Előfizetés

Lakókkal együtt vett féláron bérházat egy fideszes politikus mamája

Publikálás dátuma
2018.03.21. 11:46
Miskolc. Illusztráció: Népszava
Lényegében lakókkal együtt adott el Miskolc vagyonkezelő cége egy önkormányzati tulajdonú ingatlant az egyik fideszes önkormányzati képviselő, Nánási-Kocsis Norbert volt cégének, írja a Magyar Nemzet. A vevő Invesco Kft. 2015-ig volt Nánási-Kocsis tulajdonában, a vállalkozást aztán a városatya 82 éves édesanyja nevére írták, tudta meg a lap. A lakókat ki akarják költöztetni.

Az új tulajdonos a lakásokban gyermekükkel és unokáikkal élő kisnyugdíjasokat minden eszközzel igyekszik távozásra bírni. Nánási-Kocsis állítja ugyan, hogy „édesanyja önállóan intézi a dolgait”, ám a lakók elmondása alapján édesanyja mellett maga a képviselő is hívta őket az ügyben.

Az eladásról is az a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottság határozott, amelynek maga Nánási-Kocsis Norbert is tagja, és az ingatlanforgalmazó társaság áron alul jutott az ingatlanhoz. Ezt a bizottság 2016. decemberi ülésére készült előterjesztésből tudta meg a lap, amelyet Kriza Ákos fideszes polgármester jegyzett. Az ingatlan különben a fekvése miatt értékes: kőhajításnyira van a Búza téri piactól és buszpályaudvartól, ennek megfelelően az építési szabályzat is gazdasági-kereskedelmi övezetbe sorolja a telket. Az már csak apró adalék, hogy az előterjesztő úgy ítélte meg: „A sajtó tájékoztatása nem indokolt.”

A lakók jogi képviseletét vállaló Gergényi Szabolcs szerint az önkormányzat eladáskor jogszabályba ütközően szüntette meg a lakókkal kötött határozatlan idejű bérleti szerződést. Ráadásul törvényi kötelezettségeinek sem tett eleget: sem cserelakást, sem pénzbeni térítést nem kínált nekik. "Önmagában is jogellenes, hogy a bérlőkkel kötött szerződést önkényesen megszüntesse az önkormányzat, és »átadja« őket egy harmadik félnek." - fogalmazott. A vagyonkezelő és az Invesco között létrejött szerződés továbbá azért is jogellenes, mert a lakókról – mint harmadik személyekről – a hozzájárulásuk nélkül döntöttek. Ráadásul a piaci bérleti szerződéssel lényegesen kevesebb jog illeti meg őket, mint önkormányzati bérlőként – magyarázta a jogász. Ezért a bérleti jog folytatását és cserelakást vagy pénzbeli térítést, illetve az Invescóval kötött szerződés megszüntetését kérik. Ha kell, a bíróságon.

A teljes cikk itt olvasható.

Mészáros Lőrinc lemaradt, ez a cég viszi a Telenort

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2018.03.21. 09:44
Fotó: Shutterstock
 Egy cseh vagyonkezelő cég veszi meg a telekommunikációs cég régiós csoportját. A felcsúti polgármesternek csak a hazai mobilszolgáltatóra lett volna elég pénze.

A telekommunikációs szakmai köröket nem lepte meg, hogy a leggazdagabbnak tartott közép-európai nagyvállalkozó, a cseh 54 éves, Petr Kellner társasága veheti meg a Telenor balkáni érdekeltségeit. A hazai közvéleményt ennél jobban érdekelte, hogy ennek a csomagnak a része lesz-e a második számú magyar mobilszolgáltató. Ugyanis, mint emlékezetes nemrégiben Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó felcsúti polgármester, Orbán Viktor kedvence is érdeklődött a társaság eladása iránt, de számára csak a magyarországi leány volt az érdekes. Ennek az az oka, hogy még a hozzá közelálló, illetve érdekeltségi körébe tartozó pénzintézetek sem lennének pillanatnyilag képesek arra, hogy egy ekkora vállalatcsoportot egymaguk kivásároljanak.

Egy, az ügyletet közelről figyelő szakember a Népszavának elmondta, hogy a Petr Kellner többségi tulajdonában álló Első Privatizációs Alap (PPF) Csehországban a magánosítás formájaként alkalmazott kuponos privatizáció nyomán jött létre, s alapozta meg az üzletember 15,5 milliárd dollárra becsült vagyonát, amelynek méretét azzal tudjuk érzékeltetni, hogy a világ dollármilliárdosainak rangsorában - a Forbes magazin értékelése szerint - a 88. helyen áll. (A leggazdagabb magyar Csányi Sándor ugyanezen lista 1999. helyezettje a maga egymilliárd dollárjával.) A 100 ezer cseh koronával alapított PPF-et úgy építette fel Petr Kellner, hogy üzlettársaival együtt 20 millió korona hitelt vett fel, így hazája magánosított vagyonának 3 százaléka lett az övék. (A vagyonkezelő cég összesen 247 állami társaságot privatizált.) A PPF elsősorban a pénzügyi szektorhoz vonzódik, amit alátámaszt az is, hogy a legnagyobb cseh biztosító a Česká pojišťovna-ban megszerzett tulajdonrészének gyarapításával tudták igazából tovább duzzasztani vagyonukat.

Forrásunk a PPF-et főként pénzügyi befektetőnek tekinti, amelyik - leginkább haszonnal -, adja-veszi a cégeket. Egyik kereskedelmi televíziós csatornájuknak amerikai, gyógyszergyáruknak pedig a francia Sanofi cég lett a tulajdonosa. Ugyanígy dobra verték kiskereskedelmi hálózatukat és a lottócégüket is.

A PPF Magyarországon sem ismeretlen, a Home Credit mint hitelnyújtó vállalkozás terjeszkedik. Ez a társaság megvetette a lábát több ázsiai országban, fő terepe Kína, de jelen van Indiában és Indonéziában is. Az érdekeltségükbe tartozó Rockaway Capital mall.hu elnevezésű portáljuk Magyarország második legjelentősebb e-kereskedelmi vállalkozása, amely térségünk vezető cége kíván lenni. Emellett 2017-ben 6 millió euróért megvették a hazai fizetési megoldás-fejlesztő Barion Payment Zrt.-t is.

A PPF a szerdán bejelentett felvásárlás révén négy országban - Bulgáriában, Szerbiában, Montenegróban, illetve Magyarországon - működő Telenor-leányokat vesz meg, a Csehországban és Szlovákiában már a birtokukban lévő mobilszolgáltató, az O2 mellé.

Informátorunk szerint valószínűleg arra vállalkoznak, hogy tőkét vonnak be a megszerzett cégcsoportba, korszerűsítik a szervezeti felépítését, majd ezt követően jelentős haszonnal továbbadják a cégcsoportot egy szakmai befektetőnek. Úgy tudjuk, hogy a Telenor a PPF mellett még egy komoly befektetőtől kapott ajánlatot, de többekkel is tárgyaltak. Mészáros Lőrincék igyekezete azért nem lett eredményes, mert mint említettük, csak a magyarországi céget vitték volna, márpedig a Telenor határozott elképzelése az volt, hogy a regionális cégcsoportot nem bontja meg. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország két meghatározó telekommunikációs társaságának, a Vodafone-nak és a UPC-nek esetleges egyesüléséről is szólnak a hírek, ami a jelenlegi versenyt alaposan átírhatja.

A norvég Telenor 2,9 milliárd euróért - 820 millió forintért - adja el a négy országból álló regionális cégcsoportot a PPF-nek a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóval együtt. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, ami 2018 harmadik negyedévében várható. A Telenor Magyarország jelenlegi vezetése a tranzakcióról kiadott közleményben ígéretet tett, hogy a tulajdonosváltás semmilyen hatással nem lesz ügyfelekre és helyi partnerekre, és a mobilszolgáltató továbbiakban is a megszokott módon folytatja működését. A társaságok megállapodása szerint a PPF 2021 első feléig használhatja a Telenor márkanevet.

Mészáros Lőrincék ugyan most lemaradtak, de feltehetően nem adták fel, így nem kizárt, hogy előbb-utóbb, mint résztulajdonosok megjelennek a Telenor-csoportban.

311,52 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.03.21. 09:26
Shutterstock illusztráció
Alig változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróval szemben hajszálnyit gyengült, míg a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben kissé erősödött - írja az MTI.

Az euró 311,52 forinton forgott reggel hét órakor, 4 fillérrel nőtt a jegyzés a kedd esti 311,48 forinthoz képest.

A dollár árfolyama 254,05 forintról 254,02 forintra, a svájci franké pedig 266,20 forintról 266,02 forintra gyengült.

A jent 2,3874 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,3881 forinttal.

Az euró 1,2263 dolláron forgott, napi szinten 0,18 százalékkal erősödött. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,2241, a legmagasabb 1,2267 dollár volt szerdán az eddigi kereskedésben.

A svájci frankhoz képest 0,05 százalékkal gyengült az euró, 1,1704 frankot ért.

Egy dollárért 0,9550 frankot kértek, 0,16 százalékot veszített értékéből a dollár. A jenhez képest 0,09 százalékkal gyengült a dollár, szerda reggel 106,44 jent ért.