Már nem ciki a gyerekdarab

Publikálás dátuma
2018.05.14 07:46
Harminc társulat játszott a somogyi városban Fotók: Radó Ferenc
Fotó: /
A kilencedik Assitej Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén a csecsemőszínházi előadásoktól az ifjúsági darabokig minden szerepelt a repertoáron.

- Anya, nézd, ugrál a kukac! – állt fel boldogan az ülőpárnáról Zsanett, és ha szülője nem kap utána, felmászott volna a színpadra. Persze akár meg is tehette volna, a Kolibri Színház Hengergő előadása ugyanis a legkisebbeknek, babáknak, bölcsődéseknek, ovisoknak lett meghirdetve, így a színpadon Szívós Károly és Tőrös Ágnes pontosan tudták, bármikor kaphatnak váratlan segítséget. A kukac kalandjai aztán alig fél óra alatt véget értek, de a rengeteg zenével, hangeffekttel kísért produkció láthatóan így is kielégítette a gyerekeket, hiszen a korosztályuknak megfelelő előadást láthattak.

A Kaposváron idén már kilencedik alkalommal (tizenhatodik éve) megrendezett Nemzetközi Biennále szervezői arra is figyelnek, hogy korcsoportok szerint válogassák össze a programot. Az elmúlt héten harminc társulat – köztük két határontúli, s egy-egy lengyel és spanyol – 35 darabot mutatott be.

- Igazából véletlenül lett Kaposvár a házigazda – mondta Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, az Assitej magyarországi vezetője. – Amikor 2000-ben a szervezet élére kerültem, igazából nem sok funkciója volt, ahogyan a gyerekdaraboknak sem volt túl nagy becsülete. Innen jött az ötlet, hogy szervezni kellene egy fesztivált, s azért esett a Csiky Gergely Színházra, mint házigazdára a választás, mert a Babarczy László igazgatta társulat komoly múlttal rendelkezett a gyerekdarabok terén: elismert rendezők állították színpadra a darabokat, melyekben sztárszínészek játszottak.

Az ötletet akkor sokan kétkedve fogadták, akadt olyan színházi korifeus, aki szerint felesleges biennálét tartani, hiszen jó, ha tízévente összejön majd egy fesztiválra való produkció. - Mostanra sikerült odáig eljutnunk, hogy a társulatok már kifejezetten készülnek az eseményre – jegyezte meg Novák János. – Szakmailag fontossá vált a gyerekszínház, új tartalmak, minőségi darabok születtek. A fiatal művészgeneráció rájött, a gyermekszínház óriási lehetőség a kiteljesedésre. S csatlakoztak hozzájuk az írók, a rendezők, ma már nem ciki gyerekelőadást létrehozni, játszani benne.

Ez a biennálé látogatottságán is lemérhető, az előadások előtt már nem lehetett jegyet kapni. Az idén a színházépület felújítás miatt több helyszín, az Agóra, a Szivárvány Kultúrpalota, az egyetem Latinka-színpada, a Bábszíntér és három gimnázium adott otthont a fesztiválnak, mely így szépen belakta a belvárost.

- Megbeszélem anyámékkal, hogy máskor is jöjjünk el! – állította a Manna Produkció Mary és Max előadása után Farkas Bálint, akit láthatóan megfogott a szorongásokkal teli lány és az Asperger-szindrómás férfi története. – Eddig azt hittem, a színházban csak unalmas, kosztümös darabokat játszanak, de ez végre érdekelt.

A díjazott előadások
Az Assitej Magyar Központ Üveghegy-díját a Griff Bábszínház Pötty, a Ciróka Bábszínház A lepkeoroszlán, és a Káva Kulturális Műhely Peer Gynt előadása kapta. A legjobb rendező Szenteczki Zita (Mesebolt Bábszínház: Kicsibácsi és Kicsinéni meg az Imikém) és Gyevi-Bíró Eszter (Gózon Gyula Kamaraszínház: Kövek) lett. A zsűri különdíját Pass Andrea a Mentőcsónak és a Füge Produkció A vezér című előadásáért, valamint a Trainingspot társulat a Sérülés című darabért, a zene és a színházi nevelés színvonalas összekapcsolásáért vehették át.

2018.05.14 07:46

Ez történt ma: a pulpitusfoglalástól a hídlezárásig

Publikálás dátuma
2018.12.12 19:12

Fotó: / Molnár Ádám
Váratlan módszerrel próbálta megbénítani a T. Ház munkáját az ellenzék, de épp csak lelassították a fideszes törvénygyárat. Emiatt tüntetések szerveződtek Budapesten.
– Miniszterelnök úr, mi a véleménye a rabszolgatörvényről? – kérdezte az ellenzéki képviselő – Elvégzem a képviselői munkámat. Szívesen adok interjút önnek, de most törvényt kell alkotnunk – felelte a kormányfő. A rövid, különös diskurzust még furcsábbá tették a körülmények: mindez a Parlament üléstermében történt, és a párbeszédes Tordai Bence telefonos online közvetítésének köszönhetően több ezren követhették nyomon, amint az erőltetetten mosolygó, irataiba temetkező Orbán Viktort próbálja kérdezni Szabó Tímea.
A rendkívül szokatlan jelenet persze nem volt előzmény nélküli. Szerda reggel ugyanis az ellenzék elkeseredett akcióra szánta el magát, hogy megpróbálja megakadályozni a rabszolgatörvény és sok más, nagy jelentőségű, sokat bírált jogszabály elfogadását. Az ülés kezdete előtt szocialista, dk-s párbeszédes és független képviselők körbevették a házelnöki pulpitust. Így akarták elérni, hogy az ülésnap levezető elnöke, Latorcai János ne foglalhassa el a helyét, és ne nyithassa meg az ülést. A blokádot kezdetben zavarodottan figyelték a fideszes politikusok, időközben még Orbán testőrei is megjelentek az ülésteremben, de meglepően gyorsan találtak megoldást. 
Kövér László házelnök trükkjének – meg egy gyorsan előkerülő mikrofonnak – köszönhetően, Latorcai példátlan módon a képviselői padsorokból kezdte el levezényelni az ülést. Az ellenzékiek mindent megtettek, hogy ne legyen könnyű dolga. Síppal, szirénával tiltakoztak, hogy létrehozza a kormánypárt a „fideszes bíróságokat”, emelje a túlórakeretet, továbbá visszaélésekre lehetőséget adva, módosítsa a földtörvényt. Az ülést bővelkedett abszurd jelenetekben. A fideszes Kósa Lajos például telefonja villogó fényével próbálta megzavarni egy ellenzéki képviselő online közvetítését. 
Kocsis Máté fideszes frakcióvezető pedig Tordai Bencét azzal próbálta távozásra bírni: „Büdös a szád, menj már arrébb!” Amikor Tordai arról érdeklődött Rogán Antal propagandaminiszternél, hogy a letelepedési kötvényekből leesett-e neki 1-2 milliárd, amelyből futja helikopterezésre, a fideszes politikus csak annyit tudott mondani: „Látom, nem bírod, amikor kritizálnak, csak azt bírod, ha te kritizálsz, ráadásul egymillió munkanélkülit csináltatok.” Tordai felvilágosította Rogánt, hogy a Párbeszéd sosem kormányzott, de a propagandaminiszter hajthatatlan maradt. 
Közben persze zavartalanul pörgött a törvénygyár. Igaz, az már az ülésteremben nagy vitát váltott ki, hogy a szavazógépek a képviselői kártya nélkül is működtek, többen kétségbe vonták, legitim-e a voksolás. Miután a legelutasítottabb törvény is átment, a végszavazás napja épp olyan szürreális módon ért véget a T. Házban, mint ahogyan elkezdődött: az ellenzék a Himnuszt énekelte el, a kormánypártok pedig a Kossuth-nótát. Alighogy véget ért az ülés, a Facebook-on többen is tüntetést hirdettek meg a Kossuth-térre. Késő délután néhány százan tiltakoztak a Parlament előtt. A tüntetők aztán több csoportra oszlottak. Többen, főleg jobbikosok a Lánchídon át – az átkelőt egy ideig lezárva – a Sándor-palotába mentek, hogy petíciót vigyenek az államfőnek. Közben egy másik csoport a Margit-hidat zárta le egy ideig, majd az Oktogonra vonultak. Az estére egy-két ezresre duzzadó tömeg a Fidesz-székházhoz indult. Ott többen a átmásztak a kerítésen, és volt, aki egy zászlót lengetett a pártszékház egyik erkélyéről.

81,4 százalék tüntetne

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 81,4 százaléka egyetért a rabszolgatörvény miatt kirobbant tiltakozásokkal – derül ki a Pulzus tegnap készített friss felméréséből. A 18-60 éves korosztályban reprezentatív kutatásból világossá vált az is: a kérdezettek 64 százaléka szerint szükség lenne más, erőszakmentes tiltakozásra, például sztrájkra. A magyarok tüntetési hajlandóságáról készült kutatásról részletesen olvashatnak a Népszava szombaton megjelenő új, Visszhang című mellékletében, amelyet a Vasárnapi Hírek szerzői készítenek.

2018.12.12 19:12

TEK-es páncélosok védik a karácsonyi vásárokat

Publikálás dátuma
2018.12.12 19:06
A TEK páncélosai voltak már bevetésen
Fotó: AFP/
A strasbourgi terrorcselekmény miatt a kormány nemzetbiztonsági kabinetje úgy döntött, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a rendőrség megerősíti a karácsonyi vásárok védelmét.
Ezt a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte az MTI-vel. Azt írták: egész Európában nőtt a terrorveszély. A rendőrség fokozza a járőrszolgálatot, a TEK pedig az utcára vezényelte járműveit.
A franciaországi Strasbourgban kedd este egy karácsonyi vásár közelében egy 29 éves, strasbourgi születésű férfi, Cherif Chekatt tüzet nyitott az emberekre. A lövöldözésben ketten meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan válságos állapotban vannak. A szökésben lévő támadó ismert volt a rendőrség számára, már korábban bűncselekményeket követett el Németországban és Franciaországban.
Szerző
2018.12.12 19:06