Az óriásplakát árnyékában

Publikálás dátuma
2018.04.04. 18:43
Fotók: Radó Ferenc
Kaposvár - Kerítés sehol, az egyik oldalon a vasúti töltés a telekhatár, három irányból pedig elvadult bokrok jelzik a birtok végét. Az udvaron két kutyaház, az ajtó előtt egy rozzant szék, a fehérre meszelt lapos tetős épület boldogabb helyeken garázsnak sem menne el, a 610-es út Kaposvárról kivezető szakasza mellett, a gyékényesi vasúti sínek szomszédságában található viskóba mégis négyen laknak.

– Huszonöt négyzetméter, egyetlen helyiség – mondja Sárközi Zsolt. – Nem nagy, de valahogy elférünk benne. Nemrég még öten voltunk, de meghalt anyám élettársa… Fűteni tudunk, meg aludni is van hol, s ez a legfontosabb. A gyerekek intézetben vannak, de mi sem tudjuk, meddig maradhatunk, ugyanis éppen most kaptuk meg az árverezési papírt a végrehajtótól. Anyám analfabéta, s régebben aláírattak vele valami szerződést, ami miatt most 170 ezer forintot követelnek rajtunk.

Nézzük a papírt, vastag betűvel szedve rajta a tartozás, majd hosszú indoklás, aztán újabb vastag betűs szakasz: félmillió forintra értékelték fel az ingatlant. Melyet ötvenezer forintos kikiáltási áron hirdettek meg tízezres licitlépcsővel. Próbálnánk nyugtatni a tulajdonosokat, ugyan, kinek kellene az igencsak szerény hajlék, de legyintenek: egy nagyvállalkozó a szomszéd minden irányban, s már évek óta meg akarja venni a birtokai között éktelenkedő foghíjat, így nem kérdés, hogy licitálni fog.

– Huszonöt éve itt élek – állítja Bogdán Erzsébet. – Fogalmam sincs, hová megyek majd. Próbáltunk segítséget kérni a várostól, de ránk sem hederítettek. Százhetvenezer forint nekünk irdatlan pénz, a biztos bevételünk csak az a tízezer forint havonta, amit ennek a bérleti díjaként kapunk – int a háztól néhány méternyire éktelenkedő óriásplakát felé.

Melyről Orbán Viktor néz a városból kifelé autózókra. Mellette öles betűkkel a felirat: Nekünk Magyarország az első!

Szerző

Márki-Zay átnézte a közbeszerzéseket, és megtette az első feljelentést

Publikálás dátuma
2018.04.04. 15:49
Márki-Zay Péter. Fotó: Molnár Ádám
Az LMP társelnökével, Hadházy Ákossal közös sajtótájékoztatón jelentette be Márki-Zay Péter, a korábban Hadházy által pedzegetett közbeszerzések ügyében feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt - írja az Index.hu. Az irányítottnak tűnő eljárásokban 300 millió körüli összeg lehetett a tender-nyertes Kupola 2000 Kft. haszna, amelyből 230 millió az uniós kohéziós alap és a magyar állam kára, a maradék pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzaté.

A feljelentés a Kupola 2000 Kft. Márki-Zayék szerint gyanús közbeszerzési győzelmeit érinti. A cég, melynek tulajdonosa Paragi István, két olyan hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati pályázatot is megnyert, amelyre tapasztalatai alapján nem sok eséllyel jelentkezett volna. Ezért a polgármester és Hadházy Ákos irányított közbeszerzést gyanítanak a háttérben.

A Kupola 2000 hódmezővásárhelyi cég, főtevékenysége mérnöki feladatok ellátása és műszaki tanácsadás. A városnak értékbecsléseket, kisajátításhoz kapcsolódó munkákat is végzett, kiviteli terveket készített, illetve egy alkalommal kondicionálógépeket szállított a városi strandfürdőbe. A cég árbevétele kicsivel évi 7 millió forint alatt alakult. 2015 nyarán mégis úgy érezte, hogy van keresnivalója egy profiljába egyáltalán nem vágó, hulladékgazdálkodás korszerűsítésére kiírt, közel egymilliárdos tenderen.

A gyanú szerint eleve rá szabott tendert  meg is nyerte a Kupola 2000 - igaz, ehhez azt kétszer is ki kellett írni. Hadházy és a polgármester még egy, szintén hulladékgazdálkodási közbeszerzést is megemlít a feljelentésben, ahol a Kupola 2000 - szintén egyetlen indulóként - egy 231 millió forintos közbeszerzést nyert el. A korábbi esethez hasonlóan azok a cégek, amelyek a potenciális beszállítói lehettek a Kupola 2000 Kft.-nek, a szerződésben csak tanácsadóként, „célgépek üzembe helyezőjeként” (Pappas Auto Mo. Kft.) és a hulladékgyűjtő edények „telepítőjeként” (SIEX Kft.) lettek megjelölve, holott akár önállóan is tehettek volna ajánlatot termékskálájuk alapján.

Márki-Zay úgy számol, az irányítottnak tűnő közbeszerzési eljárásokban 300 millió forint körüli összeg lehetett a Kupola 2000 haszna, amelyből mintegy 230 millió az uniós kohéziós alap és a magyar állam kára, a maradék pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzaté. Ennek alapján szerdán megtette a feljelentést ismeretlen tettes ellen, különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés ügyében.

A beadványban Márki-Zay azt is külön megemlíti Paragi Isván helyi beágyazottságának alátámasztására, hogy a vállalkozó annak a szintén hódmezővásárhelyi illetőségű Építészmester Zrt.-nek a vezére, amely cég évek óta "gyakorlatilag igazi versenytársak nélkül nyeri a város építőipari tárgyú közbeszerzéseit".

Szerző

Pávát keresték a becsapott ex-zsolnaysok

Publikálás dátuma
2018.04.04. 15:31
Fotó: Németh András Péter

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra tíz, volt alkalmazottja szerda reggel találkozni szeretett volna a baranyai megyeszékhely fideszes polgármesterével, Páva Zsolttal, hogy megtudják, a városvezetés hajlandó-e végre segíteni az általuk becsapott és súlyos költségekbe vert dolgozókon.

Emlékezetes, hogy 2016-ban egy, a Fidesszel jó kapcsolatban lévő gazdasági kör ingyen meg akarta szerezni a patinás, de adósságai miatt nehéz helyzetben lévő porcelánmanufaktúrát, mivel a cég több tízmilliárdos – az unió által finanszírozott - állami megrendelésekre számíthatott. A tervet a pécsi városvezetés azzal segítette, hogy az önkormányzat létrehozott egy „ellengyárat”, a Ledina Kft.-t, és oda átcsalták a 145 embert foglalkoztató Zsolnay 118 alkalmazottját. Így a Zsolnay átmenetileg ellehetetlenült. Az einstand azonban bedőlt: a Zsolnay rendezte adósságát, pótolta a kilépőket, új megrendeléseket kapott, viszont a Ledina – amit közben a város eladott - azóta se talál magának elegendő helyet a piacon. Utóbbi cég már leépítette alkalmazottai felét, ráadásul a volt Zsolnay-dolgozók rendkívüli felmondását a bíróság jogalap nélkülinek ítélte, ezért ők 2-300 ezer forintos kártérítést kell fizessenek korábbi munkáltatójuknak. A fizetés határideje április 6-án lejár, azt követően a végrehajtó bármikor csengethet a kevés keresetű vagy munka nélkül tengődő embereknél.

Ezért kereste fel szerdán a polgármestert a volt zsolnaysok küldöttsége. Páva Zsolt nem volt bent a hivatalában, ezért a küldöttség egy levelet adott át a polgármester kabinetfőnökének. A levélben – többek között - ez áll: „2016 júniusában többször szóban és írásban Pécs város vezetői arra buzdítottak bennünket, hogy egy nap alatt hagyjuk ott munkahelyünket, azt mondták, hogy ez a város, a kormány érdeke, s csak így tudjuk megtartani állásunkat végkielégítési jogosultságunkat. Öntől, mint polgármestertől levelet kaptunk melyben megköszönte helytállásunkat, biztosított segítéségről támogatásáról… Munkaügyi perünket elvesztettünk, s most fizetnünk kell. Ígéretük ellenére semmit se tettek értünk… elvették a munkahelyünket, munkánkat, megélhetésünket, végkielégítésünket és jelentős költséget okoztak, amiről most hallani se akarnak, holott vállalták, minden költséget állnak helyettünk. Becsaptak 118 pécsi embert, s most menekülnek a probléma elől. Ha maradt még egy csekély becsület Önben és társaiban, akkor most nyilvánosság elé áll, és vállalja a következményeket. Elmondja milyen módon leszünk kártalanítva, vagy nyíltan kimondja, át lettünk vágva, és magunkra lettünk hagyva, oldjuk meg, ahogy tudjuk saját erőnkből…”

Keserü Tibor, a dolgozók küldöttsége nevében lapunknak elmondta, hogy péntekig várnak választ a levélre. Egyrészt a lejáró fizetési határidő miatt siettetnék a választ, másrészt azért, mert úgy gondolják, hogy a választás után már biztosan nem foglalkozik velük a fideszes városvezetés. Ha a Fidesz nyer a választáson, akkor már nem kell félniük a választóktól, vélte Keserü, ha viszont veszít a Fidesz, akkor a mostani kormány már nem dönthet a kártalanítás átvállalásáról.

A városvezetés később ígért választ az ügyben. Tegyük hozzá, hogy Pécs önkormányzata nem vállalhatja át a kártérítést, hisz arra – a városvezetés ígérete ellenére – nincs semmilyen jogalap, az eladósodott Ledina pedig azért nem fizethet, mert akkor kijátszaná a hitelezőit. A bajba jutott dolgozók helyett legfeljebb az őket becsapó politikusok fizethetnék ki a 23 millió forintra rúgó kártérítést, saját vagyonukból. Ennek azonban egyelőre semmi jele sincs.

Szerző