Már kukucskálnak a zsebibabák (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.19 12:10
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Négy különböző kengurufaj is látható a Fővárosi Növény- és Állatkertben. Többüknél vannak cseperedő zsebibabák is - olvasható a honlapjukon. Videóra most az erszényből kitekintő vörösnyakú, vagy Bennett-kölyköket vették.

A kenguruk, és általában az erszényesek szaporodásának egyik legjellemzőbb sajátossága, hogy a nőstények igen rövid – a kenguruk esetében nagyjából egy hónapos – vemhességi idő után meglehetősen fejletlen utódokat hoznak a világra. A szinte embrionális állapotú újszülöttek fejlődése hónapokon át az anyaállat testén kívül, az erszényben folytatódik. Ez a kenguruknak különösen jól fejlett, lényegében körülveszi az emlőket. A nőstény "bőrredője" a közhiedelemmel ellentétben nem egyszerűen egy zsebre hasonlít, hanem sokkal inkább a régi idők pénztartó bőrzacskójára, vagyis arra, amit eredetileg erszénynek neveztek. A kenguru ugyanis – izmok segítségével – hasonlóképpen tudja zárni az erszény bejáratát, ahogy a bőrzacskó száját lehetett a belefűzött zsinór segítségével.

Az újszülött önerőből mászik fel az erszénybe, hogy aztán hónapokig ki se nézzen onnan. Miután a kiskenguruk szeme kinyílik, időről időre kitekintgetnek az erszényből, ismerkednek a külvilággal. A következő lépésben már ki is mászik, aztán pedig egyre több időt tölt kint, mint az erszény rejtekében. Végül eljön az az idő is, amikor az anyaállat már nem engedi vissza a kölyköt, csak a fejét dughatja be még néha, hogy az emlőkből pár csepp tejet igyon. 

Az ecsetfarkú patkánykenguruknál a kölykök már februárban előjöttek az erszényből, a kormos kenguru néven is ismert nyugati szürke óriáskenguruknál pedig az egyik kölyök már márciusban olyan sok időt töltött az erszényen kívül, hogy a nemét is sikerült megállapítani.

A Bennett-kenguru Ausztrália keleti-délkeleti területein őshonos. Többek között olyan vidékeken is, ahol télen a hó sem számít ritkaságnak. Ezért nincs szükségük fűtött istállóra, elegendő egy fedett, szélvédett hely, ahová szükség esetén behúzódhatnak. Több nőstény is kölyköt nevel éppen. Az apróságok már gyakran kinéznek anyjuk erszényéből, de egy kicsit még fejlődniük kell ahhoz, hogy ki is jöjjenek onnan. 

Szerző
2018.04.19 12:10

Kína átpasszolta a műanyagszemét-feldolgozást

Publikálás dátuma
2018.12.15 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP/ Wang feng
2018-ben Kína már nem vette újrafeldolgozásra az Európai Unió és az Egyesült Államok szennyező, szétválogatatlan műanyaghulladékát. Az amerikai cégek kisebb ázsiai országokba kezdték szállítani a hulladékot.
Kína idén már nem vette át plasztikszemetünket: 2018 elején hatályossá vált a pekingi kormányzat importtilalma a tisztítatlan műanyaghulladékra. Korábban Kína volt a világelső az újrahasznosításra szánt hulladék importálásában. A legnagyobb plasztikszemét-exportőrök az USA, Anglia, Németország, Japán és Mexikó voltak – írta a Piac és Profit.
A zöldek örültek a kínai vezetés moratóriumának, hátha lendületet ad az újrahasznosítási arány növelésének, de őszre kiderült, hogy a kisebb dél-kelet-ázsiai országok hajlandók átvenni szemetünket. Míg 2017-ben a hulladék 70 százaléka Kínába és Hongkongba ment, addig 2018 első félévében az amerikai szemétexport több mint fele Thaiföldre, Malajziába és Vietnamba - állítja az Amerikai Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Greenpeace.
“Amikor az átlagember bedob egy darab műanyagot a szelektív hulladékgyűjtőbe, azt hiszi, hogy azt újrahasznosítják, pedig Kínába vagy újabban Dél-Kelet-Ázsiába küldik, ahol valószínűleg elégetik vagy szeméttelepre helyezik”
- mondta John Hocevar, a Greenpeace amerikai szervezetének óceánnal kapcsolatos kampányokért felelős munkatársa a The Guardiannek.
Kiemelte, a Távol-Keletre küldött szemét gyakran mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek újra feldolgozva, többek között gyerekjátékokba építve ismét az amerikai piacon kötnek ki.
2018.12.15 11:11
Frissítve: 2018.12.15 11:11

"Herkulesi erőfeszítéseket" tervez a gyilkos bálnák védelmére a washingtoni kormányzó

Publikálás dátuma
2018.12.14 17:17
Illusztráció
Fotó: AFP/ Christopher Swann
A kardszárnyú delfinek védelmére 1,1 milliárd dolláros tervet jelentett be a következő évre az egyesült államokbeli Washington állam kormányzója - írta az MTI.
A Csendes-óceán Washington állam és a kanadai Vancouver-sziget közötti vizeiben élő kardszárnyú delfinek - vagy más néven gyilkos bálnák - száma az elmúlt három esztendőben vészesen leapadt. Ennek oka a fő táplálékul szolgáló lazacállomány jelentős csökkenése, a vizek elszennyeződése, a delfinek útját és kommunikációs útvonalait megzavaró gyakori és nagyon zajos hajóforgalom. Jelenleg csupán 74 gyilkos bálnát tartanak nyilván a térségben. Az 1970-es évek óta nem volt ilyen kevés kardszárnyú arrafelé. 
"Herkulesi erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megmenthessük ezeket az ikonikus teremtményeket" - fogalmazott a közleményben Jay Inslee, az Egyesült Államok északnyugati államának kormányzója. Hozzátette: "a környezetvédelem minden szintjén és Washington államban mindenütt cselekvésre van szükség".
Inslee kormányzó a 2019-2021 közötti költségvetés részleteinek bemutatásakor jelentette be, hogy a leendő büdzsé összeállításakor kiemelt figyelmet fordítottak a gyilkos bálnák védelmére. A több mint egymilliárd dollárból helyreállítják és megvédik a lazacok természetes élőhelyeit, kivált a Chinook lazacokéit, amelyek a gyilkos bálnák legkedveltebb zsákmányai, továbbá megtisztítják a vizeket és a lazacok vonulási útvonalába eső átereszeket, és csökkentik a hajóforgalmat. 
A kormányzó tervei szerint növelik az úgynevezett no-go zónák számát, vagyis azokat a helyeket, ahol a hajók 365 méteren belül egyáltalán nem közelíthetik meg a kardszárnyú delfinek élőhelyeit, és kötelező lesz a lassított közlekedés az emlősök élőhelye körüli 926 méteres sávban. Emellett betiltják a bálnalesre induló hajótúrákat is, és átállítják a helyi kompokat a csöndesebb üzemelésük érdekében.
Jelentős összegeket terveznek költeni a fókák és oroszlánfókák áttelepítésére vagy állományuk ritkítására, mivel ezek az állatok felfalják a Columbia folyó gátjainál elakadó lazacokat. A környezet- és állatvédelemre fordítandó összeget a kormányzó új tőkenyereség-adó bevezetésével és a már meglévő üzleti adók emelésével kívánja előteremteni.
2018.12.14 17:17
Frissítve: 2018.12.14 17:17