Nyugat-Európa megkergült?

Megállíthatatlan földrészünk új gondolati divathulláma? Az első jelek már akkor észlelhetőek voltak, amikor három éve Varsóban Kaczynski és gárdája kerekedett fölül: borzongatón hangzott el hisztérikus kitörése, hogy „veszélyes élősdiek jönnek, öltsünk páncélt, légmentesen zárkózzunk be, reteszeket a határokra”. Ki hitte volna, hogy az ígéretes európai gondolattal, az uniós szemlélettel szemben terjedni fog ez az indulat? Mára bekövetkezett.  

Itt állunk immár 2018 tavaszán, és Nyugat-Európában növekszik a megkergültek tábora. Már Németországban, a Bundestagban is fölbukkant egy makacs ultrakonzervatívnak tekinthető tömb, amely igyekszik mind több borsot törni Angela Merkel orra alá. Valamelyest az ő térnyerésükkel is összefüggött, hogy Berlinben hónapokig nem volt igazán hatékony központi vezetés. Hamarosan következett Ausztria, majd Csehország. Prágában nemcsak a parlamenti választást nyerték meg a populisták, az idei elnökválasztáson az euroszleptikus Milos Zeman győzött. Európa több pontján erősödnek a hangok, óvakodjunk, mert terjed a kulturális bizonytalanság, jönnek a hordák, nincs, ami fékezhetné ezt a visszaszoríthatatlan hullámot. 

És íme, elérkezett az olasz meglepetés is. Valójában nem is az, mert Olaszországban sosem tűnt el teljesen nyomtalanul a feketeinges múlt, szórványosan jöttek hírek, hogy a karfölemelgetéses köszöntés képtelen végleg kimenni a divatból. A menekültválság különösen súlyosan érintette Itáliát, ezért az idei választás egyik kétségtelen győztese az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Északi Liga lett. 

Földrészünk józan újságjai már néhány hete keserűen panaszolják, hogy mintha a Nyugat demokráciái is ingatagabbá válnának a populista jelenségekkel szemben. Az ottani közhangulat szerencsére még ösztönösen védekezik, fölfigyel a mind idegesítőbb jelenségekre, de azért teljesen nem érzéketlen a fertőzésekre se. Szépen lassan máris terjednek. Érzékenyebben ügyelni rájuk azért is nagyon indokolt, mert szaporodnak olyan jelek is, hogy nagyobb a veszély: Európánk nem sziget, az óceán túlpartjáról is érkeznek kihívások. Brüsszellel és az uniós törekvésekkel szemben már izmosodnak a támadások. Putyin odaát szeplőtlen jó barát még nem lett ugyan, de rokonszenv üzenetek érkeznek hozzá, akárcsak e közép-európai tájakról is. 

A világ mozgolódik, valami szüntelenül történik, és a legfrissebb események a legkevésbé sem bátorítók. A migráció-ellenes őrület, amely szépen lassan terjedni látszik, megdöbbentő iramban már Nyugat-Európa egyes tájain is, indokoltan gerjeszt növekvő szorongásokat.

Mese egy örökségről

Kósa Lajos lemondta debreceni ünnepi beszédét. Lázár János sem Hódmezővásárhelyen virított, mint korábban mindig. A Magyar Nemzet kedden és szerdán részleteket közölt közjegyzői dokumentumokból, amelyeket Kósa és egy megbízó írt alá. A felfoghatatlan összegű állítólagos örökségen és további izgalmas szerződéseken át eljuthatunk addig a következtetésig, hogy Kósával komoly baj lehet. Vagy jogi vagy egészségügyi úton kellene kezelni helyzetét.

Ezerháromszáz milliárd forint tényleg csak számtanpéldában létezik – mondhatná Wágner úr.

Kósa tehát vagyonkezelést kapott a megbízó németországi öröklésből származó pénzére, emellett 800 millió forintos ajándékot fogad el az édesanyja számára, sőt egy svájci repülős cégről és párizsi bankról is szó esik. A céget a lengyel elhárítás orosz befolyás alatt állóként azonosította. Vannak még svájci széfek 25 millió eurókkal. Adódik a kérdés, nem paksi pénzek forgolódnak-e itt, vagy az ellopott magánnyugdíj?

Kósa most azt állítja, hogy csalásba rángatták bele, nem kapott pénzt, nem kezelt számlát, de nem ad magyarázatot, hogy neki mi előnye származott ebből. A megbízó nő és Kósa több üzleti szálon is összeköthető, ügyvédeken keresztül és bonyolult céghálóban. A mohóságmérő itt magasra leng ki. Egy állítólag dörzsölt politikai rókában vajon miért nincs annyi veszélyérzet, hogy nem írunk alá papírt anyuka 800 millió ajándékforintjáról? Érinthetetlennek, sérthetetlennek véli magát? Adódik továbbá, hogy vajh’ mivel bíbelődött éveken át a titkosszolgálat, a NAV, a rendőrség, az ügyészség? S hogy a szocialista Simon Gábor, aki a gyanú szerint „csak” mások 200 milliónyi valutáját „kezelte”, mennyit is ült előzetesben?

Orbán Viktort a napokban alaposan körbelövik, és alighanem sejti, hogy hamarosan ő marad csak a céltáblán. Vajon ez már Simicska „ajándéka” az egykori barátnak?

Szerző

Soros keze

Nyugaton hajlamosak egy tömbként emlegetni a menekültek befogadását elutasító visegrádi négyeket, pedig micsoda különbség van a térség államai között! Szlovákiában az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak feltárta, hogyan épült be a szervezett bűnözés, a maffia, s mikor meggyilkolták, a társadalom képes kiállni a demokráciáért. Itthon viszont kiderülhet számos, lopás, csalás, nem történik semmi, hiszen a törvénysértés már a mindennapi élet természetes velejárójává vált, az uniós pénzeket zavartalanul nyúlhatja le a NER-elit. 

Itthon a jelszó: hülyeség mindenek felett. Ha Szlovákiában az embereknek elegük van Robert Ficóból, mert egyes körei az olasz maffiával szövetkeztek, akkor nálunk azt csak úgy lehet értelmezni, hogy Soros György keze van a dologban. A magyar kormány számára elképzelhetetlen, hogy léteznek önálló gondolkodásra képes emberek, akik eljutnak arra a felismerésre, hogy a hatalom korrupt. A tömény hülyeség azonban időnként zavart is kelt. A magyar kormány által komoly támogatásban részesített Magyar Közösség Pártja szavazói kissé megzavarodtak, hiszen ezzel őket is lesorosbérencezte az általuk bálványként tisztelt magyar miniszterelnök.

A szlovákiai tiltakozások oly mértéket öltöttek, hogy a hatalomhoz körömszakadtáig ragaszkodó Fico kénytelen volt lemondani. Egy idő előtti voksolás után ugyanis szinte biztosan kikerülne a kormányból az általa irányított Smer, amelyre már csak 20 százalék szavazna. Míg a Bugár Béla vezette Híd hétfőn még ragaszkodott az előrehozott választáshoz, szerdán fordulat történt, s a három párti koalíció megállapodott a kormány átalakításáról és arról, folytatják az együttműködést. ami azt is jelenti. hogy a kabinet kitölti mandátumát. Tegnap bejelentették, Peter Pellegrini követi Ficót a kormányfői székben, Andrej Kiska elnök nem akadályozta meg a kinevezését, mert 90 képviselő biztosan nem támogatná az előrehozott választás kiírását. Mégsem állíthatnánk, hogy minden megy a régi kerékvágásban: a politikai élet: szembesülhetett azzal, ami Budapesten működik, Pozsonyban nem.

Szerző