Történelemóra

Hátrányos helyzetű felnőtteket, fiatalokat és velük foglalkozó tanárokat, mentorokat láttak volna vendégül az eredeti cél szerint a noszvaji Tündérkert Hotelben: hogy megfelelő körülmények között pihenhessenek, uniós forrásból 219 millió forintért korszerűsítették az épületet. Ekkor hirtelen megváltozzon a hasznosítási forma, s a szállodát bérbe adták a Szaktudás Kiadóház Kft.-nek. Mely annak a Farkas Józsefnek az érdekeltségébe tartozik, aki kifizette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi, s cseppet sem mellékesen a helyi ügyészség által vizsgált helikopteres vadászatát. Illetve, mint utóbb kiderült, régi finanszírozója a semjéni lövöldözéseknek, persze baráti alapon. S mivel a barátság nem kétnapos dolog, így értelemszerű, hogy a KDNP elnöke viszonozza is a szívességeket.

Ilyenkor persze a jóérzésű polgár korrupciót és ügyészségért kiált, ahelyett, hogy elmélyedne a magyar történelemben. Hiszen csak annyi történik, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere a végletekig hagyománytisztelő. Visszanyúl a történelmi múltba, amikor is a feudális Magyarország uralkodói köre kisebb-nagyobb adományokkal honorálta a hozzá látványosan hű alattvalókat. Sikeres hadvezérek jutottak megyényi földekhez, tehetséges művészek kaptak falvakat, hogy a piszkos anyagiak ne okozzanak számukra alkotói válságot, s tulajdonképpen minden, a hűbérúrnak – főleg a legfőbb hűbérúrnak – tett szolgáltatás előbb-utóbb tárgyiasult hol egy zacskó arany, hol egy vár, hol a fél Dunántúl képében. Elég csak fellapozni a történelemkönyveket, s máris kiderül, hogyan emelkedtek fel anno a Csákok, az Esterházyak, a Bethlenek, a Rákócziak, az Andrássyak és a többi arisztokrata család, melyek közül többnek tagjai aztán arany betűkkel írták be magukat a magyar históriába.

Ezek alapján igencsak rosszindulatú és történelmi távlatokban gondolkodni képtelen, aki Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Vajna, Szivek, a Matolcsy-klán és a többiek hirtelen gazdagodását látva arra gondol, a NER tulajdonképpen az intézményesített, állami szintű lopás-zabrálás szinonimája. Ahelyett, hogy úgy tekintene rá, mint befektetésre az elkövetkező évszázadok Magyarországának nagyságához. És akkor máris nem ördögtől való, hogy Mészáros Lőrinc kilépve a gáz- és központifűtés-szerelői világból ma tőzsdei cégek felett diszponál, s megkerülhetetlen figurája az energia-, építő- és élelmiszeriparnak, a mezőgazdaságnak,a turizmusnak – a felsorolás a mai közbeszerzések ismeretének hiányában nem teljes -, vagy hogy a kormányfő veje települések tucatjainak változtatta meg esti-éjszakai hangulatát.

Valamirevaló konzervatív kormány nem teheti meg, hogy ne forduljon a múlt felé. Bár azért nem ártana az óvatosság, hiszen akadhatnak példák, melyekre nem árt figyelni, miközben afféle Fidesz-Monopolyként módszeresen szétosztják egymás között az országot: I. László király törvényei szerint például már egy csirke ellopásáért kézlevágás járt. Igaz, a honi ügyészség csak a szent király halála után 776 évvel alakult meg. Vagyis akkoriban még nem bízhattak Polt Péterben.

Szerző
Vas András

17-ik Flórián

Elegem van abból, hogy olyan emberek képviselik a magyarországi romákat, akik lopnak, csalnak és hazudnak – írta felhívásában egy roma származású fiatal jogász, Kalányos Zsolt. Értelmiségi társaival azért szervezett tüntetést az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székháza elé, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá tegye, „nekünk ők nem képviselőink, és követeljük, hogy oszlassa fel magát a közgyűlés”.

Meddig még? – kérdezi nyílt levelében Setét Jenő polgárjogi aktivista is, aki szintén az országos önkormányzat feloszlatását követeli. Az ORÖ szerinte soha nem volt a roma embereké, annak elnökeit mindig a regnáló kormányok hagyták jóvá, most éppen a Fidesz. Az elmúlt nyolc évben az ORÖ csak a botrányoktól és a lopásoktól volt hangos, egyetlen esetben sem védte meg a romák érdekeit – sorolja.

Itt tartunk ma. Az aktuális balhé az államtól kapott 80 milliós kampánypénz szétosztása miatt tört ki. A Magyar Nemzethez eljutott hangfelvétel arról tanúskodik, hogy Balogh János, az ORÖ elnöke – némi jutalék fejében – fiktív rendezvényeket akart lepapírozni.

Ismerős helyzet. Az ORÖ a 2014-es választások idején is derekasan elköltötte a kampánypénzt, csupán a kampányból nem láttunk semmit. Akkor még Farkas Flóriánnak hívták az elnököt.

Farkas Flórián jelenleg is pártszolgálatot teljesít. Fideszes parlamenti képviselőként és a Lungo Drom elnökeként nem a roma érdekképviselet erősítésével foglalatoskodik, hanem azzal, hogy minél több romát vigyen el szavazni a Fideszre. Miniszterelnöki biztosként papírja van arról, hogy tevékenységét Orbán Viktor kormányfő irányításával végzi.

A miniszterelnök Farkas Flóriánt irányítja, ő pedig – a háttérből – az ORÖ működését. Ha kell, ígérget, ha kell, fenyegetőzik. A fideszes roma vezető csak kudarcos programokat és kárba veszett milliárdokat képes felmutatni. Egyedül a hatalmi elittől eltanult korrupciós technikák alkalmazásában jeleskedik. A kormánynak ennyi elég is: Farkas Flórián a bőven befutónak számító 17-ik helyen szerepel a Fidesz országos listáján.

Szerző
Czene Gábor

Rendszerváltók

Régi barátok beszélgetnek. Összeköti őket az a több mint harminc év, amely pártjuk alapítása óta eltelt. Igaz, a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének tulajdonosa feltehetően nem úgy szokott köszönni, hogy "Szervusz, miniszterelnök úr", de hát itt kamerák vannak, viselkedni kell. Nosztalgiázni azért lehet. A csúcson, magabiztosan.

Az idő persze megszépíti, néha meg átalakítja a rendszerváltás emlékeit. "Mi, konzervatívok, keresztények" - mondja Orbán Viktor. És a Bayer Show házigazdája nem szól közbe, hogy azért nem voltak mindig azok. Egészen máshonnan indultak, akkor még a liberalizmusról hitték, hogy vele túl lehet lépni a régi rendszeren. És a Fidesz padsoraiból kiabálták az Antall-kormány idején azt is, hogy "Térdre, csuhások". De ez ma már nem számít. Nekik.

Az sem, hogy ki segítette őket a kezdeteknél. A miniszterelnök gondja az, hogy a gyenge és ezért lényegtelen ellenzéki pártok - szerinte - nemzetközi összeesküvők elképzeléseit valósítják meg. Ki is mondja: a magyar kormány elleni tevékenységüket legalább kétezer, Soros által fizetett ember segíti. Az ő olvasatában ez persze egészen más, mint amikor a tanulásukhoz és felemelkedésükhöz kaptak anyagi és szellemi támogatást.

A régi barátok értik egymást. Tudják azt is, hogyan lehet a nyájban tartani az ő kedves híveiket. Kis félrevezetéseken, elhallgatásokon, majd nagyobb hazugságokon át vezet az út a kívánt cél felé. És pontosan ez határozza meg a mondandó lényegi részét is. Hiszen a harcostársak nem a nosztalgiázás szándékával beszélgetnek. A történet arról szól, hogy - immár harmadszor is - ők győzzenek a választáson. Ezért mondja Orbán Viktor, hogy 1990-ben volt legutóbb olyan sorsdöntő a voksolás, mint most. Ami abból a szempontból igaz is, hogy akkor is le kellett váltani egy korhadt, idejétmúlt, hazug rendszert.

Mint most.

Szerző