Szégyenpadon Magyarország

Publikálás dátuma
2018.03.22 10:58
Fotó: Molnár Ádám
A világban 3,3 milliárdnyian élnek autokrata rezsimben. Ez derül ki a Bertelsmann alapítvány világpolitikai jelentéséből, amelyet kétévente hoz nyilvánosságra.

A földkerekség 250 szakértője vizsgálja 2004 óta a demokrácia, az emberi jogok, a gazdaság állapotát 129 országban. Ezeket 1-től 10-ig értékelték (a 10-es a legjobb). Magyarország a térség államai közül különösen rosszul teljesített. A demokráciát illetően 7,15 pontot kaptunk, miközben Szlovákia 8,60-at, Csehország 9,40-et de Bulgária is 8,10-et, Horvátország 8,35-öt, s demokrácia tekintetében a Magyarországgal együtt emlegetett Lengyelország is 8,55-öt. A vizsgált uniós tagországok közül hazánk kapta a legrosszabb értékelést. (A nyugat-európai országok nem szerepeltek a felmérésben.)

A jogállamiság tekintetében is kilógunk a sorból, mindössze 6,0-ra értékelte a Bertelsmann Magyarországot, még Ukrajna is megelőz minket 6,3-mal. Itt azt vizsgálták, mennyire működik a fékek és ellensúlyok rendszere, s az emberi jogok védelme. Jellemző az is, hogy Montenegró 7-est kapott, de még Szerbia is 6,8-at. Szlovákiától (8,0), Csehországtól (9,3), és Lengyelországtól (8,0) ebben a kategóriában is nagyon le vagyunk maradva, nem is szólva a balti államokról. Észtország egyébként ebben az értékelésben a maximális 10 pontot kapta. Horvátországot 8,0-ra értékelték, Bulgáriát pedig 7,8-ra.

A konfliktuskezelést illetően is kifejezetten rossz a megítélésünk. Ebben a kategóriában azt vizsgálták, hogy a politikai vezetés mennyire képes kezelni a társadalomban felmerült konfliktusokat. Mindössze 5,0-ra értékelték e tekintetben Magyarországot a Bertelsmann szakértői. Sovány vigasz, hogy Törökországot, amely lassacskán totális diktatúrává válik, azért két egységgel megelőztük, s ugyanennyivel állunk Irán vagy Egyiptom előtt. Bulgária és Szlovákia 7-est kapott, Csehország és Szlovénia 8-ast.

A legjobban a szegénység témakörben teljesítettünk. Itt arra keresték a választ, hogy az egyes rétegeket mennyre lehet kirekesztettnek tekinteni a szegénység vagy az esélyegyenlőség miatt. Ebben az értékelésben Magyarország 8 pontot kapott, s három uniós tagországot előztünk meg, Horvátországot, Bulgáriát és Lettországot (7-7). Lengyelország szintén 8-ast kapott, Szlovákia 9-est, Csehország, továbbá Szlovénia a maximális 10-est.

Ami a világ többi államát illeti, a legnagyobb visszaesés Burundi és Tádzsikisztán esetében figyelhető meg. Bár már korábban is az autokrata államok közé tartoztak, az utóbbi két évben még rosszabb lett a demokrácia helyzete.

Bár a világ 71 országában 4,2 milliárd viszonylag szabad táradalomban él, a helyzet egyre drámaibb, mert minden negyedik demokráciában egyre kevésbé tartják fontosnak az emberek a demokratikus intézményeket. A 71 vizsgált ország körül 9-ben korlátozták 2015 óta a választás, illetve a gyülekezési jog szabadságát. Kelet-Közép-Európa mellett aggasztó folyamatok figyelhetőek meg Kelet-Afrikában, Közép-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.

Jelentős a visszaesés Törökország tekintetében is, ami azért nem meglepő az eltelt évek ismeretében. Recep Tayyip Erdogan elnök keményen lép fel az ellenzékkel szemben, elnöki köztársasággá változtatta az alkotmányt, az ország teljhatalmú ura lett.

Szerző

Ötmillió dollárt adományoz a Notre-Dame újjáépítésére a Disney

Publikálás dátuma
2019.04.18 14:48

Fotó: AFP/ LIONEL BONAVENTURE
A Walt Disney vállalat ötmillió dollárt (1,4 milliárd forintot) adományoz a tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítésére. A Disney szerdán jelentette be, hogy csatlakozik a nemzetközi adományokhoz, amelynek segítségével elkezdődhet a székesegyház újjáépítése.  „A Notre-Dame a remény és a szépség világítótornya, amely évszázadokig testesítette meg Párizs szívét és Franciaország lelkét ihletadó és elismert művészete és építészete révén, amelynek örökös helye van az emberiség történetében” – fogalmazott Bob Iger, a vállalat főnöke Twitter-üzenetében.  Iger hozzáfűzte, hogy a 
Disney együtt érez barátaival, és felajánlja szívből jövő támogatását a pótolhatatlan mestermű helyreállításában.
A filmvállalat számos más adományozóhoz csatlakozott: az Apple vezetője, Tim Cook kedden jelentette be, hogy vállalata adománnyal támogatja az újjáépítést, bár azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeggel. Franciaország leggazdagabb családjai közül szintén többen tettek felajánlásokat az újjáépítés finanszírozására, az adományok szerdán már 900 millió dollárra (256 milliárd forintra) rúgtak a francia kulturális miniszter közleménye szerint.  
A Disney stúdióban 1996-ban készült el A notre-dame-i toronyőr című animációs film Victor Hugo regénye nyomán.
Egy Quasimodót ábrázoló Disney-rajz, amelyen a toronyőr átöleli a Notre-Dame-ot, a tüzet követően bejárta az online közösségi médiát.

Élve megégettek egy bangladesi lányt, aki zaklatással vádolta iskolaigazgatóját

Publikálás dátuma
2019.04.18 11:54
Tüntetők Nuszrat gyilkosainak felelősségre vonását követelik Dakkában
Fotó: AFP/ STR
Élve felgyújtották a diáklányt, aki nem volt hajlandó visszavonni vallomását arról, hogy intézményvezető irodájában szexuálisan molesztálta.
Diáktársai petróleummal leöntöttek és felgyújtottak egy bangladesi lányt, mert szexuális zaklatással vádolta meg az iskolaigazgatót. Nuszrat Dzsahan Rafi belehalt égési sérüléseibe - számolt a BBC. A 19 éves lány egy Feni nevű kisvárosban élt, és egy helyi muszlim oktatási intézményben, medreszében tanult. Március 27-én az igazgató behívatta irodájába, és fogdosni kezdte. A lány kiszaladt a szobából, mielőtt még jobban elfajulhatott volna a helyzet.  
A bangladesi nők az erős társadalmi és családi nyomás hatására általában inkább hallgatnak a hasonló ügyekről.
Nuszrat azonban családja támogatásával még aznap a rendőrséghez fordult. Egy rendőr filmre vette a zaklatott lány vallomását, amelyet nem nagy ügynek nevezett. Az igazgatót végül őrizetbe vették, de a helyiek - politikusokat is beleértve - tüntetésen követelték szabadon engedését.   Április 6-án Nuszrat záróvizsgázni indult iskolájába. Vallomása szerint egy diáktársnője felhívta az iskola tetejére azzal az ürüggyel, hogy egyik barátját megverték. Amikor a lány felért, négy-öt burkába öltözött társa körbefogta, és azt követelte tőle, hogy vonja vissza feljelentését. Nuszrat megtagadta ezt, mire leöntötték petróleummal, és felgyújtották.
Eredetileg öngyilkosságnak akarták álcázni, de a lány túlélte, és vallomást tudott tenni.
Nuszrat testének 80 százaléka megégett. A helyi orvosok Dakkába szállíttatták, hogy megfelelő ellátást kapjon, azonban április 10-én meghalt. Temetésén ezrek jelentek meg.
Nuszrat halála tüntetésekhez vezetett, és ezrek adtak hangot dühüknek a közösségi oldalakon.
A rendőrség 15 embert vett őrizetbe az ügyben. Az iskolaigazgató továbbra is őrizetben van, a lányt filmre vevő rendőrtisztet pedig áthelyezték. Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök azt ígérte Nuszrat családjának, hogy a lány meggyilkolásáért felelős összes embert bíróság elé állítják. A Banglades Mahila Parisad nevű jogvédő csoport szerint 
2018-ban 940 esetben követtek el nemi erőszakot az ázsiai országban.
Kutatók úgy vélik, hogy a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. 2009-ben a bangladesi legfelsőbb bíróság elfogadott egy rendeletet, amely szexuális zaklatási ügyekkel foglalkozó irodák létrehozását javasolja az oktatási intézményekben, ahová a diákok benyújthatnák panaszaikat. Azonban egyelőre csak kevés iskola valósította meg a kezdeményezést.
Szerző
Frissítve: 2019.04.18 12:03