Hegyi Iván: Diadalmas Waterloo

Publikálás dátuma
2018.05.12 09:05
FOTÓ: GETTY IMAGES
Fotó: /

Brightonban, a híres angol tengerparti üdülőhelyen nem volt több a tavaszi estéken szokásos 7 Celsius-foknál, mégis felforrósodott a levegő, amikor – 1974 áprilisában – a hűvös Svédországból érkező Abba nevű formáció előadta a skandináv állam versenyszámát az Eurovízió dalfesztiválján. A két lány (Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad) és a két fiú (Björn Ulvaeus, Benny Andersson) angolul énekelte a Waterloo című nótát, amelynek volt svéd, francia és német nyelvű változata is. (Ezzel együtt kötve hiszem, hogy Svédországon kívül sokan fújják kívülről az így kezdődő verziót: „Jo, jo, vid Waterloo Napoleon fick ge sig...”)

Nem sokkal később egy abszolút világsláger, a belga Jacques Brel Le Moribond (A haldokló) című dalának kanadai feldolgozása, Terry Jacks Seasons in the Sunja lekerült az Egyesült Királyság listájának első helyéről, és felcsörtetett a topra az eurovíziós hacacáré győztes darabja. A nóta azonban nem csupán Európát hódította meg: a legjobb tíz közé jutott Dél-Afrikában (1.), Rhodesiában – a mai Zimbabwében – (2.), továbbá Új-Zélandon (3.), Ausztráliában (4.), az Egyesült Államokban (6.) és Kanadában (7.). Az csak természetes, hogy "ideát" – Nagy-Britannia mellett – listavezető volt Belgiumban, Finnországban, Írországban, Norvégiában, az NSZK-ban és Svájcban is; annál különösebb, hogy otthon, azaz Svédországban csak a második helyet tudta elcsípni.

Brightonban szoros versenyben volt Gigliola Cinquetti Si (Igen) című dalával, amelyet akkoriban az itáliai rádióállomások nem játszottak, mert Olaszországban úgy vélték, a szám befolyásolná a parlamenti választásokat... Cinquetti már tíz évvel korábban – alig tizenhat esztendős bakfisként – is részt vett az eurovíziós összejövetelen, mégpedig a San Remó-i fesztiválon győztes Non ho l'eta (per amarti) című slágerrel, amely a tévés seregszemle koppenhágai kiadásán ugyancsak aratott, majd tizenhét hetet töltött a brit (!) slágerlistán. A veronai tinédzser a hagyományos San Remó-i rendezvényen úgy nyert, hogy Bobby Solo gégegyulladást kapott, ezért a döntőben playbackről dalolta a legendás, utóbb filmcímadó Una lacrima sul visót (Egy könnycsepp az arcodon), ám az efféle éneklést tiltotta a szigorú szabályzat, és az "olasz Elvist" kizárták a versenyből. A diszkvalifikálásról a művészeti igazgató döntött, akit úgy hívtak: Gianni Ravera. (A direktor nem tévesztendő össze a kor híres milánói futballművészével, az 1968-ban Európa-bajnok, 1969-ben BEK-győztes és aranylabdás, 1970-ben vb-ezüstérmes Gianni Riverával.)

Az eurovíziós banzáj első svéd nyertese és itáliai üldözője mögött a How Do You Do (Kovács Kati és Koós János feldolgozásában: Hogy vagy, pajtás?”) című dalról ismert holland Mouth & MacNeal duó volt a harmadik – az I See a Starral – és a Long Live Love-ot megszólaltató Olivia Newton-John a negyedik. Utóbbi ausztrálnak vallja magát, ám a Brit Nemzetközösséget képviselte 1974-ben. (Amúgy Angliában született.) Ez a Long Live Love azonban nem az a Long Live Love... Korántsem konkurált a hasonló című számmal, amely 1965-ben, Sandie Shaw előadásában három hétig vezette a brit slágerlistát. Hatvanhétben aztán újabb nagy Shaw-show következett: a színpadon is mezítlábas Sandie a Puppet on a Stringgel (Koncz Zsuzsa átdolgozásában: „Csak annyit mondj, hogy szeretsz...”) első lett az eurovíziós megmérettetésben. A fődíj ellenére az énekesnő utálta a nótát a szövege miatt, ám Bill Martin és Phil Coulter, a két szerző nem engedte, hogy instrumentális szám legyen a kompozícióból...

A Marionettbábu is örökzöld dallá vált, a Waterloo-val azonban semmi sem vetekedhetett. Az Abba-számot 2005-ben, az eurovíziós dalfesztivál fél évszázados jubileumán a vetélkedő valaha volt legjobbjának választották. (Az első versenyt 1956-ban rendezték Luganóban, de a megrendezés ötletét 1955-ben fogadták el Monacóban.)

Napóleon 1815-ben nem hitte volna, hogy Waterloo 159, majd 190 esztendővel később a győzelem szinonimája lesz...

2018.05.12 09:05

"Okos" kormány-multi-kézfogás

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:08

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Teljes immáron az összhang az Orbán-kabinet és az Elmű-ÉMÁSZ között – derült ki a Fidesz által korábban oly sokat támadott, német hátterű áramcsoport öt fővárosi „okososzlopának” keddi átadása során. 
Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, illetve Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés illeszkedik a kormányzat innovációs, környezetvédelmi és vállalkozásfejlesztési elképzeléseihez. A ferencvárosi Lechner Ödön fasorra telepített oszlopok a közvilágítás mellett alkalmasak többek között e-autók – egyelőre ingyenes – gyorstöltésére, tér- és forgalomfigyelésre, időjárás-, levegőminőség- és napsugárzásmérésre, sugároznak wifit, van rajtuk vészjelzőgomb és egy, akár hirdetések elhelyezésére alkalmas ledtábla is. Az oszlop a fővárosi hátterű BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdona, a beruházó az Elmű-ÉMÁSZ, a szállító a magyar Hofeka, közreműködött a Netvisor és a Vodafone. Az öt oszlop ára körülbelül ötvenmillió forint, a megtérülési lehetőségeket még vizsgálják – tudtuk meg Jászay Tamás vállalatfejlesztési igazgatótól. A sok dicséretbe rejtve Kaderják Péter bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) belül létrehozzák az Energetikai Innovációs Tanácsot, ahhoz kapcsolódó pedig innovációs alprogramokat alkotnak, többek között az áramtárolás, a napenergia-, biomassza- és földhő-erőforrások hasznosítása, az energetikai ügyintézés informatikája, illetve a fogyasztók „piaci részvétele” ösztönzése témakörében. Az okososzlopok telepítése a BDK 7 ezer fővárosi lámpa ledesítését célzó programjának része – jelentette be Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője. Az elektromos autók töltésének jövőbeni költségére vonatkozó kérdés kapcsán Marie-Theres Thiell megjegyezte: várják az erre vonatkozó törvényt, amit az ITM az ősz végére ígért. Addig töltőállomásaikon várhatóan továbbra is ingyenes lesz a töltést, amire egy fajta befektetésként tekintenek. Kaderják Péter szintén nem tartotta fenntarthatónak az elektromos töltéssel kapcsolatos jelenlegi, tisztázatlan helyzetet, amin a maguk részéről a szabályozás eszközeivel igyekeznek változtatni. Céljuk az átlátható, kiszámítható, a befektetők számára kiszámítható jogi környezet kialakítása – fogalmazott. (E megjegyzéseket akár megszokottnak is nevezhetnénk, ha nem mutatnának hangsúlyaikban éles ellentétet a Fidesz korábbi rezsikampányaival.) Az Elmű-ÉMÁSZ országszerte immáron közel száz, nyilvános ,illetve bárki által megközelíthető elektromosautó-töltőt üzemeltet – közölte kérdésünkre Jászay Tamástól.
2018.08.21 21:08
Frissítve: 2018.08.21 21:10

323,22 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:38

Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,22 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra előtt jegyzett 323,88 forintról.
Az euró kedden 322,83 és 323,98 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 283,98 forintról 283,50 forintra, a dolláré pedig 280,78 forintról 279,40 forintra csökkent.
Szerző
2018.08.21 19:38