Fővárosi Közgyűlés: megszavazták a taxi-drágulást

Publikálás dátuma
2018.04.25 13:30
A Fővárosi Közgyűlés ülése - éppen Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke beszél. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /
A Fővárosi Közgyűlés szerdán reggel 9-től ülésezik a Városháza Dísztermében. Több mint 50 napirendi pontról tárgyalnak - a lényegesebbekről beszámolunk.

A közgyűlés kezdete előtt lemondott XV. kerületi polgármesteri tisztségéről Hajdu László, aki a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjeként a májusban megalakuló Országgyűlésben folytatja munkáját - számol be az MTI. Ideiglenesen Németh Angéla alpolgármester veszi át a városrész irányítását, aki a DK reményei szerint az utódlásról döntő időközi választáson is indul.

A 3-as metróvonal felújításával kapcsolatban több állomás speciális akadálymentesítéséről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A vonal 20 állomása közül 18 akadálymentesen megközelíthető lesz. Az MSZP örül: Horváth Csaba szerint ha a budapestiek a Római-part árvízvédelme ügyében is képesek hasonlóan fellépni, akkor megakadályozhatják a város vezetői által támogatott mobilgát megépítését.

Megszavazták a taxis tarifaemelést

Július elejétől drágul a taxizás: a 450 forintos alapdíj 700 forintra nő, a kilométerdíj 20 forinttal a várakozási díj pedig percenként öt forinttal kerül majd többe.

Mélyebbre kell tehát nyúlni a zsebébe annak, aki taxizni akar a fővárosban: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 18 igen és öt nem szavazattal elfogadta a taxistársaságok által korábban kért tarifaemelést.

Ennek értelmében július elsejétől módosul a 2013-ban rendeletben rögzített, egységes taxis díjszabás. Így a 450 forintos alapdíj jelentősen, 700 forintra nő, a percenkénti várakozási díj 70-ről 75 forintra drágul, míg a taxis díj legfajsúlyosabb eleme, a kilométerdíj 280 -ról 300 forintra nő.

A drágulást a taxistársaságok kezdeményezték korábban. Krisán László a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) napokban lemondott elnöke elmondta: a taxis tarifák 2013-ban megállapított szintje óta jelentősen nőttek a taxisokat terhelő díjtételek, így a gépkocsik műszaki követelményei, a gépkocsik műszaki biztosítása 200 százalékkal nőtt és azóta a plusz online pénztárgép költségei is a taxisokat terheli.

A tarifatételek emelését még januárban a City Taxi Fuvarszervező szövetkezet kezdeményezte. A érvelésük szerint 2013 óta 170-240 százalékkal nőttek a különféle biztosítási illetve, szervizdíjaik, továbbá a taxiállomás díja, de az online pénztárgép beszerzése is több mint 100 ezer forintos költség volt a taxisnak, ami mellé fizetni kell a havi 1900 forintos adatkártya díjat.

Krisán László szerint a tarifaemelés összességében 10 százalékos növekedést fog hozni a taxizás fogyasztói költségeiben. Ugyanakkor a taxizás nyereségességének a csökkenése miatt mára egyre kevesebb a taxis, illetve egyre több a várakozási idő.

A vitában az ellenzék részéről Szaniszló Sándor (MSZP) felhozta, hogy ha ezek az árak mellett ennyire nem éri meg taxizni, akkor kérdéses, hogy miért kellett kiszorítani az uber-t Magyarországról?

Válaszukban a taxistársaságok a közgyűlés előtt felszólaló képviselői felmelegítették az uber kapcsán korábban felhozott érveket: az uberrel szemben nem az árverseny volt a fő szempont, hanem az, a igazságtalan jogi helyzet, hogy az uber úgy versenyzett a taxitársaságokkal, hogy rájuk nem vonatkoztak azok a szigorú elvárások, amelyeknek a taxisoknak kötelezően meg kellett felelni.

A vitában Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: „majd ha túl drága lesz a tarifa az emberek nem szállnak be a taxiba hanem átszállnak tömegközlekedésre.”

Batka Zoltán

A szerdai ülésen nem tárgyalnak a több kerületet érintő új parkolási fizetőövezetek kialakításáról és a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződésről szóló előterjesztésekről. A téma májusban kerülhet ismét napirendre. A Jobbik különben BKK-bérlettel ingyenesen használható P+R parkolókat kialakítását szorgalmazza az újabb övezetek kijelölése helyett.

Szeptemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd felújítási munkálatai és várhatóan 2021 június végére fejeződnek majd be. A rekonstrukció költsége több mint bruttó 16 milliárd forint. Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a Lánchíd felújításához kapcsolódik a várhegyi alagút és a Clark Adám tér felújítása is, de ez - második ütemként - csak a későbbi években, a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén történik majd meg.

Kétmilliárd forintos keretösszeggel pályázatot ír ki kerületi önkormányzatok városrehabilitációs munkáinak támogatására a főváros. A közgyűlés szerdán egyhangúlag döntött a TÉR-KÖZ 2018 pályázat kiírásáról. A pályázat határideje július 4. Az első, 2013-as meghirdetés óta a városrehabilitációra szánt összesen 12,7 milliárd forintnyi fővárosi támogatáshoz csaknem ugyanannyi önerőt biztosítottak a kerületi önkormányzatok - idézi az MTI az elfogadott előterjesztésből.

Az ESMA Reklám Zrt. helyezhet el reklámfelületeket a közvilágítási oszlopokon. Az ESMA ezért öt éven át, évi nettó 60 millió forintot, oszloponként napidíjként pedig nettó 250 forintot fizet majd.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán nyolc új díszpolgári címet adományozott. Elismerést és egymillió forint jutalmat kap Babos Tímea teniszező; Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar énekes; Horgas Eszter fuvolaművész; Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke; Mészöly Kálmán volt válogatott labdarugó és szövetségi kapitány, valamint Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész. A kitüntetés posztumusz díjazottja Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja és Burger Barna fotóművész.

Jóváhagyták a Thália Színház tervezett beruházását. A színház rekonstrukciója 1998-ban fejeződött be, az egykori Mikroszkóp Színpad azonban jelenleg is az 1967-es átépítés műszaki állapotában van. A kormány 985 milliós és a Fővárosi Önkormányzat 400 millió forintos hozzájárulásával 2018 második félévében kezdődhet el a Mikroszínpad a Thália Színház teljes értékű játszóhelyévé, korszerű technikával felszerelt, akadálymentesített, 150 fős nézőterű színházteremmé alakítása. A beruházás része a Thália infrastruktúrájának fejlesztése is.

A közgyűlés elfogadta a Pannon Park projekt idei évre szánt 18,4 milliárd forint összegű támogatási szerződését. A főváros a támogatást a Fővárosi Állat- és Növénykert részére központi irányító szervi támogatásként biztosítja, a Pannon Park projekt megvalósításának kiadásaira folyósítja.

Szerző
2018.04.25 13:30

Fidesz: a Soros-hálózat politikusai agresszívan támadtak a köztévés dolgozókra

Publikálás dátuma
2018.12.17 12:24
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett/
Hidvéghi Balázs ezt azután jelentette be, hogy biztonságiak erővel, jogsértően dobták ki Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a tévészékházból, Varju Lászlót pedig tettleg bántalmazták.
 Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.
Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába – idézi szavait az MTI.
 Ezek jól ismert módszerek, "ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei", így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük - mondta Hidvéghi Balázs. 
A Fidesz kommunikációs vezetője egy alternatív valóságban élhet, hiszen Szél Bernadett Facebook-közvetítéséében vasárnap éjjel és hétfőn reggel tízezrek látták élőben, ahogy a MTVA székházában pont az ellenkezője történik
  • Az épületbe nagy nehezen beengedett parlamenti képviselők egyetlen szerkesztővel, újságíróval nem beszélhettek,
  • A fegyveres biztonsági őrök szinte minden lépésüket akadályozták, végül Hadházy Ákost, egy sikertelen lépcsőmászási kísérlet után szó szerint kihajították az épületből, de kilökdösték Szél Bernadettet is – mindezt törvénysértően,
  • Varju László DK-s képviselőt hat szekuritis lökte földre, falhoz az épületben,
  • A biztonsági brigád rendőröket sem engedett be a székház területére.
2018.12.17 12:24

Folytatják: hétfőn is tüntetnek tévészékháznál

Publikálás dátuma
2018.12.17 11:44
Jelenet a december 16-i, MTVA-székház előtt tartott demonstrációból
Fotó: / Draskovics Ádám
Már nem egy petíció felolvasása a cél, az újabb demonstráció szervezői már az MTVA-t is meg akarják szüntetni.
Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t! - ezzel a címmel hirdetett meg újabb demonstrációt a Kunigunda utcába a „Minden napra egy jótett -Facebook közösség, bejelentésüket az ATV honlapja is közzé tette. 
A délelőtti órákban startoló eseményhez még kevesen csatlakoztak a közösségi oldalon, de az MTVA székházában vasárnap éjjel és hétfőn reggel történtek miatt várhatóan többen is kíváncsiak lesznek rá: tízezrek követték élő Facebook-közvetítésben, ahogy az MTVA  órákon át nem adott lehetőséget ellenzéki parlamenti képviselőknek öt pontos petíciójuk beolvasására, majd jogellenes módon szekuritisok dobták ki az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, ajtóhoz csapdosták Varju László DK-s politikust.
Vasárnap este, a tüntetéssorozat negyedik napján ezrek tiltakoztak az MTVA épülete előtt a kormányzati döntések - a túlórák önkényes emelése, a különbíróságok elfogadása– miatt. A bejáratnál felsorakozó rohamrendőrök az elmúlt napokhoz hasonlóan többször könnygázt fújtak a nekik feszülő tüntetőkre.
2018.12.17 11:44