Szűkebb lett a kétharmad

Publikálás dátuma
2018.04.16 07:02
Fotó: Tóth Gergő
A hivatalos végeredmény alapján eggyel kevesebb mandátuma lett a Fidesz-KDNP-nek, vagyis kicsit több ellenzéki koordináció is elég lett volna a minősített többség megakadályozásához.

Az ellenzéki pártok összefogásának hiánya miatt szerezhetett ismét kétharmados többséget a Fidesz-KDNP – erősítette meg a múlt vasárnapi országgyűlési választás végleges eredménye, amelyet szombat éjjel tettek közzé.

A külföldön, valamint a lakhelytől eltérő helyen leadott szavazatok összesítése után valamelyest módosultak a listás eredmények, ám ezek a voksok nem veszélyeztették a Fidesz-KDNP kétharmados többségét. A kormánypártoknak ugyanis még így is lesz 133 képviselőjük, ami éppen elegendő lesz a minősített többséghez. A Fidesz-KDNP-től ugyanakkor egy szavazat átkerült a Jobbikhoz, a Momentum Mozgalom pedig – elsősorban a külföldön leadott szavazatoknak köszönhetően – három százalék felett zárt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 26 mandátuma lesz a Jobbiknak, 20 az MSZP-Párbeszédnek, 9 a Demokratikus Koalíciónak, és 8 az LMP-nek. Az egyszázalékos küszöb alatt záró Együttnek is lesz képviselete, Szabó Szabolcs révén ugyanis a párt jelöltje nyert a csepeli választókörzetben. Rajta kívül a független Mellár Tamás, valamint Ritter Imre is bekerült a parlamentbe, utóbbi a német nemzetiségi önkormányzat képviselőjeként lesz jelen, ám – miután korábban a Fidesz polgármester-jelöltje volt – aligha kérdés, melyik pártot támogatja majd.

A voksok száz százalékos feldolgozása után nem változott egyik egyéni körzet eredménye sem, így a Fidesz a 106 választókerületből 91-ben nyerni tudott. Az ellenzék számára ugyanakkor sokkal kedvezőbb arány született volna, – és biztosan nem lett volna meg a kormánypártoknak a kétharmados többség –, ha a pártok meg tudnak állapodni egymással. Budapesten például a II. kerületben úgy tudott nyerni Varga Mihály, hogy a DK-s Niedermüller Péter 2700 szavazattal maradt le, a harmadik helyen végzett LMP-s Ungár Péter pedig 5800 szavazatot vitt el. Még kisebb volt a különbség Budakeszin, ahol Szél Bernadett LMP-s társelnök csak háromszáz szavazattal kapott kevesebbet, miközben a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra több mint 1500-an voksoltak. Csak ezzel a két körzettel megakadályozható lett volna a kétharmados többség, ám Budapesten még további körzetek is nyerhetők lettek volna.

A kormánypártok fölényéhez ugyanakkor nem sok kétség fér, a listás szavazatokat tekintve ugyanis a Fidesz-KDNP 466 ezerrel tudta növelni táborát 2014-hez képest. A Jobbik 70 ezerrel kapott több voksot, az LMP 134 ezerrel, ám az MSZP-DK-Együtt hármas szimpatizánsainak száma több mint 250 ezerrel csökkent.

Új választást követel a DK
Negyven választókörzet eredményét támadjuk meg, ezekben új választást követelünk! – jelentette be vasárnap a Demokratikus Koalíció. Közleményükben az írták: Számos szavazókörben tapasztaltak szabálytalanságokat, például több szavazólap volt az urnákban, mint ahány szavazatot leadtak, emiatt megsemmisítették a szavazatok jelentős részét, de volt olyan szavazókör is, ahol tévesen rögzítették az eredményeket. A DK szerint mindkét jelenség elsősorban az ellenzéki pártokat és jelölteket sújtotta.
Mindezek miatt a DK megtámadja az összes olyan választókerület eredményét, ahol jelöltjei indultak, de a hivatalos eredmény alapján nem nyertek.

Szerző