Belvárosi dac: „Minél messzebb a Fidesztől!”

Publikálás dátuma
2018.04.08. 17:27
Illusztráció. Fotó: Tóth Gergő
A politikai viharoktól megtépázott budapesti 1. számú választókerületben elkötelezett fideszesekkel és reménykedő ellenzéki szavazókkal egyaránt találkoztunk.

A kampány egyik kiemelt helyszíne volt ez a választókerület. Itt indult, majd lépett vissza az esélyesebbnek gondolt ellenzéki jelölt javára Juhász Péter, az Együtt elnöke, aztán a momentumos Fekete-Győr András, végül pedig az MSZP-Párbeszéd szövetségtől V. Naszályi Márta.

A kormánypárti Hollik Istvánnal szemben az LMP-s Csárdi Antal maradt állva. Kettejükön kívül a jobbikos Losonczy Pál került a szavazólapra, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Horváth András (aki nem tévesztendő össze az adóhatósági botrányt kirobbantó „zöld dossziés” névrokonával). A kamupártok nem jártak sikerrel, a szavazók errefelé megúszták az ország nagy részét elárasztó jelöltdömpinget.

Bár a köznyelv a választókerületet belvárosi körzetnek nevezi, a valóság ennél bonyolultabb. A „trükkös földrajzi manőver” jegyében a 2014-es választás előtt a Fidesz nem csupán a VIII. és a IX. kerület egy részét csapta hozzá az V. kerülethez, hanem a teljes I. kerületet is, amely speciel Budán, a Duna túlsó partján fekszik. A hagyományosan jobboldalra húzó budai kerületnek a kormány azt a funkciót szánta, hogy stabil fideszes többséget teremtsen a máskülönben billegő körzetben.

Az idős asszony, akit elsőként megszólítottunk az I. kerületi Batthyány utca 8-ban lévő szavazókörnél, ennek megfelelőn fogadta lapunkat. Kérdésünkre, hogy hajlandó-e elmondani, kire és miért szavazott, leckét adott polgári stílusból: „A Népszavának? Nem! Pfúj!”

A bejáratnál parkoló autóból Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltjének plakátjai kandikáltak ki. A látvány az idős asszony férjét sem hatotta meg. „Holnapra kiderül! Majd meglátják!” – állapította meg érdemi részletek említése nélkül, kissé ingerülten.

A következő, szintén nyugdíjas korú asszony lényegesen barátságosabbnak mutatkozott. Nem árulta el, kire szavazott, de sejtelmesen megjegyezte: „Változást szeretnék!” Egy férfi azzal a szöveggel hárította el a választ, hogy mennie kell dolgozni, egy édesanya pedig elnézésünket kérve arra hivatkozott, hogy éppen a lányát keresi.

Kevéssel később a Karácsony Gergely által meghirdetett árnyékkormány egyik tagja, Orsós Éva lépett ki a kapun. Úgy gondoltuk, tőle fölösleges lenne azt tudakolni, hova húzta be az ikszet.

A VIII. kerületi Horánszky utcában egy ősz hajú, testes, botra támaszkodó férfi kérdés nélkül is fennhangon közölte: „Két szavazat a Fideszre, ennyire egyszerű”. Volt, aki tréfával ütötte el a dolgot: „A feleségemtől nem kapok vacsorát, ha nyilatkozom.”

Ennél a szavazókörnél amúgy főleg ellenzékiekkel találkoztunk. Többen is MSZP-s szavazóként jelölték be az LMP-s Csárdi Antalt, és grimaszokat vágva tették egyértelművé, hogy választásukat a kényszer szülte. A kormányváltást senki sem vette biztosra. „Remélem, hogy összejön” – bizakodott egy mosolygós, alacsony nő. Másvalaki arról számolt be, hogy szavazófülkéknél sokáig kell sorban állni: „2014-ben közel sem voltak ennyien”.

Érdekes módon sem a Horánszky utcában, sem másutt nem beszéltünk senkivel, aki vállalta volna, hogy jobbikos. Vona Gábor pártja gyengélkedik ugyan a fővárosban, de ennyire talán mégsem.

A Rákóczi téri villamosmegállóban, útban az V. kerület felé, különböző színű, kézzel írt feliratokra lettünk figyelmesek: „G..i Fidesz”, továbbá „Korrupt, hazug Fidesz”.

A Kossuth tér vonzáskörzetében, a Markó utcában jó sokáig nem volt szerencsénk. Sorra jöttek azok a választók, akik – azon túl, hogy „nem” – egyetlen szóval sem válaszoltak kérdésünkre. Aztán nagy nehezen találtunk egy fiatal, szemüveges férfit, aki készségesen kifejtette, miért a kormánypártot támogatja. Babakocsiban ülő gyerekére mutatott. „Szeretném, hogy magyar anyanyelvű és keresztény országban cseperedjen fel. A Fideszben látom a garanciát. Az ellenzéki aspiránsok gyengék ahhoz, hogy megállítsák Brüsszelt” – mondta. Más fideszesekkel is találkoztunk. Egyikük azzal érvelt, hogy „nekik Magyarország az első”.

Mintha a Markó utcában pártszimpátia alapján ütemezték volna érkezésüket a szavazók. A titkolózók, majd a fideszesek után olyanok következtek, akik egyéniben – más komolyan vehető ellenzéki jelölt hiányában – Csárdi Antalra, listán a DK-ra voksoltak. Egy napszemüveget viselő, csendes szavú nő így indokolta döntését: „Minél messzebb a Fidesztől!”

Szerző

"A Fidesznek rengeteg trükkje van"

Publikálás dátuma
2018.04.08. 16:09
Fotók: Csortos Szabolcs

– Elég a gyávaságból! Aki fél, az nem tudja alakítani a sorsát. Nem félek, ezért leírhatja a nevemet: Szilágyi Szilvia vagyok, alternatív gyógyászattal foglalkozom. Azt szeretném, hogy megbukjon ez a kormány, de nem bízom benne, csak reménykedek.

Pécsett, a kertvárosi lakótelepen, délelőtt 9-kor az Apáczai Nevelési Központ szavazóhelyisége felé tartó, 46 esztendős szőke asszony az előbbi szavakkal válaszolt arra a kérdésre, hogy véleményét vállalja-e a nevével is. Élettársa se titkolózott:

– Kis Nagy Győző vagyok, villamossági mérnökként dolgozom, és én is kormányváltást akarok, de látom, hogy mennyi nyugdíjas megy szavazni, ezért nem hiszem, hogy veszít a Fidesz. Megvették a nyugdíjasokat a tízezer forintos nyugdíjpótlékkal, meg a 12 ezer forintos fűtéskompenzációval. Ezt a migránsos dumát is megették az öregek, az öregek félnek, pedig nem a migránsoktól kellene félniük, hanem attól, hogy elmennek a fiatalok, és összeomlik a nyugdíjrendszer. A mi családunkból is elment féltucat fiatal, mióta Orbán kormányoz.

A pár elmondta, hogy Mellár Tamás, közgazdászra szavaznak, aki az 1-es számú baranyai körzetben a Fideszből kiábrándult függetlenként tíz párt támogatásával indult a választáson. Abban Kis Nagy Győző és élettársa csaknem biztos volt, hogy Mellér legyőzi a kormánypárt jelenlegi képviselőjét, Csizi Pétert.

A Pécsett csak Nevkóként becézett kulturális és oktatási központ környékén valóban nagyon sok idős választót láttunk délelőtt, s az általuk megkérdezettek többsége Fidesz-szavazónak vallotta magát. Nyugdíjas, korábban a megyei újságnál dolgozó fotós bottal araszolt a téren, mellette felesége és annak barátnője. A feleség – aki egy havannai pincs kutyát vitt az ölében a voksolásra – így fogalmazott:

– A migránsoktól megvéd minket az Orbán Viktor.

Mikor megemlítettem, hogy ide nem igen akarnak migránsok jönni, és a többi párt se akar betelepítést, akkor rázták a fejüket, hogy csak Orbánban bíznak. A barátnő hozzátette:

– Ő gondol ránk, most is adott tízezer forintot. Tudja, hogy az nekem milyen sok pénz? Bezzeg a Gyurcsány, ő elvette a 13. havi nyugdíjunkat.

– Ez 2010 előtt volt – jegyeztem meg. – Ha tényleg olyan jó erőben van a gazdaság, Orbán miért nem adta vissza?

– Most adott tízezer forintot – ismételte makacsul a hetvenes éveit taposó asszony. – A Gyurcsány viszont elvette a 13. havit.

A 42 esztendős Róbert, aki az egyik legforgalmasabb kertvárosi élelmiszer áruházban dolgozik huszonegyed magával, úgy vélte, hogy megint a Fidesz nyer, de sokkal kisebb különbséggel, mint négy éve. A férfi szerint a Fidesz még mindig nagyon erős, de nagyon sokan csalódtak a pártban. Főleg a sok korrupció miatt. Ugyanezt erősítette kérdezettek túlnyomó többsége. A 68 éves Gyarmati Gábor, aki nyugdíjazása előtt jólmenő éttermeket vezetett Pécsen másért is neheztelt:

– A rendszerváltáskor nem hittem, hogy visszajöhet a diktatúra. Tévedtem, a Fidesz beszántotta a demokratikus intézményeket és a sajtót. Nem hiszem, hogy legyőzhetők.

A férfi felesége itt átvette a szót:

– Ha mégis veszítenek, utcai harcokat fognak kirobbantani. Nekik semmi se drága. Nem adják át a hatalmat. Mindent bevetnek. Itt is minden módon próbálták lejáratni a Mellár Tamást. Az össze plakátját naponta letépték, és amikor az egyik professzor megtámadta nyílt levélben Mellárt, akkor a vádakat lehozták az összes helyi fideszes lapban, de a Mellár válaszát nem közölték.

A feleségével négy gyermeket nevelő matematika-technika tanár, Gauzer Attila ekképp fakadt ki:

– Elloptak mindent, a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, az uniós támogatásokat, a földeket, a médiát, ebből már elege van az embereknek. Ha megbuknak, kemény felelősségre vonásra van szükség. Csak attól félek, hogy az emberek már fásultak, nem hisznek abban, hogy a Fidesz legyőzhető. Beléjük sulykolták, hogy csak ők képesek vezetni és a migránsoktól megvédeni az országot.

Kodba Ferenc, nyugdíjas nyomozó és felesége úgy vélekedett, hogy a nálunk soha nem tapasztalt korrupció láttán a tábor egy része elpártolt a Fidesztől.

– Én a baloldalra szavazok, a gyerekeim családja meg a Jobbikra. Ők korábban fideszesek voltak, elegük lett Orbánból és bandájából.

Míg a pécsi 1-es körzetben úgy látták, hogy a viszonylagos ellenzéki összefogásnak köszönhetően Mellár nyerhet, a 2-es körzetben viszont inkább a kormánypárti Hoppál Péter győzelmét prognosztizálták az általam megfaggatott választók. Itt ugyanis nem tudott megegyezni az ellenzék az összefogásról, pedig Hoppált – mivel Pécs gazdasági potenciálja sokat romlott az elmúlt nyolc évben – verhetőnek gondolták. Turi Zsoltot, aki a Magyar Kupa győztes és bajnoki érmes PMFC középpályása volt a nyolcvanas-kilencvenes években, s jelenleg a Szentlőrinc harmadosztályú csapatának vezetőedzője az uránvárosi lakótelep egyik szavazóhelyisége előtt állítottam meg.

– A Fidesznek rengeteg trükkje van, és az alighanem elég lesz ahhoz, hogy most is nyerjen – mondta az 51 éves tréner. – Látom, hogy anyámra is mennyire hat a tíz- meg a tizenkétezer forintos ajándékpénz. De azt is látom, hogy mennyien elfordultak a Fidesztől a korrupció miatt. Még a sportból élők is. Az a sok-sok milliárd társasági adó, ami a kluboknak megy, nem odajut, ahová kellene, az utánpótlás-nevelésre, hanem lenyúlják valakik. Azt tapasztalom, hogy a Fidesztől elfordulók a Jobbikhoz mennek.

Kurucz Gyöngyi hat éve ment ki Ausztriába munkát vállalni. Az asszony szállodában dolgozik – előtte 15 évig Harkányba ugyanezt tette, csak aztán itt már nem talált megfelelő munkát. Húga is követte őt. Az asszony nehezen mozgó anyjával együtt sétált el szavazni.

– Nem bízok a változásban, a közvéleménykutatók szerint megint Orbán nyer. Sajnálom, hogy nem egyezett meg az ellenzék mindenütt. Ezért itt a baloldal egyéni jelöltjére szavazok, és az LMP listájára. Ausztriában rettenetes a híre az Orbán-kormánynak. Naponta megírják, hogy mennyit lopnak a fideszes vezetők. Az osztrákok nem értik, miért tűrjük ezt. Migráns-ügyben viszont egyetértenek Orbánnal.

– Ugyan! – legyintett a nő anyja. – Eddig egyetlen migránst se láttam. A baj az, hogy orvost se nagyon: három hónapot kell várnom egy vizitre. Már alig tudok menni, de nem foglalkoznak velem. Az egészségügy lassan összeomlik, a fiatalok meg elmenekülnek. Erre kellene program. De Orbán csak a migránsokról beszél, semmi másról. Ez egy őrület!

Szerző

"A Fidesznek rengeteg trükkje van"

Publikálás dátuma
2018.04.08. 16:09
Fotók: Csortos Szabolcs

– Elég a gyávaságból! Aki fél, az nem tudja alakítani a sorsát. Nem félek, ezért leírhatja a nevemet: Szilágyi Szilvia vagyok, alternatív gyógyászattal foglalkozom. Azt szeretném, hogy megbukjon ez a kormány, de nem bízom benne, csak reménykedek.

Pécsett, a kertvárosi lakótelepen, délelőtt 9-kor az Apáczai Nevelési Központ szavazóhelyisége felé tartó, 46 esztendős szőke asszony az előbbi szavakkal válaszolt arra a kérdésre, hogy véleményét vállalja-e a nevével is. Élettársa se titkolózott:

– Kis Nagy Győző vagyok, villamossági mérnökként dolgozom, és én is kormányváltást akarok, de látom, hogy mennyi nyugdíjas megy szavazni, ezért nem hiszem, hogy veszít a Fidesz. Megvették a nyugdíjasokat a tízezer forintos nyugdíjpótlékkal, meg a 12 ezer forintos fűtéskompenzációval. Ezt a migránsos dumát is megették az öregek, az öregek félnek, pedig nem a migránsoktól kellene félniük, hanem attól, hogy elmennek a fiatalok, és összeomlik a nyugdíjrendszer. A mi családunkból is elment féltucat fiatal, mióta Orbán kormányoz.

A pár elmondta, hogy Mellár Tamás, közgazdászra szavaznak, aki az 1-es számú baranyai körzetben a Fideszből kiábrándult függetlenként tíz párt támogatásával indult a választáson. Abban Kis Nagy Győző és élettársa csaknem biztos volt, hogy Mellér legyőzi a kormánypárt jelenlegi képviselőjét, Csizi Pétert.

A Pécsett csak Nevkóként becézett kulturális és oktatási központ környékén valóban nagyon sok idős választót láttunk délelőtt, s az általuk megkérdezettek többsége Fidesz-szavazónak vallotta magát. Nyugdíjas, korábban a megyei újságnál dolgozó fotós bottal araszolt a téren, mellette felesége és annak barátnője. A feleség – aki egy havannai pincs kutyát vitt az ölében a voksolásra – így fogalmazott:

– A migránsoktól megvéd minket az Orbán Viktor.

Mikor megemlítettem, hogy ide nem igen akarnak migránsok jönni, és a többi párt se akar betelepítést, akkor rázták a fejüket, hogy csak Orbánban bíznak. A barátnő hozzátette:

– Ő gondol ránk, most is adott tízezer forintot. Tudja, hogy az nekem milyen sok pénz? Bezzeg a Gyurcsány, ő elvette a 13. havi nyugdíjunkat.

– Ez 2010 előtt volt – jegyeztem meg. – Ha tényleg olyan jó erőben van a gazdaság, Orbán miért nem adta vissza?

– Most adott tízezer forintot – ismételte makacsul a hetvenes éveit taposó asszony. – A Gyurcsány viszont elvette a 13. havit.

A 42 esztendős Róbert, aki az egyik legforgalmasabb kertvárosi élelmiszer áruházban dolgozik huszonegyed magával, úgy vélte, hogy megint a Fidesz nyer, de sokkal kisebb különbséggel, mint négy éve. A férfi szerint a Fidesz még mindig nagyon erős, de nagyon sokan csalódtak a pártban. Főleg a sok korrupció miatt. Ugyanezt erősítette kérdezettek túlnyomó többsége. A 68 éves Gyarmati Gábor, aki nyugdíjazása előtt jólmenő éttermeket vezetett Pécsen másért is neheztelt:

– A rendszerváltáskor nem hittem, hogy visszajöhet a diktatúra. Tévedtem, a Fidesz beszántotta a demokratikus intézményeket és a sajtót. Nem hiszem, hogy legyőzhetők.

A férfi felesége itt átvette a szót:

– Ha mégis veszítenek, utcai harcokat fognak kirobbantani. Nekik semmi se drága. Nem adják át a hatalmat. Mindent bevetnek. Itt is minden módon próbálták lejáratni a Mellár Tamást. Az össze plakátját naponta letépték, és amikor az egyik professzor megtámadta nyílt levélben Mellárt, akkor a vádakat lehozták az összes helyi fideszes lapban, de a Mellár válaszát nem közölték.

A feleségével négy gyermeket nevelő matematika-technika tanár, Gauzer Attila ekképp fakadt ki:

– Elloptak mindent, a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, az uniós támogatásokat, a földeket, a médiát, ebből már elege van az embereknek. Ha megbuknak, kemény felelősségre vonásra van szükség. Csak attól félek, hogy az emberek már fásultak, nem hisznek abban, hogy a Fidesz legyőzhető. Beléjük sulykolták, hogy csak ők képesek vezetni és a migránsoktól megvédeni az országot.

Kodba Ferenc, nyugdíjas nyomozó és felesége úgy vélekedett, hogy a nálunk soha nem tapasztalt korrupció láttán a tábor egy része elpártolt a Fidesztől.

– Én a baloldalra szavazok, a gyerekeim családja meg a Jobbikra. Ők korábban fideszesek voltak, elegük lett Orbánból és bandájából.

Míg a pécsi 1-es körzetben úgy látták, hogy a viszonylagos ellenzéki összefogásnak köszönhetően Mellár nyerhet, a 2-es körzetben viszont inkább a kormánypárti Hoppál Péter győzelmét prognosztizálták az általam megfaggatott választók. Itt ugyanis nem tudott megegyezni az ellenzék az összefogásról, pedig Hoppált – mivel Pécs gazdasági potenciálja sokat romlott az elmúlt nyolc évben – verhetőnek gondolták. Turi Zsoltot, aki a Magyar Kupa győztes és bajnoki érmes PMFC középpályása volt a nyolcvanas-kilencvenes években, s jelenleg a Szentlőrinc harmadosztályú csapatának vezetőedzője az uránvárosi lakótelep egyik szavazóhelyisége előtt állítottam meg.

– A Fidesznek rengeteg trükkje van, és az alighanem elég lesz ahhoz, hogy most is nyerjen – mondta az 51 éves tréner. – Látom, hogy anyámra is mennyire hat a tíz- meg a tizenkétezer forintos ajándékpénz. De azt is látom, hogy mennyien elfordultak a Fidesztől a korrupció miatt. Még a sportból élők is. Az a sok-sok milliárd társasági adó, ami a kluboknak megy, nem odajut, ahová kellene, az utánpótlás-nevelésre, hanem lenyúlják valakik. Azt tapasztalom, hogy a Fidesztől elfordulók a Jobbikhoz mennek.

Kurucz Gyöngyi hat éve ment ki Ausztriába munkát vállalni. Az asszony szállodában dolgozik – előtte 15 évig Harkányba ugyanezt tette, csak aztán itt már nem talált megfelelő munkát. Húga is követte őt. Az asszony nehezen mozgó anyjával együtt sétált el szavazni.

– Nem bízok a változásban, a közvéleménykutatók szerint megint Orbán nyer. Sajnálom, hogy nem egyezett meg az ellenzék mindenütt. Ezért itt a baloldal egyéni jelöltjére szavazok, és az LMP listájára. Ausztriában rettenetes a híre az Orbán-kormánynak. Naponta megírják, hogy mennyit lopnak a fideszes vezetők. Az osztrákok nem értik, miért tűrjük ezt. Migráns-ügyben viszont egyetértenek Orbánnal.

– Ugyan! – legyintett a nő anyja. – Eddig egyetlen migránst se láttam. A baj az, hogy orvost se nagyon: három hónapot kell várnom egy vizitre. Már alig tudok menni, de nem foglalkoznak velem. Az egészségügy lassan összeomlik, a fiatalok meg elmenekülnek. Erre kellene program. De Orbán csak a migránsokról beszél, semmi másról. Ez egy őrület!

Szerző