Már nem ciki a gyerekdarab

Publikálás dátuma
2018.05.14 07:46
Harminc társulat játszott a somogyi városban Fotók: Radó Ferenc
Fotó: /
A kilencedik Assitej Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén a csecsemőszínházi előadásoktól az ifjúsági darabokig minden szerepelt a repertoáron.

- Anya, nézd, ugrál a kukac! – állt fel boldogan az ülőpárnáról Zsanett, és ha szülője nem kap utána, felmászott volna a színpadra. Persze akár meg is tehette volna, a Kolibri Színház Hengergő előadása ugyanis a legkisebbeknek, babáknak, bölcsődéseknek, ovisoknak lett meghirdetve, így a színpadon Szívós Károly és Tőrös Ágnes pontosan tudták, bármikor kaphatnak váratlan segítséget. A kukac kalandjai aztán alig fél óra alatt véget értek, de a rengeteg zenével, hangeffekttel kísért produkció láthatóan így is kielégítette a gyerekeket, hiszen a korosztályuknak megfelelő előadást láthattak.

A Kaposváron idén már kilencedik alkalommal (tizenhatodik éve) megrendezett Nemzetközi Biennále szervezői arra is figyelnek, hogy korcsoportok szerint válogassák össze a programot. Az elmúlt héten harminc társulat – köztük két határontúli, s egy-egy lengyel és spanyol – 35 darabot mutatott be.

- Igazából véletlenül lett Kaposvár a házigazda – mondta Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, az Assitej magyarországi vezetője. – Amikor 2000-ben a szervezet élére kerültem, igazából nem sok funkciója volt, ahogyan a gyerekdaraboknak sem volt túl nagy becsülete. Innen jött az ötlet, hogy szervezni kellene egy fesztivált, s azért esett a Csiky Gergely Színházra, mint házigazdára a választás, mert a Babarczy László igazgatta társulat komoly múlttal rendelkezett a gyerekdarabok terén: elismert rendezők állították színpadra a darabokat, melyekben sztárszínészek játszottak.

Az ötletet akkor sokan kétkedve fogadták, akadt olyan színházi korifeus, aki szerint felesleges biennálét tartani, hiszen jó, ha tízévente összejön majd egy fesztiválra való produkció. - Mostanra sikerült odáig eljutnunk, hogy a társulatok már kifejezetten készülnek az eseményre – jegyezte meg Novák János. – Szakmailag fontossá vált a gyerekszínház, új tartalmak, minőségi darabok születtek. A fiatal művészgeneráció rájött, a gyermekszínház óriási lehetőség a kiteljesedésre. S csatlakoztak hozzájuk az írók, a rendezők, ma már nem ciki gyerekelőadást létrehozni, játszani benne.

Ez a biennálé látogatottságán is lemérhető, az előadások előtt már nem lehetett jegyet kapni. Az idén a színházépület felújítás miatt több helyszín, az Agóra, a Szivárvány Kultúrpalota, az egyetem Latinka-színpada, a Bábszíntér és három gimnázium adott otthont a fesztiválnak, mely így szépen belakta a belvárost.

- Megbeszélem anyámékkal, hogy máskor is jöjjünk el! – állította a Manna Produkció Mary és Max előadása után Farkas Bálint, akit láthatóan megfogott a szorongásokkal teli lány és az Asperger-szindrómás férfi története. – Eddig azt hittem, a színházban csak unalmas, kosztümös darabokat játszanak, de ez végre érdekelt.

A díjazott előadások
Az Assitej Magyar Központ Üveghegy-díját a Griff Bábszínház Pötty, a Ciróka Bábszínház A lepkeoroszlán, és a Káva Kulturális Műhely Peer Gynt előadása kapta. A legjobb rendező Szenteczki Zita (Mesebolt Bábszínház: Kicsibácsi és Kicsinéni meg az Imikém) és Gyevi-Bíró Eszter (Gózon Gyula Kamaraszínház: Kövek) lett. A zsűri különdíját Pass Andrea a Mentőcsónak és a Füge Produkció A vezér című előadásáért, valamint a Trainingspot társulat a Sérülés című darabért, a zene és a színházi nevelés színvonalas összekapcsolásáért vehették át.

2018.05.14 07:46

Önrészt szednének a betegektől a fogorvosok

Publikálás dátuma
2018.08.21 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az alapellátásban dolgozó szakemberek a családi pótlék megkurtításával büntetnénk a gyermekeik fogaival nem törődő szülőket és térítésdíjas kezelésekkel pótolnák a rendelőik működtetéséből hiányzó összeget.
Meglehetősen provokatív javaslattal állt elő Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke. Egyebek mellett azt javasolja a kormányzatnak, hogy vonja meg a családtámogatás egy részét, ha a szülő nem viszi el a gyerekét az iskola fogorvosa által javasolt kezelésre. Azt is indítványozta, hogy a fogászati ellátásból hiányzó összeg pótlására a kormány vezessen be a felnőttek esetében átlagosan 3-4 ezer forintos önrészt a most még térítésmentes kezelésekért. 
Terveik szerint ezt az összeget a páciens visszakapná év végén, ha két szűrővizsgálat között elvégezteti a szükséges fogmegtartó beavatkozásokat.
A drasztikus javaslatokkal az alapellátás érdekvédői azért álltak elő éppen most, mert elvesztették bizalmukat abban, hogy megkapják a kormányzattól a praxisaik rentábilis működtetéséhez szükséges évi mintegy 30 milliárdos többletet.
Nagy Ákos szerint, ha a szülő nem törődik a gyermeke egészségével, az kimeríti a veszélyeztetés fogalmát. Bár az elhanyagolt fogak ugyan nem okoznak azonnal és életveszélyes helyzetet, de visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoznak. - Ha megvonják a családtámogatást azoktól, akiknek a gyermeke sokat mulaszt az iskolából, akkor ezt a szankciót ki lehetne terjeszteni azokra a szülőkre is, akik nem vigyáznak gyerekeik egészségére - mondta.
- Van olyan község, ahol ha valaki ünnep- vagy pihenőnapon fűnyírással megzavarja a szomszédja nyugalmát, akkor 200 ezer forintos bírságot kap. Tehát, ha füvet nyírok vasárnap, akkor kaphatok büntetést, de ha elhanyagolom a gyerekem egészségét, akkor ezt senki ne merje szóvá tenni?
- vetette fel Nagy Ákos.
Emlékeztetett arra is, hogy a WHO adatbanknak készített legutóbbi hazai felmérés szerint az öt-hat éves gyerekek 60 százalékának van már szuvas, tömött, vagy eltávolított foga. A 12 éveseknek pedig átlagosan 2-3 rossz vagy kezelt foga van. És hiába ír elő jogszabály félévenként kötelező szűrést a gyerekek számára, a finanszírozási anomáliák miatt, nem minden oktatási intézménynek van fogorvosa. Ott pedig ahol van, gyakran a szülő nem járul hozzá az ellátáshoz, mondván: van saját fogorvosuk, aki kezeli a gyereket. Ha így lenne, akkor a tömött fogak száma emelkedne fiatal felnőtt korra és nem a húzottaké – mondja az orvos. 
- A gyakorlatban a szülők egy része nem nagyon törődik gyereke szuvas fogaival, a szükséges kezelések „elsikkadnak”
- állította Nagy Ákos.
Gyakran maga az iskola sem gondoskodik arról, hogy az osztályok valóban részt vegyenek a vizsgálatokon. Előfordul, hogy egy gyerek más-más orvoshoz tartozik az iskolája és a lakóhelye szerint. Az alapellátó fogorvosok szerint e területen is - éppúgy mint a háziorvosoknál - alkalmazni kellene a kártyarendszert annak érdekében, hogy a szűrést végző orvoshoz kerüljön az ellátási kötelezettség. Így elkerülhető lenne, hogy a több ellátó közül végül senki sem tömi be a gyerekek lyukas fogait. Nagy Ákos elmondta, hogy a fogorvosi praxisoknak novemberben kell csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT). Ide minden orvosnak rögzítenie kell majd a páciensei, köztük a gyerekek fogászati státuszát, így tudni lehet majd, ki, mikor, nem végeztette el a szükséges kezeléseket a gyermekénél. Nagy Ákos úgy véli, az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy az állam nem tesz pénzt a rendszerbe. - Ennek megfelelően nincs más út, minthogy legyen fizetős a fogászat. Könnyen előfordulhat ugyanis az, ami Angliában történt a kétezres évek elején: egyszerre álltak föl az állami ellátórendszerben dolgozó fogorvosok, mert képtelenek voltak az elvárt kezeléseket a kapott finanszírozásból elvégezni.
A javasolt 3-4 ezer forintos térítési díj még mindig jóval kisebb összeg, mint a magánorvosi kezelés, és a pénz visszajár, ha valaki elég gondos és törődik az egészségével
- mondta.
Most egyébként a lakosság 20 százaléka, zömében a 20-32 évesek járnak rendszeresen legalább évente egy alkalommal szűrésre. A magyarok 70 százaléka viszont csak akkor megy el a fogorvosi rendelőbe, ha már nagyon fáj a foga. Ezen szeretnék változtatni – hangsúlyozta Nagy Ákos. – Miután az általunk elképzelt rendszerben a páciens az orvosnak fizetné a díjat, aki ezt az összeget közvetlenül fölhasználhatná a praxisa fönntartására, az egészségtudatos lakosság viszont a közkasszából kapná vissza a saját maga által korábban befizetett önrészt – így a körzetek finanszírozási többlethez jutnának. - tette hozzá. A szövetségi elnök azt is megjegyezte:
a páciensek többsége nem tudja mi jár ingyen, a praxisok pedig a pénzhiány miatt nem tartják be a szabályokat.
Ellenőrzés nincs, szankció nincs – ez így egy egészen elképesztő korrupciós nyomás a fogorvosokon – mondta Nagy Ákos, és azt is hozzátette: a szabályozott, ellenőrzött rendszer valamennyiünk érdeke. És ha ezt nem elég elmondani, akkor lépnünk kell valamit.
Szerző
2018.08.21 07:30
Frissítve: 2018.08.21 07:30

Tovább tombol a hőség – Másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki

Publikálás dátuma
2018.08.21 07:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Akár 35 fokot is mérhetünk kedden, csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar.
A fővárosra és Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki kedd reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az érintett területeken a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű. Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. 
Az előrejelzés szerint a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre is számíthatunk, amelyből a déli óráktól egy-egy helyen zápor, zivatar is kialakulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés csak zápor, zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul, késő estére 23 és 28 fok közé hűl le a levegő.
2018.08.21 07:06
Frissítve: 2018.08.21 07:06