Márki-Zay: utánam! (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.21 16:43
Forrás: Mérce videó
Fotó: /
Miután megmutatta, hogyan kell nyerni Hódmezővásárhelyen, most elmondta, szerinte miként lehetne országosan is győzni, és kormányt váltani.

Bemutatott 53 ellenzéki jelöltet Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, akik szerinte esélyesek az egyéni körzetekben a kormánypárti aspiránsokkal szemben. A szűk hónapja tartott vásárhelyi időközi választás győztese a Viszlát, kétharmad!, a Közös Ország Mozgalom, a Számoljunk együtt és a Padtársak csoport több képviselőjével, valamint Bod Péter Ákossal, Elek Istvánnal és Lányi Andrással tartott közös sajtótájékoztatón hirdette ki a szerinte nyerő listát.

Ezen 23 helyen a Jobbik, 16 választókerületben az MSZP-Párbeszéd, 7 esetben a DK, 5 körzetben az LMP jelöltjei a legesélyesebbek, Pécsen és Veszprémben pedig a független Mellár Tamás valamint Kész Zoltán lehet a befutó. Figyelemre méltó, hogy Márki-Zayék listája szerint Budapesten Vona Gáborék pártja egyetlen körzetben sem rúghatna labdába, vidéken viszont egy-két kivételtől eltekintve a demokratikus ellenzék pártjairól mondható el ugyanez. Érdemes megemlíteni, hogy kedden a Válasszunk 2018! (V18) is kijött a saját, és egyébként nagyon hasonló listájával. A V18 szerint 25 ellenzéki képviselőjelölt elég erős ahhoz, hogy akár a pártok további megegyezése nélkül is versenyben lehet a kormánypárti aspiránssal.

Milliárdok kamura
Hiába szűkítették a kamupártok mozgásterét, így is 14 hasonló kezdeményezés állított országos listát. Ezek összesen 3 milliárd forint kampánytámogatásra számíthatnak Ligeti Miklós összesítése szerint. A Transparency International jogi igazgatója azt mondta, hiába vezették be az egyszázalékos visszafizetési küszöböt, amiért a pártvezetők saját vagyonukkal felelnek, akkor lehetne csak kevesebb visszaélés, ha a pártok kincstári kártyára, szigorú elszámolás mellett kapnák a támogatást.

A mostani Márki-Zay-féle listához képest egyetlen eltérést találtunk: a miskolci székhelyű Borsod 2-es választókörzetben a V18 a jobbikos Pakusza Zoltánt tartja a legerősebb ellenzékinek, Márki-Zayék szerint azonban itt még további mérésekre van szükség. A V18 szerint ugyanakkor van 40 olyan jelölt, akinek csak akkor lehet esélye megszorítani, legyőzni a fideszes ellenfelet, ha a pártok együttműködnek. Ebben is megegyeztek a vélemények, Márki-Zay viszont felidézte, hogy Hódmezővásárhelyen sikerült a pártokat együttműködésre kényszeríteni. A polgármester megígérte, hogy április 7-éig mind a 106 körzet legesélyesebb jelöltje felkerül a www.rendszervaltas2018.hu címen elérhető oldalra.

– Az gondoltuk, a hódmezővásárhelyi diadal óta eltelt három és fél hét elég lesz ahhoz, hogy az induló pártok is feldolgozzák a győzelem tanulságait, most mégis aggódunk, megint a párton kívülieknek van tennivalója – hangsúlyozta Márki-Zay, és úgy folytatta: – A kormányváltáshoz az kell, hogy a baloldaliak szavazzanak a legesélyesebb jelöltre még akkor is, ha az jobbikos, és a jobbikosok is voksoljanak a baloldali jelöltekre fordított esetben.

A polgármester szerint a legfontosabb, amit az ellenzéki pártok tehetnek, hogy visszalépnek a legesélyesebb jelölt javára. Konkrét példát is hozott: Csongrád megye négy választókörzetében csak akkor van esély győzni, ha két helyen a Jobbik lép vissza az MSZP-P, illetve a DK jelöltjei javára, két helyen pedig fordítva. Arra a felvetésünkre, hogy a Jobbik elnöke, Vona Gábor legutóbb kedden szögezte le, mindenhol jelöltet állítanak, Márki-Zay azt mondta: személyesen is szívesen egyeztetne Vonával, hogy megváltoztassa a Jobbik elnökének álláspontját.

Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom vezetője elmondta, hogy további mérésekkel segítik majd Márki-Zayt. A civil aktivista hét újabb felmérést is bejelentett, ezeket a kampány hetében fogják publikálni.

– Egyetlen üzenetem van azokhoz, akik úgy gondolják, Gyurcsány Ferenc vagy Vona Gábor semmivel sem lenne jobb miniszterelnök, mint Orbán Viktor. A közös cél a mostani kormány leváltása. Amikor ezen túl leszünk, és sikerül megváltoztatni a rendszert, akkor majd mindenki szavazhat a szíve szerint – fogalmazott Lányi András író.

Forrás: Mérce videó

Forrás: Mérce videó

Elek István az MDF egykori politikusa optimistán úgy vélte: van valami a levegőben. – Az átszavazási hajlandóság folyamatosan erősödik, úgyhogy jó lenne, ha az ellenzéki pártok vezetői is támogatnák az átszavazást a legerősebb jelöltre – hangsúlyozta.

Egyelőre azonban nehéz megjósolni, hogy a pártok megfogadják-e a civilek javaslatát, bár a DK szerint van még esély az ellenzéki tárgyalások folytatására. Molnár Csaba, a párt alelnöke felidézte, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint még ha pártja kezdeményezni nem is fog találkozókat, ha valaki megkeresi őket, akkor készek beszélgetni. – Bármely, az LMP által kiválasztott helyszínen találkozhatunk – mondta erre Molnár. Az LMP nem reagált az invitálásra. Közben pedig egy másik ellenzéki találkozó is veszélybe került: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke nem fogadta el Karácsony Gergely keddi meghívását. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a tárgyalások megszakításáról szóló LMP-döntés után hívta egyeztetni az Együttet és a Momentumot, s míg Juhász Péterék rögtön igent mondtak, Fekete-Győr csak annyit közölt: tárgyalni már nincs idő, visszalépésekre van szükség.

2018.03.21 16:43

Korrektorverseny – a sajtónyelvi helyesírásért

Publikálás dátuma
2019.02.12 14:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A sajtó helyesírási kultúrájának emeléséért korrektorversenyt hirdet a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, amelyen összemérhetik tudásukat a korrektorként elhelyezkedni kívánók és az egyes médiumoknál már tevékenykedők.
A versenyt a Duna Palotában tartják március 23-án. A verseny két részből áll: helyesírási tesztből és szövegjavításból. A versenyzők a saját laptopjukkal dolgoznak, erre tölthetik le a teszteket és a javítandó szöveget. A feladat elvégzésekor saját maguk véglegesítik és küldik be a tesztet és a javítást, amit a szakmai javítók ellenőriznek és pontoznak. Minden javítás nyilvános és ellenőrizhető. Az adott év három, szakmailag legjobb korrektora megkapja „Az év korrektora 2019” címet, amelyet egy igazolással a birtokában használhat. Ezzel az a cél, hogy a lapok az impresszumukban is feltüntessék ezt a kitüntetést, amely a kiadvány nyelvi minőségi színvonalát garantálja. A verseny fődíja egy háromnapos wellnesshétvége négycsillagos szállodában, a második helyezett egy notebookot, a harmadik e-book-olvasót kap. Az első tíz helyezett értékes könyvjutalomban részesül. Jelentkezni 2019. február 15-éig az alábbi oldalon lehet: Korrektorverseny - a sajtónyelvi helyesírásért
Szerző
Témák
verseny
2019.02.12 14:54

Nyomkövetőt kaptak az elektronikus hulladékok

Publikálás dátuma
2019.02.08 11:30

Fotó: /
Speciális jeladót tettek az elektronikus hulladékokra, hogy felderítsék, hol kötnek ki az EU-s országokban kidobott eszközök.
Az Unió tagországaiban összesen 314 eszközre: számítógépekre, nyomtatókra és monitorokra telepítettek GPS-nyomkövetőt. A jeladók adatait összesítve kiderült, hogy 19 elektronikai cikket, azaz a hulladék 6 százalékát exportálták, ebből 11 volt olyan, amely nagy valószínűséggel illegálisan került ki az EU-ból. A célállomások Ghána, Hongkong, Nigéria, Pakisztán, Tanzánia, Thaiföld és Ukrajna voltak. Talán ez az arány nem tűnik túl nagynak, de ha ezt rávetítjük az EU teljes elektronikaihulladék-termelésére, akkor kiderül, hogy évi
352 477 tonnányi
 e-hulladék kerül ki illegálisan az Európai Unióból fejlődő országokba. Ez összesen 17 466 nagy méretű konténernyi e-szemetet jelent, ha pedig mindezt teherautókra rakodnánk, a járművek 401 kilométer hosszan kígyóznának a kidobott kütyükkel. A vizsgált 10 ország közül (Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) csak Magyarország volt az, ahol nem észleltek exportot. A nemzetközi mezőnyben az Egyesült Királyság szerepelt a legrosszabbul, itt találták a legtöbb, összesen öt jogsértést. A Bázeli Akcióhálózat munkatársai felkerestek néhány célállomást, ahol nem meglepő módon azzal szembesültek, hogy a munkásokra és a környezetre egyaránt veszélyes módszerekkel nyerik ki a hulladékból az értékes alapanyagokat. Leégetik, leolvasztják róla a burkolatokat, vagy savval maratják le, hogy kinyerjék a rezet, az acélt, az aranyat és az alumíniumot. Voltak olyan termékek is, amelyeket megjavítottak, hogy újra használhatóak legyenek, de ezeknél sem foglalkoztak sokat a mérgező anyagok megfelelő kezelésével. Például a higanyt, ólmot vagy mérgező brómozott égésgátlókat tartalmazó alkatrészeket, amelyeket kicseréltek, egyszerűen elégették, vagy helyi hulladéklerakókra dobták. A civil szervezet attól tart, hogy az elektronikai cikkeket gyártó vállalatok ki fogják lobbizni, hogy az elromlott, értékvesztett elektronikai cikkeket lehessen exportálni, így azok el fogják árasztani az azokat feldolgozó szegényebb országokat. Ez teljességgel aláásná a bázeli egyezményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a fejlett országok veszélyeshulladék-exportját. A szervezet ezért sokkal szigorúbb ellenőrzést és fokozott erőfeszítéseket követel az EU-tól a bázeli egyezmény betartásáért és a körkörös gazdaság megvalósításáért.
Szerző
2019.02.08 11:30
Frissítve: 2019.02.08 11:30