Újabb részletek a negyedik Orbán-kormányról

Publikálás dátuma
2018.05.06. 12:54
Gulyás Gergely FOTÓ: Tóth Gergő
Havi rendszerességgel tematikus, kifejezetten az európai uniós kérdésekkel foglalkozó kormányülések lesznek. Rogán portfóliója a turizmussal bővül.

Aki esetleg aggódott volna, hogy Lázár János távozásával megszűnnek a kormányinfók, annak megnyugtató lehet a Gulyás Gergellyel, a kormánybarát Mandiner által készített interjú, amelyben a Miniszterelnökség élén Lázárt váltó fideszes politikus a kormányinfók folytatását ígéri. „A sajtó tájékoztatása a kormányülésekről továbbra is a Miniszterelnökség feladata marad. Lázár János a kormányinfókkal műfajt teremtett, ami a politikában komoly teljesítmény, ezért e jó gyakorlat folytatásra érdemes.” - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az interjúból emellett az is kiderül: a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Orbán Balázs lesz. Az általa vezetett államtitkárság lesz felelős a stratégiaalkotásért, a kormányon belül működő stratégiai kabinet tartalmi előkészítéséért. Az európai uniós ügyek, az európai intézményekkel való kapcsolattartás szintén a Miniszterelnökséghez fog tartozni. Ennek a területnek a miniszterelnök és a kormány is kiemelt jelentőséget tulajdonít, ez azt jelenti, hogy havi rendszerességgel tematikus, kifejezetten az európai uniós kérdésekkel foglalkozó kormányülések lesznek.

A teljes területi közigazgatásért való felügyelet továbbra is a Miniszterelnökség feladata lesz, Tuzson Bence jelenlegi kommunikációs államtitkár vezetésével. Létrejön egy Budapestért és az agglomerációért felelős szervezeti egység is a Miniszterelnökségen, amelyet Fürjes Balázs fog vezetni. A Miniszterelnökséghez tartozik majd a Modern Városok Program, valamint az újonnan induló Modern Falvak Program, ezért a területért kormánybiztosként Gyopáros Alpár csornai képviselő lesz felelős. 

Rogán Antal portfoliója a turizmussal fog bővülni, de lényegét tekintve ő az eddigiekhez hasonló feladatot lát el, amelynek legfontosabb része, hogy továbbra is ő a miniszterelnök kabinetfőnöke – fogalmazott Gulyás. Azt is elmondta: a Miniszterelnöki Kormányirodát közvetlenül a miniszterelnök fogja irányítani, a kormányiroda élén pedig Bíró Marcell államtitkár áll majd. A miniszterelnöki kormányiroda a napi kormányzati munka szervezéséért, a döntések előkészítéséért és végrehajtásáért lesz felelős, tehát a kormányzással kapcsolatos szervezési és végrehajtási feladatok közvetlenül a miniszterelnök irányítása alá kerülnek.

Az interjúban felvetik a kérdést: hozzányúlnak-e majd a kétharmad birtokában az igazságszolgáltatáshoz? Erre Gulyás először kitérő választ ad, mondván: nem az igazságügyi tárcát fogja vezetni, tehát nem illetékes a kérdés megválaszolásában. Majd az újabb kérdésre: „ A bíróságok igazgatásának központi feladatai maradnak az Országos Bírósági Hivatalnál vagy átkerülnek az Igazságügyi Minisztériumhoz vagy a Miniszterelnökséghez?” azt válaszolja, semmilyen törvénytervezet nincs a frakció vagy a kormány előtt. „Nekünk az az érdekünk, hogy stabil, független, jó színvonalú bíráskodás legyen Magyarországon” - állítja, megjegyezve: „ha bármit lehet javítani a helyzeten, akkor azon érdemes gondolkozni, de kész tervekről, vagy koncepcióról nem tudok.” 

Az 1990 előtt is ítélkező bírók nyugdíjba küldését illetően azt mondta: ez minden alapot nélkülöz. „Aki 1990 előtt bíró volt, azt ezért semmilyen vád nem érheti, hiszen pontosan tudjuk, hogy a '70-es évektől kezdve semmilyen állampárttal való együttműködésre nem volt szükség ahhoz, hogy valaki bíró lehessen. A '80-as években a bírói kar az akkori nem jogállami körülmények között kifejezetten színvonalas jogszolgáltatásra volt képes.”

Cáfolta azt is, hogy hozzányúlnának az önkormányzatokhoz, hogy megszüntetnék a kétezer főnél kisebb településeken az önkormányzatiságot.

A kormányalakításról korábban itt írtunk.

Szerző

A TEK-et is bevetik az élőlánc ellen

Publikálás dátuma
2018.05.06. 11:24
FOTÓ: Népszava
Körbezárja a Kossuth teret a TEK május 8-án. Pont akkor, amikorra számos demonstrációt meghirdettek.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) honlapján olvasható, 2018. május 4-én keltezett személy- és létesítménybiztosítási intézkedésről szóló dokumentum értelmében 2018. május 8-án 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2018. május 8-án 11.00 óráig gyakorlatilag körbezárják a Kossuth teret – szúrta ki a Mérce

Ezen a napon tartja alakulóülését az új Országgyűlés, és ez az a nap, amikorra számos demonstrációt meghirdettek. Délelőtt 10 órára például a Civil Ellenzéki Kerekasztal jelentett be demonstrációt, amihez az elmúlt időszak nagy tüntetéseit szervező csoport biztosít hangtechnikát, a nap folyamán pedig hangszórók segítségével szembesítenék Orbán Viktort saját korábbi mondataival. Este 6-tól pedig a Mi vagyunk a többség csoport tüntet immár harmadjára a Kossuth téren a demokráciáért.

A TEK intézkedése kapcsán kérdés, a demonstrációkat hogyan lehet majd megtartani. A dolog azért is különösen érdekes, mert ahogyan arról a Népszava is beszámolt, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) éppen május 4-én – vagyis a TEK-es dokumentum keletkezésével megegyező napon – jelentette be, hogy pert nyert a rendőrséggel szemben, így a korábbi tiltás ellenére a rendőrségnek mégis engedélyeznie kell, hogy a demonstrálók élőláncot vonjanak a Parlament köré.
„Pert nyertünk, lehet élőlánc a Parlament körül jövő héten! A rendőrségnek biztosítania kell, hogy akár az országgyűlési őrség által lezárt területen is tüntethessenek a polgárok. Mi a helyszínen leszünk, hogy lássuk, eleget tesz-e a rendőrség alkotmányos kötelezettségének” – közölte a TASZ a Facebook-oldalán.

A Parlament alakuló ülése május 8-án lesz, az Országgyűlés emiatt elrendelte a Kossuth tér lezárását, így megakadályozták volna, hogy az alakuló ülés idején tüntetések legyenek a téren. A rendőrség megtiltotta az élőlánc megtartását, ezt a tiltást a TASZ segítségével a szervezők megtámadták a bíróságon, a bíróság végzése pedig hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot.

A TEK a meglehetősen nagy területre kiterjedő lezárást egyébként azzal indokolja, hogy védett személy fog tartózkodni az adott területen.

A demonstráció szervezői nem adják fel, ha kell, bírósághoz fordulnak. A Mi vagyunk a többség Facebook oldalán azt írták: „Nem engedünk a TEK önkényének! Nem hagyjuk, hogy több száz méterrel odébbtolják a délelőtt 10 órai társtüntetésünket. A rendőrségnek kötelessége biztosítani a bejárást a másfél hete (!) elfogadott Alkormány utcai tüntetési helyre. Ha kell bíróságra megyünk. Ha pedig a bíróság a TEK pártjára állna, akkor a lehető legközelebbi helyszínre már bejelentést tett a társtüntetésünk főszervezője.”

Egyben kérik, csatlakozzanak minél többen a 18 órai nagytüntetéshez, és a 10 órai társtüntetéshez

Szerző

Minden harmadik? - Külföldre készül sok középiskolás

Publikálás dátuma
2018.05.06. 10:16
FOTÓ: Molnár Ádám
A végzősök több mint harmada külföldi egyetemen tanulna tovább - ezzel szembesültek a tanárok több vezető budapesti és vidéki gimnáziumban, a legtehetségesebb diákok közül sokan már a világ legjobb felsőoktatási intézményeiben, például Oxfordban vagy Cambridge-ben kezdik a következő tanévet. Egy friss felmérés szerint folyamatosan emelkedik a magyar hallgatók száma a brit, német és osztrák egyetemeken, a becslések alapján már több mint 13 ezren tanulnak külföldön - írja az eduline.hu.

A budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban minden harmadik végzős külföldre készül, a 132 diák közül 44-en felvételiznek más ország felsőoktatási intézményébe – mondta az Eduline-nak Barati Krisztina igazgatóhelyettes. A tanulók elsősorban brit egyetemeket választanak, huszonöten szeretnének továbbtanulni például a felsőoktatási világrangsorokat vezető Cambridge, Oxford, Imperial College és University College London (UCL) szakjain, néhány fazekasos diák pedig amerikai és német egyetemre adta be a jelentkezését. „A gyerekek stratégiája az, hogy a legjobb külföldi egyetemekkel próbálkoznak először, esetleg elfogadják  a következő körben más egyetemek, például Warwick vagy a St. Andrews offerjeit (az intézmények "ajánlatát", amely tartalmazza, hogy milyen feltételek teljesülése esetén veszik fel a diákot - a szerk.), és természetesen mindenki beadja magyar egyetemekre is a jelentkezését biztonsági tartalékként” – mondta Barati Krisztina.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban is folyamatosan emelkedik a külföldi továbbtanulást tervező diákok aránya. „Korábban 5-10 százalékos a külföldre egyetemre jelentkezők aránya, de idén van egy olyan osztályunk, ahol a diákok 30 százaléka külföldi egyetemet is megjelölt” – mondta Csapodi Zoltán igazgató, aki úgy látja, a legtöbben Angliában tanulnának tovább, de a végzősök a biztonság kedvéért hazai felsőoktatási intézményeket is megjelölnek.

A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban körülbelül öt éve tíz százalék körül alakul a külföldi egyetemre felvételiző végzősök aránya, a 130-140 diák közül általában tizenhárman-tizennégyen választanak maguknak külföldi felsőoktatási intézményt. „Két-három diákról már most tudom, hogy felvették őket valamelyik külföldi egyetemre” – mondta az Eduline-nak Németh Tibor, a gimnázium igazgatója, hozzátéve: vannak olyan volt diákjaik, akik ma már Oxfordban vagy a Sorbonne-on tanulnak, de népszerű Dánia is, „ott angolul ingyen, tandíjmentesen lehet tanulni, így Koppenhágában, Aarhusban és Horsens egyetemeire is járnak kazinczysok”. A legnépszerűbb mégis Ausztria. „Vannak mosonmagyaróvári hallgatók, akik bejárnak a bécsi egyetemre. Reggel felülnek a vonatra, este pedig hazajönnek, hiszen nekik az közelebb van, mint Budapest” – magyarázta Németh Tibor.

„A matekos és a biológiás osztály eredményei nemzetközileg elismertek, így ebből a két osztályból többen felvételiznek külföldre, és általában fel is veszik őket a legjobb európai egyetemekre” – mondta kérdésünkre Plugor Magor, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese. Ez az a szegedi gimnázium, amelynek 12. M osztálya azzal került be tavaly a hírekbe, hogy megdöntötték az intézmény rekordját: a 146 érettségi osztályzatból csak három volt négyes, a többi mind ötös, mégpedig úgy, hogy a jegyek egyharmadát emelt szintű vizsgán szerezték a diákok. A 28 fős osztályból ráadásul tízen európai elit egyetemen folytatták tanulmányaikat.

Szerző