Irán a BBC-t zaklatja

Publikálás dátuma
2018.03.12 16:31
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordult a BBC, hogy elérje: Irán hagyjon fel a brit médiaóriásnál dolgozó perzsa munkatársak és otthon maradt családtagjaik zaklatásával. Teherán csaknem egy évtizede fenyegeti a BBC-nél dolgozó perzsa újságírókat, akiket kémeknek és az ország árulóinak tart.

Irán a vitatott 2009-es elnökválasztást követően pécézte ki a BBC-t, amelynek munkatársai több riportot is közöltek a gyanús körülmények között megrendezett voksolásról és annak előzményeiről. Ettől kezdve a brit médiacég újságírói, operatőrei és a csaknem harminc fős stáb összes tagja nem kívánatos személy lett Iránban. A hivatalos iráni sajtóban csak „állítólagos perzsa újságírókként” utalnak rájuk, és rendre megtagadják tőlük a beutazási engedélyt az országba.

Az elmúlt csaknem egy évtizedben több tucat rokont, hozzátartozót és barátot vesztettek el úgy a Londonban dolgozó irániak, hogy a temetésre nem engedték őket haza.

Ám ez csak a jéghegy csúcsa.

A BBC perzsa részlegének munkatársai folyamatos rettegésben élnek, mikor jön a telefon, hogy egy hozzátartozójuknak fontos gyógyszerre volna szüksége, de csak akkor kaphatja meg, ha ő kilép a szolgálatból.

Nemrég az egyik fiatal kollégát azzal hívták fel Teheránból ismeretlenek, hogy hagyjon fel a BBC-nél végzett munkájával, vagy kezdjen el jelentéseket írni kollégáiról, ha még szeretné életben látni 27 éves nővérét. A fiatal nőt aznap este vették őrizetbe az iráni fővárosban. Hogy nyomatékot adjanak „kérésüknek”, a nővérét 17 napra magánzárkába csukták.

Egy másik munkatárs névtelen e-mailt kapott. Ebben megfenyegették, hogy ha nem jön el a BBC-től, baja esik a családjának. Egyszersmind megemlítették, tudják, hogy az illető 10 éves gyermeke melyik londoni iskolába jár.

Egy vezető műsorkészítő idős édesanyját azzal hívták Teheránba, hogy a fiának autóbalesete lehet Londonban, ha továbbra is a BBC-nél dolgozik. (A férfi védelmét a Scotland Yard azóta megszervezte, és egyelőre biztonságban van.)

A BBC most elégelte meg az évek óta tartó zaklatást, és fordult az ENSZ-hez. „Azért kényszerültünk erre a lépésre, mert a teheráni kormány eddig egyetlen, a helyzet tisztázására tett megkeresésünkre sem reagált” – mondta Tony Hall, a BBC főigazgatója.

Tavaly a világszervezet rapportőre feltette a kérdést Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszternek, mi az oka a BBC elleni fellépésüknek. Amennyiben az iráni kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy a cég perzsa munkatársai törvényellenes tevékenységet folytatnak, ezeket hozza nyilvánosságra. Válasz azóta sem érkezett.

Irán állandó ENSZ képviselője ugyanakkor azt mondta az Emberi Jogi Tanács hétfői ülésén, hogy „nincs szó fenyegetésről, az ezzel kapcsolatos vádak megalapozatlanok.” Hozzátette: "a BBC perzsa adása nem független, és komoly pénzügyi, valamint politikai kapcsolatban áll a brit külügyminisztériummal és a biztonsági szervekkel”.

Tony Hall erre úgy válaszolt, hogy tudomásuk szerint nem a BBC az egyetlen a médiavilágban, amely zaklatásnak és kényszerítésnek van kitéve, ha Iránnal foglalkozik. "Ez a történet valójában nem csak a sajtóról vagy a BBC-ről, hanem az alapvető emberi jogokról szól” – tette hozzá a BBC főigazgatója.

Szerző
Témák
IránBBC
2018.03.12 16:31

Izrael és Oroszország is visszakozott a lelőtt katonai gép ügyében

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:58
Egy Il-20-as orosz katonai szállítógép. Ezt a géptípust találta el a szír légvédelem szintén orosz gyártmányú rakétája Latakia f
Fotó: AFP / Russian Defence Ministry / Sputnik/ Aleksandr Tarasenkov
Bár az orosz kormány először először Izraelt vádolta a Szíria felett kilőtt orosz katonai repülő miatt, később Vlagyimir Putyin finomított, Benjamin Netanjahu pedig részvétét fejezte ki az áldozatok miatt. A tét óriási volt, a helyzet egy izraeli-orosz konfliktus lehetőségét is magában hordozta.
Együttérzésének adott hangot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden folytatott telefonbeszélgetésében amiatt, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy orosz harci gépet, és további izraeli-orosz biztonsági együttműködést szorgalmazott – idézi az MTI a Háárec izraeli újság cikkét. Az izraeli kormányfő nyilatkozata egy nagyon feszült diplomáciai helyzet lezárását is jelenti, orosz részről kedd reggel ugyanis még Izraelt vádolták a 15 fős személyzetet szállító Il-20-as elpusztításával.
Az orosz védelmi minisztérium keddi nyilatkozatában ugyan elismerte, hogy a szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszerrel felszerelt szíriai légvédelem lőtt le keddre virradóra a Földközi-tenger felett egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet, de a tárca Izraelt tette felelőssé a történtekért, arra hivatkozva, hogy izraeli harci gépek szándékosan provokálták ki a 15 emberéletet követelő incidenst.
A tárca szóvivője szerint az izraeli légierő F-16-os vadászgépei légicsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia város környékére, majd a leszállásra készülő orosz Il-20-as gépet használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as rakétái a jóval nagyobb orosz gépet találták el, és nem az izraeli vadászgépeket.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban később úgy nyilatkozott, hogy nem az izraeliek lőtték le az orosz gépet, az esemény véletlenek sorozatába illeszkedik
Az izraeli hadsereg eleinte nem regált az őt érő vádakra, mondván, külföldi sajtóértesüléseket nem kommentálnak. A helyzet talán Putyin reakciója miatt is változhatott: Benjámin Netanjahu mindenesetre kedd este - szokatlan módon a leszentebb zsidó ünnep, a Jóm Kipúr előestéjén - telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal a lelőtt orosz harci gép ügyéről. Az izraeli kormányfő együttérzését fejezte ki az Il-20 típusú orosz gép tizenöt fős személyzetének halála miatt. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint az orosz katonák szíriai ellenzéki erőkkel szembeni felderítő feladatot láttak el a térségben, amikor az izraeli légitámadás miatt riadóztatott szíriai légvédelmi rakéta lelőtte a gépüket. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Szíria a felelős az orosz katonai repülő lelövéséért, és megígérte, hogy Moszkvába küldi az izraeli légierő főparancsnokát, hogy megossza az orosz illetékesekkel az ügy részleteivel kapcsolatos izraeli információkat. 
Az izraeli miniszterelnök kiemelte a biztonsági egyeztetés folytatásának fontosságát Izrael és Oroszország között. Ugyanakkor azt is megerősítette: országa továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétét Szíriában, akárcsak azt, hogy fegyverszállítmányaik Libanonba juthassanak a Hezbollah síita milíciához. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a hétfő éjszakai izraeli légicsapás helyszíne, Latakiát eddig általában elkerülték a fegyverszállításokat megelőző izraeli légitámadások, főként a földközi-tengeri szíriai kikötőváros térségében lévő erős orosz katonai jelenlét miatt.
2018.09.18 21:58
Frissítve: 2018.09.18 22:03

Varsó lekörözte Budapestet Washingtonban

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:20
A lengyel államfőnek nem kellett „emberi jogi aggályoktól” tartania
Fotó: AFP/NurPhoto/ Celestino Arce
A világ két legerősebb politikai vezetője fogadta kedden az Európai Unió két „renitens” első emberét – míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin és a Kreml vendége volt, addig Andrzej Duda lengyel államfő a Fehér Házban Doland Trump amerikai elnökkel parolázhatott. Duda mindenekelőtt biztonságpolitikai, katonai és gazdasági együttműködésről, kereskedelemről egyeztetett Donald Trumppal a Fehér Házban. Washingtoni meghívása a kiemelten jó amerikai-lengyel viszony, a stratégiai partnerség ellenére azért nem szokványos, mert az utóbbi időben Washington és Varsó többször nyílt szóváltásba keveredett emlékezetpolitikai kérdésekben. Legutóbb a holokauszt törvény kapcsán bírálta az Egyesült Államok Lengyelországot. Ilyen vita után a korábbi amerikai elnökök idején aligha jöhetett volna létre a tegnapi vizit, ám Donald Trump elnöksége alatt ez változni látszik. Trump mindenek elé és fölé helyezi a katonai illetve a kereskedelmi együttműködést, emberi jogi és jogállami kérdések látványosan nem érdeklik.    Hogy minek köszönheti Duda a meghívást, amiért annyit lobbizott már eredménytelenül Orbán Viktor?  Lengyelország geostratégiai helyzete miatt kiemelten fontos Washington számára, itt épül az újabb amerikai rakétavédelmi rendszer, Varsó amerikai haditechnikát vásárol az orosz fenyegetettség árnyékában és elsőként az uniós országok közül hosszú távú, rendszeres szállításra szóló szerződést kötött az amerikai cseppfolyós gázra. Donald Trump néhány hónappal hivatalba lépése után, tavaly júliusban már hivatalos látogatást Varsóban. Akkor úgy fogalmazott, "Amerika sosem állt olyan közel Lengyelországhoz mint most".  Ebben vélhetően igaza is van, hiszen a varsói és a washingtoni vezetés csúcsain is az „illiberális” eszmék hódítanak. Az Európai Unió eközben folytatja a 7. cikkely szerinti eljárást Lengyelország ellen és hétfőn a Bukarestben ülésező Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) is felfüggesztette a Lengyel Bírói Tanács (KRS) tagságát. A szavazás igen egyértelmű volt, a jelenlévő száz bíróból csupán nyolc tartózkodott és hatan adtak le ellenszavazatot. A testület honlapján megjelent közlemény szerint az ENCJ tagság feltétele, hogy a csatlakozó ország igazságszolgáltatási intézményei függetlenek legyenek és biztosított legyen a független igazságszolgáltatás. A lengyel igazságszolgáltatási reform nyomán azonban a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége már nem biztosított, ezt állapította meg az ENCJ idén júniusban tett lengyelországi látogatása során, áll a közleményben. Az európai ernyőszervezet hangsúlyozta, a tagállamok szabadon szervezhetik igazságszolgáltatási rendszerüket, de vannak minimumszabályok, amelyeknek meg kell felelni. A Lengyel Bírói Tanács felelős a bírói kinevezésekért, az új rendszerben viszont már zömében politikai kinevezettekből áll, az ENCJ szerint ez aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét. A testület nem szakítja meg kapcsolatát a lengyel tanáccsal, a továbbiakban is monitorozza a lengyel helyzetet, s amennyiben az ország újra teljesíti a tagság feltételeit, a KRS is visszanyeri azt.   
Szerző
2018.09.18 21:20
Frissítve: 2018.09.18 21:21