22 évesen nem tudott rendesen járni, mára újjászületett

Publikálás dátuma
2018.03.14 06:53

Fotó: /
Fekete Nikolettnél orvosi műhiba miatt kialakult a Little-kór, aminek következtében 22 éves koráig nem tudott rendesen járni, egy kiváló döntés és rengeteg munka azonban megváltoztatta az életét.

Gyermekkorában sokat csúfolták az iskolában átlagostól eltérő testtartása és járása miatt, ám felnőttként talált valakit, aki biztatta, hitt benne. Bánkuti Gabriella fitnesz-világbajnok segítségével újjászületett, panaszai elmúltak, a korábban zárkózott, visszahúzódó lányból, kiegyensúlyozott, boldog nő lett.

- Nem minden napi körülmények között indult az élete.

- Valóban nem. Koraszülött voltam, édesanyám 80 órát vajúdott, az orvosa nem akarta, hogy császármetszéssel jöjjek világra. Ez sajnos műhiba volt, az agyam egy ideig nem kapott oxigént, ezért alakult ki a Little-kór. Az agyamnak az a része sérült, amely a mozgáskoordinációért felel.

- Rögtön tudták, hogy valami baj van?

- Nem, a tünetek 10-12 hónapos koromban jelentkeztek, amikor fel akartam állni. Másfél évesen kerültem a Pető Intézetbe, ott tanultam meg járni.

- Nem gondoltak a szülei arra, hogy beperelik a felelős orvost?

- Nem, abban az időben nem volt rá precedens és úgysem segített volna.

- Integrált iskolába járt. Nem piszkálták a gyerekek azért, mert nem úgy járt és szaladt, ahogy ők?

- Általános iskolában voltak, akik csúfoltak, később már nem. Egyébként én is fel tudtam mászni kisebb mászókákra, megtanultam bicajozni is, de nem voltam mindenben olyan gyors és ügyes, mint a többiek. Testnevelésből sem volt felmentésem, próbáltam mindent úgy csinálni, mint a többiek, persze nem mindig sikerült, ez sokszor okozott feszültségeket. Visszagondolva mégis az a véleményem, hogy jobb volt integrált suliba járni, egy speciális intézetben sokkal jobban elszigetelődtem volna.

- Műtétei voltak, ezek sem segítettek?

- Volt két lábműtétem, négy és tizenhét éves koromban, amik sajnos tovább rontották az állapotomat, illetve a rossz járásom következtében a tartásom sem volt jó. A rossz testtartás nemcsak egyenlőtlenül terhelte az izmaimat és az ízületeimet, hanem fájdalmakat is okozott, ezek enyhítésére gyógyszereket kaptam, amik legyengítettek. Több orvosnál jártunk, de csak a fejüket ingatták, elmondták, hogy ennek nem lesz jó vége, de ennél több nem történt.

- Egészen addig, amíg nem találkozott Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnokkal (aki jelenleg az FTC férfi kézilabdacsapatánál is dolgozik erőnléti edzőként). Hogyan kerültek kapcsolatba?

- A szüleim folyamatosan keresték a megoldásokat, egy ismerősöm ajánlotta Gabit. Én nem akartam találkozni vele, féltem egy újabb csalódástól, édesanyám azonban titokban felhívta, innen nem volt visszaút. Úgy voltam vele, hogy találkozzunk egyszer, meghallgatom, mit mond, ezt még ki lehet bírni. Azt gondoltam, ez lesz az utolsó esély, elegem volt már abból, hogy mindenki csak sajnálkozik, sopánkodik, de senki sem tud megoldást nyújtani.

- Hogy sikerült az első találkozásuk?

- Ez volt az újjászületésem kezdete. Gabi elkérte a papírjaimat, mindent átnézett, és annyit mondott, mindent megteszünk, hogy javulhasson az állapotom. Azt is mondta, hogy kemény lesz, nagyon fog fájni, és rajtam múlik, meddig tudunk eljutni. Az első edzéseken az is kiderült, nagyon rossz az erőnlétem. Gabi bíztatott, dicsért, lelkileg is fel tudott tölteni, ilyesmiben korábban nem volt részem. Hitt bennem, és ez rengeteg erőt adott. Egy hónap után már nem volt szükségem gyógyszerre, és amit sosem gondoltam volna, ki tudtam nyújtani a lábam.

- Mióta dolgoznak együtt?

- 2013-ban, nyáron kezdődött a közös munkánk, 2014-ben volt egy gerincműtétem, amiből ő rehabilitált, 2016-ban pedig már részt vettem egy futóversenyen, a rövid távon, 3 kilométeren indultam, de számomra az előzmények ismeretében ez is csodával ért fel. Hetente két-három edzésem van, Gabi a mai napig keményen megdolgoztat, de voltam falat mászni is, ilyesmiről korábban nem is álmodhattam.

- Össze lehet foglalni, miben változott az élete, amióta megfelelő kezekbe került?

- Mindenben. Úgy tudok járni, hogy nem húzom magam után a lábam, nem csoszogok, rengeteget javult a testtartásom, elmúltak a fájdalmaim. Ettől magabiztosabb vagyok, nőtt az önbizalmam, jól érzem magam a bőrömben és ezt a környezetem is érzékeli, folyamatosan kapom a pozitív visszajelzéseket régi ismerősöktől, amik további erőt adnak. Vannak új céljaim, amikért érdemes fölkelni és dolgozni.

- Mivel foglalkozik?

- A munkahelyemen az akadálymentesítés a területem és integrációs előadásokat is tartok. Van feladatom bőven.

- Ön most a húszas évei végén jár, valamikor biztos szeretne saját családot. Jelent-e bármilyen akadályt ebben a sérülése?

- Az orvosok szerint nem, ha lesz gyermekem, valószínűleg csak császárral tudom világra hozni. De ez legyen a legnagyobb gondom!

Little-kór
Nevezik cerebrális parézisnek és spasztikus bénulásnak is. A Little-kór mindazon mozgás- és szellemi képességbeli zavarok gyűjtőneve, amelyek a magzati életben vagy születés közben elszenvedett agykárosodásokra vezethetők vissza. Az agysérülés oka sok féle lehet, például az anyai szervezetből a magzatra átterjedt méhen belüli fertőzés vagy a szülő utakban az agyat sújtó oxigénhiány. Az így születő gyermek vagy nem tanul meg járni, vagy csak furcsán és korlátozott mértékben.

2018.03.14 06:53

Ezúttal sem ment a Vidinek a Groupama Arénában

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:03

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Vereséggel kezdte meg szereplését a labdarúgó Európa-liga L csoportjában a magyar bajnok, amely a fehérorosz BATE Boriszovtól kapott ki 2-0-ra csütörtök este.
Négy magyar játékossal a kezdőcsapatában tért vissza a nemzetközi porondra az NB I legutóbbi kiírásának győztese. Marko Nikolic vezetőedző együttesében az utóbbi hetekben remek formában futballozó Kovács István mellett Juhász Roland, Fiola Attila és Paulo Vinícius kapott helyet (utóbbi mióta felvette a magyar állampolgárságot, hatszor szerepelt a nemzeti tizenegyben is), az idegenlégiósok közül pedig a debütáló bolgár támadó, Georgi Milanov is, aki már azt követően csatlakozott Juhászékhoz, hogy a Vidi szoros küzdelemben elbukott a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában és „kipottyant” az El-be.
A Vidi európai kupamérkőzéseinek is otthont adó Groupama Aréna – nemzetközi találkozókon használatos nevén a Ferencváros Stadion – egyébként ha nem is teljesen, de megtelt a kezdésre. Még a fehérorosz csapatot is elkísérte egy maroknyi tábor. A lelátón ezúttal sem képviseltette magát a júliusi névváltoztatás ellen továbbra is távolmaradással tüntető fehérvári ultracsoport, a Red Blue Devils, néhányan azonban távollétükben is megpróbálták dobszóval, rigmusokkal buzdítani a csapatot.
A jelenlévő drukkerek először az 5. percben hördülhettek fel, akkor Kovács István szép szólóját követően Loic Nego érintésével újra Kovácshoz került a labda, aki bő 25 méterről lőtt a kapu mellé. Az első labdaérintéstől kezdve jóval támadóbban lépett fel a magyar együttes, amely több helyzetet alakított ki, éppen ezért hatott szinte derült égből villámcsapásként, amikor a 27. minutumban Jasse Tuominen megszerezte a vezetést a BATE Boriszovnak. A finn csatár többeket kicselezve került helyzetbe, majd közelről, éles szögből lőtt a szombaton megsérülő Kovácsik Ádám helyett védő Tomas Tujvel kapujába.
A Vidi hátrányban futballozva sem vett vissza a korábbi lendületből, a játék jobbára a játékrészből hátralévő percekben is a vendégek térfelén zajlott. A BATE-gól után nem sokkal Kovács egalizálhatott volna (a válogatott középpályás fölé lőtt), a 37. percben pedig Stopira vehette volna be fejjel a kaput, ha pontosabban bólint. Nem tette, így szünetre 1-0-s vendégvezetésnél vonulhattak a felek.
A mérkőzés második góljához a folytatásban is inkább a Vidi állt közel, a fehérvári mezőnyfölény azonban újfent meddőnek bizonyult. A pontok sorsa végül a 84. percben dőlt el, amikor a szabadrúgás után fejjel eredményes Jegor Filipenko is betalált. Másodpercekkel a vége előtt még kiállították a vendégcsapatból Aleksandar Filipovicot, ennek azonban már nem volt jelentősége.
A BL-selejtezőket is ideszámítva szezonbeli kilencedik európai kupamérkőzésén másodszor kapott ki a Vidi – mint legutóbb az AEK Athén ellen, ezúttal is a budapesti stadionban.
A Vidi a 2. játéknapon – október 4-én – a Chelsea vendége lesz.

Balhé és Chelsea-siker Szalonikiben

Még útjára sem indult a labda az El új kiírásában, máris volt történés, ráadásul éppen a Vidi csoportjában: a PAOK otthonában, Görögországban vendégeskedő Chelsea két szurkolóját verték meg Szalonikiben csütörtök hajnalban. A drukkerek könnyű sérülésekkel megúszták, kedvenceik pedig a pályán törlesztettek, 1-0-ra nyertek. A K jelű négyesben a Dinamo Kijevben szereplő Kádár Tamás és a kazah Asztanát erősítő Kleinheisler László nézett egymással farkasszemet, mindkét válogatott futballista végigjátszotta a 2-2-es döntetlenre végződő találkozót. A sérült Szántó Tamás nem léphetett pályára a Szpartak Moszkvát Bécsben 2-0-ra verő Rapid Wienben, a Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig pedig lapzártánk után fogadta a Salzburgot.

2018.09.20 21:03
Frissítve: 2018.09.20 21:03

Horvát edzővel folytatja Babos Tímea

Publikálás dátuma
2018.09.20 15:37

Fotó: AFP/ GREG WOOD
Nikola Horvat a linzi versenyen lesz ott először a magyar játékos mellett.
Nikola Horvat lett Babos Tímea edzője – olvasható a női egyéni világranglistán 54. helyen álló teniszező honlapján. A közlemény szerint a 40 éves horvát szakember határozatlan szerződést között, s az október 8-án kezdődő linzi versenyen lesz ott először a párosban világelső magyar mellett.
„Egy korszak lezárult, de remélem, hogy a most kezdődő fejezet még sikeresebb lesz, mint az eddigiek. Ebben segítségemre lesz Nick Horvat, mint edző, Kellner Ádám ütőpartner és Kapuvári Csaba erőnléti edző. Izgatottan várom az év hátralévő részét, tele vagyok energiával, megyünk tovább előre”
– nyilatkozta honlapján a 25 éves Babos.
Nikola Horvat 2006 és 2008 között segédedzőként és ütőpartnerként segítette a korábbi top 10-es játékos, Mario Ancic pályafutását, 2007-ben pedig hazája Hopman Kupa-csapatának volt a kapitánya a nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságon. A szakember 2008 és 2013 között hazája szövetségében dolgozott a junior válogatott élén, és többek között Borna Coricot is segítette. A 2016-os és 2017-es szezonban Donna Vekic edzője volt, akivel a világranglista 109. helyéről a karriercsúcsot jelentő 45. pozícióig lépett előre.
Babos múlt csütörtökön jelentette be, hogy szakít addigi edzőjével, a felkészülését 4,5 évig irányító monacói Thomas Drouet-val.
Szerző
2018.09.20 15:37
Frissítve: 2018.09.20 15:37