Panaszt tett a gyanúsítás ellen Gyárfás Tamás

Panaszt tett az őrizetbe vétel és a gyanúsítás miatt az egykori újságíró és sportvezető, aki a rendőrség szerint megölette Fenyő Jánost. Lapunk érdeklődött a rendőrségnél, hogy pontosan mi hallható a "bizonyító erejű"  hangfelvételen, illetve, hogy az milyen körülmények között került a hatóságokhoz.

Kihallgatása során tagadta Gyárfás Tamás, hogy ő ölette meg Fenyő János médiavállalkozót – lapunk egykori tulajdonosát – a gyanúsítás ellen pedig panasszal élt – közölte Bánáti János, a Magyar Úszó Szövetség egykori elnökének ügyvédje. Állítása szerint Gyárfás Tamás „megdöbbenésének adott hangot” a hatóság eljárása és az előállítás miatt, vallomása során pedig "mindenre kiterjedő, logikus" válaszokat adott a felmerülő kérdésekre. Bánáti János közleménye szerint Gyárfás Tamás több órás vallomásában részletezte Fenyő Jánossal kialakult vitáját, "az ezt követő megbékélést", valamint Portik Tamással való kapcsolatát is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztálya kedden gyanúsítottként hallgatta ki Gyárfás Tamást, majd ezt követően 72 órás bűnügyi őrizetbe vették őt. A nyomozóhatóság szerint az úszószövetség korábbi elnöke megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1998. február 11-ét megelőzően megbízta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A gyilkosságot végül Jozef Rohác hajtotta végre.

A kormányközeli Pesti Srácok információi szerint egy 14 évvel ezelőtt rögzített hangfelvétel került a rendőrség kezébe, amelyen Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetése hallható. A hanganyaggal állítólag több alkalommal is megpróbálták megzsarolni a Gyárfás Tamást, ezért az úszószövetség volt elnöke feljelentést is tett a rendőrségen. Feltehetően emiatt büntetőeljárás is indult, Gyárfás Tamás pedig – Bánáti János közleménye szerint – mindig készséggel állt a hatóság rendelkezésére, és már feltárta „az ügy összes általa ismert részletét”.

A 168 óra cikke szerint ugyanakkor léteznek olyan teóriák is, hogy a zsarolás már eleve provokáció volt, s azzal akarták fölmérni, miként reagál a helyzetre Gyárfás. A lap úgy tudja, a napokban újabb letartóztatások várhatók Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban.

Lapunk megkérdezte a rendőrséget, hogy pontosan mi hallható a hangfelvételen, valamint hogy az milyen körülmények között került a hatóságokhoz, ám mindössze azt közölték: a nyomozás érdekei miatt nem válaszolhatnak.

Bánáti János egyébként azt is megjegyezte, hogy az őrizetbe vétel ellen is panaszt jelentettek be, legközelebb pedig pénteken, a 72 órás őrizet letelte, illetve az esetleges előzetes letartóztatásról szóló bírósági döntést követően adnak tájékoztatást.

Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes, egykori nyomozó lapunknak tegnap azt mondta, hogy nagyon erős bizonyíték lehet ez a hangfelvétel, ha a rendőrség meg merte hozni az őrizetbe vételről szóló döntést. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy annak idején ők is ugyanarra a következtetésre jutottak a nyomozás során, mint most a rendőrség, de ezeket a feltételezéseket nem tudták bizonyítani. Sándor István, az egykori ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság akkori kiemelt főnyomozója a Zoom.hu-nak szintén arról beszélt, hogy a rendőrségnek már két héttel a gyilkosság után voltak információi arról, hogy Gyárfás Tamás lehet Fenyő gyilkosainak a megbízója. A lap szerint akkor a megbízást visszautasítók egyike nevezte meg Gyárfást.

Szerző
2018.04.18 14:10
Frissítve: 2018.04.18 23:27

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56