /

A Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó tőzsdei társaságok részvényei több hete tendenciaszerűen veszítenek az értékükből, annak ellenére, hogy tegnap a nap végén erősödést lehetett tapasztalni. Amikor Mészáros Lőrinc bejelentette, hogy egyre aktívabb szerepet kíván betölteni a Budapesti Értéktőzsdén, akkor a közvetlen vagy közvetett érdekeltségi körébe tartozó Konzum, az Opus, az Appeninn és részben a CIG Pannónia papírok árfolyama az egekbe szökött. Ezzel egyidejűleg nem volt olyan nap, hogy a kisbefektetők ne rángatták volna le és fel az árakat, hatalmas kilengéseket előidézve. A Mészáros-papírokhoz való fura ragaszkodás oka egyértelmű volt.

A részvénytulajdonosok úgy ítélték meg, hogy a részvényeik jövője biztató, hiszen aki ilyen szorosan kötődik a miniszterelnökhöz, annak "portékájában" meg lehet bízni. Az elmúlt egy hónapban azonban ez bizalom egyértelműen foszladozóban volt, tegnap azután furcsa dolgok történtek. Fél órával a tőzsdezárás előtt még 15 százalékkal alacsonyabb árfolyamon kereskedtek a Konzummal, zárásra azonban már 3,77 százalékos nyereséget könyvelhettek el a befektetők az előző naphoz képest. Az Opus forgalma is másfélszeresen múlta felül a szinte mindig élenjáró OTP-jét. Mindez azonban semmit sem változtat azon a tényen, hogy a Mészáros-papírok tendenciaszerűen hanyatlanak.

A Konzum-részvények tegnap, egyébként ünnepélyes pompával bekerültek a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájú részvényeinek sorába, majd valamivel 11 óra előtt késő délutánig fel is függesztették a papírokkal való kereskedést. A társaság ugyanis bejelentésére készült amit később meg is tett: a decemberben bejelentett 30 milliárd forintos tőkeemelés folytatásaként, újabb vagyonelemekkel bővíti portfólióját. A tőzsdei társaság a várhatóan április 30-ig lezáruló, két lépésben megvalósított tőkeemelés eredményeként kizárólagos befolyást szerez a BLT Group Zrt.-ben amely a Balatontourist csoportot takarja, illetve három balatoni ingatlant tulajdonol, továbbá megszerzi a Hunguest által üzemeltetett Bál Resort hotelt is. Ezekkel a lépésekkel szándékaik szerint Magyarország legnagyobb szállodacégévé válnak.

A Balatontourist saját üzemeltetésben és franchise rendszerben jelenleg 10 kempinget működtet, ilyenformán a tó körüli szálláspiac legnagyobb szolgáltatója. A Hunguest Hotels jelenleg összesen 25 szállodát üzemeltet, ebből 5-öt külföldön.

A Konzum és a szintén tőzsdei cég Opus tulajdonosainak átfedése miatt érdekes hír, hogy március 23-án közgyűlést tart a Mátrai Erőmű, melynek napirendjén vezetőségcsere is szerepel - derül ki az energiacég honlapján közzétett meghívóból. Ez cáfolni látszik az Indexen megjelent találgatásokat, miszerint az erőmű vevője, az Orbán-strómanként elkönyvelt Mészáros Lőrinccel párba állt cseh EPH a választásokig várna az ügylet szentesítésével. A meghívó összeférhetetlenségek tisztázását is ígéri. Tegnap a Konzumhoz hasonlóan Mészáros Lőrinchez tartozó és tőzsdén jegyzett Opus - amelynek árfolyama a hírek megjelenése után nyaktörő hullámra ült - hivatalos cáfolatot is közzétett.

Shortolás következik?
A Mészáros-papírok esésének tendenciája, függetlenül a tegnapi emelkedést tükröző részvényárfolyamoktól, sokakat elgondolkodtatnak. Ilyenkor jöhet szóba az úgynevezett shortolás (rövidre eladás), ahol az eladó csak kölcsönveszi a részvényt, vagy még azt sem, esetleg csupán egy ígéretet adnak el egy megállapodás szerinti áron való teljesítésre. Azzal az elvárással köt az eladó shortoló ilyen ügyletet, hogy később, amikor a kölcsönzött papírokat vissza kell adnia, illetve teljesítenie kell, a megállapodás szerinti árnál alacsonyabb áron tudja majd megvenni őket. Olyankor történik mindez, ha a részvényt a piac túlértékeli és áresés várható, és a shortoló ebből az áresésből igyekszik profitálni. Persze mindezzel csak rövid távon érdemes élni.2018.03.08 06:22

Bezárja két budapesti fiókját a CIB Bank

Publikálás dátuma
2018.09.21 20:25
A kép illusztáció
Fotó: Népszava/
A Bécsi úti és a gazdagréti fiók még november 30-ig lesz nyitva.
A CIB Bank november 30-án – 2021-ig szóló stratégiai célkitűzéseivel összhangban – bezárja Budapesten a Bécsi úti, valamint a gazdagréti fiókját – közölte a hitelintézet pénteken, a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A közlemény ismerteti: a digitális átállás és a költséghatékonyság javítása kiemelten fontos a bank számára. A CIB anyavállalatával, az Intesa Sanpaolo Bankcsoporttal közösen, idén meghatározott stratégiai célkitűzések szerint a bank egészét átható digitális átállást hajtanak végre, a fizikai hálózat szerep- és feladatkörének átalakításával. A bankfiókok fokozatosan inkább a tanácsadás helyszíneivé válnak, míg a pénzügyi tranzakciók egyre nagyobb része digitális csatornákra terelődik. A CIB Bank közel 70 fiókjával továbbra is országos lefedettséget biztosít. Univerzális szolgáltatóként kíván jelen lenni a piacon, és változatlanul értéknek tekinti a személyes kapcsolatot ügyfeleivel, miközben tovább erősíti digitális csatornáin elérhető szolgáltatásai körét – írták.
Szerző
2018.09.21 20:25
Frissítve: 2018.09.21 20:25

324,04 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.21 20:04
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 324,04 forintra emelkedett este hét órára a reggel hét óra körül jegyzett 323,46 forintról. Az euró pénteken 323,10 és 324,28 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 286,20 forintról 287,80 forintra, a dolláré pedig 274,55 forintról 275,88 forintra emelkedett.

Gyengült a font a brit kormányfő kijelentése miatt

Pénteken gyengült a font a dollárral szemben a brit kormányfőnek arra a kijelentésére, hogy holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalások. Theresa May nyilatkozata előtt a font 1,3148 dollárt ért, mintegy 50 perccel később, 15.55 perckor pedig már csak 1,3069 dollárt. Este hét óra után a font 1,3079 dollárt ért.

Szerző
2018.09.21 20:04
Frissítve: 2018.09.21 20:04