Minden tizedik magyar gyereket ér valamilyen erőszak

Publikálás dátuma
2018.04.26 16:33
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
Nyilvánosságra hozta a tavalyi év gyermekjogi szempontból legmeghatározóbb eseményeit bemutató jelentését a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

A jelentés a gyerekek, a fiatalok jelenlegi helyzetét tükrözi, de jövőképként is értelmezhető: pár évtized múlva a most felnövő korosztály alakítja hétköznapokat. Ezért a jövő társadalomképét nagyban meghatározza, hogy mi történik most a gyerekekkel – írták a jelentés készítői. „Ez már a második ilyen, éves összefoglaló. Az a célunk, hogy növeljük a gyermekjogok ismertségét és a gyermekjogi jogsértések iránti érzékenységet. A 2016-os jelentés videóját több mint százezren látták” - mondta Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A gyermekbántalmazás és a fogyatékossággal élő gyerekek mellett a hátrányos megkülönböztetés volt az idei jelentés három témája.

„2017-ben a gyermekbántalmazások területén volt a legtöbb új jogszabály, ennek következtében komolyan szabályozták, hogy milyen büntetést kaphat az, aki gyerek sérelmére például szexuális visszaélést követ el. Tavaly vezették be azt a szabályt is, ami külön kritériumokat fogalmaz meg azokkal szemben, akik gyermekotthont vagy nevelőszülői hálózatot vezetnek, hogy soha többet ne fordulhasson elő olyan visszaélés, ami Bicskén történt” - mondta Gyurkó Szilvia a Népszavának. A gyerekbántalmazások száma még mindig nagyon magas: átlagosan minden tizedik magyar gyereket ér valamilyen erőszak. A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélés a 0-14 éves korosztályban magasabb, mint a 14-18 életkorban, ez azt jelenti a fiatalabb korcsoportban minden hatodik gyerek szexuális erőszak áldozatává válik, az eggyel idősebbek között pedig minden tizedik – ismertette a Hintalovon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„2017-ben Magyarországon 35 ezer volt a fogyatékossággal élő gyerekek száma, tehát többen lettek. Azonban az integrált oktatás továbbra sem elérhető számukra, ami azt jelenti, hogy egy átlagos iskolában nem találkozhatunk fogyatékos gyerekekkel” - mondta Gyurkó Szilvia. Hozzátette, szintén gondot jelent az, hogy ma Magyarországon a gyermekotthonok lakóinak harmada fogyatékossággal él és nagyon kevés az olyan nevelőszülő, aki speciális vagy sajátos nevelési igényű gyerekről tud gondoskodni, a számuk ráadásul 2017-ben 20 százalékkal csökkent, ezzel még kisebb lett az esélye, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek elhagyhassák a gyerekotthont és otthoni körülmények között éljenek, ha a saját családjuk nem gondoskodik róluk.

„A gyerekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés területén belül egyrészt a roma gyerekeket érő iskolai szegregáció kapott nagy figyelmet 2017-ben” - számolt be a jelentést készítő alapítvány kuratóriumának elnöke. Először hozott ítéletet a bíróság arról, hogy egy általános iskola addig nem indíthat új első osztályt, amíg nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy eltűnjön az úgynevezett „c osztályok” rendszere, ahol külön gyűjtik a roma származású gyerekeket. A másik nagy terület a menekült gyerekeket érintő hátrányos megkülönböztetés; 2017-ben úgy módosították a jogszabályt, hogy a 14-18 év közötti menedéket kérő gyerekek már nem élvezik a gyermekvédelmi törvény védelmét, őket is a tranzitzónában, a felnőttekkel együtt helyezik el – mondta Gyurkó Szilvia.

További – megdöbbentő - számok és tények 2017-ből:

  • Minden harmadik gyereket anyagi helyzete miatt emeltek ki a családjából.

  • 400 százalékkal nőtt a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról szóló médiamegjelenések száma.

  •  2017-ben 232 gyerek egyedül és további 1600 gyerek a családjával együtt lépte át a magyar országhatárt menedéket kérve.

  • Minden ötödik gimnazista és minden második szakmunkástanuló soha nem olvas.

  • 62 százalékos a különbség a fővárosi és a vidéki gyerekek gimnáziumi teljesítőképessége között, ami azt jelenti, hogy nagyon mély a szakadék a jövőbeni életesélyeik között.

  • 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya, de a probléma így is minden negyedik lányt és minden ötödik fiút érintett a 6–8 évesek körében 2017-ben.

  • A 10–14 éves korosztályban évente 25–30 gyerek vet véget az életének.


„Megdöbbentő eredményre jutott az a kutatás, ami azt mérte fel, hogy milyen államrendszerben érzik magukat komfortosan a gyerekek, ugyanis a gimnazisták azt mondták, hogy az mindegy, milyen a rendszer, csak olyan legyen a vezető, akit szeretnek az emberek” - ismertette Gyurkó Szilvia.

Szerző
2018.04.26 16:33

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46