Összegyúrná a baloldalt az MSZP

Publikálás dátuma
2018.04.13 07:04
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Akár új nevet és logót is kaphatnak a választási vereség után a szocialisták. A megújulástól oldaluk egybekovácsolását várják.

Vasárnap katasztrofális vereségbe futott bele a baloldali ellenzék, így – 2014-hez hasonlóan – ezúttal is megkezdődött a gondolkodás arról, hogyan változtassanak a politikájukon. Az új stratégia kialakítására azonban nem túl sok idejük maradt, egy év múlva ugyanis már európai parlamenti választást tartanak, jövő ősszel pedig már önkormányzati választások lesznek.

Lapunk információi szerint abban egyetértés van az MSZP-n belül, hogy teljesen új brandre lesz szükség, az azonban még nem dőlt el, hogy lecserélik a nevet is, vagy csak megpróbálják újrapozicionálni magukat. - Ezt nem politikusok döntik majd el, hanem kommunikációs szakemberek – mondta egyik szocialista forrásunk.

Az ugyanakkor egészen biztos, hogy nem új pártot hoznak majd létre. - Az elmúlt nyolc évben számos új mozgalom és párt jött létre, ezek mégsem értek el semmit. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom is nagy reményekkel tört be, de végül nem jutott be a parlamentbe – mutatott rá az egyik szocialista vezető.

A tervek szerint az MSZP központi stratégiája az lesz, hogy megpróbálják „kinyitni a párt kapuit” a többi baloldali ellenzéki formáció előtt. - Felül kell írni a mostani választási struktúrát, ez a sokpólusú baloldal elbukott – magyarázta másik forrásunk, aki szerint a baloldali pártokon kívül bevonnák a szakszervezeteket, az ellenzéki civileket vagy akár olyan embereket is, akik eddig nem voltak pártpolitikusként ismertek. – Észre kell venni, hogy azt a „baromkodást”, amit a választás előtti hónapokban, sőt években művelt az ellenzéki oldal, be kell fejezni, közösen kell a többi párttal gondolkodnunk a jövőről. Meg kell győzni új embereket arról, hogy adják az arcukat és a nevüket ehhez az újraformálódó baloldali unióhoz – hangoztatják sokan a párton belül.

Lapunk információi szerint a legfontosabb kérdések várhatóan a júniusi tisztújításig eldőlnek, így az új vezetés már azzal a mandátummal kezdene dolgozni, hogy létre kell hozni ezt az összefogást.

Kérdéses ugyanakkor, hogy mire terjed majd ki ez a "baloldali unió". Az szinte biztos, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség megmarad majd. Lendvai Ildikó volt pártelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, a Párbeszéddel való alkalmi kapcsolatot házassággá kell változtatni. – A Párbeszédnek ez az életbemaradás egyik eszköze, az MSZP-nél pedig kizárja, hogy csak a kényelmi szempontok érvényesüljenek – indokolt Lendvai. A volt elnök szerint ugyanakkor azonnal indítani kell egy olyan mozgalmat, amely a három legtámadottabb célpontot próbálja megvédeni: az önkormányzatiságot, a civil világot és a megmaradt szabad médiát.

A Párbeszéden kívül azonban várhatóan megpróbálnak nyitni az Együtt politikusai és az LMP irányába is. A Demokratikus Koalícióval kapcsolatban viszont már távolságtartóbb az álláspont, sokan azt mondták, nem azért szakadt a párt, hogy most újra összejöjjenek. A későbbi választásokon viszont továbbra is együttműködnének.

Az ellenzék megosztottságának következményeit egyébként jól mutatja a HVG-ben megjelent adatsor, amely szerint összesen 21 körzetet adott át a baloldali ellenzék a Fidesznek csak azért, mert nem fogott össze. A feles többséget viszont akkor sem lehetett volna megakadályozni, ha a Jobbikkal is megállapodnak, ebben az esetben egyébként további 8 körzetet nyerhetett volna az ellenzék.

A Botka László által korábban emlegetett árulókkal kapcsolatban arra számítanak forrásaink, hogy erre is megoldást jelenthet majd a tisztújítás. - A választási kampányban sok minden letisztult, láttuk, hogy ki az, aki befele dolgozik és ki az, aki kifele – hangsúlyozták.

Nagyobb átalakulásra számít Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is, aki Facebook-posztjában arról írt, hogy „az EP-választáson (amely főpróba a rá nem sokkal következő önkormányzati választásokhoz) a baloldali, demokratikus, Európa-párti erőknek közös ernyő alá kell rendeződniük” – közölte.

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltje is arról beszélt az ATV-ben, hogy szerinte már készülni kell 2022-re, és „alulról, az alapoktól kell elkezdeni a demokratikus ellenzéki oldal építését”. Ugyanakkor kijelentette: nem lehet mindent elölről kezdeni, mert a mostani pártok is értéket képviselnek. Karácsony egyébként tett egy konkrét - egyben ismerős - javaslatot is: a XV. és a VIII. kerületben időközi választás lesz, szerinte ezeken a helyeken előválasztásra lenne szükség.

2018.04.13 07:04

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08