Tárt karokkal várják a CEU-t

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:05
SZÁNDÉKLEVÉL Ötvenezer négyzetméteren rendezkedhet be a CEU - Forrás: Google
Fotó: /

Ha a CEU-nak el kell hagynia Budapestet, akkor a 2019-es tanévben az egyetem 500 hallgatóját már Bécsben oktathatják. Erről Michael Ignatieff, a CEU rektora nyilatkozott a Reuters tudósítójának. De hasonló értesüléseket szerzett a bécsi Kurier is, tudomása szerint nyolc különböző ingatlant neveztek meg az egyetem számára, ahová ideiglenesen beköltözhet. A bécsi önkormányzat segíteni kíván a diákok és a tanárok lakóhelyének megkeresésében is, ez a kérdés még éppen annyira bizonytalan, mint az, hogy pontosan mely stúdiumokat kívánja az egyetem az osztrák fővárosba helyezni, s miként helyezik el a kutató részlegeket.

Arról viszont már szándéklevelet írt alá a CEU letelepedését üdvözlő osztrák főváros és a Közép-Európai Egyetem vezetése, hogy az Otto Wagner Kórház területén működik majd a magánegyetem. A szeptemberben lezárandó szerződés szerint a CEU teljes kapacitással a 2022/23-as tanévben kezdi meg bécsi működését 1500 hallgatóval.

Eredetileg arról volt szó, hogy a CEU az Otto-Wagner konglomerátum harmadát kívánja elfoglalni 25 ezer négyzetméteren, a legutóbbi tervek azonban már 50 ezer négyzetméterről szólnak, azaz a terület csaknem feléről, s 16 egyelőre leromlott pavilon rendbehozataláról, korszerűsítéséről. A 2022-es időpontig elhagyja a 14. kerületi területet a jelenleg szintén ott működő kórházszövetség is.

Hogy pontosan mennyibe kerül az átalakítás, felújítás, még nem tudni, bécsi illetékesek a teljes költséget százmillió euróra becsülik. A CEU jelezte, hogy tulajdonba nem kíván semmit venni, bérlőként használja a létesítményt, szeretne olyan bérleti díjakat fizetni, mint amilyet a Bécsben működő magánegyetemek. A beruházást a Wirtschaftagentur Wien irányítja, vezetője, Gerhard Hirczi szerint a 99 évre kötött bérleti szerződés lehetővé teszi a beruházás megtérülését.

A történelmi múltú terület műemlékvédelem alatt álló pavilonjai megmaradnak, mint ahogyan az sem változik, hogy az egyetemen kívüli részek továbbra is nyitva állnak majd a bécsiek előtt. A kórházegyüttes három éves építés után 1907-ben nyitotta meg kapuit, a szecessziós stílusban épült centrum (amely színházat, templomot is magában foglal) terveit Bécs vezető építésze, Otto Wagner dolgozta át. 2000-től öt addig független kórházat szerveztek itt egybe, főként neurológiai, pszichiátria illetve tüdőgondozó részlegeket. Kiköltözésükről már 2012-ben döntöttek.

2018.05.17 07:05

Tüntetésen álltak ki Debrecenben az eddigi iskolaigazgató mellett

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:24

Fotó: Google Street View/
Nem értik a döntést, elégedettek voltak Rózsavölgyi Gábor munkájával.
Több százan tüntettek csütörtökön a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójáért az iskola épülete előtt. Az eseményt öreg diákok szervezték, de sok szülő, jelenlegi tanuló és tanár is részt vett rajta – hangzott el az RTL Klub híradójában. A tüntetés résztvevői azt akarják, hogy továbbra is Rózsavölgyi Gábor legyen az igazgató, aki 23 éve vezeti a gimnáziumot. Mellette voksoltak az iskola tanárai, diákjai és a szülői munkaközösség, az oktatási államtitkár mindezek ellenére úgy döntött, nem támogatja a pályázatát. Helyette Türk László helyi fideszes képviselőt nevezte ki öt évre. A csatornának több szülő is arról beszélt: nem értik a döntés okát, elégedettek voltak a régi igazgató munkájával, mert ő a gyerekekkel foglalkozott. Korábban a tankerület úgy reagált, hogy szakmai szempontok szerint döntöttek, mert szerintük eddig jogszerűtlenül működött az iskola.
2018.08.17 21:24
Frissítve: 2018.08.17 21:24

Rengeteg kilakoltatás volt a moratórium felfüggesztése óta

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Völner Pál szerint 1355 eljárásra került sor a második negyedévben. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek hány kiskorút érintettek.
Oláh Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek – a DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány kilakoltatásra került sor az elmúlt három hónapban. Választ Völner Pál államtitkártól kapott, és a dokumentumból kiderült: 2018. év II. negyedévében összesen 1355 eljárásra került sor ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Mint írta, az eljárások  – 61,25 százalékát a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások, – 22,88 százalékát pedig a lakásügyben hozott határozat végrehajtása tette ki. Hozzátette, hogy lakásügyben hozott határozat végrehajtására 310 esetben, bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követő kilakoltatásra 4 esetben és önkényesen elfoglalt lakás kiürítésére 81 esetben került sor. A Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatásra 130 esetben volt példa, míg a kielégítési végrehajtási eljárás során a lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások száma 830 volt. Völner kitért arra is, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a kilakoltatásokra 2017. november 15-től 2018. április 30-ig nem kerülhetett sor, így a gyakorlatban a 2017. negyedik negyedévében, valamint a 2018. első negyedévében és a második negyedév egyharmadában értékesített ingatlanokat adták most birtokba. Mit írta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nem rendelkezik adatokkal azzal kapcsolatban, hogy a kilakoltatások során hány kiskorú érintett. Azonban ha kiskorú személy érintettsége merül fel, minden esetben szükséges az illetékes gyámhatóság bevonása az eljárásba.
2018.08.17 20:14
Frissítve: 2018.08.17 20:22