Többé nem csökkenhet a gázár

Publikálás dátuma
2018.03.19. 06:24
FOTÓ: Hárs Kata

A jelenlegi szabályok alapján soha többé nem csökkenhet a gázár – leginkább ez a következtetés vonható le a rezsidíjak „előkészítéséért” és részbeni megállapításáért felelős Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemrég közzétett, látszólag bonyolult fejtegetésből. Bár a közlemény okát nem jelölték meg, tény: az elmúlt három év során a - papíron kormányfüggetlen, feladata szerint rendre a lehető legalacsonyabb lakossági árért küzdő - közműhivatalt számos bírálat érte, mivel a nemzetközi olaj- és gáztőzsdék tartós feleződése-harmadolódása ellenére se javasolt lakossági díjcsökkentést.

A Fidesz és a közműhivatal váltig tagadja, hogy a nemzetközi gáztőzsdék összeomlása bárminemű mozgásteret nyitna a hazai lakossági gázárak csökkentésére. Ettől azonban az élet nem állt meg: az állami gáznagykereskedő, az MFGK az elmúlt évek során piaci áron, azaz egyre olcsóbban jutott hozzá a fűtőanyaghoz. Mivel ezt eladási áruk nem követte, a társaságnál óhatatlan extraprofit gyűlt fel. A Fidesz azonban ahelyett, hogy ezt a plusznyereséget továbbengedte volna a fogyasztóknak, inkább megpróbálta elrejteni. Mint arra tavaly az MSZP rávilágított, egy 2016-os szabály szerint az - ott felismerhetetlenül bonyolultan meghatározott - extrahasznot nyereség helyett „passzív elhatárolásként” kell elkönyvelni.

Most, mindössze egy héttel azután, hogy Lázár János kancelláriaminiszter megerősítette a rezsicsökkentési mozgástér hiányát, az Orbán-kabinet a választások napjára időzített, egyszeri, családonként 12 ezer forintos gázárkedvezményről határozott. Hogy ez mennyiben alapult MEKH-számításokon, ködös, mindenesetre a közműhivatal nem tiltakozott, sőt friss közleményükkel némi betekintést engedtek gázár-elképzeléseikbe. Ebben, két évvel a bevezetés után, felhívják a figyelmet az MFGK-nál gyűlő többlethaszonra, amit a MEKH „eltérésből származó eredménynek”, illetve „tartaléknak” nevez. Szerintük ez biztosítja, hogy „a forrásárak emelkedése esetén ne legyen szükség a lakossági végárak emelésére”. Miközben utalnak a nemzetközi gáztőzsdék kiszámíthatatlanságára, úgy fogalmaznak: a hazai lakossági végfelhasználói árak szintje „fix”, aminek legmagasabb mértékét a rezsicsökkentési törvény határozza meg. Majd hozzáfűzik: a mostani „téli rezsicsökkentés” összegét az MFGK-nál lévő passzív elhatárolásból biztosítják.

Az irat számos kérdést vet fel. Ha az árat a szakhivatal fixnek nevezi, miként kerülhetett sor mégis a „téli rezsicsökkentésre”. Azt se tudni, meddig gyűjtik a tartalékokat, ha a nemzetközi árak még három év után se lépik túl az általuk „elismert” mértéket. Mindazonáltal a közlésből az következik, hogy - mivel kétségkívül most se a tarifák csökkentek, csak a kormány biztosít a választásokra egy egyszeri lakossági gázszámlakedvezményt - a közműhivatal semmilyen módot nem lát a lakossági gázárcsökkentésre. (A nemzetközi gázárak amúgy az utóbbi hónapokban kissé emelkedtek, ami - legalábbis eddigi szakmai elképzeléseikből kiindulva - most pont nem indokolna árengedményt.) Nem ismert a viszonyítási alapnak tekinthető, "közepes" gázbeszerzési ár és nem közölték a már összegyűlt tartalék mértékét se. Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető kutatásai szerint az MFGK 2016-os mérlegében ez 50 milliárd forint, ami az átlagfogyasztásig egy azonnali 32 százalékos lakossági gázárcsökkentést tenne lehetővé. Ráadásul 2015-ben - még külön nem nyilvántartott - extrahaszonként szakértők szerint 85 milliárd gyűlt össze és – a kis drágulás ellenére – ez tavaly is további tízmilliárdokkal hízhatott.

A gázos tartalék tehát százmilliárdnál is többre rúghat. Ehhez képest számításaink szerint a 12 ezres gázkedvezmény forrásigénye csak mintegy 38 milliárd. Vagyis, bár a kormány – a MEKH látszólagos makacsságát úgymond legyőzve – most mégis átenged a lakosságnak a nemzetközi gázáresés hatásából, az a tényleges tartalék csupán töredéke. Ráadásul Lázár János forrásként a múlt heti kormányinfón a MEKH valamiféle negyvenmilliárdos kasszáját említette, aminek szakértők se létéről, se mértékéről nem hallottak. Szintén felvetődik: hová tűnt mára az a szabály, amit az energiahivatal a 2010 előtti nemzetközi áresések idején hangoztatott, miszerint a külföldi változások csak 9 hónapos késéssel gyűrűznek be hozzánk. A jelek szerint az Orbán-kabinet alatt erre sosem kerül sor.

Eme kérdéseink megválaszolását a MEKH azzal ütötte el, hogy honlapjukon minden "fontos" adat megtalálható. Arra viszont, hogy hol, már nem feleltek.

Szerző
Témák
gázár rezsi

Drámai siker a gyorskorcsolya-világbajnokságon

Publikálás dátuma
2018.03.18. 22:20
Újabb arany az olimpia után Fotó: Szalmás Péter
Liu Shaolin Sándor megmentette a magyarok becsületét a gyorskorcsolya-vb-n.

Noha nem az év csúcseseményének számított a montreali rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokság, a magyar küldöttség több versenyszámban is éremesélyesként állhatott starthoz. Sokáig úgy tűnt, érem nélkül maradnak a magyarok, ám Liu Shaolin Sándor a 3000 méteres szuperdöntőben győzni tudott, miután egy riválisával körelőnyre tett szert. Az idősebb Liu fivér ezzel összetettben ezüstérmes lett, ezzel az MTK 22 éves sportolója pályafutása hatodik vb-érmét szerezte: 2016-ban aranyérmes volt 500 méteren, 2015-ben ezüstérmes 500 méteren és a váltóval, míg 2016-ban összetettben, tavaly pedig a váltóval nyert bronzérmet...

A magyar váltóval olimpiai bajnok klasszis az 1500 méteres versenyszámban is esélyes volt, a fináléban pedig elég korán élre is állt, ám az utolsó két körre kissé elfogyott az ereje, ugyanis előbb a kanadai közönség nagy kedvence, Charles Hamelin, majd Lim korcsolyázott el mellette. Ezt megpróbálta a szintén kanadai Samuel Girard is, bár neki nem volt helye, ezért meglökte magyar riválisát, aki ugyan vele szemben ennek ellenére megvédte pozícióját, viszont az ütközést kihasználva az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg a bronzérmet.

Vasárnap az 1000 méteres versenyszámban Liu Shaolin Sándor az elődöntőben búcsúzott, így a B döntőbe nyert besorolást, ahol végül nyert, s hatodik lett. Az est zárásaként a váltók fináléit rendezték. Ezekben nem voltak érintettek a magyarok. A férfiaknál az ötkarikás aranyérmet megszerző négyes, azaz a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba összeállítású négyes az elődöntőben búcsúzott, ugyanis Knoch az egyik váltás előtt kicsúszott.

A nőknél egészségi problémák miatt Keszler Andrea maradt ki a csapatból, amelyet így Kónya Zsófia, Heidum Bernadett, Jász­apáti Petra, Bácskai Sára Luca alkotott. Az olimpiai negyedik magyar négyes egyik tagja tizenöt körrel a vége előtt egy elrontott váltás során elesett, onnantól pedig nem volt esélye a továbbjutó első két helyre. A magyar versenyzők a többi versenyszámban sem jutottak döntőbe.

Szerző

Önfeledt öröm a katari MotoGP idénnyitón

Publikálás dátuma
2018.03.18. 21:32
Andrea Dovizioso (jobbra) nyerte meg a versenyt. A második helyen Marc Márquez (balra) végzett, a harmadik Valentino Rossi (közé

Az olasz Andrea Dovizioso nyerte meg a MotoGP 2018-as szezonjának első versenyét, a Katari Nagydíjat. A második helyen a címvédő, spanyol Marc Márquez végzett, míg a harmadik a szintén olasz Valentino Rossi lett. A Moto2-ben Francesco Bagnaia, a Moto3-ban pedig Jorge Martín diadalmaskodott. A 19 versenyhétvégéből álló szezon április 8-án, Argentínában folytatódik.

Szerző