Előfizetés

Perelt, de vesztett a kormány különadó-ügyekben

Az Európai Bizottságnak (EB) adott igazat Magyarországgal szemben az Európai Unió Bírósága szerdán, amikor is jogszerűnek ítélte, hogy az EB felfüggesztette a dohányipari vállalkozásokra, valamint az élelmiszer-üzletláncokra kivetett különadókat. A főként megsemmisítési kereseteket elbíráló luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítélete szerint az Európai Bizottság korábban helyesen következtetett arra, hogy a két ügyben a hivatalos vizsgálati eljárás lezárásáig Magyarország nem kívánja felfüggeszteni a díjak alkalmazását.

A történet 2015-ig nyúlik vissza, amikor az akkori Orbán-kormány az addig egységesen a bevétel 0,1 százalékában meghatározott élelmiszerlánc-felügyeleti díjat felemelte, és árbevételtől függően 0-6 százalék között sávokat meghatározva kivetette. Az évi 500 milliós árbevétel alatt teljesítő lánc semmit, míg a 300 milliárd forint feletti rész után 6 százalékot fizettek volna a kiskerláncok.

A Bizottság előzetes álláspontja szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj meredeken progresszív mértéke versenytorzulást okoz a belső piacon, mivel az uniós joggal össze nem egyeztethető állami támogatásban részesíti az alacsonyabb árbevételű kiskereskedőket a magasabb árbevételű gazdasági szereplők kárára.

Szintén 2015 elején hasonló esettel találkoztak - és panaszoltak be - a dohányipari vállalkozások. A nekik szóló új adót egészségügyi hozzájárulás névvel illette a kormány, és szintén progresszív módon 0,2-2,5 százalékos sávban határozta meg az árbevételhez mért befizetéseket. Azonban a magasztos cél sem hatotta meg a panasz nyomán vizsgálódó EB-t, amelyik megállapította, hogy az új adó progresszivitása, valamint az, hogy az adóalanyok befektetéseit is figyelembe veszik a terhek kiszabásánál, az uniós versenyjoggal össze nem egyeztethető állami támogatásnak minősül.

A magyar kormány nem fogadta el a Bizottság felfüggesztő határozatát és annak megsemmisítését kérte a bíróságtól. A dolog érdekessége, hogy időközben a EB hivatalosan is lezárta a vizsgálatát a különadók ügyében, azokat jogellenesnek minősítette, s ezeket a határozatokat a kormány nem vitatta és nem támadta meg. Így vélhetően annak sincs különösebb jelentősége, hogy a negyedik Orbán-kormány fellebbez-e a megsemmisítési kérelem elutasítása miatt.

Ismét magyar tulajdonban az Extreme Digital

A magyar résztulajdonosok visszavásárolták az Extreme Digital többségi tulajdonrészét áprilisban a dél-afrikai székhelyű Steinhoff International kereskedelmi csoporttól, amely tavaly decemberben könyvelési szabálytalanságok miatt botrányba keveredett - közölte Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által jóváhagyott 50,4 százalékos tulajdonrész visszavásárlása azért volt fontos, mert a Steinhoff csoporttal kapcsolatban megjelent negatív hírek annak ellenére is hatással voltak a magyar székhelyű vállalat működésére, hogy az nem volt integráns része a csoportnak. A visszavásárlás értéke nem nyilvános, üzleti titok - tette hozzá.

Labdarúgó Bajnokok Ligája - Gigászok csatája

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2018.04.25. 07:51
Legutóbb a Real Madrid örülhetett, majd meg sem állt a végső győzelemig otó: AFP/Curto de la Torre
A labdarúgó Bajnokok Ligája legnagyobb múltú párharcára kerül sor az elődöntőben, a Bayern München és a Real Madrid között. A két csapat 25. európai kupameccsét játssza egymás ellen.

Az eddigi huszonnégy találkozó alapján teljesen kiegyenlített a mérleg, a német és a spanyol sztáralakulat is 11-11 győzelmet aratott, két döntetlen mellett. A bajorok az elmúlt négy szezonban spanyol klubbal szemben buktak el a BL-ben, az előző kiírásban a negyeddöntőben a Real Madrid búcsúztatta őket emlékezetes párharc után. Münchenben a Real nyert 2-1-re, a visszavágón a Bayern, ám a hosszabbításban a spanyolok 4-2-re nyertek. A müncheniek két madridi lesgólt (egyet ők is szereztek) kértek számon a játékvezetőn, Kassai Viktoron. Karl-Heinz Rummenigge, a müncheniek ügyvezetője csalásról beszélt, a német klub a történtek elleni tiltakozásul nem küldött képviselőt a BL döntőjére, amit a Real Madrid nyert meg, a fináléban 4-1-re kiütve a Juventust.

A spanyolok az előző két kiírást megnyerték, erre még nem volt példa a BL-ben. Az esélylatolgatás szinte lehetetlen, a Real Madrid többet botladozott a szezon során - a bajnokságban még a dobogóért is meg kell küzdenie, a Spanyol Kupából kiesett, a BL-ben a hosszabbításban szerzett tizenegyessel búcsúztatta a Juventust.

A müncheniek szezonja egészen másképp alakult, könnyedén megnyerték a bajnokságot, döntősök a Német Kupában és eddig a BL-ben sem kellett sokat izgulniuk az értük szorítóknak.

"Eljött a mérkőzés, amit már nagyon vártunk - mondta Jupp Heynckes, aki 1998-ban a Real Madriddal, 2013-ban a Bayern Münchennel nyert szakvezetőként BL-t, utóbbinál a triplázás is sikerült a szakembernek (bajnoki címet és kupagyőzelmet szintén ünnepelhetett együttesével). - Motiváltak vagyunk a Real Madrid ellen, a formánk is rendben van, minden adott ahhoz, hogy fantasztikus csatát vívjunk a kétszeres címvédővel."

"Különleges lesz ez a meccs, ahogy számomra minden Bayern-Real párharc rendkívülinek számít - jelentette ki Toni Kroos, aki öt évvel ezelőtt a müncheniek játékosa volt, 2014 óta a madridiakat erősíti, az elmúlt két évben a Reallal elért BL-sikereket ünnepelhette. - Jupp Heynckes a világ egyik legjobb edzője, úgy készíti fel a csapatát minden mérkőzésre, hogy a játékosok nem kerülnek váratlan helyzetbe, minden szituációra megvan a forgatókönyve. A Bayern nemcsak erős, hanem ebben a szezonban rendkívül stabil is, sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint tavaly volt. A mi teljesítményünk hullámzó volt, mellettünk szól, hogy amikor kellett, amikor leírtak minket, akkor mindig kihoztuk magunkból a maximumot, és ez így lesz a Bayern München ellen is."

A találkozó játékvezetője a 45 éves holland Björn Kuijpers lesz, akiről a németeknek vannak kellemesebb emlékeik: a BL-ben a bajorok mindhárom mérkőzésüket megnyerték - Benfica (2016, negyeddöntő 1-0), Napoli (3-2), Manchester City (3-1), utóbbi kettő csoportmeccs 2011-ben - Kuijpersszel. A madridiak kétszer találkoztak eddig a holland bíróval: 2014-ben hosszabbítás után győztek 4-1-re az Atlético Madrid ellen a BL-döntőben, egy évvel korábban ugyanilyen különbséggel kaptak ki a Borussia Dortmundtól az elődöntő első felvonásán. Ezen a találkozón mind a négy gólt az a Robert Lewandowski szerezte, aki most a münchenieket erősíti.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés: Bayern München-Real Madrid 20:45, Tv: M4 Sport és Sport1TV