Előfizetés

Szkripal-ügy: újabb 106 orosz diplomatát utasítottak ki világszerte

Publikálás dátuma
2018.03.26. 18:54
Csillag és zászló a Kreml csúcsain. Illusztráció: AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
Orosz diplomatákat utasított ki az Egyesült Államok, Kanada, 14 EU-tagállam és Ukrajna is, a Szkripal-merényletre válaszul. Az amerikai külügy szövetségesük elleni támadásnak nevezte az esetet, Nagy-Britannia üdvözölte a szolidaritást, és Donald Tusk szerint további intézkedések követhetik a mostanit. Oroszország továbbra is mindent tagad, és "szimmetrikus" választ ígér.

Az Egyesült Államok kiutasít 60 orosz diplomatát és bezáratja az északnyugati Seattle városában lévő orosz konzulátust. Az Egyesült Államok egyértelműen Moszkvát tartja felelősnek a Szkripal elleni merényletért: "március 4-én Oroszország harcászati idegmérget vetett be, azzal a szándékkal, hogy meggyilkoljon egy brit állampolgárt és lányát Salisbury-ben" - olvasható a külügyminisztérium közleményében, írja a BBC. Szövetségesük elleni támadásnak tekintik az esetet, mely számtalan ártatlan életet sodort veszélybe, többeknek, köztük egy rendőrnek súlyos sérüléseket okozva. A támadást a vegyi fegyvereket tiltó egyezmény "gyalázatos megsértésének" nevezték. A hidegháború óta ez a legkomolyabb Oroszország elleni lépése az Egyesült Államoknak.

Az NBC televízió névtelenséget kérő kormányzati forrásra hivatkozva azt jelentette: a döntéssel csökkentették az "elfogadhatatlanul nagyszámú" orosz hírszerző jelenlétét az Egyesült Államokban, írja az MTI. Hozzátette: a döntés "az Egyesült Államokat biztonságosabbá teszi, mert csökkenti Oroszország képességét, hogy kémkedjen amerikaiak után és Amerika nemzetbiztonságát fenyegető fedett műveleteket hajtson végre.

Kiutasított 29 orosz diplomatát az Európai Unió 14 tagállama is. Ezek a következők: Franciaország (4); Németország (4); Lengyelország (4); Csehország (3); Litvánia (3); Dánia (2); Hollandia (2); Olaszország (2); Észtország (1); Horvátország (1); Finnország (1); Lettország (1); Románia (1), Svédország (1).

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte, a kiutasításokat várhatóan továbbiak is követhetik, ahogy az sem zárható ki, hogy egyéb szankciók meghozatalára is sor kerülhet a következő napokban és hetekben.

Ukrajna 13 diplomatát küldött haza. Petro Porosenko úgy fogalmazott: "Brit partnereinkkel és transzatlanti szövetségeseinkkel való szolidaritásunk szellemében, valamint az EU tagállamaival együttműködve, határozatot hoztam 13 orosz diplomata Ukrajnából történő kiutasításáról, azon kevesek közül, akik még az ország területén maradtak."

Kanada is kiutasított négy orosz diplomatát, szolidaritást vállalva az Egyesült Királysággal - fogalmazott a kanadai külügyminisztérium. A kanadai kormány közleménye leszögezi: a kiutasítottakat hírszerzőként vagy olyan személyekként azonosították, akik diplomáciai státuszukat arra használták fel, hogy aláássák Kanada nemzetbiztonságát, vagy beavatkozzanak a demokratikus folyamatokba.

Nagy-Britannia üdvözölte a szolidaritást: Theresa May brit miniszterelnök szerint ez egy jelentős diplomáciai győzelem Oroszország felett.

Oroszország tiltakozik: a külügyminisztérium állásfoglalása szerint "magától értetődik", hogy az országcsoport "barátságtalan" lépése "nem múlik el nyomtalanul" és arra Moszkva reagálni fog. Szerintük ez a helyzet eszkalálását célzó, konfrontatív lépés, mivel, mint írják, a diplomatákat kiutasító országok nem rendelkeznek objektív és kimerítő adatokkal. A kommüniké közzétételét megelőzően a RIA Novosztyi hírügynökséget a diplomáciai tárcánál arról tájékoztatták, hogy az elkövetkező napokban adandó orosz válasz minden ország esetében szimmetrikus lesz.

Viharos kisasszony elvetette a szelet

Publikálás dátuma
2018.03.26. 17:31
FOTÓ: MANDEL NGAN, ETHAN MILLER / AFP

Azért fogadta el a hallgatási szerződést, mert korábban halálosan megfenyegették. Stormy Daniels - valódi nevén Stephanie Clifford - pornószínésznő a CBS 60 perc című műsorában tálalt ki Donald Trumppal még 2006-ban folytatott viszonyáról. 2011-ben Las Vegasban egy ismeretlen férfi lépett oda a nő kocsijához, behajolt az ablakon, alaposan szemügyre vette a kislányát, majd azt mondta: "Hagyd békén Trumpot! Felejtsd el a sztorit! Milyen szép kislány. Kár lenne, ha valami történne az anyukájával." Stormy Daniels erre gondolta, amikor a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában beleegyezett, hogy 130 ezer dollárért cserébe többé nem beszél Trumpról. Az egyezséget Michael Cohen, Trump ügyvédje hozta tető alá, a milliárdos politikus azt nem írta alá. Cohen azt állítja, hogy saját zsebéből fizetett, és Trump nem is tudott az egészről.

Stormy Daniels művészneve angolul "viharost" jelent, és közeli barátai szerint ez nem volt véletlen választás: a nőt óriási energia és eltökéltség jellemzi. A jól beharangozott interjút, mint a New York Times megírta, hatalmas várakozás előzte meg. A bárokban "Dark and Stormy" (Sötét és viharos) néven új koktéllal készültek a vasárnap esti tévéműsorra. Trump, aki pedig jól ismeri a bulvársajtó és a televízió hatását, és más ügyekben azonnal vissza szokott támadni, ezúttal nem reagált - legalábbis eddig.

Trump és Daniels először egy hírességek számára szervezett golfversenyen találkoztak, majd nem sokkal később a milliárdos floridai birtokán melegedtek össze. Trump egy magazint mutatott neki, amelynek ő volt a címlapján, Daniels pedig azt mondta, "ezzel kéne valakinek alnáspángolni" - mire a férfi játékosan elkezdte letolni a nadrágját, és a flirt hamar átcsapott szexbe. Trump harmadik felesége, a mostani first lady, Melania néhány hónappal azelőtt adott életet gyermeküknek, a most 12 éves Barronnak. A kaland ezt követően is folytatódott. Mint Daniels elmondta, 2007-ben például cápákról szóló természetfilmeket kellett néznie a hétvégén unatkozó Trumpppal.

A műsor után immár Cohen ügyvéd ügyvédje fenyegette meg perrel Stormy Danielset, amiért az összefüggésbe hozta kliense nevét az őt ért állítólagos fenyegetéssel. 

Szkripal-ügy: négy országban bekérették az orosz nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.03.26. 16:21
A londoni orosz nagykövetség épülete. Illusztráció: Alberto Pezzali/NurPhoto
A három balti ország fővárosában és Varsóban hétfő délutánra bekérették az ott szolgálatot teljesítő orosz nagyköveteket - közölte a TASZSZ hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva, írja az MTI.

A TASZSZ szerint Rigában, Vilniusban és Tallinnban közép-európai idő szerint 14 órára várják, Varsóban pedig 12 órára kérették be az orosz misszióvezetőket. A hírügynökség a lépést azzal hozta összefüggésbe, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs részvevői úgy döntöttek: a Szkripal-ügy miatt konzultációra visszarendelik az unió moszkvai nagykövetét. Több EU-tagállam - köztük Franciaország, Lengyelország és a három balti állam - jelezte akkor, hogy a brit példát követve hazarendeli misszióvezetőjét. 9-10 tagállam fontolgatja, hogy területéről hírszerzési tevékenységet végző orosz diplomatákat fog kiutasítani.

Donald Trump amerikai elnök is arra készül, hogy a Szkripal-ügy miatt kiutasítson több tucat orosz diplomatát, a Bloomberg hírügynökség szombaton közölt értesülése szerint. A lépést valószínűleg hétfőn jelentik be. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hírre reagálva hétfőn újságíróknak elmondta, hogy Moszkva erről a szándékról nem kapott hivatalos értesítést Washingtontól, de ha az Egyesült Államok ilyen döntést hoz, Oroszország a kölcsönösség alapján fog válaszolni.     

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

London és az Európai Unió vezetői szerint az egyetlen ésszerű magyarázat, hogy a merénylet mögött az orosz vezetés áll - Moszkva ezt visszautasította. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.