Magyar Nemzet bezárás - Ungár tovább hallgat

Publikálás dátuma
2018.04.11. 22:35
Fotó: Szalmás Péter

Egymásnak ellentmondó hírek terjednek arról, mikor dől el a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió sorsa. A lapunkhoz eljutott leginkább pesszimista információ szerint akár az év végéig is elhúzódhatnak a tárgyalások, de hallottunk olyan verziót is, hogy – legalábbis a Magyar Nemzet újraindításáról – már a jövő héten megállapodás születhet

A fideszes kétharmadot hozó parlamenti választás után Simicska Lajos alaposan leépítette médiaportfóliáját. A Lánchíd Rádió kedden éjjel elhallgatott, a Magyar Nemzet szerdán jelent meg utoljára, a Heti Válasz némi haladékot kapott, hogy befektetőt találjon. Az LMP-s Ungár Péter megerősítette, hogy mindhárom sajtóorgánumra vételi ajánlatot tett.

Rejtély, hogy Simicska az üzleti pozícióját is rontva miért zárta be a Magyar Nemzetet, ha valóban kész eladni, és nem akar végleg lakatot tenni a szerkesztőségre. Simicska környezetéből azt a kevéssé kielégítő tájékoztatást kaptuk: fontos szempont volt, hogy a munkatársak megkapják a végkielégítésüket. Az előfizetői díjakat mindenesetre visszafizetik.

A Lánchíd Rádió frekvenciaengedélye ősszel lejár, a rádió egyik munkatársa azt mondta lapunknak: „tudtuk, hogy a hosszabbításra nincs esélyünk”. Értesülésünk szerint a Lánchíd Rádió adott esetben egy másik frekvencián folytathatja. Kerestük Ungár Pétert, de az LMP-s politikus tartja magát ahhoz, hogy egyelőre nem nyilatkozik. Így nem tudni, összességében mekkora összeget szán a befektetésre, és azt sem, külön is megvásárolná-e valamelyik sajtótermék tulajdonjogát.

Azt kívánjuk, ne legyen rá szükség, de ha mégis idáig jutnak, a Sajtószakszervezet minden tőle telhető segítséget megad a Magyar Nemzet és a Lánchíd rádió erre igényt tartó újságíróinak munkaügyi tárgyalásaikhoz – áll a szervezet szolidaritási közleményében.

A volt népszabadságosok Facebook-oldalán pedig ez szerepel: „A Népszabadság és a Magyar Nemzet története sok tekintetben különbözik, de egy szempontból mindenképpen ugyanaz: mindkét patinás lapot politikai okokból, méltatlan körülmények között, egyik pillanatról a másikra zárták be. Magától értetődik, hogy mi, a felszámolt Népszabadság volt munkatársai szolidaritást vállalunk a Magyar Nemzetnél dolgozó kollégáinkkal, és kívánjuk, hogy minél előbb megnyugtatóan rendeződjön a lap sorsa!”

Ha a Magyar Nemzet visszatér a tradícióihoz, az újság sorsa valamilyen formában meg fog oldódni Németh Szilárd szerint. A Fidesz alelnöke a Heti Tv-ben arra a kérdésre, hogy mi lesz az utcára kerülő újságírókkal, azt válaszolta, szerinte a lapban nem újságírók dolgoztak, illetve nem csak újságírók. Majd kifejtette, ez nem a kormány problémája, mert nem jó dolog, ha a politika belekavar a média életébe.

Szerző

Császy Zsoltot kiengedték

Publikálás dátuma
2018.04.11. 19:39
Fotó: Tóth Gergő
Hét hónap raboskodás után szerdán kiengedték a börtönből a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt értékesítési igazgatóját, a Sukoró-ügyben elítélt Császy Zsoltot. A Facebook-on tudatta ismerőseivel, hogy a börtönbüntetését házi őrizetként működő reintegrációs őrizetre változtatták, így hazatérhetett a családjához. "Felszabadulásunk korábbi ünnepén, április 4-én a bíróság helyt adott kérésemnek és április 11-i hatállyal hazaengedett" - írta Császy.

A Fidesz-elszámoltatás egyik fő célpontjának számító Sukoró-ügyben a bíróság előbb felmentette Császy-t, majd "hűtlen kezelés kísérletéért" a Kúria tavaly nyáron 2 év hat hónapra ítélte a volt értékesítési igazgatót, míg Tátrai Miklós vezérigazgató 3 évet kapott.

Császy tavaly ősszel vonult be Tökölre letölteni a börtönbüntetését. A börtönhöz elkísérte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke. Gyurcsány akkor úgy fogalmazott, hogy Császy és Tátrai a szabadságukat adták oda, hogy őt hazugságokon keresztül ne lehessen megvádolni.

A Sukoró-ügyben azzal vádolták meg Császyt, hogy még a Gyurcsány-kormány idején, 2008-ban egy, az államra előnytelen csereszerződést kötött Joav Blum izraeli üzletember által képviselt befektetőcsoporttal. Az akkor aláírt megállapodás szerint Blum egy pilisi és albertirsai ingatlant adott volna egy, a Velencei tó partján lévő telekért, ahová a befektetők felépítették volna a King's City-nek elkeresztelt kaszinóvárost.

Bár a telekcsere - és a beruházás is - később nem valósult meg. Ugyanakkor a vád szerint 1,2 milliárd forintos kár érthette volna a magyar államot. Azonban mint azt a zoom.hu megírta, hogy a perben Tátrai kérésére, a közjegyzői eljárásban kijelölt Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület eseti bizottsága is elkészített egy szakvéleményt, amiből viszont az derült ki, hogy legfeljebb 56 millió forint lehetett volna a kárérték, igaz, meg sem valósult az ügylet.

Császy a per folyamán hangsúlyozta: szerinte rajta keresztül valójában Gyurcsány Ferencet próbálták támadni.
A volt igazgató tíz hónap múlva, jövő februárban kerülhetett volna feltételes szabadlábra. Ugyanakkor a reintegrációs program keretében kérhette, hogy házi őrizetbe kerüljön.

Saját bőréből és csontjából lesz újra álla egy nőnek

Publikálás dátuma
2018.04.11. 18:38
Illusztráció: Shutterstock
Saját bőréből és csontjából növesztettek új alsó ajkat és állat brit orvosok egy nőnek - számolt be az MTI a BBC információja alapján.

Van Blundennek több mint két éve kellett eltávolítani az állát és az alsó ajkát. Az 55 éves nő azóta nem tud enni, inni és beszélni, munkáját is be kellett fejeznie. Nottinghami és wolverhamptomi sebészeknek új eljárással sikerült rekonstruálniuk az arc alsó részét: a páciens saját bőrét és csontját "húzták rá" egy keretre.

A disztrakciós oszteogenezisnek nevezett eljárás már sok éve ismert, ám soha nem alkalmazták ilyen módon - magyarázta a BBC-nek Dilip Srinivasan, a Nottinghami Egyetemi Kórház áll- és arcsebésze. Az eljárás során a különálló csontelemek között fokozatosan alkalmazott húzóerő hatására új csont képződik. A "keret", amelyet a notthingami Queen's Medical Centre orvosai készítettek, állványzatként szolgált a csontoknak és a bőrnek. Az operáció óta a beteg álla 9 centiméteresre nőtt. A szakemberek azt remélik, májusban egy végső műtéttel eltávolíthatják a keretet.

A wolverhamptomi beteg 2015 januárjában talált egy kinövést a nyelve alatt. Miután megállapították, hogy rákos daganata van, manduláit, alsó ajkát, nyelve egy részét és az állát is el kellett távolítani. Azóta bőrátültetéssel kétszer is megkísérelték helyreállítani az arcát, sikertelenül. Műállkapocs használatára nem volt képes, ezért most azt reméli, az eljárással javul az életminősége.

Srinivasan elmondta, hogy néhány korábbi operációnál sikerrel alkalmazták az eljárást, de olyan esetben, ahol a páciensnek csontja, bőre és izmai is hiányoznak, még soha.

Szerző
Témák
orvostudomány