22 évesen nem tudott rendesen járni, mára újjászületett

Publikálás dátuma
2018.03.14 06:53

Fotó: /
Fekete Nikolettnél orvosi műhiba miatt kialakult a Little-kór, aminek következtében 22 éves koráig nem tudott rendesen járni, egy kiváló döntés és rengeteg munka azonban megváltoztatta az életét.

Gyermekkorában sokat csúfolták az iskolában átlagostól eltérő testtartása és járása miatt, ám felnőttként talált valakit, aki biztatta, hitt benne. Bánkuti Gabriella fitnesz-világbajnok segítségével újjászületett, panaszai elmúltak, a korábban zárkózott, visszahúzódó lányból, kiegyensúlyozott, boldog nő lett.

- Nem minden napi körülmények között indult az élete.

- Valóban nem. Koraszülött voltam, édesanyám 80 órát vajúdott, az orvosa nem akarta, hogy császármetszéssel jöjjek világra. Ez sajnos műhiba volt, az agyam egy ideig nem kapott oxigént, ezért alakult ki a Little-kór. Az agyamnak az a része sérült, amely a mozgáskoordinációért felel.

- Rögtön tudták, hogy valami baj van?

- Nem, a tünetek 10-12 hónapos koromban jelentkeztek, amikor fel akartam állni. Másfél évesen kerültem a Pető Intézetbe, ott tanultam meg járni.

- Nem gondoltak a szülei arra, hogy beperelik a felelős orvost?

- Nem, abban az időben nem volt rá precedens és úgysem segített volna.

- Integrált iskolába járt. Nem piszkálták a gyerekek azért, mert nem úgy járt és szaladt, ahogy ők?

- Általános iskolában voltak, akik csúfoltak, később már nem. Egyébként én is fel tudtam mászni kisebb mászókákra, megtanultam bicajozni is, de nem voltam mindenben olyan gyors és ügyes, mint a többiek. Testnevelésből sem volt felmentésem, próbáltam mindent úgy csinálni, mint a többiek, persze nem mindig sikerült, ez sokszor okozott feszültségeket. Visszagondolva mégis az a véleményem, hogy jobb volt integrált suliba járni, egy speciális intézetben sokkal jobban elszigetelődtem volna.

- Műtétei voltak, ezek sem segítettek?

- Volt két lábműtétem, négy és tizenhét éves koromban, amik sajnos tovább rontották az állapotomat, illetve a rossz járásom következtében a tartásom sem volt jó. A rossz testtartás nemcsak egyenlőtlenül terhelte az izmaimat és az ízületeimet, hanem fájdalmakat is okozott, ezek enyhítésére gyógyszereket kaptam, amik legyengítettek. Több orvosnál jártunk, de csak a fejüket ingatták, elmondták, hogy ennek nem lesz jó vége, de ennél több nem történt.

- Egészen addig, amíg nem találkozott Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnokkal (aki jelenleg az FTC férfi kézilabdacsapatánál is dolgozik erőnléti edzőként). Hogyan kerültek kapcsolatba?

- A szüleim folyamatosan keresték a megoldásokat, egy ismerősöm ajánlotta Gabit. Én nem akartam találkozni vele, féltem egy újabb csalódástól, édesanyám azonban titokban felhívta, innen nem volt visszaút. Úgy voltam vele, hogy találkozzunk egyszer, meghallgatom, mit mond, ezt még ki lehet bírni. Azt gondoltam, ez lesz az utolsó esély, elegem volt már abból, hogy mindenki csak sajnálkozik, sopánkodik, de senki sem tud megoldást nyújtani.

- Hogy sikerült az első találkozásuk?

- Ez volt az újjászületésem kezdete. Gabi elkérte a papírjaimat, mindent átnézett, és annyit mondott, mindent megteszünk, hogy javulhasson az állapotom. Azt is mondta, hogy kemény lesz, nagyon fog fájni, és rajtam múlik, meddig tudunk eljutni. Az első edzéseken az is kiderült, nagyon rossz az erőnlétem. Gabi bíztatott, dicsért, lelkileg is fel tudott tölteni, ilyesmiben korábban nem volt részem. Hitt bennem, és ez rengeteg erőt adott. Egy hónap után már nem volt szükségem gyógyszerre, és amit sosem gondoltam volna, ki tudtam nyújtani a lábam.

- Mióta dolgoznak együtt?

- 2013-ban, nyáron kezdődött a közös munkánk, 2014-ben volt egy gerincműtétem, amiből ő rehabilitált, 2016-ban pedig már részt vettem egy futóversenyen, a rövid távon, 3 kilométeren indultam, de számomra az előzmények ismeretében ez is csodával ért fel. Hetente két-három edzésem van, Gabi a mai napig keményen megdolgoztat, de voltam falat mászni is, ilyesmiről korábban nem is álmodhattam.

- Össze lehet foglalni, miben változott az élete, amióta megfelelő kezekbe került?

- Mindenben. Úgy tudok járni, hogy nem húzom magam után a lábam, nem csoszogok, rengeteget javult a testtartásom, elmúltak a fájdalmaim. Ettől magabiztosabb vagyok, nőtt az önbizalmam, jól érzem magam a bőrömben és ezt a környezetem is érzékeli, folyamatosan kapom a pozitív visszajelzéseket régi ismerősöktől, amik további erőt adnak. Vannak új céljaim, amikért érdemes fölkelni és dolgozni.

- Mivel foglalkozik?

- A munkahelyemen az akadálymentesítés a területem és integrációs előadásokat is tartok. Van feladatom bőven.

- Ön most a húszas évei végén jár, valamikor biztos szeretne saját családot. Jelent-e bármilyen akadályt ebben a sérülése?

- Az orvosok szerint nem, ha lesz gyermekem, valószínűleg csak császárral tudom világra hozni. De ez legyen a legnagyobb gondom!

Little-kór
Nevezik cerebrális parézisnek és spasztikus bénulásnak is. A Little-kór mindazon mozgás- és szellemi képességbeli zavarok gyűjtőneve, amelyek a magzati életben vagy születés közben elszenvedett agykárosodásokra vezethetők vissza. Az agysérülés oka sok féle lehet, például az anyai szervezetből a magzatra átterjedt méhen belüli fertőzés vagy a szülő utakban az agyat sújtó oxigénhiány. Az így születő gyermek vagy nem tanul meg járni, vagy csak furcsán és korlátozott mértékben.

2018.03.14 06:53

Szalai góltalan maradt az első BL-meccsén

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:10

Fotó: DPA/ UWE ANSPACH
A Hoffenheim első meccsét játszotta a Bajnokok Ligája csoportkörében, és ugyan sokáig vezetett, győzni nem tudott Harkovban.
Magyar szempontból két érdekes találkozóval folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája. A Szalai Ádámmal felálló Hoffenheim az ukrán Sahtar Doneckhez látogatott, míg a MOL Vidi FC-t a rájátszásban elbúcsúztató AEK Athén a holland Ajax vendége volt.
Az ukrán bajnok a politikai és katonai helyzet miatt nem saját stadionjában, hanem a Donyecktől mintegy 250 kilométerre található Harkovban fogadta német ellenfelét. Paolo Fonseca tanítványai legutóbbi 15 találkozójukból 13-at behúztak a harkovi stadionban, ráadásul tavaly a Manchester City, Napoli, Feye­noord kvartettből jutottak tovább, így semmiképp sem tekinthettek rájuk könnyű ellenfélként.
Szalai Ádám csapata korábban sosem szerepelt a legrangosabb európai kupasorozatban, ám korántsem szeppent meg, lévén a 6. percben Florian Grillitsch találatával megszerezte a vezetést a Hoffenheim. A hazaiak a 27. percben Ismaily találatával egyenlítettek, ám nem tartott sokáig az ukránok öröme, ugyanis Havard Nordtveit még a félidő előtt ismét a Bundesliga legutóbbi bronzérmesét juttatta előnyhöz. A Sahtar a hajrában egyenlített, így „otthon” tartott egy pontot. Szalai – legutóbb még a Schalke játékosaként 2014 márciusában, a Real Madrid ellen lépett pályára a BL-ben –, aki három találattal jelenleg holtversenyben vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, ezúttal nem gyarapította találatai számát.
A holland fővárosban a görög együttes egyszer sem találta el a hazai kaput, az Ajax 3-0-ra diadalmaskodott. Szerdán további mérkőzést játszanak.
2018.09.19 21:10

Szerb csatára nélkül kezd a Vidi az El-ben

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:05

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Szerdán a klub is elismerte, hogy Danko Lazovic távozik a székesfehérvári csapattól, amely csütörtökön fehérorosz rivális ellen tér vissza a nemzetközi kupasorozatba.
Hat év után először kezdődik magyar résztvevővel a labdarúgó Európa-liga aktuális kiírása. 
Csakúgy, mint most, 2012 őszén is a fehérvári – akkor még Videoton néven szereplő – együttes képviselte Magyarországot az El-ben. A magyar bajnokcsapat körüli aktuális ügy erősen rányomja azt a bizonyos bélyeget a MOL Vidi FC európai visszatérésére, mindez pedig érződött a mérkőzés helyszínén, a budapesti Groupama Arénában Marko Nikolic vezetőedző és Pátkai Máté részvételével tartott szerdai sajtótájékoztatóján is. Az újságírók többsége Nikolic többszöri kérésével sem törődve a BATE-meccs helyett inkább a karrierjét egyik napról a másikra befejező Danko Lazovic döntésével foglalkozott.
„Szomorú vagyok a döntése miatt, hiszen biztos vagyok benne, hogy Danko még egy-két évig magas szinten tudott volna játszani. Három klubnál dolgoztam vele együtt, nemcsak egy kiváló játékost, hanem a csapat egyik legfontosabb láncszemét is elveszítjük vele. A pályán önök is azt láthatták, hogy gyakran idegesen viselkedik, azt viszont már nem láthatták, hogy az öltözőben mennyit segített a társaknak, mekkora szerepe volt – válaszolta újságírói kérdésre Nikolic. – Tiszteletben kell tartanunk a döntését. Tudom az okát, viszont úgy gondolom, vezetőedzőként ezt nem az én feladatom megosztani a nyilvánossággal.”
A Népszava információi szerint a 35 éves, összesen 47-szeres jugoszláv és szerb válogatott csatár hazájába tart, ahol volt klubja, a Partizan Belgrád várja sportigazgatóként. Úgy tudjuk, hogy a megállapodáshoz már csupán az új kontraktus aláírása, illetve a fehérvári felbontása hiányzik. A következő napokban a szerződés megszüntetésének részleteit is rendezni fogja a klub és a játékos – olvasható a Vidi honlapján szerdán közölt hírben.
Az élet persze a gárda erősségének számító szerb nélkül is megy tovább, csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezd a Vidi az L csoportban (a négyes másik mérkőzése a PAOK–Chelsea találkozó lesz). 
„Három éve kiegyenlített párharcot vívtunk a BATE Boriszovval a Bajnokok Ligája selejtezőjében, akkor ráadásul még nem volt olyan erősségű csapatunk, mint most” – vette át a szót edzőjétől Pátkai Máté. Az európai kupasorozat rajtjára először készülő válogatott középpályás szerint amint a 2015 nyarán összesítésben 2-1-es fehérorosz sikerrel végződő párharcban, úgy csütörtökön is nüanszok dönthetnek majd.
A hazai bajnokok kívül az Európa-liga főtábláján négy további olyan együttes szerepel, amely magyar játékost foglalkoztat: a K csoportban két ilyen, a Kádár Tamást foglalkoztató Dinamo Kijev és a Kleinheisler Lászlót alkalmazó Asztana találkozik a nyitányon. A nemzeti tizenegy kapuját védő Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig a Salzburgot fogadja, míg a jelenleg sérült Szántó Tamás együttese, a Rapid Wien a G csoportban otthon kezd a Szpartak Moszkva ellen.

Európa-liga a televízióban

L csoport MOL Vidi FC–BATE Boriszov 18.55 (tv: Sport1) PAOK–Chelsea 18.55 (tv: Digi Sport1) H csoport Marseille–Eintracht Frankfurt 18.55 (tv: Digi Sport3) K csoport Dinamo Kijev–Asztana 18.55 (tv: Digi Sport2) B csoport RB Leipzig–Salzburg 21.00 (tv: Digi Sport2) E csoport Arsenal–Vorszkla Poltava 21.00 (tv: Digi Sport1) F csoport Dudelange–Milan 21.00 (tv: Digi Sport3)

2018.09.19 21:05