„Nem a Fideszt, hanem a németeket képviselem”

Publikálás dátuma
2018.04.20 07:08
TERVEZÉS Bármelyik párt lesz kormányon a következő ciklusokban, támogatnia kell a német identitás erősítését – vallja az első n
Fotó: /
Sosem okozott nehézséget, hogy pártoktól független döntéseket hozzak – mondja Ritter Imre. A rendszerváltás óta ő az első parlamenti képviselő, aki nemzetiségi jelöltként, saját jogon szerzett mandátumot.

- Azok, akik nemzetiségi listára szavaztak, nem szavazhattak pártlistára. A német kisebbségre adott több mint 26 ezer voks elvesztése ön szerint a kormánynak vagy az ellenzéknek fájt jobban?

- Nem fájt senkinek. A német közösségben is vannak jobb- és baloldaliak, ahogyan apolitikusak, vagy éppen bizonytalanok, akik nem tudják eldönteni, melyik pártot támogassák. A magyarországi németség mindig félre tudta tenni a politikai nézetkülönbségeket, a német identitás fontosabb volt, mint a politikai elhivatottság. Biztos vagyok abban, hogy nem befolyásoltuk a választás végeredményét. Ráadásul: ha nem lett volna nemzetiségi lista, a németek egy része valószínűleg el se megy szavazni.

- Az előző ciklusban szavazati jog nélküli nemzetiségi szószólóként dolgozott a törvényhozásban. Mennyiben változnak a munkakörülményei?

- Eddig volt egy kis irodám és néhány munkatársam. Bevallom őszintén, eszembe se jutott, hogy rákérdezzek, mi változik. Időm se nagyon volt rá.

- Milyen politikai szerepre készül?

- Elsősorban a magyarországi németséget képviselem, de – mivel nekem bővültek a lehetőségeim – a többi tizenkét nemzetiség ügyeiben is szívesen eljárok, ha erre igényt tartanak. Nem kívánok a nemzetiségi érdekektől független politikai szerepet betölteni.

- Eljátszott már a gondolattal, mit tesz, ha az ön szavazatán múlik egy kétharmados törvény elfogadása?

- A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tavaly áprilisban döntött arról, hogy saját képviselőt küld a parlamentbe. Ha egy előterjesztésnek van nemzetiségi vonatkozása, akkor a nemzetiségi érdekeket tartom szem előtt, ha nincs, akkor a mindenkori kormánnyal együtt szavazok. Hangsúlyozom: lelkiismereti vagy egyéb okok miatt ettől a fő szabálytól el lehet térni. Fenntartom a jogot, hogy ne szavazzam meg a kormány minden javaslatát.

- Nemsokára jön az első nagy próbatétel, a Fidesz beterjeszti a civil jogvédő szervezeteket üldöző úgynevezett Stop Soros törvénycsomagot.

- Részleteiben és érdemben még nem foglalkoztam a kérdéssel, az országos önkormányzattal sem alakítottunk ki közös álláspontot.

- Egyeztetni fog?

- Természetesen. Az egyéni felelősségemet sem akarom megkerülni. Adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem lesz módom előre kikérni az országos önkormányzat elnökének vagy elnökségének véleményét, de amikor csak lehet, így fogok eljárni. Szószólóként is azt vallottam, hogy az országos német önkormányzat kinyújtott keze vagyok: a jobb vagy a bal keze, kinek melyik tetszik.

- A német közösségben önt jobboldali keresztény emberként tartják számon.

- Az is vagyok.

- 2010-ben a Fidesz színeiben polgármesterjelöltként indult Budaörsön.

- Ez is tény.

- Akkor hogyan higgyük el, hogy a parlamentben nem a Fideszt támogatja majd?

- Tősgyökeres budaörsi német nemzetiségi családból származom. 2002-ben is elindultam a polgármesterségért, függetlenként. 2010-ben valóban a Fidesz jelöltje voltam, de akkor sem a politika ambíció vezérelt, hanem a német ügyek képviselete. Miután nem én nyertem, teljesen kivonultam a pártpolitikából. A német választási névjegyzékbe történő regisztráció lezárásakor formálisan is felfüggesztettem tagságomat a Fideszben. A német kisebbségi önkormányzatok munkájában a kezdetektől részt veszek, tizenhat évig az országos elnökségnek is tagja voltam. Számomra sosem okozott problémát, hogy pártoktól független döntéseket hozzak. Mindenkivel igyekeztem szakmailag és emberileg is korrekt kapcsolatot kialakítani. Annak az állításnak, hogy a német nemzetiségi mandátum révén a Fidesznek eggyel több képviselője van a parlamentben, semmilyen alapja nincs. Nem a Fidesz, hanem a német nemzetiség képviselője vagyok.

- Jól hangzik.

- Akkor mondok konkrétumot is. Az elmúlt négy évben szószólóként először mindig az ellenzéki frakciókat kerestem meg, velük állapodtam meg, és csak utána mentem a kormányfrakcióhoz. Pedig kezdetben a Fidesznek még kétharmada volt a parlamentben. Így sikerült elérni, hogy később, amikor a Fidesz elvesztette a kétharmadot, az ellenzék is teljes egyetértésben megszavazott olyan, számunkra nagy jelentőséggel bíró javaslatokat – a nemzetiségi vagy a köznevelési törvény módosítását –, amelyek kétharmados többséget igényeltek. Nemrég egy szarvasi rendezvényen jártam, a német nemzetiségi pedagógusképzés volt a téma. Ahhoz, hogy az általunk kívánatosnak tartott változások bekövetkezzenek, nagyjából huszonöt évre van szükség. Ami hat-hét parlamenti ciklust jelent. Érdekünk, hogy bármelyik párt is lesz kormányon, támogassa a német identitás erősítését.

- Orbán Viktornak meglehetősen rossz a viszonya Angela Merkel német kancellárral. Nem tart attól, hogy német identitása konfliktusba kerül a Fidesz külpolitikájával?

- Nekünk, magyarországi németeknek pont az a szerepünk, hogy a józan ész és a racionalitás mentén csökkentsük a politikai ellentéteket. Nyitott és összetartó társadalmat szeretnénk, ahol a másikat elfogadó emberek élnek. Magyarországon több mint négyszáz helyi német nemzetiségi önkormányzat, közel ezer német egyesület és több mint hatszáz német oktatási, kulturális intézmény létezik. Több száz németországi településsel van partnervárosi együttműködés, százezrekkel ápolunk rokoni, baráti kapcsolatot. És lehetnek bármilyen politikai konfliktusok, az intézményi vagy személyi kapcsolatok legalább kilencven százalékban jól működnek. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy nincs olyan európai ország, ahol ne lenne német közösség. Ezért is fontos, hogy hidakat építsünk.

Névjegy
Ritter Imre 1952-ben született Budaörsön. Nős, öt gyermek édesapja. 1976-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdászként diplomázott, 1988-ban az elsők között szerezte meg az adótanácsadói képesítést. A BKV-nál üzemgazdászként, később gazdasági vezérigazgató-helyettesként dolgozott. 1990-ben saját könyvelő- és adótanácsadó céget alapított. 1995-ben a budaörsi német kisebbségi önkormányzat elnökévé választották. 2010-ben a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje volt az önkormányzati választáson. 2014-ben német nemzetiségi szószólóként, 2018-ban képviselőként került be a törvényhozásba.2018.04.20 07:08

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56