Hatalmas tüntetések: Európát akarnak, nem diktatúrát

Publikálás dátuma
2018.05.13 12:10
Fotó: AFP
Fotó: /
Sokan tartanak attól, hogy a lengyel kormány arra készül, hogy bebetonozza magát a hatalomba - így tízezrek vonultak utcára, hogy kiálljanak a szabadság és az EU mellett. Bukarestben szintén az Unió-ellenesség ellen protestáltak.

A lengyel és a román fővárosban is több ezren vonultak utcára tiltakozásképpen kormányaiknak az európai alapértékekkel szembemenő döntései ellen. Varsóban több tízezren, Bukarestben mintegy ötezren meneteltek európai uniós valamint nemzeti zászlók alatt. A lengyel fővárosban a bíróságok függetlenségének a korlátozása, az abortusz szigorítása és a közszolgálati média állami felügyeletének antidemokratikus módja miatt tiltakoztak. A Varsó szívében, a Charles de Gaulle szobor mellett gyülekező tüntetők egy két kilométeres úgynevezett szabadságmeneten vettek rész, végállomásuk az óvárosban található királyi palota volt. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó egyik fiatal, 32 éves tüntető szerint azt szeretnék megmutatni, hogy Lengyelországban sokan vannak, akik támogatják az Európai Uniót, és azokat az értékeket, amelyeket képvisel, miközben a PiS-kormány épp ezen értékekkel megy szembe.

Sokan attól tartanak Lengyelországban, hogy az kormányzat most már arra törekszik, hogy a választási törvény módosításával bebetonozza magát a hatalomba, miután az alkotmánybíróság és a bíróságok függetlenségét felszámolták, hangsúlyozták a varsói tiltakozók. Wojiech Pszoniak népszerű lengyel színész, a demonstráció egyik szónoka úgy fogalmazott, „A kormány szétveri a demokratikus intézményrendszert, amit felépítettünk. Ezt nem hagyhatjuk”. A demokratikus ellenzék vezéralakja, Grzegorz Schetyna volt külügyminiszter, a jobbközép-liberális Polgári Platform (PO) – a Fidesz testvérpártja, az Európai Néppárt tagja - párt elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat egyesével veszi vissza a polgároktól a szabadságjogokat, átírja az alkotmányt, a bíróságok működését annak érdekében, hogy saját, totális hatalmát biztosítsa.

Ugyanígy látja ezt az Európai Unió is. A Bizottság tavaly decemberi álláspontja szerint veszélybe került a jogállamiság Lengyelországban, az Európai Parlament márciusban adott zöld utat a 7-es cikkely szerinti eljárásnak. A parlamenti szavazáson a PO képviselői igenek szavaztak az uniós atombombának is nevezett eljárásra. Megindítására azonban még nem került sor, egyelőre folynak az egyeztetések Brüsszel és Varsó között, a lengyel kormánynak még van esélye ezt elkerülni, ha a jogállami normák szerint módosítja a kifogásolt igazságszolgáltatási reformcsomagot.
Bukarestben és a romániai nagyvárosokban is az igazságügyi reform miatt tüntetnek hónapok óta. A szombati román tüntetés jelszava az „Európát akarunk, nem diktatúrát” volt.

Többsége van Kaczynskinek
Az utolsó felmérések szerint a Jaroslaw Kaczynski vezette kormánypárt, a PiS még mindig élvezi a többség 36,9 százalék támogatását, ám a PO és szövetségese, a liberális Nowoczesna fokozatosan zárkózik fel, jelenleg 33,4 százalékon áll. A lengyel baloldal, amely a 2015-ös választáson történelmi vereséget szenvedett, a parlamentből is kiesett, jelenleg 10 százalékon áll.2018.05.13 12:10
Frissítve: 2018.05.13 12:11

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14