Moszkva várja a washingtoni meghívót

Publikálás dátuma
2018.04.21. 07:30
Szergej Lavrov FOTÓ: AFP/YURI KADOBNOV
Az amerikai elnök telefonon már világossá tette, hogy szívesen látja Vlagyimir Putyint a Fehér Házban, ezért Moszkvában abból indulnak ki, hogy ez konkrét meghívás formáját is ölti majd.

Erről beszélt Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője a RIA Novosztyi hírügynökség pénteki beszámolója szerint.

Lavrov szerint Donald Trump a múlt hónapban újraválasztott orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetése során többször visszatért a meghívás kérdésére, így most az orosz vezetés „nem akar udvariatlan lenni”, de várja a hivatalos invitálást. Ez a megfogalmazás megfigyelők szerint alighanem arra utal, hogy a Kreml szaván kívánja fogni Trumpot, egy olyan nemzetközi helyzetben, amikor több vonatkozásban nagyon kiéleződött a Nyugat és Oroszország szembenállása.

Szergej Szkripalnak, a britekhez átállt volt orosz hírszerző tisztnek és az ő lányának a megmérgezése ugyan még a Trump-Putyin telefonbeszélgetés előtt történt, de azután még némi időbe telt, mire a Nyugat – beleértve az Egyesült Államokat - arra az álláspontra helyezkedett, hogy a merényletkísérletért minden bizonnyal Moszkva volt felelős. Ezt diplomaták tömegének a kölcsönös kiutasítása követte. Ezen túl az Egyesült Államok külön szankciókkal is sújtott orosz személyeket.

Szintén kiéleződött a konfliktus a Közel-Keleten. Szíriában a nyugatiak állításai szerint az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad elnök hadserege vegyi fegyvert vetett be a felkelők kezén levő Dúmában. Az oroszok szerint a vegyi támadásról szóló állításokat a brit titkosszolgálat eszkábálta össze. Az amerikaiak, britek és franciák azonban – kitartva állításaik mellett – úgymond megtorlásként légicsapásokat mértek szír kormányzati célpontokra,

Mivel Szíriában orosz erők is tartózkodnak, orosz és amerikai illetékesek kénytelenek voltak olyan értelemben nyugtatgatni a világot, hogy a légicsapások során nem merült fel a közvetlen amerikai-orosz katonai összetűzés veszélye, ami minden bizonnyal igaz, mégis olyan légkört jelez a Nyugat és Oroszország kapcsolataiban, ami aligha kedvez egy amerikai-orosz csúcstalálkozó kitűzésének. Lavrov szavai azt jelzik, hogy ebben az helyzetben Moszkva alig leplezett módon sürgeti a szóban elhangzott amerikai meghívás írásos megerősítését.

Szergej Lavrov kitért arra: a Szíria ellen végrehajtott légicsapások „eloszlattak minden erkölcsi aggályt” Moszkvában azt illetően, hogy szabad-e Oroszországnak S-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállítania Szíriának. Az orosz külügyminiszter ugyanakkor ezt a keménykedő kijelentését megnyugtatónak szánt csomagolásba burkolta: elmondta, hogy a Szíria elleni akció előtt Oroszország világosan az amerikaiak tudomására hozta, milyen célpontok megtámadása jelentené Moszkva számára azt, hogy az Egyesült Államok megengedhetetlen módon átlépte a tűréshatár „vörös vonalát”. A légicsapások során az amerikaiak nem mentek túl ezen a határon – mondta Lavrov, és ez szerinte azt igazolja, hogy Putyin és Trump egyaránt ügyel a két ország közötti fegyveres összecsapás elkerülésére.

Végezetül az orosz külügyminiszter arról is beszélt a RIA-Novosztyi beszámolója szerint, hogy Moszkva nem ajánl fel helyszínt a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megrendezésére.

Szerző

Dízel-botrány: előzetes letartóztatás a Porsche-nál

Publikálás dátuma
2018.04.20. 19:01
Rendőrök a Porsche egy stuttgarti épületénél, 2018. április 18. Fotó: Sina Schuldt / DPA
Előzetes letartóztatásba helyezték a német Volkswagen csoporthoz (VW) tartozó Porsche autógyártó társaság egy vezető menedzserét a VW dízelbotrányával összefüggésben - számol be német lapok alapján az MTI.

A motorok fejlesztéséért felelős vezetőt, Jörg Kernert helyezték előzetes letartóztatásba elmenekülés és bizonyítékok eltüntetésének veszélye miatt, értesült a Bild. A társaság igazgatótanácsának elnöke, Oliver Blume tájékoztatta az ügyről a munkatársakat, pénteki levele szerint a stuttgarti ügyészség az igazgatóság egy tagja, egy vezető menedzsere és egy volt - jelenleg a szintén a VW-hez tartozó Audinál dolgozó - munkatársa ellen folytat eljárást, és a vezető menedzsert helyezték előzetes letartóztatásba.

Az ügyészség dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos manipuláció és jogsértő reklám gyanúja miatt indította a nyomozást, és szerdán 30 ügyész és 160 rendőr mozgósításával házkutatást tartott a társaság székhelyén és több németországi telephelyén, összesen 10 helyszínen.

Ezzel kapcsolatban Oliver Blume körlevelében kiemelte, hogy a Porsche nem fejleszt és nem gyárt dízelmotorokat, így dízelmotorok működtetésére szolgáló szoftverekkel sem foglalkozik. Hozzátette, hogy az ügyészség szerint a három gyanúsított tudott arról, hogy Porsche-gyártmányokba beépített dízelmotorokat olyan berendezésekkel szereltek fel, amelyek használata tilos volt. A társaság visszautasítja a gyanúsítást.

Szerdán az Audi ingolstadti központjában és egy telephelyén is tartottak házkutatást. A vállalat egy szóvivője közölte, hogy az eljárás nem a cég ellen irányul. Az Audi dízelmotorokat szállít egyes Porsche típusokhoz. A luxus sportautókat és városi terepjárókat gyártó társasággal szemben már 2016-ban felmerült a károsanyag-kibocsátást szabályozó berendezés manipulációjának gyanúja, és azóta több tízezer gyártmányt hívtak vissza átalakításra.

A dízelbotrány 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, tavaly 10,74 millió gyártmányt értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A névadó Volkswagen, az Audi, a Skoda és a Seat típusú személyautók mellett olyan luxusmárkák gyártója, mint a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, illetve a Ducati sportmotorkerékpár. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Szerző

Vonatbaleset Salzburgban: 54 sérült

Publikálás dátuma
2018.04.20. 14:10
Fotó: FMT / WOLFGANG MOSER / APA / AFP
Összeütközött két vonat a salzburgi központi pályaudvaron pénteken, 54 utas könnyebben megsérült - írja az APA osztrák hírügynökség.

A baleset a salzburgi központi pályaudvaron történt, péntek hajnalban, ahol egy Velencéből érkező éjszakai vonat kocsijait egy Zürichbe tartó szerelvényhez kapcsolták volna. Az érkező szerelvény azonban túl gyorsan közeledett, és nekiütközött a másiknak.

A nagyjából 240 érintett utasból 54-en könnyebben megsérültek az ütközés során - nyilatkozta Robert Mosser, az ÖBB osztrák vasúttársaság szóvivője az APA ausztriai hírügynökségnek. A főként vágások és zúzódások többségét rájuk eső tárgyak, csomagok okozták. Egy nő súlyosabban is megsérült, ő bordatörést és belső sérüléseket szenvedett - mondta el Udo Berger, az UKH kórház orvosi helyettese. Az utasokat az UKH-ba és a salzburgi egyetemi kórházba szállították.

Még nem tisztázottak a baleset okai, bár a helyszíni vizsgálatokat már elvégezték a hatóságok. A következő néhány órában elszállítják a vagonokat, és megkezdik a helyreállításokat. Mosser szerint még nem mérték fel a keletkezett anyagi károkat.

A helyszínen maradt csomagokra az ÖBB munkatársai vigyáznak, amíg szükséges. A társaság taxit is felajánlott azoknak, akik a kórházban töltött éjszaka után visszatérnének a pályaudvarra. Őket két menetrend szerinti járat Bécsbe szállította.

A baleset - máshol - nem okozott fennakadásokat a vasúti közlekedésben.

Szerző