Brüsszeli tervek - Budapest és Varsó jelentős pénzelvonásra készülhet

Publikálás dátuma
2018.04.23. 10:56
AFP fotó
Brüsszel azt tervezi, hogy az EU-finanszírozásból több tízmilliárd eurót von el Közép- és Kelet-Európától, az így felszabadult pénzt pedig átirányítja pénzügyi válsággal küzdő területekre, olyanokra, mint például Spanyolország és Görögország - írja a Financial Times.

A jövő hónapban bemutatásra kerülő reformtervek ezen passzusai az Európai Bizottság 2021-2027-es uniós költségvetés-tervezetének egyik legvitatottabb részei, lévén nem kis összegről, és a döntés drámai következményeiről lehet szó.

A 350 milliárd eurós "kohéziós politika" deklarált célja egyrészt tehát a válságtól szenvedő déli régiók segítése, másrészt pedig... és ez az a pont, ami keményen érint minket is: 

A más szisztéma szerinti elosztás ugyanis kiváltképp  aggasztó lesz Varsó és Budapest számára - írja a Financial Times - miután eddig mind Magyarország, mind Lengyelország a kohéziós alapok két nagy kedvezményezettje volt, miközben a demokratikus normák sorozatos megszegése mellett, folyamatosan kemény harcot folytattak Brüsszellel. Az Európai Bizottság tervei szerint megszüntetnék a kohéziós pénzek automatikus szétosztását, vagyis szakítanának azzal a gyakorlattal, hogy szinte kizárólag a bruttó hazai terméket vegyék alapul, ehelyett lényegesen szerteágazóbb kritériumokkal helyettesítve a jelenlegi metódust, figyelmbe vennék egyebek mellett  a fiatalok munkanélküliségét, az oktatást és a környezetet, a migrációt és az innovációt. Az alapok elosztásának felülvizsgálata mellett a Bizottság megerősíti a jogosultság feltételeit, beleértve a jogállamiság tiszteletben tartását.

Szerző

Tüntetéshullám - Kecskeméten is utcára vonultak vasárnap

Publikálás dátuma
2018.04.23. 10:22

Szombaton délután a fővárosban lezajlott a második békés, kormányellenes tüntetés  a Parlament előtt. A „2.0 Mi vagyunk a többség” nevű eseményre a szervezők szerint százezres nagyságrendben érkeztek a Fidesz-kormánnyal elégedetlenek, akik azt is megtudták, hogy május 8-án ismét hasonló programjuk lesz.

- Mikor voltunk ennyien? - tette fel a kérdést a vasárnapi, kecskeméti demonstráción a fővárosi tüntetések szervezője, Gulyás Balázs, amire a több száz résztvevő azt kiáltotta, hogy "még soha". 

A vasárnap délután lezajlott ellenzéki tüntetésen a résztvevők a Vasútkertből a főtérre vonultak, ahol a szervező civilek és Gulyás Balázs mellett a pártok helyi politikusai, valamint helyi gimnazisták is felszólaltak. A demonstrációról a hazai sajtó(v)iszonyok ismeretében meglepő meglepő korrektséggel beszámoló baon.hu megírta, hogy a tüntetést a magát civilként meghatározó Faragó Dániel szervezte, a politikusok között megjelent  Király József (MSZP), Radics Tivadar (Jobbik) és Szőkéné Kopping Rita (DK), valamint Bodrozsán Alexandra, aki a Momentum, és Vágó Gábor, aki az LMP színeiben indult az országgyűlési választásokon. Pártzászlókat ugyanakkor nem lehetett látni, ez a szervezők kérése volt.

Miután a jelenlévők megtapsolták a rendőröket, Faragó Dániel indulás előtt kérte a tüntetőket, hogy a Rákóczi út közepén, a sétányon haladjanak, és ez így is történt. A tömeg a Kurucz körúton egy fél percre kettészakadt, hogy elengedjenek egy szirénázó mentőautót, majd együtt vonultak a Rákóczi úton egészen a főtérig. Atrocitás, rendbontás nem történt, amikor a kiskörúton áthaladt a tömeg, a rendőrök megállították a forgalmat. „Mi vagyunk a többség!”, „Nem hagyjuk!”, „Nem félünk!”, “Demokráciát!”, „Viktátor!”, „Gyertek velünk!” – ezek voltak a leggyakrabban skandált rigmusok. 

A választási eredménnyel elégedetlenek Debrecenben is tüntettek vasárnap.  

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szerző

Itt élünk - Penész, kosz a gyermekkórház mosdójában

Publikálás dátuma
2018.04.23. 10:05
Forrás: RTLKLUB/Videó
Leszakadt plafon alatt, penészes mosdóban kell a gyerekeiket pisiltetniük a laborba leadandó mintához a szülőknek a budai gyermekkórházban.

Vizsgálatra érkezett az a szülő, aki döbbenten tapasztalta, hogy a budai gyermekkórházban penészes, málló plafonú, leszakadt mennyezetű, koszos zuhanyzóban kell a gyereket a laborba leadandó mintához pisiltetnie – adta hírül az RTL-Klub híradója vasárnap este. A riportból kiderül az is, hogy a kórházban uralkodó áldatlan állapotokról a szülő fotókat készített, amelyeket feltett a közösségi portálra, ezeket rövid időn belül több mint hétezeren osztották meg, és többen is hasonló élményről számoltak be. A RTL-Klub-nak sem az érintett szülő, sem a kórházfenntartó nem nyilatkozott.

Az eset nem egyedi, különösen a fővárosi kórházak épületei leromlottak, elhanyagoltak. A működtetés feltételeiért felelős szakhatóság, az ÁNTSZ pedig nem lép semmit. Pontosabban a hivatal 2015-ben maga is vizsgálta a hazai kórházakban, az ellátás körülményeit. 

Ebben megállapították, hogy a fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a minimális feltételeknek sem. A száz vizsgált szolgáltató közül huszonkettő – összesen 149 szakmában – nem tudta biztosítani sem a közegészségügyi, sem a szakmai feltételeket. Azaz ennyi helyen nem volt megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiá­nyzott az ellátáshoz szükséges megfelelő eszközök. A szakhatóság adatai szerint már akkor a kórházak több mint 70 százalékában nem volt kellő számú szakorvos, illetve szakdolgozó. Az ellátásra alkalmatlan helyekből azóta csak több lehet.

Az elmúlt nyolc évben mintegy 500 milliárd forint uniós forrásból újították fel a hazai kórházakat, ám az összegből a meglévő épületek 30-40 százalékát sikerült a kor színvonalának megfelelő állapotba hozni. Pedig ezt pénzt a vidéki intézmények megújítására költötték, a fővárosban évtizedek óta nem átfogó rekonstrukció. A fővárosi kórházak leromlott állapotáról időről-időre beszámol a sajtó, megoldást várhatóan az ciklus végén bejelentett 700 milliárdos úgynevezett Egészséges Budapest Program jelenthet. A kormány e program keretében újítaná meg az épületeket és koncentrálná az ellátásokat.

Szerző
Témák
RTL Klub