Előfizetés

Felemás lendület az építőiparban

V. A. D.
Publikálás dátuma
2018.04.14. 07:22
Népszava fotó

Továbbra is jelentős bővülés látható az építőiparban, februárban 26 százalékos volt a növekedés, amiben a lakásépítéseket magában foglaló épületépítések is nagy szerepet vállaltak. A KSH legfrissebb adatai ugyanakkor a januári több mint 43 százalékos bővüléshez képest lassulást jelentenek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idén összességében legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az ágazatban. Megjegyezte: a tavalyi eredményekhez nagyban hozzájárultak az uniós és az állami fejlesztések, idén viszont erősödhetnek a magánszektorban megvalósuló építőipari, ezen belül is a lakásépítési beruházások. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is: egyre égetőbbé válik az áfakérdés. A jelenlegi szabályok szerint csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa, utána ismét 27 százalékra nő. Márpedig több lakásfejlesztő a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést, így több átadás 2020 utánra csúszhat. Ez - ha érvényben maradnak a mostani szabályok - a vevők számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet. A lakásépítési kedvet is befolyásolja az áfa körüli bizonytalanság, erre utal, hogy februárban az épületépítésekre vonatkozó új szerződések volumene 46 százalékkal esett vissza éves szinten.

Ezen visszaesés kapcsán Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi egy évben több olyan hónap volt, amikor az épületépítésekre vonatkozó új szerződések volumene csökkent, de a mostani, februári hanyatlás messze a legnagyobb érték. Szerinte még kérdéses, hogy itt is átmeneti visszaesésről vagy trendfordulóról van-e szó. Az út-, vasút- és közműépítéseket magában foglaló egyéb építményeknél ugyanis februárban az új szerződések volumene több mint 50 százalékkal nőtt, vagyis a januári több mint 30 százalékos visszaesés ezen a területen átmeneti volt. Németh Dávid az épületépítésekre vonatkozó új szerződések számának visszaesését szintén az újlakások áfájának várható drágulásával magyarázza, ami miatt a beruházók a már megkezdett projekteket igyekeznek befejezni, és egyre kevésbé kötnek újabb szerződéseket. Megjegyezte: a választások utáni kormányzati nyilatkozatokból viszont arra lehet következtetni, hogy a demográfiái folyamatokat fontos kérdésként kezeli majd az új kabinet, az ezzel összefüggő intézkedések pedig a lakáspolitikát is érinthetik.

Sufnifutam szervizekkel

Publikálás dátuma
2018.04.14. 07:20
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A gépjármű-kereskedőket és a szervizeket vizsgálja e héttől a NAV, mialatt a feketepiaci autójavítók zavartalanul működhetnek.

Hétfőtől kopogtathatnak a revizorok a kiválasztott autó- és gumiszervizek, valamint autókereskedők ajtaján, miután a kockázatelemzést végző csapat ellenőrzésre "alkalmasnak" ítélte ezeket. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a vizsgálat megkezdése előtt a szektor minden tagjának majd egy hetet adott a hibák javítására, az alkalmazotti jogviszonyok rendezésére, illetve a bevallani elmulasztott adók megfizetésére - közölte még a hét elején Tállai András, a Nemzetgazdasági (NGM) államtitkára. A revizorok előzetesen már kiszúrták, hogy a gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozók a összesen 745 milliárd forint összegben szerepeltették helytelenül bevallásaikban az uniós beszerzéseiket, a bejelentett munkavállalók fele után nem vagy helytelenül nyújtották be a munkáltatói járulékbevallást. A kockázatos adózók kiválasztásában az online pénztárgépek adatai is segítették a NAV-ot, ugyanis ebben a szektorban 2017 január 1-jétől kötelező a használata. Igaz sok kis szervizben illedelmesen letakarva "védik" a drága masinát: ők a szürkegazdaság képviselői, míg mások a be sem regisztráltak a pénztárgép használatra.

A fekete gazdaságban tevékenykedők semmilyen adót, vagy járulékot nem fizetnek, így ők kívül esnek a NAV-traffipax fókuszán – jegyezte meg Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke. Az illegálisan beépített alkatérész értéke elérheti a 300 milliárd forintot. Ezeknek a szerkezeti elemeknek az eredete nem követhető, és a gyári alkatrészektől a legsilányabb utánzatokig terjed, ami jelentős balesetveszéllyel és környezeti kockázatokkal jár. Sok feketén bontott autóból származó alkatrészt is beszerelhetnek, hiszen Magyarországon 150-170 legális autóbontó működik, de majd’ ezer lehet az autókozmetikának, szerviznek álcázott, illetve a sufniban, a hátsó udvarokban kialakított illegális bontók száma. A költségvetés 100 milliárdos bevételkieséssel számolhat csak az áfa befizetés elkerülése miatt ebben a szegmensben – tette hozzá az MGE elnöke.

A fekete szervizekben dolgozó szerelők rövid távon azt hihetik, hogy jól járnak, hiszen zsebbe megkapják levonások nélkül a fizetésüket, de az illegális vállalkozók nem fizetnek utánuk semmilyen adót, járulékot és ezek az évek elvesznek a nyugdíj kiszámításánál.

Az egyesület elnöke szerint a legális vállalkozásoknál tavaly 10-20 százalékkal nőttek a bérek és idén is lesz fizetésemelés, mindez viszont a rezsióradíjak emelkedésével is jár. Nyugat-Európában a rezsióradíj átlagosan 100-110 euró, míg a hazai márka, illetve független szervizekben ez csupán 30-40 euró, miközben az alkatrészek, a szerszámok ugyanannyiban kerülnek itt is, mint a Lajtán túl.

A hazai autójavító- és alkatrészpiac-forgalom eléri az 1000 milliárd forintot, de a hivatalos dokumentumok szerint ebből mindössze 420 milliárdot tesz ki a legális csatornán keresztül értékesített rész – említette lapunknak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) elnöke. A magyar gazdaságnak ma a feketepiaccal legfertőzöttebb területe ez a szegmens és az állam az elmúlt évtizedekben nem sokat tett, hogy ezen változtasson - tette hozzá.

Sok legális szerviz, alkatrészkereskedő a növekvő adó- és járulékteher miatt vonult illegalitásba. Tehették azért is, mert senki nem keresi azokat a szereplőket, akiknek nincs adószáma – jegyezte meg Gablini Gábor. Az adótraffipax az ő felderítésükre nem alkalmas. Az egyik megoldás lehetne az internet célzott figyelése, a hirdetések elemzése.

Jelenleg a megyei kormányhivatalok ellenőrzési és fogyasztóvédelmi főosztályai tartják nyilván a gépjárművel kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozásokat. Évente ellenőrzik ezeket a cégeket és erről jegyzőkönyv is készül. Ezek a vállalkozások rendelkeznek a javító szoftverekkel, számlázó programokkal, valamint online pénztárgéppel is.

A 3000-3500 legális szervizre 200 törvény, végrehajtási utasítás, rendelet vonatkozik, ami a fekete piaci szereplőket persze nem érinti – mondta a Népszavának Spingler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének (AOE) elnöke. Az adózó szervizek jelentős költséggel szerzik be például a javításhoz nélkülözhetetlen szoftvereket, míg az illegális szereplők az internetről is meg tudják szerezni ezek többségét, természetesen szintén illegálisan. Az alkatrészeket is többnyire feketén szerzik be és áfát, járulékot sem fizetnek.

A közlekedés biztonságát közvetlenül érintő alkatrészeket nem szabadna bárkinek megvásárolni, csak akinek gépjárműfenntartó tevékenységre van jogosultsága, és ilyen tanúsítványt csak legális vállalkozás kaphasson – vélte Spingler Tibor. Az egyesület ezzel a javaslattal fordult az illetékes hatóságokhoz, de nem kaptak választ. Az iparkamara léphetne a szakma érdekében, de eddig az sem tett sokat - tette hozzá.

Dömpingszerűen érkeznek a használtautók
A sufniszervizek kuncsaftjai főként a használtautó tulajdonosok. Az utánpótlás pedig folyamatosan érkezik, hiszen csak tavaly mintegy 155 ezer használt autót hoztak be az országba. Ennek a mennyiségnek nagyjából az egyharmada legális vállalkozásokon keresztül érkezett, egyharmadát magánszemélyek vásárolták főleg Nyugat-Európában, de közel 40 százaléka a fekete, vagy szürkegazdaságban tevékenykedő nepperek értékesítették.
Az áfa befizetés elmulasztása miatt a feketekereskedelem szereplői jelentős versenyelőnyhöz jutnak, míg az állam több milliárdos bevételkiesést könyvelhet el  - nyilatkozta a Népszavának Fojt Attila, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Ráadásul a vevő nagy kockázatot vállal, ha neppertől vesz autót, hiszen a legális kereskedésekkel ellentétben ők semmilyen felelősséget nem vállalnak az eladott autóért.
A legális vállalkozások éves bevételeinek 34 százalékát a garanciális, szavatossági költségek viszik el, amit a feketepiaci szereplők szintén megtakarítanak. A hatóságok eddigi igyekezete a feketepiac visszaszorítására ezen a területen sem járt túl sok sikerrel.

Iskolai lövöldözést tervezett az elítélt magyar diák

Publikálás dátuma
2018.04.13. 12:29
Illusztráció: Németh András Péter
Két év próbaidőre ítélt a Fővárosi Törvényszék egy 15 éves budapesti gimnazista fiút, aki januárban diáktársainak azt mondta, hogy iskolai lövöldözést tervez - írja az MTI és az ügyészség.hu. Az ítélet nem jogerős.

A fiú egy közösségi oldalon és személyesen is arra utalt két kiskorú osztálytársának és egy szintén kiskorú ismerősének, hogy a floridai iskolai lövöldözéshez hasonlóan azt tervezi, hogy a gimnáziumban diáktársait lelövi, majd öngyilkosságot követ el - írta közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész. A fiú ezután átküldött nekik egy az amerikai iskolai lövöldözésről készült amatőr videót, valamint egy olyan linket is, amelyben egy sorozatlövő gépkarabély képe és leírása szerepelt.

Iskolatársai attól tartottak, hogy tervét valóban véghez is viszi majd - tette hozzá. A közlemény szerint a fiút a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói hallgatták ki, majd a beszerzett bizonyítékok alapján a Fővárosi Főügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Osztálya emberölés előkészületének bűntette miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé.

A Fővárosi Törvényszék emberölés előkészületének bűntette miatt 2 év próbaidőre ítélte, külön magatartási szabályként önismereti tréningen való részvételre kötelezte, valamint megállapította, hogy a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll. Az ítélet ellen az eljáró ügyész súlyosításért, szabadságvesztés - fiatalkorúak fogházbüntetése - kiszabása és annak próbaidőre történő felfüggesztéséért, a fiatalkorú védője felmentésért fellebbezett.