Nem zavarja a kormánypártot a korrupció

Publikálás dátuma
2018.03.10 06:08
Népszava fotó
Fotó: /
Az ellenzéki pártok támogatják, a Fidesz azonban elutasítja a Transparency International „Javaslatok a korrupció visszaszorítására Magyarországon” című 12 pontból álló tanulmányát. Az ötven oldalas elemzést és javaslatcsomagot a Transparency International Magyarország a civil szervezeteket tömörítő Civilizáció csoport kezdeményezésére készítette és küldte el az országgyűlési választásokon induló és a közvélemény-kutatások szerint mandátumra esélyes pártoknak.

A tanulmány többek között azt javasolja, hogy teremtsék meg az ügyészség elszámoltathatóságát, tegyék átláthatóvá a közbeszerzési intézményrendszert, kormánytól független szervezetek ellenőrizzék az EU-s fejlesztési források felhasználását, váljon világossá és szigorúan ellenőrzötté a pártfinanszírozás. Javasolják azt is, hogy kapjanak hatékony védelmet a közérdekű bejelentők, komolyan ellenőrizzék a döntéshozók és a családtagjaik vagyonosodását, állítsák le a civil szervezetek elleni uszítást, és biztosítsák a kormánybefolyástól mentes, tárgyilagosan tájékoztató média működését. 

A Párbeszéd, a DK, a Fidesz és az LMP válaszolt. A három ellenzéki párt egyetértett abban, hogy ha bejutnak az országgyűlésbe, akkor a tanulmányban leírt célok eléréséért fognak dolgozni. A Párbeszéd egyenesen azt közölte: a párt és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje messzemenőkig egyetért a Transparency 12 pontjával, és kormányra kerülése után kezdeményezi azok törvénybe iktatását.

A Fidesz azonban a tanulmányt politikai pamfletnek minősítette. Figyelemre méltó, hogy az összeállítás egyetlen állítását sem cáfolták konkrétan, és egyetlen javaslatról sem írták meg, megvalósítása miért nem járulna hozzá a korrupció visszaszorításához.

– A javaslataink pártfüggetlenek, tehát azokat bármilyen összetételű kormány megvalósíthatná – fogalmazott Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Szerző
2018.03.10 06:08

Akire Kövér rámutat, félmilliót fizet - újabb képviselők bírságát hagyta helyben a mentelmi bizottság

Publikálás dátuma
2019.02.18 19:54

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A rabszolgatörvény ellen tiltakozók közül öt újabb ellenzéki képviselő büntetéséről született döntés.
Miután Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) esetében már sor került erre, hétfőn további ellenzéki képviselők ügyében is helyben hagyta az Országgyűlés mentelmi bizottsága Kövér László házelnök korábban kirótt büntetését. Kövér a rabszolgatörvény megszavazása elleni tiltakozást veri le a képviselőkön: az ellenzékiek ugyanis a munka törvénykönyve túlóra-szabályozását érintő módosításának decemberi tárgyalásakor többek közt a házelnöki pulpitus elfoglalásával próbálta akadályozni a Fidesz kétharmados úthengerét.
Ez alkalommal a következő képviselők tiszteletdíjának több mint félmilliós megvágásáról született döntés:
  • Bangóné Borbély Ildikó (MSZP),
  • Harangozó Tamás (MSZP),
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP),
  • Szabó Sándor (MSZP)
  • és Tóth Bertalan (MSZP).
Az ellenzéki politikusok korábban azt kérték a testülettől, helyezze hatályon kívül Kövér döntését. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, hasonlóan előző héten Tordai és Varju kéréséhez.
Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem. Szerinte az Országgyűlés elnöke majdnem minden ülésen megsérti a ház méltóságát, és ez ellen az elmúlt években soha eljárás nem indult.
Kunhalmi Ágnes szerint egyértelműen kettős mérce működik, az ellenzéki országgyűlési képviselőket lényegében kizárták a parlamentarizmusból, a politikai rendszer egészéből. Kövér László hatóságként működik, "önkényesen, pofára osztogat büntetéseket", ilyen 2010 előtt nem volt. Úgy látta, nagyon súlyosan csorbulnak az ellenzéki képviselők jogai. Hozzátette: a tiszteletdíjat a "néptől" kapják, nekik "Kövér úr nem főnökük."
Tordai esetében hétfőn a parlament 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyta helyben az Országgyűlés elnökének határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.
2019.02.18 19:54

Marad a napos idő, 15 fok is lehet

Publikálás dátuma
2019.02.18 17:49

Fotó: Shutterstock/
Csak az éjszakai fagyok emlékeztetnek arra, hogy elméletileg még tart a tél.
Kedden többnyire derült vagy gyengén fátyolfelhős, csapadékmentes időre számíthatunk. Éjszaka újra többfelé válik párássá a levegő, és elsősorban az északkeleti országrészben köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely kedden a nap első felében szinte mindenhol feloszlik. A légmozgás mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden jobbára 10 és 15 fok között alakul, de a tartósabban ködös tájakon ennél több fokkal hűvösebb lesz.
Szerző
2019.02.18 17:49