Előfizetés

A lovaglás változtatta meg Eurázsia etnikai arculatát

Publikálás dátuma
2018.05.14. 12:10
Illusztráció: pexels.com
A lovak háziasítása megváltoztatta Eurázsia arculatát, segített a Nyugat felé vonuló hunoknak és mongoloknak kiszorítani az indoeurópai földműveseket, de közben a Hepatitis B-vírust és a pestist is magukkal hozták Európába.

A Science és a Nature folyóiratokban publikált három tanulmány szerzői több tucatnyi ember genetikai állományát szekvenálták a Kr. előtt 2500 és Kr. után 1500 közötti négyezer éves periódusból, a vaskortól a középkorig - írta az MTI a phsys.org tudományos portál alapján. 

Elemzéseik azt mutatták, hogy az eurázsiai sztyeppe lakóinak genetikai felépítésében lassú, de folyamatos változás zajlott le. Ennek területi kiterjedése nyugaton a mai Magyarországtól és Romániától keleten Mongóliáig és Északkelet-Kínáig húzódott.
Az adatok szerint a sztyeppei populáció megváltozott: a főként nyugati-eurázsiai genetikai örökség a kelet-ázsiai genetikai örökség felé mozdult el. A sztyeppe nyelve is változott: az indoeurópai nyelvek helyét a török (vagy türk) nyelvcsaládba tartozó nyelvek vették át - mutatott rá Eske Willerslev, a Koppenhágai Egyetem tudósa, két tanulmány társszerzője.

Kr. előtt 800 és 200 között az eurázsiai sztyeppét a szkíták, egy iráni nyelvet beszélő, harcos lovas nép uralta. Róluk azt tartották, hogy nyugat-európai felmenőkkel rendelkező bronzkori földművesek leszármazottai. Azonban manapság a Közép-Ázsiában és Nyugat-Ázsiában élő emberek ázsiai származásúak - magyarázta Willerslev hozzátéve: a szakemberek éppen arra voltak kíváncsiak, hogy ez hogyan történhetett.

Kutatásuk szerint a szkíták beolvadtak, illetve átadták helyüket a hunoknak, akik Mongóliából nyugat felé vonultak, és minden népet leigáztak, akivel út közben találkoztak, de egyúttal keveredtek is velük - idézte fel Willerslev. Amikor 1500 évvel ezelőtt a hun birodalom összeomlott, más népcsoportok, így a mongolok is elindultak nyugati irányba. A tudós szerint ki lehet jelenteni, hogy az Európát és Ázsiát átszelő 8000 kilométer hosszú térségben élő emberek túlnyomó többségének genetikai összetevői főleg az elmúlt ezer évben formálódtak.

Willerslev kollégája, és szerzőtársa, Peter de Barros Damgaard a kutatásnak azt a fejezetét emelte ki, amely rávilágított arra, hogy a lótartás és a lovaglás hogyan változtatta meg Eurázsia arculatát. A változás első fázisa a háziasítással kezdődött, amely lehetővé tette ezeknek a népcsoportoknak, hogy populációjuk növekedjen, és ezek az állattartó társadalmak terjeszkedjenek. Később pedig, a bronzkor vége felé megjelentek a szekerek, amelyek összekötötték Dél-Ázsiát Európával és amelyek révén létrejöhettek a nagy kereskedelmi útvonalak.

A következő nagy változás a lovak használatában történt: meglovagolták őket, nyilakkal és íjakkal lőttek a hátukról, ami nagy hatással volt a sztyeppei harci dinamikára. Ezek vezettek a birodalom folyamatos változásaihoz és a meghódított népek genetikai összetételének változásához - foglalta össze Peter de Barros Damgaard.

A kutatás azt is kiderítette, hogy a Jusztiniánusz bizánci császár uralkodásának idején kitört pestisjárvány, amely 541-542-ben milliókat ölt meg az európai kontinensen, feltehetően a kelet-ázsiai hódítókkal érkezett. "Egyesek szerint Görögországból indult, ám két emberi maradványban talált bakteriális DNS azt jelzi, hogy a pestis kórokozóját valószínűleg a mongol invázió hozta be Európába" - hangsúlyozta a tudós. A kutatók hangsúlyozták azt is, hogy a komplikációk miatt évente egymillió halálos áldozatot követelő Hepatitis B-vírus 4500 évvel ezelőtt már szintén jelen volt Eurázsiában. A tudósok azt is szeretnék kideríteni, hogy honnan indult a vírus, és milyen időközönként esett át mutáción.

Stop kiberbűnözés!

A gyermekek online kizsákmányolása és zaklatása. A sötét web, ahol illegális kábítószerekkel és fegyverekkel kereskednek. Zsarolóprogramok támadásai. Emberkereskedők, akik a közösségi médiát használják az áldozatok csalogatására.

Észben kell tartanunk, hogy nemzetközi összefogásra van szükségünk ahhoz, hogy a kiberbűnözés fent említett, egyre növekvő veszélyeit kezelni tudjuk. E veszélyeket még fokozza is, hogy a kiberbűnözés bárhova eljut, a határokon keresztül elér az otthonunkba, az iskoláinkba, a vállatokhoz, a kórházakba és egyéb létfontosságú szolgáltatókhoz.

Egy nemrég kiadott becslés szerint a kiberbűnözés okozta globális kár eléri a 600 milliárd amerikai dollárt. Ugyanakkor felmérhetetlen az a kár, amit már a fenntartható fejlődésnek és biztonságnak, vagy éppen a nemek közötti egyenlőségnek okozott - gondoljunk csak a nőket és a lányokat aránytalanul sújtó online szexuális zaklatásokra.

Az emberek online biztonságának megteremtése hatalmas feladat, amelyre egyetlen közösségnek vagy kormánynak sincs tökéletes megoldása. Ugyanakkor sokat tudunk tenni és többet is kell tennünk ebben az ügyben. Például a bűnüldözési képességeink fejlesztésével a különbségek kiküszöbölése érdekében, különösen a fejlődő országokban; valamint a nemzetközi együttműködés és párbeszéd erősítésével a kormányok, az Egyesült Nemzetek és egyéb nemzetközi, valamint regionális szervezetek, az Interpol és más partnerek között, ideértve az üzleti és a civil szférát.

A rosszindulatú szoftverek és zsarolóprogramok használata, akárcsak az e-mailes adathalászat a pénzügyi adatok ellopása érdekében, vagy a gyermekek online szexuális kizsákmányolása és zaklatása: ez mind, egytől egyig az internet segítségével elkövetett bűncselekmény. A rendőrségnek, az ügyészeknek és a bíráknak meg kell érteniük ezeket a bűncselekményeket, és olyan eszközökre van szükségük, amelyekkel kivizsgálhatják az ügyeket, elkaphatják a bűnözőket és megvédhetik az áldozatokat, valamint képesek lefolytatni az eljárást és ítéletet hozni.

Az Egyesült Nemzetek Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalánál (UNODC) több mint 50 országban dolgozunk azon, hogy megadjuk a szükséges képzést a nyomozás erősítése, valamint a pénzügyi vizsgálatok részeként a kriptovaluták nyomon követése érdekében, továbbá megtanítsuk az olyan szoftverek használatát, amelyekkel felderíthetők az online sértő tartalmak és elfoghatók az elkövetők. Ennek közvetlen eredményeként az egyik országban sikerült letartóztatni, kihallgatni és elítélni egy olyan pedofilt, akinek több mint 80 áldozata volt. Mi adtuk az ehhez szükséges képzést az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Nemzetközi Központjával és a Facebookkal együttműködve. Ez csak egy példa arra, hogy miként juttathatja a kapacitásépítés és az NGO-kkal való együttműködés rács mögé a bűnözőket és védheti meg a veszélyeztetett gyerekeket.

Legutóbb Belizében indítottunk el az Internetfigyelő Alapítvánnyal közösen egy olyan portált, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok bejelentsék a sértő képeket, és megvédjék a lányokat és a fiúkat az online kizsákmányolástól. Az olyan partnerekkel, mint a Thorn és a Pantallas Amigas, képesek vagyunk erősíteni az online védelmet, és egyúttal megismertetni az érintettekkel az interneten rejlő veszélyeket, bevonva az iskolákat és a helyi közösségeket is. A megelőzés kulcsfontosságú.

Az elsősorban Közép-Amerikára, a Közel-Keletre, Észak- és Kelet-Afrikára, Délkelet-Ázsiára irányuló UNODC képzés segít azonosítani a digitális bizonyítékokat az online kábítószer-kereskedelem esetében, és fellépni a sötét web bűnözésre és terrorizmusra való felhasználása ellen, valamint elősegíti az adatgyűjtés fejlesztését. A teljes mértékben a donor kormányok által finanszírozott munkánk megmutatta, hogy a politikai különbözőségek ellenére az országok képesek közösen fellépni a kiberbűnözés veszélyeivel szemben.

A nemzetközi együttműködést a Bécsben ülésező kormányközi szakértő csoporton keresztül is erősítjük. Ezek a találkozók alátámasztják a kormányok szándékát és akaratát arra vonatkozóan, hogy gyakorlati együttműködést valósítsanak meg, amely segíti a megelőzést és kiépíti a bizalmat. A következő lépésként fokoznunk kell ezeket az erőfeszítéseket, beleértve a fejlődő országoknak juttatott erőforrások növelését, mivel gyakran ezekben az országokban van a legtöbb új internetfelhasználó, és ők a legvédtelenebbek a kiberbűnözés ellen.

A számítástechnológiai vállalatok nélkülözhetetlen szövetségeseink a kiberbűnözés elleni harcban. Ezért növelnünk kell a köz- és magánszektor közötti elkötelezettséget az olyan fontos területeken, mint az oktatás fejlesztése és az online sértő tartalmak megszüntetése. A kiberbűnözés elleni fellépés életeket menthet, elősegíti a jólétet és békét eredményez. A megoldás fontos része a bűnüldözési képességek erősítése és az üzleti szférával való együttműködés. Mindennek köszönhetően sikerrel járhatunk és elérhetjük, hogy az internet egy jóra vezető eszköz legyen.

Stop kiberbűnözés!

A gyermekek online kizsákmányolása és zaklatása. A sötét web, ahol illegális kábítószerekkel és fegyverekkel kereskednek. Zsarolóprogramok támadásai. Emberkereskedők, akik a közösségi médiát használják az áldozatok csalogatására.

Észben kell tartanunk, hogy nemzetközi összefogásra van szükségünk ahhoz, hogy a kiberbűnözés fent említett, egyre növekvő veszélyeit kezelni tudjuk. E veszélyeket még fokozza is, hogy a kiberbűnözés bárhova eljut, a határokon keresztül elér az otthonunkba, az iskoláinkba, a vállatokhoz, a kórházakba és egyéb létfontosságú szolgáltatókhoz.

Egy nemrég kiadott becslés szerint a kiberbűnözés okozta globális kár eléri a 600 milliárd amerikai dollárt. Ugyanakkor felmérhetetlen az a kár, amit már a fenntartható fejlődésnek és biztonságnak, vagy éppen a nemek közötti egyenlőségnek okozott - gondoljunk csak a nőket és a lányokat aránytalanul sújtó online szexuális zaklatásokra.

Az emberek online biztonságának megteremtése hatalmas feladat, amelyre egyetlen közösségnek vagy kormánynak sincs tökéletes megoldása. Ugyanakkor sokat tudunk tenni és többet is kell tennünk ebben az ügyben. Például a bűnüldözési képességeink fejlesztésével a különbségek kiküszöbölése érdekében, különösen a fejlődő országokban; valamint a nemzetközi együttműködés és párbeszéd erősítésével a kormányok, az Egyesült Nemzetek és egyéb nemzetközi, valamint regionális szervezetek, az Interpol és más partnerek között, ideértve az üzleti és a civil szférát.

A rosszindulatú szoftverek és zsarolóprogramok használata, akárcsak az e-mailes adathalászat a pénzügyi adatok ellopása érdekében, vagy a gyermekek online szexuális kizsákmányolása és zaklatása: ez mind, egytől egyig az internet segítségével elkövetett bűncselekmény. A rendőrségnek, az ügyészeknek és a bíráknak meg kell érteniük ezeket a bűncselekményeket, és olyan eszközökre van szükségük, amelyekkel kivizsgálhatják az ügyeket, elkaphatják a bűnözőket és megvédhetik az áldozatokat, valamint képesek lefolytatni az eljárást és ítéletet hozni.

Az Egyesült Nemzetek Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalánál (UNODC) több mint 50 országban dolgozunk azon, hogy megadjuk a szükséges képzést a nyomozás erősítése, valamint a pénzügyi vizsgálatok részeként a kriptovaluták nyomon követése érdekében, továbbá megtanítsuk az olyan szoftverek használatát, amelyekkel felderíthetők az online sértő tartalmak és elfoghatók az elkövetők. Ennek közvetlen eredményeként az egyik országban sikerült letartóztatni, kihallgatni és elítélni egy olyan pedofilt, akinek több mint 80 áldozata volt. Mi adtuk az ehhez szükséges képzést az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Nemzetközi Központjával és a Facebookkal együttműködve. Ez csak egy példa arra, hogy miként juttathatja a kapacitásépítés és az NGO-kkal való együttműködés rács mögé a bűnözőket és védheti meg a veszélyeztetett gyerekeket.

Legutóbb Belizében indítottunk el az Internetfigyelő Alapítvánnyal közösen egy olyan portált, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok bejelentsék a sértő képeket, és megvédjék a lányokat és a fiúkat az online kizsákmányolástól. Az olyan partnerekkel, mint a Thorn és a Pantallas Amigas, képesek vagyunk erősíteni az online védelmet, és egyúttal megismertetni az érintettekkel az interneten rejlő veszélyeket, bevonva az iskolákat és a helyi közösségeket is. A megelőzés kulcsfontosságú.

Az elsősorban Közép-Amerikára, a Közel-Keletre, Észak- és Kelet-Afrikára, Délkelet-Ázsiára irányuló UNODC képzés segít azonosítani a digitális bizonyítékokat az online kábítószer-kereskedelem esetében, és fellépni a sötét web bűnözésre és terrorizmusra való felhasználása ellen, valamint elősegíti az adatgyűjtés fejlesztését. A teljes mértékben a donor kormányok által finanszírozott munkánk megmutatta, hogy a politikai különbözőségek ellenére az országok képesek közösen fellépni a kiberbűnözés veszélyeivel szemben.

A nemzetközi együttműködést a Bécsben ülésező kormányközi szakértő csoporton keresztül is erősítjük. Ezek a találkozók alátámasztják a kormányok szándékát és akaratát arra vonatkozóan, hogy gyakorlati együttműködést valósítsanak meg, amely segíti a megelőzést és kiépíti a bizalmat. A következő lépésként fokoznunk kell ezeket az erőfeszítéseket, beleértve a fejlődő országoknak juttatott erőforrások növelését, mivel gyakran ezekben az országokban van a legtöbb új internetfelhasználó, és ők a legvédtelenebbek a kiberbűnözés ellen.

A számítástechnológiai vállalatok nélkülözhetetlen szövetségeseink a kiberbűnözés elleni harcban. Ezért növelnünk kell a köz- és magánszektor közötti elkötelezettséget az olyan fontos területeken, mint az oktatás fejlesztése és az online sértő tartalmak megszüntetése. A kiberbűnözés elleni fellépés életeket menthet, elősegíti a jólétet és békét eredményez. A megoldás fontos része a bűnüldözési képességek erősítése és az üzleti szférával való együttműködés. Mindennek köszönhetően sikerrel járhatunk és elérhetjük, hogy az internet egy jóra vezető eszköz legyen.