Történelemóra

Hátrányos helyzetű felnőtteket, fiatalokat és velük foglalkozó tanárokat, mentorokat láttak volna vendégül az eredeti cél szerint a noszvaji Tündérkert Hotelben: hogy megfelelő körülmények között pihenhessenek, uniós forrásból 219 millió forintért korszerűsítették az épületet. Ekkor hirtelen megváltozzon a hasznosítási forma, s a szállodát bérbe adták a Szaktudás Kiadóház Kft.-nek. Mely annak a Farkas Józsefnek az érdekeltségébe tartozik, aki kifizette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi, s cseppet sem mellékesen a helyi ügyészség által vizsgált helikopteres vadászatát. Illetve, mint utóbb kiderült, régi finanszírozója a semjéni lövöldözéseknek, persze baráti alapon. S mivel a barátság nem kétnapos dolog, így értelemszerű, hogy a KDNP elnöke viszonozza is a szívességeket.

Ilyenkor persze a jóérzésű polgár korrupciót és ügyészségért kiált, ahelyett, hogy elmélyedne a magyar történelemben. Hiszen csak annyi történik, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere a végletekig hagyománytisztelő. Visszanyúl a történelmi múltba, amikor is a feudális Magyarország uralkodói köre kisebb-nagyobb adományokkal honorálta a hozzá látványosan hű alattvalókat. Sikeres hadvezérek jutottak megyényi földekhez, tehetséges művészek kaptak falvakat, hogy a piszkos anyagiak ne okozzanak számukra alkotói válságot, s tulajdonképpen minden, a hűbérúrnak – főleg a legfőbb hűbérúrnak – tett szolgáltatás előbb-utóbb tárgyiasult hol egy zacskó arany, hol egy vár, hol a fél Dunántúl képében. Elég csak fellapozni a történelemkönyveket, s máris kiderül, hogyan emelkedtek fel anno a Csákok, az Esterházyak, a Bethlenek, a Rákócziak, az Andrássyak és a többi arisztokrata család, melyek közül többnek tagjai aztán arany betűkkel írták be magukat a magyar históriába.

Ezek alapján igencsak rosszindulatú és történelmi távlatokban gondolkodni képtelen, aki Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Vajna, Szivek, a Matolcsy-klán és a többiek hirtelen gazdagodását látva arra gondol, a NER tulajdonképpen az intézményesített, állami szintű lopás-zabrálás szinonimája. Ahelyett, hogy úgy tekintene rá, mint befektetésre az elkövetkező évszázadok Magyarországának nagyságához. És akkor máris nem ördögtől való, hogy Mészáros Lőrinc kilépve a gáz- és központifűtés-szerelői világból ma tőzsdei cégek felett diszponál, s megkerülhetetlen figurája az energia-, építő- és élelmiszeriparnak, a mezőgazdaságnak,a turizmusnak – a felsorolás a mai közbeszerzések ismeretének hiányában nem teljes -, vagy hogy a kormányfő veje települések tucatjainak változtatta meg esti-éjszakai hangulatát.

Valamirevaló konzervatív kormány nem teheti meg, hogy ne forduljon a múlt felé. Bár azért nem ártana az óvatosság, hiszen akadhatnak példák, melyekre nem árt figyelni, miközben afféle Fidesz-Monopolyként módszeresen szétosztják egymás között az országot: I. László király törvényei szerint például már egy csirke ellopásáért kézlevágás járt. Igaz, a honi ügyészség csak a szent király halála után 776 évvel alakult meg. Vagyis akkoriban még nem bízhattak Polt Péterben.

2018.04.04 08:15

Szerintem

Cafeteria extra  Nem látok csodálkoznivalót a Gundel étteremnek az Orbán-menzán alkalmazott, erősen mérsékelt árain. Ez ugyanaz a vállalkozói magatartás, mint amelyik a TAO pénzekből messze jelentőségén felül juttat milliárdokat a Kedves Vezető felcsúti csapatának. Mindkét esetben a vállalkozó valamilyen előnyre számít a szolgálataiért, a Gundelnél pedig tudjuk is, milyen területen: ez a tendereztetett csomagban szereplő állami fogadások, események cateringje. A Miniszterelnöki Hivatal persze ezt másképp is intézhette volna, például - ha nem tették volna tönkre a cafeteria rendszerét - adhatna étkezési támogatást a dolgozóinak, amivel ők a valós menzaárakat mérsékelhetnék. Akkor persze azon lehetne lamentálni, miért is kell egy miniszterelnöki hivatali dolgozónak, vagy épp egy parlamenti képviselőnek – hiszen az Országház menzáján is hasonló árak vannak - jelentős étkezési hozzájárulást adni. De ez morálisan is egy másik történet, a vállalkozó legalább kimarad belőle. Echter István A remény halála? Az illúziók nélküliség, a Fidesz autokrata stílusa és intézkedései már régen elérték az EU ingerküszöbét. A Sargentini-jelentés a bizonyítéka: a ketrecharcos Orbán érezhetően megroggyant. Akkor mégis, miért ez a beletörődő társadalmi hangulat körülöttünk? Igaz, ennek a farizeus politikának és a Brüsszel-ellenes fellépésnek nem a kormány, hanem a magyar nép láthatja kárát, hiszen az EU-nak vannak elvárásai a pénz felhasználását illetően. Ez azonban mégsem a sötétbe vezető alagút, mert minél rosszabb a nyomás alá helyezett hatalomnak, annál szélesebb út nyílik az ellenzéknek. Én nem forradalmat vizionálok egy kormányváltás érdekében, csak érzem: előbb-utóbb csordultig lesz ama bizonyos pohár. A Vár ura és oligarchái százas szeget vernek a demokratikus jogállam koporsójába, és nem akarnak bikaként elvérezni a torreádorok ellenében. Egy olyan országban, ahol a miniszterelnök semmitmondó sajtótájékoztatójára is csak meghívásos alapon jutnak be médiumok, a kommunikáció legalábbis dadog. Olyan hangosan kell kiáltani, hogy ők is megértsék! Dr. Nagy Zoltán Egy szavazat Sok szó esik mostanában a közelgő EP választásokról, de nagyon hungarocentrikusan. Mint laikus, szeretnék tisztán látni. Az Európai Parlament képviselőit az Európai Unió polgárai választják meg, demokratikusan, one man, one vote alapon – gondolom én, de lehet, hogy tévedek. Elképzelhető, hogy a kettős állampolgárságú „külhoni magyarok” két országban is választhatnak EP képviselőt? Különösen furcsának találnám, ha a titkos (pl. szlovákiai) kettős állampolgárok fontosabbak lennének, mint a jogkövető uniós állampolgárok. Tisztában vannak ezzel Brüsszelben? Wiegandt Richárd
2019.01.19 16:00
Frissítve: 2019.01.19 16:00

Soros Tízparancsolata

Az a tény, hogy az Európai Parlament majdnem kétharmados többséggel szavazta meg a jelentést, amely szerint jogállamisághoz kötnék a 2021-2027-es uniós költségvetési időszakban a támogatások kifizetését, arra mutat rá: hiába veri vissza keményen a külgazdasági és külügyminiszter, a kormányszóvivő, vagy a kormány bármely tagja a magyar kabinetet ért „sorosista támadásokat”, az EU nagy részének elege van ebből a stílusból. A pökhendi, cinikus, lekezelő, bicskanyitogató megnyilatkozások helyett nem ártana ezen elgondolkodni. 
Eddig az uniós pénzek – finoman fogalmazva – sajátos felhasználásával kisbirodalmak épültek. Itthon ezt minden további nélkül meg lehetett tenni, de más országokban szemet szúr, hogy a NER a németek, a franciák és más demokráciák befizetéseiből hozta létre a saját urizáló elitjét. Az EP által elfogadott javaslatból persze nem lesz egyik napról a másikra minden országra érvényes törvény, de az igenek magas aránya után elég valószínű, hogy az Európai Tanácson is átmegy majd. A magyar-lengyel vétó ezúttal kevés lesz. 
Nyilván egyetlen fideszes képviselőtől sem várhatjuk, hogy a nyilvánosság előtt beismerje a lopást. Az azonban sajátos, hogy a csütörtöki döntést még olyan kormánypárti politikusok is Soros ármánykodásának nevezték, akik épp az EP-től veszik fel nem is csekély fizetésüket. Mintha nem volnának tisztában azzal, hogy épül fel az Unió parlamentje, vagy hogy azt pártok tucatjai alkotják, amelyeknek a lehető legcsekélyebb kapcsolatuk sincs az amerikai magyar milliárdossal. 
Két lehetőség van. Vagy hirtelen elbutulás miatt írják a jelentés elfogadását Soros számlájára, vagy simán hazudnak. S mivel kormányunk a kereszténység bástyája, mélyen hívő politikusai pedig az Evangélium szellemisége szerint élnek, marad az első variáció. Az ostobaság persze nem feltétlenül egy államférfi legszerencsésebb tulajdonsága, de ez itthon talán nem is feltétlenül igaz. S hogy a Tízparancsolatban „Ne lopj” is szerepel? Nyilvánvalóan ez is a Soros-terv része.
2019.01.19 09:10
Frissítve: 2019.01.19 09:13