Panaszt tett a gyanúsítás ellen Gyárfás Tamás

Panaszt tett az őrizetbe vétel és a gyanúsítás miatt az egykori újságíró és sportvezető, aki a rendőrség szerint megölette Fenyő Jánost. Lapunk érdeklődött a rendőrségnél, hogy pontosan mi hallható a "bizonyító erejű"  hangfelvételen, illetve, hogy az milyen körülmények között került a hatóságokhoz.

Kihallgatása során tagadta Gyárfás Tamás, hogy ő ölette meg Fenyő János médiavállalkozót – lapunk egykori tulajdonosát – a gyanúsítás ellen pedig panasszal élt – közölte Bánáti János, a Magyar Úszó Szövetség egykori elnökének ügyvédje. Állítása szerint Gyárfás Tamás „megdöbbenésének adott hangot” a hatóság eljárása és az előállítás miatt, vallomása során pedig "mindenre kiterjedő, logikus" válaszokat adott a felmerülő kérdésekre. Bánáti János közleménye szerint Gyárfás Tamás több órás vallomásában részletezte Fenyő Jánossal kialakult vitáját, "az ezt követő megbékélést", valamint Portik Tamással való kapcsolatát is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztálya kedden gyanúsítottként hallgatta ki Gyárfás Tamást, majd ezt követően 72 órás bűnügyi őrizetbe vették őt. A nyomozóhatóság szerint az úszószövetség korábbi elnöke megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1998. február 11-ét megelőzően megbízta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A gyilkosságot végül Jozef Rohác hajtotta végre.

A kormányközeli Pesti Srácok információi szerint egy 14 évvel ezelőtt rögzített hangfelvétel került a rendőrség kezébe, amelyen Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetése hallható. A hanganyaggal állítólag több alkalommal is megpróbálták megzsarolni a Gyárfás Tamást, ezért az úszószövetség volt elnöke feljelentést is tett a rendőrségen. Feltehetően emiatt büntetőeljárás is indult, Gyárfás Tamás pedig – Bánáti János közleménye szerint – mindig készséggel állt a hatóság rendelkezésére, és már feltárta „az ügy összes általa ismert részletét”.

A 168 óra cikke szerint ugyanakkor léteznek olyan teóriák is, hogy a zsarolás már eleve provokáció volt, s azzal akarták fölmérni, miként reagál a helyzetre Gyárfás. A lap úgy tudja, a napokban újabb letartóztatások várhatók Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban.

Lapunk megkérdezte a rendőrséget, hogy pontosan mi hallható a hangfelvételen, valamint hogy az milyen körülmények között került a hatóságokhoz, ám mindössze azt közölték: a nyomozás érdekei miatt nem válaszolhatnak.

Bánáti János egyébként azt is megjegyezte, hogy az őrizetbe vétel ellen is panaszt jelentettek be, legközelebb pedig pénteken, a 72 órás őrizet letelte, illetve az esetleges előzetes letartóztatásról szóló bírósági döntést követően adnak tájékoztatást.

Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes, egykori nyomozó lapunknak tegnap azt mondta, hogy nagyon erős bizonyíték lehet ez a hangfelvétel, ha a rendőrség meg merte hozni az őrizetbe vételről szóló döntést. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy annak idején ők is ugyanarra a következtetésre jutottak a nyomozás során, mint most a rendőrség, de ezeket a feltételezéseket nem tudták bizonyítani. Sándor István, az egykori ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság akkori kiemelt főnyomozója a Zoom.hu-nak szintén arról beszélt, hogy a rendőrségnek már két héttel a gyilkosság után voltak információi arról, hogy Gyárfás Tamás lehet Fenyő gyilkosainak a megbízója. A lap szerint akkor a megbízást visszautasítók egyike nevezte meg Gyárfást.

Szerző
2018.04.18 14:10
Frissítve: 2018.04.18 23:27

Cáfolja a kormány érvelését gender-ügyben a CEU rektorhelyettese

Publikálás dátuma
2018.08.14 10:45

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A tavaly végzett felmérésük eredményét ismertette a Facebook-oldalán Fodor Éva.
„Karrier lehetőségek társadalmi nemek tudománya diplomával” – címmel tett közzé egy bejegyzést a Facebook-oldalán Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese – szúrta ki a hvg.hu. Fodor Éva a posztban kiemelte: a CEU „Társadalmi Nemek Tudománya” tanszéke elvégzése után a hallgatók előtt számos álláslehetőség áll, a tanszéken szerzett analitikus, kommunikációs és probléma megoldó képességüket sokfelé kamatoztathatják. Hozzátette, hogy a megszerzett tudásra igényt tartanak nemzetközi nagyvállalatok, melyek szem előtt tartják a diverzitás „gender mainstreaming” kérdését, alapítványok és államigazgatási szervek, melyek EU-s vagy más követelményeknek igyekeznek megfelelni.  Mint írta, a legtöbb diák továbbtanul, hiszen az interdiszciplináris „gender studies” sokféle Ph.D. szak elvégzésére felkészít. A tavalyi esztendőben végzett felmérésük 398 volt diák adataira alapul.  
„Volt diákjaink 42%-a oktatási-kutatási területen dolgozik. Itt elsősorban PhD hallgatókról, illetve későbbi tanárokról, kutatókról van szó. Végzett MA-s diákjaink tanulnak például a Princetoni egyetemen, Berlinben, New York-ban, Oxford-ban, de Ljubljanában, Prágában vagy Tallinban is. Diákjaink több mint 22%-a nagyvállalatoknál helyezkedik el a magánszférában. Ezek közül néhány munkáltató példaként: Air France KLM, Citibank, IBM, KPMG, Media Plot, The Coca-Cola Company, Genesis Healthcare, Argyll Business Centers, stb.”
– hangsúlyozta a rektorhelyettes.
Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól. Az ügyben megszólalt Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes: az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. A hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte: a „társadalmi nemek tanulmánya” mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki, a szak gazdasági szempontból nem racionális, „így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.
2018.08.14 10:45
Frissítve: 2018.08.14 11:10

A Magyar Rektori Konferencia sem támogatja a genderszak betiltását

Publikálás dátuma
2018.08.14 08:31
Az ELTE lágymányosi campusa, mely a Társadalomtudományi Karnak is otthont ad
Fotó: / Németh András Péter
Elküldték az Emmi-nek az előterjesztéssel kapcsolatos véleményüket, a kormányzati döntésig további nyilatkozatot nem tesznek.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja, hogy a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n előzetes szakmai egyeztetések nélkül megszűnjön a „genderképzésként” ismert társadalmi nemek tanulmánya mesterszak – derül ki a testület 168 órának küldött közleményéből.
„A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. A elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”
– írta az MRK. Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól.   Az ELTE úgy véli, a szak rendeleti úton történő megszüntetése minden előzetes vizsgálat, konzultáció nélkül alaptörvény ellenes lehet, az egyetem szakmailag indokolatlannak tartja a szak megszüntetését. A CEU már korábban jelezte, hogy elkötelezettek a tanszabadság mellett, és elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát. A kutatók szerint „talán a közös fellépésre lenne szükség” – az erről szóló cikkünket itt találja. Megszólalt ugyanakkor Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes is, ő az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. 
2018.08.14 08:31
Frissítve: 2018.08.14 08:31