Kampányfüggetlen szex

Publikálás dátuma
2018.05.05 07:35
TELJES MELLBEDOBÁS Tíz évvel az elnökválasztás előtt történt, ha egyáltalán megtörtént FOTÓ: DENNIS VAN TINE/DPA
Fotó: /
Egyre jobban belebonyolódik az amerikai elnök az állítólagos korábbi szeretőjének fizetett hallgatási pénz zavaros ügyébe.

Donald Trump szerint semmi köze nem volt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányhoz annak, hogy nem sokkal a választás előtt az akkori republikánus elnökjelölt személyes ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stephanie Cliffordnak, aki éppen azon volt, hogy a bulvármédiának beszámoljon Trumppal tíz évvel korábban állítólag lezajlott intim légyottjáról. A 2006-os félrelépés – ha megtörtént – időben nem sokkal követte azt, hogy Trump harmadik felesége életet adott közös gyermeküknek.

Clifford, aki Stormy (vagyis: Viharos) Daniels néven figyelemre méltó karriert futott be a pornófilmszakmában, azt állítja: már zsebében volt a megállapodás, miszerint 15 ezer dollárért beszámol a liezonról, amikor megkereste őt Michael Cohen, aki Trump privát jogi ügyeit intézte akkoriban. A hölgy 130 ezer dollárt kapott, cserébe pedig vállalta a némaságot. Most ettől a kötelezettségvállalásától próbál szabadulni, és arra hivatkozik, hogy a megállapodás szerinte semmis, mert nem Trumppal köttetett.

Miután Cifford pontosan arról beszél mostanság a médiában, amiről megígérte, hogy nem fog beszélni, Cohen máris egymillió dollárra perli őt. Azt persze nem tudni, hogy a szexuális kapcsolat létrejöttére vontkozó állításon túl vannak-e olyan pikáns részletek, amelyek még nem váltak nyilvánossá.

Cohen azt mondja, Trump nem tudott arról, hogy ő a kampány finisében fizetett a nőnek – olyasvalaminek a titokban tartásáért, ami Trump állítása szerint meg sem történt. Az elnök ugyanis tagadja az egész affért.

A minap azonban a Fox News hírcsatornának nyilatkozott és hatalmas vihart kavart Rudi Giuliani, New York korábbi polgármestere, a republikánusok egykor szépreményű politikusa, aki most Trump jogi tanácsadó csapatához tartozik. Elmondta azt, hogy Trump utóbbi megtérítette Cohennek a 130 ezer dollárt.

Giuliani úgy látja, semmi rendkívüli nem történt. Az ő értelmezése szerint Trump, a hallatlanul elfoglalt üzletember – más hallatlanul elfoglalt üzletemberekhez hasonlóan – megbízott egy ügyvédet azzal, hogy folyamatosan intézze a felmerülő ügyeit. Akár fizessen is, ha a szükség úgy kívánja, majd elszámolnak. A megbízó nem követ szoros figyelemmel minden apró-cseprő részletkérdést, szeretőt, dollárszázezret. Vagyis – és jogi szempontból ez a lényeges Giuliani előadásában – Trump a hallgatási pénz kifizetésekor, a választási kampány hajrájában semmiről nem tudott, csak jóval később szerzett minderről tudomást, és térítette meg Cohennek a felmerült költségét.

A Fehér Ház nyugati szárnyának tisztviselői irodái alaposan felbolydultak Giuliani nyilatkozata nyomán. Többen megfogalmazták azon véleményüket, hogy a volt New York-i polgármester túlságosan régen nem foglalkozott büntetőjogi kérdésekkel, és most akaratlanul is bajba sodorta az elnököt, amikor elárulta, hogy Trump kifizette Cohennek a 130 ezer dollárt.

Ez ugyanis – ha valakik nagyon akarják – értelmezhető akár úgy is, hogy Cohen 130 ezer dolláros kampányköltséget hitelezett meg Trumpnak. A Hillary Clintonnal való tévévita napjaiban ugyanis Trump elnöki esélyeire nézve katasztrofális következményekkel járt volna Stormy Daniels történetének a publikálása, vagyis a hallgatási pénz kifizetése nem szigorúan magán-, hanem kampányérdekből történt.

Márpedig Trump nem jelentette be, hogy 130 ezer dollár hitelt kapott Cohentől az elnökválasztási kampányra, vagyis Trump esetében mulasztás mutatható ki. Ha nem hangzott volna el Giuliani azon közlése, hogy Trump megtérítette Cohennek a pénzt, akkor nem merült volna fel a kampányhitel kérdése, és a dolog elvben akár beállítható lett volna úgy – bár valójában senki nem hitte volna el –, hogy Cohen valamilyen ügyvédi átalánydíjazás fejében úgymond „kisebb” összegeket megbízója helyett a saját pénztárcája terhére fizetett ki.

Azt az állítást, hogy a hallgatási pénznek semmi köze nem volt a kampányhoz, nagy mértékben hitelteleníti, hogy az állítólagos szexaffér és a kifizetés között egy évtized telt el, addig senkinek nem volt érdekes, hogy kit fektetett vagy nem fektetett le Donald Trump – egészen addig, amíg elnökjelölt nem vált belőle.

Szerző
2018.05.05 07:35

Legkevesebb 8 túrázó fulladt egy megáradt folyóba Dél-Olaszországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.20 22:06

Fotó: Shutterstock/
Megáradt folyóba fúlt nyolc túrázó a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek - közölte az olasz polgári védelmi hatóság. A halottak között négy férfi és négy nő van.
A szerencsétlenség olasz sajtójelentések szerint a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. A La Repubblica című olasz napilap internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. Az ANSA olasz hírügynökség egy másik 12 fős csoportról is említést tett, akiket hegyimentők és tűzoltók találtak meg és mentettek ki. Összességében azonban nem világos hány túrázó tartózkodott hétfőn a szurdokban, illetve hányan tűnhettek el. Értesülések szerint túrázók három csoportja volt úton a szurdokban.
"A gond az, hogy nem tudjuk hány embert sodort magával az ár" - mondta Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője a Sky TG24 hírportálnak. "Ez egy nagyon mély és szűk hasadék a földben. Képzeljék el, hogy majdnem egy kilométer mély, és mindössze néhány méter széles. Képzeljék el az embereket, akik ebben a lyukban voltak" - tette hozzá Tansi, aki szerint órákig eltarthat, míg összesíteni tudják az áldozatok számát. A hegyimentők a Twitteren közölték, hogy egy gyermeket kihűlési tünetekkel szállítottak kórházba helikopteren. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében.
Szerző
2018.08.20 22:06
Frissítve: 2018.08.20 22:16

Gázháború: Lengyelország Trump oldalára állt

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:02
Heiko Maas német (balra) ésJacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, augusztus 20-i találkozójukon
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Ártalmasnak tartja a tervezett német-orosz gázhálózatot Lengyelország, szerintük ez csak eszköz arra, hogy az oroszok tovább fejleszthessék hadseregüket.
Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték projektje ártalmas, ez ügyben Lengyelország az Egyesült Államok oldalán áll - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecim közelében, a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal tartott közös sajtóértekezletén. A két miniszter az egyik auschwitzi altábor, a Harmense helyén létesített ferences központban tartott hétfőn kétoldalú megbeszélést, írja az MTI.
A találkozó elején rendezett sajtókonferencián Czaputowicz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a gázvezetékre vonatkozóan eltér a lengyel és a német álláspont, Varsó ártalmasnak, Ukrajnát „nagyon nehéz helyzetbe hozónak" tartja a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 csővezetéket.Rámutatott: Donald Trump amerikai elnök szerint a projekt "újabb eszköz lesz arra, hogy Oroszország a hadsereg korszerűsítésére, a fegyverkezésre fordítható pénzforrásokhoz jusson".  „Ebben az amerikai-német vitában mi az Egyesült Államok oldalán állunk” - húzta alá Czaputowicz. Tény ugyanakkor, hogy a tervezett gázvezeték elkerüli Lengyelországot, annak építését nem is akadályozhatják meg a lengyelek. 
Heiko Maas megismételte a német álláspontot, miszerint a gázvezeték nem eredményezi majd Európában az orosz gáztól való függőséget. „Ismerjük a lengyel kormány aggályait, de nem osztjuk" - jegyezte meg.
Hétvégi amerikai sajtóértesülések szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az orosz külügyi tárca hétfői állásfoglalása szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek.

Német felelősségvállalás Auschwitzban

A lengyelországi sajtóértekezleten Maas beszámolt arról is, hogy aznap délelőtt - elődje, Klaus Kinkel 1992-es látogatása óta a német diplomácia vezetői közül elsőként - az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott.  A megsemmisítő táborok "a német történelem legsötétebb fejezeteit képviselik" - jelentette ki, hozzáfűzve: "vállaljuk a felelősséget a zsidókon, a lengyeleken itt elkövetett kegyetlenségekért". Újságírói kérdésre válaszolva a lengyel külügyminiszter megerősítette Varsó szándékát, hogy a második világháborús veszteségekért járó kártérítésekről tárgyaljon Berlinnel. Felidézte: a két fél januárban megállapodott a témát elemző szakértői csoportok felállításáról. 
2018.08.20 20:02