Előfizetés

Nagyüzemi ajánlásmásolás - Újabb visszaélések

L.T.
Publikálás dátuma
2018.03.10. 06:04
LISTA 18 párt neve már egészen biztosan szerepel majd az április 8-i szavazólapokon - Népszava fotó
 Újabb visszaélésekre derült fény az ajánlásgyűjtéssel kapcsolatban: számos körzetben másolták az adatokat a támogatók tudta nélkül.

Öt újabb országos pártlistát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így 18 párt neve már egészen biztosan szerepel majd az április 8-i szavazólapokon. A pénteki ülésen nyilvántartásba vették az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, az Iránytű Párt, a Közös Nevező 2018, a Magyar Igazság és Élet Pártja, valamint a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt országos listáját is. A testület 10 esetben viszont elutasította a nyilvántartásba vételt, ezek a pártok ugyanis nem teljesítették az országos lista állításának feltételeit. Az NVB-nek még 12 párt kérelmét kell megvizsgálnia szombat éjfélig.

Elutasítottak
Az NVB az Alternatív Magyar Néppárt, a Demokrata Párt, az Együtt a Magyar Kisebbségekért és Hátrányos Helyzetűekért Párt, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, a Haladó Magyarországért Párt, a Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, az Összefogás a Civilekért Párt, a Rend és Elszámoltatás Párt, a Tenni Akarók Magyarországi Pártja, a Minden Szegényért Párt listájának nyilvántartásba vételét utasította el. A döntések nem jogerősek, azok ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy további pártok buknak majd el az ajánlások ellenőrzésén, az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis sok esetben csak másolták az ajánlásokat. A Pest megyei 5-ös körzetben például megtalálták a helyi jobbikos jelölt, Varga Zoltán Péter aláírását A Mi Pártunk – IMA nevű párt által leadott íveken, pedig a politikus csak a saját pártját támogatta. – Bementem a helyi választási irodába és meggyőződtem arról, hogy meghamisították az aláírásomat – mondta a Népszavának Varga Zoltán Péter, aki emiatt a rendőrségen is feljelentést tett.

Orosházán már a nyomozást is elrendelte a rendőrség egy hasonló ügyben. Füvesi Sándor, az MSZP képviselőjelöltje közokirat-hamisítás, személyes adatokkal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt tett feljelentést, a párt delegáltja ugyanis több gyanús aláírást talált a leadott íveken. Olyanok aláírása is szerepelt a papírokon, akik biztosan állítják, hogy nem írták alá azt; és volt olyan eset, amikor különböző pártok ajánlóívein megegyezett az aláírók sorrendje. Hozzátette, ő is szerepel ajánlóként öt jelöltnél, miközben már nyilvántartásba vett képviselőjelöltként indul a választáson Békés megye 4. számú választókerületében. Feltehetően a négy évvel ezelőtti adatok kerültek az ügyeskedőkhöz, Füvesi Sándor esetében ugyanis a régi lakcímével írták alá az íveket. A nyomozást végül a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt rendelték el.

Lévai Katalin pártja, a Lendülettel Magyarországért nevű szervezet miatt is feljelentést tettek, Szávay István, jobbikos politikus ugyanis az ügyészséghez fordult az ügy kivizsgálása érdekében. Mint arról tegnap beszámoltunk, a Lévai Katalin által leadott ajánlások legalább 27 esetben teljesen megegyeztek a Fidesz által leadott íveken található adatokkal, illetve sorrenddel.

Pénteken éjfélig döntöttek az egyéni körzetekben induló jelöltek nyilvántartásba való vételéről is. A tegnapi adatok szerint a 106 egyéni körzetben nagyjából 1600 jelölt adott le 500-nál több érvényes ajánlást, további 300 esetet pedig még vizsgálnak. Ez azt jelenti, hogy átlagosan legalább 15 egyéni jelölt indul majd egy-egy körzetben, de néhol – különösen azokon a helyeken, ahol a baloldal esélyes – még ennél is több induló lehet. Figyelemreméltó az is, hogy eddig több mint ezer induló nyilvántartásba vételét tagadták meg, azaz ők nem tudtak 500 érvényes ajánlást összegyűjteni.

Dühös szlovákok - Tízezres tüntetés Pozsonyban

Publikálás dátuma
2018.03.09. 22:34
AFP fotó
Helyszíni becslések szerint tízezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén pénteken késő délután annak a tüntetésnek a keretében amelyet "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelszóval hirdettek meg.

A tüntetés a múlt heti, a meggyilkolt újságíróra való, akkor még politikamentes emlékezésként meghirdetett több ezres "gyászmenet" folytatásának tekinthető, ám attól eltérően a mostani megmozdulások szervezői követeléseik között már nyíltan megjelölték a kormány távozását is.

A délután ötre meghirdetett tüntetés résztvevői fél órával a rendezvény kezdete után már csaknem egészében megtöltötték az SNP teret, az 1989-es rendszerváltoztatás legnagyobb tömegrendezvényeinek helyszínét. Bár a résztvevők számáról eddig hivatalos becslés nem látott napvilágot, ennek alapján feltételezhető, hogy a mostani a legnagyobb részvételű pozsonyi tömegmegmozdulás volt 1989 óta.
A tüntetők egy része "Elég volt Ficóból" és hasonló kormányellenes jelszavakat tartalmazó transzparenseket emelt a magasba. Sokan közülük az allforJan hashtaget tartalmazó kitűzőt viseltek, utalásként a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra. A tüntetés szónokai többnyire az újságíró-gyilkosságról, annak vélt összefüggéseiről, Robert Fico kormányának távozásáról és a tüntetés békés megtartásának fontosságáról beszéltek.

A szervezők hat óra körül jelentették be a tüntetés végét, azt követően a tömeg szétoszlott.

Az SNP téren tartott tüntetés után egy, szinte kizárólag főiskolás korú fiatalokból álló, legfeljebb kétszáz fős tüntető csoport jelent meg a pozsonyi kormánypalotánál és az épület előtt lévő Szabadság téren. A fiatalok - akik közül többnél alkoholos italokat lehetett látni - Robert Ficót és kormányát távozásra felszólító transzparenseket erősítettek a kormánypalota kerítésére. A tüntetők - olykor nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket skandálva - követelték a kormány távozását, továbbá tagjainak bebörtönzését.  Pénteken hasonló, de jelentősen kisebb megmozdulásokat tartottak több más szlovákiai városban is. Azokon néhány százan, illetve egy-két ezren vettek részt.

Robert Fico kormányfő a héten többször is megismételte, hogy "az újságíró- gyilkosság után történtek" egy olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részei, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott." A kormányfő a kialakult feszült belpolitikai helyzetről pénteken a másik két legfőbb közjogi méltósággal Andrej Kiska államfővel és Andrej Danko házelnökkel is tárgyalt, bár az egyeztetésen a tervekkel szemben nem írtak alá közös deklarációt, mindhárman a "társadalmon belüli nyugalom" fenntartása érdekében emeltek szót.

Kunhalmi Ágnes és Dobrev Klára: Girl power a kultúrban

Nagy B. György
Publikálás dátuma
2018.03.09. 20:57
Fotó:Tóth Gergő
El ne dobja senki a szavazatát – óvott mindenkit a kamupártoktól Kuncze Gábor Kunhalmi Ágnes jelöltbemutató fórumán. Lendvai Ildikó szerint az igazságosság nevében kell megnyerni a választást, Dobrev Klára szerint pedig a jó kormányzás lehetősége miatt. Az MSZP kampányarca – aki Kuncze szerint élő bizonyítéka, hogy a politika lehet csinos – bízik benne, hogy el fogja söpörni a 18 kerület és az ország a kormányt, mert négy újabb fideszes évet nem bírnak ki az emberek.

Faltól falig a Pestszentimrei Művelődési Ház – a kerület fideszes vezetése ugyanis minden nagyobb fedett placcról kiszorította Kunhalmi Ágnest, így az MSZP kampányarcának jelölt-bemutató rendezvénye egy közepes „kultúrban” szoronkodik. Itt sűrűl a baloldali „girl power”: Kunhalminak a Lendvai Ildikó, egykori MSZP-s frakcióvezető korteskedik, illetve a DK-s Dobrev Klára. (Terv szerint „párbeszédes” Szabó Tímea is lelkesedett volna, de egy influenza-szerű betegség otthon marasztalta.) Azért egyetlen férfiember is akad, Kuncze Gábor – aki nemcsak politikusi minőségében gyürkőzik, hanem pedáns hangtechnikusként a rendezvény hoppmesterének mikrofont és szót biztosít.

A politikusok színre lépését előzenekar előzi: Gerendás Péter az. Elővezetett művészetét mindenki értékelje ízlése szerint, de az mindenképp pozitívum, hogy – saját bevallása szerint – utoljára Hódmezővásárhelyen lépett kampányszínpadra. Nem vitás, a helyzet más, míg Márki-Zay Péternek egy erősen fideszes városban kellett megharcolnia a polgármesteri posztért, míg Kunhalmi Ágnesnek egy billegő körzetet kell meghódítani a 18 kerületben. Ám a múlt – nevezetesen 2014 – azt mutatta, hogy összefogás nélkül nem megy: akkor mehet biztosra, ha az összes demokratikus ellenzéki párt felsorakozik. Négy éve nem tette, így Kunhalmi ötvenhat vokssal alulmaradt – ám ha az LMP most beadja a derekát, akkor nagyon nagy eséllyel behúzhatja a választókerületet.

Lévait a Fidesz tolta meg

A politikusok közül Kuncze Gábor kezd, és szomorúan konstatálja, hogy eddig az ígéretcunami áradt a kampányokban, most viszont a hülyeség dől. Azért ő sem marad le, igaz, ami a volt belügyminiszter száján kijön, az inkább cinizmus – példának okáért Pócs János nevébe ö betűt javasol. Joggal: a fideszes politikus nemrég arról értekezett, hogy Jézus jász volt, mert jászolban született. A legnagyobb sikert azonban nem az altesti politikai humor aratja, hanem az, amikor Kuncze az állami egészségügyről beszél, mondván, ott csak meghalni lehet. A Fideszre, mint pártra nem sok szót veszteget, csak a kamupártok vonatkozásában: Kuncze szerint egyértelmű, hogy Lévai Katalinnak, az MSZP-kormány volt miniszterének a kormánypártok adták oda az ajánlók jegyzékét. A cél a volt belügyminiszter szerint egyértelmű, a hatalom azt szeretné elérni, ha az emberek eldobálnák a szavazataikat (értsd: kamupártokra adnák). Úgyhogy mindenki legyen észnél, és létező, érdemi párt neve mellé tegye csak az x-et. És mielőtt elmennek szavazni, parafrazeálja Orbán Viktor Kuncze Gábor, mindenki beszélje rá jobboldali szomszédját, hogy tartson otthon egy másik embert is.

A kamut végképp elsöpörni

A magát hivatalos ellenállóként aposztrofáló Lendvai Ildikó többször megpróbál felmenni a színpadra, de amint megközelíti a mikrofont elindul egy bejátszás. De a volt frakcióvezetőt ez nem zavarja, hiszen abból, hogy kétszer mehetett fel a pódiumra, arra a következtetésre jut, hogy felmenő szakaszban van az ellenzék. Már csak azért is, mert Lendvai szerint nem véletlenül éljük a kamupártok korát – hiszen kamukormányzás van, nem véletlen, hogy a kabinet nem beszél az egészségügyről és az oktatásról és az emberek életéről. A teljesítményhiányt viszont el kell fedni, a legjobb „takaróanyag” a kamu: így kamuellenséget kreálnak (lásd: ENSZ), kamuígéreteket tesznek (lásd: Erzsébet-utalvány, amit Lendvai szerint boldogan el kell költeni, majd a szavazófülkében kormányt váltani), kamurémségeket kreálnak (a mecsetek árnyékában bogarat köll majd fogyasztani, Fazekas Sándor agrárminiszter szíves közlése szerint). A legnagyobb baj viszont, hogy a kamut mindenki elhiszi, miszerint ha kormányt vált az ország, akkor kötelező lesz a pedofília, az igaz magyarok a híd alatt alszanak, illetve feltámad az SZDSZ (megjegyzendő: Kuncze Gábor már itt van.) Úgyhogy Lendvai szerint az igazság nevében kell megnyerni ezt a választást és végleg elsöpörni a kamukormányt.

Orbán csak bunkó

Dobrev Klára bízik a kormányváltásban, de az erőst bosszantja, amikor valaki azon sápítozik, mi lesz a rezsimcsere után. Gyurcsány Ferenc szerint felesége szerint egyértelmű a válasz: az Orbán-kabinet alternatívája egy normális kormány, ami intézi „közös ügyeinket” (lásd: oktatás, egészségügy, stb.) Amelyekről – noha a legtöbb embert ezek a témák foglalkoztatják – Orbán nem beszél. Egyszerűen azért, mert egy olyan világot épített fel a hatalom, aminek semmi köze a mindennapokhoz. Amikor valaki bemegy egy kórházba azon aggódik, hogy az orvoshiány miatt majd egy szemész operálja a vakbelét, de az semmiképp nem jut eszébe, hogy úristen, mindjárt jönnek a migránsok. A jó kormányzást nem az jelenti, magyarázta Dobrev, hogy valaki félelemmel önti le az országot, hanem azt, hogy az emberek megbeszélik az ügyeiket. Csakhogy a Fidesz kerüli a beszélgetést és a vitát (a miniszterelnök sem vállalt szócsörtét vagy 12 éve) – és száműzte a kölcsönösséget, a kompromisszumot. Pedig az igazi erőt az jelenti, hogy valaki képes vitatkozni, és elismerni a másik igazát – ebben pedig a nők remekek és kemények. Úgyhogy téved Orbán, amikor azt állítja, a nők nem elég erősek a politikához. Dobrev szerint épphogy a kompromisszumképtelen miniszterelnök nem erős, csak bunkó – de a két jelző nem szinonima.

Újabb négy évet nem bír ki

A Fidesz majd biztos azzal vádolja, hogy a nyugdíjas szavazókra vadászik, vélekedik Kunhalmi Ágnes, aki nem akar csalódást okozni a kormánypártnak, úgyhogy a nyugdíjasokkal kezd. Akik támogatni kényszerülnek az unokáikat, mert a Fidesz-kormány alatt két és félszeresére emelte a tandíjat. Azaz aki az idős generációt támogatja, az a fiatalokat is segíti. A szocialista politikus nem álszenteskedik, gyorsan világossá teszi, hogy a tét a hatalomváltás. Mert hatalom kell ahhoz, hogy újra lehessen nyitni az iskolát, hogy az önkormányzat ne csapja rá az ügyfelekre az ajtót. És a hatalomváltás reális opció – Kunhalmi szerint épp azért hivatkozik arra, hogy Isten kegyelméből kormányoz, mert a nép akaratára nem tud. Úgyhogy a szocialista politikus arra készül: április 8-án kisöprűzik a hatalomból Orbánt.

És akkor eljön a jó kormányzás ideje. Most ugyanis Pestszentlőrinc és Pestszentimre mintegy 100 ezer lakosa úgy érzi: nem tud kihez fordulni a kerületben (ahol a kormánypárt az úr). Épp ezért fideszes és jobbikos szavazók egyaránt megtisztelték ajánlószelvényeikkel. Úgyhogy Kunhalmi érzi, hogy most behozza azt az 56 voskot, amivel négy éve alulmaradt. De a szocialista politikus nem állt meg a parlament bevételénél, szerinte csak akkor tud segíteni az embereknek a jelenlegi ellenzék, ha a Tisztelt Ház után az önkormányzatokat is meghódítja. Mert a 18-dik kerület nem bír ki még négy fideszes évet: nem bírja ki a Havanna-lakótelep, nem bírja ki a Dél-pesti Kórház.