Kétharmados sajtóvész - Veszélyben a Magyar Nemzet

Publikálás dátuma
2018.04.10 23:42
Fotók: Tóth Gergő
Fotó: /
Simicska Lajos nem tudja tovább finanszírozni teljes médiabirodalmát, a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió az LMP-s Ungár Péterhez kerülhet. A Hír TV csökkentett üzemmódban folytatja.

Legyalulta a szabad médiát a Fidesz

Iszonyú revansot vett a valaha "kiegyensúlyozatlan médiaviszonyokról" panaszkodó Fidesz: a közmédiát és a vidéki sajtót teljesen, az országos médiumok jó részét elfoglalta és Orbánt feltétlenül támogató politikai propagandaeszközzé alakította, vagy bezáratta.

Közmédia

A kétharmados hatalom 2010 után nekilátott, hogy teljesen "fideszesítse" az adófizetők tízmilliárdjaiból fenntartott közmédiát. 2011 után több hullámban több száz újságírót bocsájtottak el az állami rádióból, televízióból, távirati irodától. Ezután ezek az orgánumok fő-fő Fidesz szócsővé vált, ellenzéki képviselőket alig szerepeltetnek, ha igen, akkor is negatív összefüggésben, ugyanakkor korlátlan teret adnak a kormány, illetve a vezető kormánypárt kampányainak.

TV2

2016 elején vette meg nagyrészt állami hitelekből a korábban kaszinókoncessziókkal is támogatott Andy Vajna kormánybiztos a német ProSieben-től a TV2-t. Bár Vajna hiteles, családoknak szóló tévét ígért, a TV2 híradója, a "Tények" a kormánypárti revolver és fake-news média része lett, rendszeresen közöl az ellenzékről durva lejárató riportokat.

Napi Gazdaság

A gazdasági napilapot 2013 nyarán vette meg a Fidesz agytrösztjének tudott Századvég az akkor még Fidesz-közeli (ám idővel ellenségnek nyilvánított) Spéder Zoltán érdekeltségétől. Végül 2015-ben a név is megszűnt, a Napi Gazdaság helyett Magyar Időkké keresztelték az új orgánumot.

Népszabadság bezárása

2016 októberében, a Mediaworks tulajdonosa, Heinrich Pecina "üzleti okokra" hivatkozva bezáratta az országosan legnagyobb, ugyanakkor a kormánnyal szemben kritikus Népszabadságot. A lapcsalád később Mészáros Lőrinc kezére jutott.

Figyelő

Az oknyomozó írásairól ismert, patinás közéleti-gazdasági hetilap felett 2016 végén borult be az ég, amikor a csődbe ment kiadóvállalat - egyes hírek szerint baráti áron - Schmidt Mária volt Orbán-főtanácsadó, a Terror Háza igazgatója kezébe került. Azóta a hetilap is besorolt az állami hirdetésekkel teletömött, kormánnyal szemben kritikátlan orgánumok közé.

Origo.hu

A korábbi legnagyobb hírportál Origo-nál a lavinát a Magyar Telekomhoz tartozó cégvezetés indította el, amikor elbocsátotta a mások mellett Lázár Jánosról is előnytelen cikkeket közlő szerkesztőt. A hírportál végül 2017 nyarán a jegybankelnök Matolcsy György fiához, Matolcsy Ádámhoz került és mára a Habony Árpád által alapított propagandamédiával kéz a kézben üzemel.

Megyei laphálózat

2017 végére a teljes vidéki nyomtatott sajtópiacot Orbán-kegyencek vásárolták fel. Az osztrák spekuláns Heinrich Pecina cége, a Mediaworks előbb bekebelezte a vidéki laphálózat zömét adó Pannon Lapok Társaságát, majd a Mediaworks Orbán gazdasági mindenese, Mészáros Lőrinc kezére került. Andy Vajna közben megszerezte a Kisalföldet és a Délmagyarországot, míg Pecinához közel álló cégé lett a Kelet-Magyarországot lefedő Russmedia. - Batka Zoltán

Szerző
2018.04.10 23:42

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08

Orbán: Mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:52

Fotó: AFP/ BARBARA GINDL / APA
A miniszterelnök ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy a Fidesz tagja marad-e az Európai Néppártnak.
Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait – jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam- és kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve. Az MTI tudósítása szerint arra a kérdésre, hogy miért kifogásolja a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítéséről szóló javaslatokat, miközben mindig is az EU külső határainak védelmét szorgalmazta, a magyar kormányfő azt válaszolta:
„Örülünk, hogy most már arra a kérdésre koncentrálunk, hogy miként védjük meg a határokat, ez jó.”
Hozzátette: nincs szükség arra, hogy határvédelmi jogköröket vonjanak el Magyarországtól, „mert képesek vagyunk megvédeni a határainkat. Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy ez a mi feladatunk”. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az illegális migrációt sikerült megállítani a szerb-magyar határon.
„Elvégezzük a munkát”
– tette hozzá.
A Frontex megerősítéséről szóló javaslattal kapcsolatban úgy reagált: megvédett-e az ügynökség bárhol is határokat valaha? „Mi, magyarok igen” – közölte. A kétnapos informális EU-csúcstalálkozó másik fő témájáról, a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szólva azt mondta, a „fair Brexit” a legfontosabb, „méltányos megállapodást szeretnénk” az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Arra a kérdésre, hogy nagyobb kompromisszumra lenne szükség, a miniszterelnök kijelentette, az Európai Néppártban (EPP) abban állapodtak meg, hogy nem zavarják az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier munkáját. Orbán Viktort arról is kérdezték, hogy pártja, a Fidesz tagja marad-e az EPP-nek. A kormányfő erre azt válaszolta,
„mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja”.
Arról lapunk is írt korábban, hogy a Fideszben egyenesen azt várják: az EP-választásokig folyamatosan erősödni fog a párt európai pozíciója, majd a választások után az EPP-n belül szintén megnő a frakcióban a Fidesz befolyása, mivel a jelenlegi 12-höz képest akár 15 mandátumot is szerezhet majd a párt. Akkor még a Sargentini-jelentésnek sem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget, arról pedig szó sem volt, hogy akár a párt kizárása is komolyan szóba kerülhet az őszre. Ehhez képest most már – az ATV információi szerint – maga Orbán Viktor beszélt arról a párt évadnyitó frakcióülésén, hogy ugyanakkora esélyt lát a kizárásra, mint arra, hogy végül maradhatnak a néppártban. Orbán egyébként a Facebook-oldalán egy videót is közzétett, miután Salzburgba érkezett. Ebben közölte: Magyarország a határőrizet jogát nem adja át, „ezt tőlünk elvenni nem lehet”, és ezt fogja képviselni a csúcstalálkozón is.
2018.09.19 18:52
Frissítve: 2018.09.19 19:24