Zárt ajtókat dönget az LMP

Publikálás dátuma
2018.03.13 06:04
KÉT ÚTON - Szél Bernadett és Molnár Gyula pártelnök FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
A Jobbik szerint a Fidesz járna jól, ha visszaléptetne jelölteket a baloldal javára. Az LMP húzása az MSZP-nek és a DK-nak sem tetszik.

A változás, az ország sorsa az emberek kezében van. A magyarok pontosan látják ezen a választáson is, ki kínál valódi változást, és ki az, aki már lemondott az ország megváltoztatásáról és csak helyezkedik. Minden pártnak át kell ezt gondolnia, így az LMP-nek is – mondta lapunknak Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke.

A hétvégén kiderült, hogy az LMP csak abban az esetben hajlandó megfontolni visszaléptetést más pártok jelöltjei javára, ha az adott választókerületekben a 106 jelöltet állító ellenzéki pártok és pártszövetségek mindegyike, az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik megegyezésre jut. Az LMP politikai tanácsának erről szóló állásfoglalásáról az atv.hu számolt be.

Az LMP március 19-ig mindent megtesz a tárgyalások létrejöttének érdekében, ezt követően viszont a tárgyalásokat lezártnak tekinti. Ha a többi ellenzéki párt kinyilvánítja megegyezési szándékát, akkor az LMP rendkívüli kongresszust hív össze, hogy döntsön a választási együttműködésről. (Szerettük volna megszólaltatni Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját, de ő nem reagált megkeresésünkre.)

Azoknak mindenképp meg kellene tudniuk egyezni, akik nagyjából ugyanazt gondolják a világról – mondta Kunhalmi Ágnes. Az LMP hétvégi állásfoglalását azért is meglepőnek tartja, mert a baloldal éppen tárgyalásban van arról, hogy visszalép Szél Bernadett LMP-s miniszerelnök-jelölt és Hadházy Ákos társelnök javára. Kunhalmi nem adta fel, hogy létrejön a megállapodás. Ha az LMP öt-hat fővárosi körzetben segít a baloldalnak, akkor Budapestről ki lehet söpörni a Fideszt – ismételte meg korábbi kijelentését.

A Jobbikkal való választási együttműködést Kunhalmi Ágnes nemcsak erkölcsi és világnézeti okokból utasítja el, ennek praktikus, taktikai megfontolásból sem lenne értelme. A Fidesz és a Jobbik egy tőről fakad, minden Jobbikra adott szavazat elvész a kormányváltás szempontjából, simán együttműködnének a Fidesszel is – állapította meg az MSZP-s politikus.

Bárkivel, így a Jobbikkal is leülne tárgyalni viszont az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely szerint a kampányfinisben már mindent érdemes megtenni azért, hogy beszélgessenek, de a Jobbik minden csatornán azt kommunikálja, hogy szóba se áll velük. Karácsony erről az MSZP Facebook-oldalán közvetített online fogadóóráján beszélt. Az emberek – mondta – a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredménye után teljes joggal azt várják, hogy az ellenzéki pártok képesek legyenek megállapodni, és ha ez nem sikerül, „elverik a port” azon, aki erre képtelennek tűnik.

A Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, amely mind a 106 választókerületben indít jelöltet, és egyiküknek sem tervezzük a visszaléptetését – ezt Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és kampányfőnöke nyilatkozta a Népszavának. A jobbikos jelölt visszalépése szerinte sehol sem segítené a kormányváltást. Szavazótáboruk egy része ugyanis jobboldali értékrendű ember, jó részük a jobbikos jelölt visszalépése után nem az állva maradt ellenzéki jelöltre, hanem a fideszes jelöltre szavazna.

Így a kormányváltás ügyét is az szolgálja a legjobban, ha mind a 106 választókerületben állva maradnak a jobbikos jelöltek. Emiatt is, és a köztünk lévő értékrendbeli és programbeli különbözőségek miatt sem lehetséges az MSZP-vel tárgyalásokba kezdeni, de az LMP-vel és a Momentummal való érdemi párbeszédre továbbra is nyitottak vagyunk – tette hozzá Szabó Gábor.

Amit most az LMP csinál, azzal csak a Fidesz hatalmon maradását szolgálja – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője. A Jobbikkal a DK továbbra sem hajlandó semmiféle visszaléptetésről tárgyalni, a demokratikus pártoknak azonban (tehát az MSZP-Párbeszédnek, az LMP-nek és DK-nak) mindenképpen meg kellene állapodniuk a közösen indított egyéni jelöltekről. Gréczy hangsúlyozta: akár az utolsó pillanatban is meg lehet egyezni, a visszaléptetett jelölt nevét ilyenkor áthúzzák a szavazólapon.

2018.03.13 06:04

Önkormányzati einstand - Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat

Publikálás dátuma
2018.09.21 06:00
Bajban a büdzsé, viszik a pénzt
Fotó: Népszava/ Vajda József
Választások előtt „kiszórták” a brüsszeli forrásokat, de tetemes a költségvetés hiánya, így most visszaveszi az önkormányzatoktól a pénz egy részét a kincstár – értesült lapunk.
Rekvirálja az állam azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt oly bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. Nem lehet másként értelmezni azt a levelet, amelyet az elmúlt napokban számos település polgármestere megkapott, s egyikük el is juttatta azt a Népszavának. Ebben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára. Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista vezetője szerint az állam így akarja „kozmetikázni” a brutális költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtti propaganda részeként az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. A pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta, s az összegnek csak a töredékét utalta át. A választási propaganda jegyében kiosztott pénz – amellyel egyébként számos kormánypárti polgármester is kampányolt a Fidesz mellett, mondván, lám, nem csak ígérgetni tudnak – jelentős, 1646 milliárd forintos lyukat vert a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva

Ha az önkormányzatok visszautalják ezeket a pénzeket, mindjárt szebb lesz a leányzó fekvése, s - legalábbis papíron - eltűnik a hiány egy jelentős része. Az önkormányzatok élete azonban biztosan megnehezedik. Hajdúdorognak például közel kétszáz millió forintot kell visszaküldenie szeptember végéig, amiből épületfelújítást, barna mezős beruházást, kerékpárút-építést finanszíroznának. Most majd külön-külön kell elkérniük a pénzt a MÁK-tól, s abban sem lehetnek biztosak abban, hogy az átutalás gördülékenyen megy majd. Nemcsak a nagyobb városokat érinti az intézkedés: a pár száz lelkes zempléni Komlóskát közel ötvenmillió forinttól „szabadítja meg” így az állam – tudtuk meg Köteles László polgármestertől. Gémesi György, Gödöllő városvezetője, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez az intézkedés egyértelműen tovább szűkíti a települések önrendelkezéshez való jogát és baljós árnyakat vetít előre. Kerestük az ügyben a Magyar Államkincstárt is, de csütörtök estig nem kaptunk tőlük választ.
2018.09.21 06:00
Frissítve: 2018.09.21 06:00

Több szolgáltatás sem lesz elérhető a Budapest Banknál

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:53
Fotó: Népszava
Fotó: /
Új bankkártya rendszert vezetnek be, ezért október 25-én és 26-án könyvelési, pénztári és pénzforgalmi bankszünnapot tartanak.
A hitelintézet az MTI-vel közölte: a Budapest Bank október 24-én 21 órától október 29-én 06 óráig vezeti be az új rendszert, amely alapján bővíthetik majd a digitális fejlesztéseket, kártyaszolgáltatásaikat. A közlemény idézi Fatér Gyulát, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetőjét, aki elmondta: az új rendszer segítségével digitális fejlesztéseik gyorsabbá válnak majd. A közleményben kitértek arra: az átállás ideje alatt a bankkártyákat a megszokott módon lehet majd fizetéskor használni, illetve és ATM-en keresztül készpénzt is lehet majd felvenni velük, azonban szombat délután előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések. Felhívják a figyelmet arra: a pénzintézet elektronikus csatornáit (Budapest Internetbank, Budapest Mobil Internetbank, Budapest Mobilbank, Business Terminal) nem lehet majd elérni, továbbá nem lehet majd például utalást indítani és fogadni, valamint kártyával kapcsolatos ügyintézést csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet végezni, de arra is csak korlátozottan lesz lehetőség. 
2018.09.20 21:53
Frissítve: 2018.09.20 21:53