Békén hagyja Trump a különleges ügyészt

Publikálás dátuma
2018.03.20. 06:35
Fotó: AFP/Alex Wong

Az elnöknek nem áll szándékában elmozdítani az orosz kapcsolat ügyében vizsgálódó különleges ügyészt – közölte Ty Cobb, a Fehér Ház egyik vezető jogásza, miután Donald Trump több Twitter-üzenetben bírálta Robert Mueller tevékenységét, ám törvényhozók óvták Trumpot attól, hogy egyáltalán felmerüljön benne Mueller felmentésének a gondolata.

Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást tavaly májusban az igazságügyi tárcától, vizsgálja ki a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány orosz befolyásolását, illetve azt, annak során összejátszott-e az oroszokkal Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata. Eljárhat ezen felül minden olyan más ügyben, amely e vizsgálódása során kerül a látókörébe.

Trump következetesen tagadja, hogy bármilyen összejátszás lett volna az oroszokkal. A múlt héten Mueller tevékenysége új irányt vett, amikor betekintést igényelt Donald Trump üzleti hálózatának orosz vonatkozású dokumentumaiba. A különleges ügyész ezzel az elnök szerint átlépte a számára szigorúan tilalmas terület határvonalát.

A hét végén közzétett internetes bejegyzéseiben Trump azt írta, a Mueller-vizsgálatot nem lett volna szabad elindítani, nem volt összejátszás, nem történt bűncselekmény, az egész csak boszorkányüldözés. E kijelentések nyomán a médiában újra felbukkantak olyan, korábban is elő-előforduló, de aztán ismételten elhalkuló feltételezések, miszerint Trump el akarja távolítani Muellert.

„Ha ezt megpróbálná, az lenne a vég kezdete az elnöksége számára” - kommentálta ezeket a felvetéseket Lindsey Graham dél-carolinai republikánus szenátor. Dick Durbin Illinois állambeli demokrata párti szenátor pedig azt pendítette meg, hogy kétpárti törvényben kellene megvédeni Muellert és felhatalmazását.

„Az elnök kétségbeesett és felelőtlen magatartásával megfélemlíti a jogérvényesítés intézményeit, megpróbálja leállítani a különleges ügyészt. Demokráciában ez elfogadhatatlan” - fogalmazott Durbin.

Az elnöknek nincs joga arra, hogy közvetlenül ő bocsássa el Muellert. Azt csak az őt kinevező Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes teheti meg, és ő is csak akkor, ha megindokolja a döntést. Megjegyzendő, hogy Rosensteint viszont maga Trump nevezte ki.

Egyes médiavélekedések szerint Trumpot az bátoríthatta fel átmenetileg a Mueller elleni fellépésre, hogy Rosenstein főnöke, Jeff Sessions a minap felmondott Andrew McCabe-nek, az FBI korábbi igazgatóhelyettesének, aki kiállt saját volt főnöke, James Comey, a Trump által tavaly májusban elbocsátott igazgató mellett.

Szerző

Fontos megállapodás a Brexit ügyében

Az Európai Bizottság megállapodott Nagy-Britanniával a britek uniós kilépését követő átmeneti időszakról. Eszerint a 2019 márciusára tervezett Brexit utáni átmeneti intervallum 2020 végéig tart majd – jelentették be Brüsszelben. Michel Barnier, uniós Brexit-főtárgyaló „döntő szakaszról” tett említést a Londonnal folytatott tárgyalások során. Kifejtette, sok kérdésben egyetértenek, de még rengeteg munka áll előttük. Továbbra sincs megállapodás az egyik legfontosabb témakörben, az Észak-Írországot és Írországot elválasztó határ kapcsán. Ez ügyben októberig kell megállapodni. A cégek, illetve a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok számára különösen fontos lesz az átmeneti időszak. Ezen idő alatt Londonnak tartania kell magát az uniós előírásokhoz és folyósítania kell befizetéseit is az EU kasszájába. Cserében továbbra is teljes hozzáférést kap az uniós belső piachoz. A britek eredetileg kétéves átmeneti időszakot akartak. Barner pénteken, az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján teszi közzé a megállapodás szövegét.

Szerző

Svájc a példakép a katalánoknak

Publikálás dátuma
2018.03.20. 06:33
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Közel fél évvel a katalán függetlenségi népszavazás után sem oldódott meg a térséget érintő krízis, ám a régió Belgiumba menekült egykori vezetője új megoldási javaslattal állt elő: a svájci modellé lehet a jövő. Carles Puigdemont egy genfi emberi jogi filmfesztiválon azt állította, a katalánok többsége is szívesebben támogatna egy svájci típusú, autonóm kantonokból álló szövetségi köztársaságot, mint a teljes függetlenséget.

Ez jelentős elmozdulás a korábbi álláspontjához képest, hiszen nem sokkal az októberi függetlenségi népszavazás után – amelyen az igenek győztek – az egyebek között zendüléssel és lázadással vádolt politikus Belgiumba menekült, és sokáig állította: nincs más út, csak az egyoldalú függetlenség. Eleinte azt javasolta, kész lenne egy független katalán köztársaságot külföldről vezetni, ám ahogy csökkent a politikai befolyása, úgy finomodott az álláspontja.

Decemberben regionális választásokat tartottak Katalóniában abban a reményben, hogy a voksolás kiutat jelent a válságból, ám a helyzet azóta is igen kilátástalan: hiába szerezték meg a parlamenti többséget a függetlenséget támogató erők, három hónap elteltével sem sikerült kormányt alakítani. Több fontos katalán politikus is börtönben van zendülés és lázadás miatt, köztük a korábbi alelnök, Oriol Junqueras, valamint a most elnöki tisztségre javasolt Jordi Sánchez.

Az El País szerint a legnagyobb problémát nem csupán a vezető politikusok bebörtönzése jelenti, hanem a függetlenségpárti táboron belüli megosztottság. A pártok egyetértenek abban: a végső cél a függetlenség, ám az odavezető utat másképp képzelik el. Az egyik oldalon vannak a radikálisok, akik kitartanak a függetlenség egyoldalú kikiáltása, a Madriddal való kompromisszum elutasítása mellett. Ide tartoznak érdekes módon Carles Puigdemont hívei – míg az érintett már nem –, valamint a rendszerellenes Népi Egység (CUP).

A másik oldalon azt szorgalmazzák, egy időre vissza kell vonulni, „erőt gyűjteni”, és új stratégiát kidolgozni. A lassú víz partot mos hívei – a Köztársasági Baloldal, és Carles Puigdemont pártja, a PDeCAT – szerint mihamarabb kormányt kell alakítani, ám a retorika szintjén továbbra is ki kell állni a függetlenség mellett.

A két tábor közötti szakadék egyelőre igen mély, és a spanyol napilap szerint a függetlenségi mozgalom a legmélyebb pontján van, mióta Artur Mas akkori katalán elnök 2012-ben útjára indította.

Szerző