Egyetemi vésztervek hallgatóhiány miatt

Publikálás dátuma
2018.04.19 07:00
MTI fotó/ Mohai Balázs
Fotó: /
Gazdaságilag is nehéz helyzetbe hozza az egyetemeket az, hogy egyre kevesebb diák kerül be a felsőoktatásba. Van olyan intézmény, ahol már válságprogram készül.

Sokaknak elérhetetlen a felsőoktatás

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is éppen hogy csak meghaladta a 100 ezret a felsőoktatásba felvételizők száma, a felvi.hu adatai szerint a tavaszi felvételi eljárásban összesen 107 695-en jelentkeztek. Ez nagyjából megfelel a 2012-2017 közötti adatoknak, ezekben az években mindig 100-110 ezer között volt a jelentkezők száma. Lényeges változás a 2010-2011-es évek adataihoz viszonyítva figyelhető meg, ekkor még 140 ezren próbáltak egyetemre, főiskolára bekerülni. Vagyis jól látszik, működik az Orbán-kormány felsőoktatási politikája: az államilag támogatott férőhelyek csökkentése, több képzés megszüntetése, az egyes szakokra felvehető hallgatók számának maximalizálása érezteti hatását.

A jelentkezési adatok akkor válnak igazán érdekessé, amikor már azt is látjuk, a továbbtanulni szándékozó diákok közül mennyit vesznek fel. Az idei évre vonatkozó számokra nyár végéig még várni kell, ám az elmúlt évek adatainak vizsgálatából nagyjából kikövetkeztethetjük, mire számíthatunk. Tavaly összesen 72 ezer diákot vettek fel (106 ezer jelentkezőből), 2016-ban pedig 74 ezret (ekkor 111 ezren jelentkeztek). Az egyetemre bejutó diákok száma a korábbi években is végig 70-80 ezer között mozgott, kivéve az átalakítások előtt: 2010-2011-ben (pótfelvételivel együtt) még 109 ezren nyertek felvételt, többen, mint amennyien most összesen jelentkeztek. 2010-ben még 69 ezren tanulhattak állami támogatással, 2017-ben már csak 57 ezren.

A képzési területek népszerűségi listáján továbbra is a gazdaságtudományok és a műszaki képzések vezetnek, ezekre adták be a legtöbb első helyes jelentkezést. Népszerűek még az informatikai, az orvosi és a pedagógus képzések is. A szakok közül a gazdálkodási és menedzsment, valamint a mérnökinformatikus áll az első két helyen, harmadik az ápolás és betegellátás. A felvi.hu kiemelte a gyógypedagógus-képzést is, amire a tavalyi adatokhoz képest 10 százalékkal többen jelentkeztek. A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésének tervezett dátuma július 25.

Szerző
2018.04.19 07:00

Havazással és mínuszokkal jön a lehűlés

Publikálás dátuma
2018.12.10 15:37
MTI Fotó: Varga György
Fotó: /
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul, erős szél is lehet.
Északnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, egyre hidegebb levegő érkezik térségünkbe. Kedden magassági hidegörvény is helyeződik fölénk, és a záporos csapadék egyre nagyobb eséllyel hónak ígérkezik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedd hajnalban északnyugaton, nyugaton, később a középső, délután a keleti tájakon is erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható csapadék: hó, havas eső, eső egyaránt eshet. Többfelé megélénkül, a Dunántúl északi részén meg is erősödhet a nyugatias szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4 fok között alakul, de északkeleten ennél kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb. 
Szerdán napközben szakadozik a felhőzet, erősen és közepesen felhős időszakok lesznek. Szórványosan valószínű zápor, hózápor, hajnalban délnyugaton ónos eső is lehet. Az északnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.
Csütörtökön gyengébben és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek. Csapadék nem valószínű, a változó irányú szél pedig mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Pénteken megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely estére a Dunántúlon meg is vastagodhat. Nyugaton, délnyugaton hószállingózás is lehet, és a keleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható. 
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban az ország északi felén várható havazás, és helyenként havas eső, ónos eső is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. 
Vasárnap északkeleten napközben havazás, estefelé északnyugaton eső valószínű, átmenetileg pedig havas eső, ónos eső is lehet. Megélénkülhet a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, északkeleten lesz hidegebb. 
2018.12.10 15:37

Kijev: Száznál is több hajó vesztegel a Kercsi-szorosnál

Publikálás dátuma
2018.12.10 15:25

Fotó: AFP/
Oroszország politikai és gazdasági nyomást próbál gyakorolni Ukrajnára – mondta az ukrán határőrszolgálat parancsnokának tanácsadója.
Oroszország továbbra is akadályozza az ukrán kikötők közötti közlekedést a Kercsi-szoroson keresztül, jelenleg 104 hajó vár átengedésre – közölte hétfőn Oleh Szlobogyan az UNIAN ukrán hírügynökséggel. Az MTI összefoglalója szerint az ukrán határőrszolgálat parancsnokának tanácsadója azt mondta, hogy az ukrán kikötőkbe tartó hajók közül az orosz fél mindkét irányba csak naponta néhány hajót enged át. Az orosz kikötőkbe tartó hajók viszont akadálytalanul közlekedhetnek a szoroson keresztül – tette hozzá. Szlobogyan szerint ily módon próbál Oroszország politikai és gazdasági nyomást gyakorolni Ukrajnára, holott – mint mondta – nincs semmilyen joga arra, hogy szabályozza a Kercsi-szoroson való áthaladást.
Kijev hivatalos közlése szerint november 25-én Oroszország lezárta a Kercsi-szorost a három hadihajóból – két kisebb páncélozott tüzérségi naszádból és egy vontatóból – álló kötelék előtt, amely terv szerint és a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentve elindult a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba. A hajókat – ukrán állítás szerint – miután már visszafordultak Odessza felé a Krím partjaitól mintegy 13-14 tengeri mérföldre, nemzetközi vizeken megtámadták a határőrzési feladatokat is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hajói. Az orosz hajók tüzet nyitottak rájuk, majd különleges egységek szállták meg, végül elvontatták őket az orosz megszállás alatt álló Kercs kikötőjébe. Az incidensben ukrán jelentések szerint hat ukrán tengerész sebesült meg, és összesen 24-en estek fogságba. A támadás előtt néhány órával egy orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött az ukrán vontatóhajónak, amelyben károkat okozott. Ukrajna az incidenst katonai agressziónak minősítette, és az ország tíz leginkább veszélyeztetettnek tartott megyéjében hadiállapotot – az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy fajtáját – vezettek be. Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, és azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként fegyvereiket az orosz parti őrség járműveire. Moszkva szerint a kercsi „provokáció” ürügy volt a hadiállapot bevezetésére Porosenko számára, aki ekként igyekszik növelni esélyeit a március végén esedékes elnökválasztáson.
2018.12.10 15:25