Kövér László: még dominánsabb lesz Orbán

Publikálás dátuma
2018.05.12 12:35
Kövér László, az Országgyűlés elnöke interjút ad a Magyar Távirati Irodának parlamenti dolgozószobájában. MTI Fotó: Bruzák Noémi
"Az ellenzéki tábor intellektuálisan üres, morálisan értékelhetetlen, szervezetileg pedig egyszerűen nemlétezik" - fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés újonnan választott elnöke az MTI-nek adott monumentális interjújában. Szerinte a "bal bunkó" ellenzék a megosztó, és nem a kormánypártok, akiknek amúgy nem is dolguk, hogy a megosztottság felszámolásáért gesztusokat tegyenek. A legnagyobb probléma a demográfiai helyzet, kivándorlás nincsen, Orbán pedig várhatóan az eddigieknél még dominánsabb szereplője lesz a kormányzatnak.

Kövér biztos abban: vannak, akiket meglepett, hogy Orbán Viktor a kormányfői eskütételt követő parlamenti beszédében 2030-ig terjedő időszakra vázolta elképzeléseit. Ez ugyanakkor szerinte csak azokat érhette váratlanul, akik nem ismerik őt eléggé. Mint mondta, az európai politikának éppen az a legnagyobb rákfenéje, hogy olyan politikusai vannak, akik csak a következő választási kampányig terveznek.

Nem vár markáns változást a kormányzati stílusban, a miniszterelnöki szerepfelfogásban az Országgyűlés elnöke Orbán Viktorhoz fűződő több évtizedes kapcsolata alapján. "Nem tud mást adni, mint önmagát" - mondta Orbánról. Hozzátette, "abban viszont mindenki biztos lehet, hogy Orbán Viktor továbbra is domináns, vagy az eddigieknél még dominánsabb szereplője lesz a kormányzatnak".

Kövér elemzése szerint az első négy év törvényalkotási kényszere lazult a második négy évben. Reméli, hogy a most kezdődő ciklusban a kormány még inkább érdemi munkakapcsolatba kerül azokkal a frakciókkal, amelyek a hátországát biztosítják. "Elsősorban a parlamenti államtitkároktól várom, hogy naponta konzultáljanak a saját szakterületükön politizáló képviselőkkel" - jelezte.

Arra a kérdésre, hogy el tud-e képzelni konszenzust az ellenzék és a kormánypártok között, azt válaszolta: "erről álmodom, erre vágyakozom, és aztán soha nem érkezik el az a pillanat, hogy ilyet lehet találni" - mondta. Szerinte, ha a menekültekkel kapcsolatban sem sikerült egyetértést kialakítani, még a Jobbikkal sem, amely "fél téglával a mellét döngetve magát a legnemzetibb erőnek titulálta", akkor nem biztos, hogy reális erről beszélni. Ugyanakkor - álláspontja szerint - vannak olyan kérdések, amelyekben "kötelessége" lenne minden parlamenti erőnek felsorakoznia a kormányzat mögött. Ilyen szerinte az ország szuverenitása. "Aki ezt aláássa külső fórumokon, az egyszerűen hazaáruló, akkor is, ha ez adott esetben csak egy erkölcsi minősítés, és nem lehet mellé jogi szankciót fűzni" - szögezte le.

Talán lenne, aki az egészségügyet vagy az oktatást, a nők helyzetét vagy a jövedelmi egyenlőtlenségeket említené itt, de Kövér szerint a demográfiai helyzet kezelése ma a legsúlyosabb kérdés. Hangot adott annak a véleményének, hogy vannak bizonyos politikai erők, amik családellenes hangulatot keltenek, és hangsúlyozta, hogy a kormányzat rendelkezésére álló eszközök csak a családok anyagi helyzetének javulását célozhatják. Értékelése szerint ebben a kormány majdnem mindent megtett, ami "emberi mértékkel" mérve megtehető. Kiemelte, hogy a következő négy évben a családtámogatási intézményrendszer teljes kiépítését befejezik. "Innen kezdve az a legnagyobb kérdés, hogy el lehet-e érni egy, a gyermekvállalást, a családalapítást a társadalom értékrendjében a megfelelő helyre tévő mentális fordulatot" - fogalmazott.

Hazugságnak nevezte Kövér, hogy Magyarországról menekülniük kell a fiataloknak. Miközben a szabad mozgás és munkavállalás lehetősége által is kiváltott elvándorlás mint probléma valóban létezik, és ez a népesedési folyamatokra is kihathat, azon közben az is igaz, hogy hazánk ebben alig érintett, sőt, éppen hogy "megfordulni látszik" a tendencia.

Kövér László szerint a társadalom kettéosztottságának fenntartása a választások után is célja a kormánypártokkal szemben álló hazai és nemzetközi erőknek. Csakhogy "már olyan transzparensek is megjelennek a tüntetéseken az Orbán takarodj! mellett, hogy az ellenzék is takarodjon" - húzta alá. "Az ellenzéki tábor intellektuálisan üres, morálisan értékelhetetlen, szervezetileg pedig egyszerűen nem létezik" - fogalmazott a társadalmat vélhetően kissé megosztó módon. Az ellenzéknek azt tanácsolta a fideszes politikus, hogy ne legyen "sportszerűtlen", és a pályára ne csak "bal bunkókat" állítson. Hozzátette, szerinte nem a kormányzatnak kell a megosztottság felszámolása érdekében gesztusokat tennie.

Kérdésre válaszolva az Országgyűlés elnöke kitért arra is, hogy még az év vége előtt elkészül az Országgyűlés új irodaháza a Kossuth téren és a házelnöki rezidencia a Parlament mellett, a Balassi Bálint utcában. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy nem kíván odaköltözni, legfeljebb reprezentációs célokra használja majd. "Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem magamnak építtettem a házelnöki rezidenciát, hanem a mindenkori házelnökök számára, akik közül biztosan lesz, aki az ország távolabbi részéből jőve beköltözik majd" - mondta. Elmondta azt is, hogy az év végéig a Miniszterelnökség is kiköltözik a Parlamentből.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző