Tárt karokkal várják a CEU-t

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:05
SZÁNDÉKLEVÉL Ötvenezer négyzetméteren rendezkedhet be a CEU - Forrás: Google

Ha a CEU-nak el kell hagynia Budapestet, akkor a 2019-es tanévben az egyetem 500 hallgatóját már Bécsben oktathatják. Erről Michael Ignatieff, a CEU rektora nyilatkozott a Reuters tudósítójának. De hasonló értesüléseket szerzett a bécsi Kurier is, tudomása szerint nyolc különböző ingatlant neveztek meg az egyetem számára, ahová ideiglenesen beköltözhet. A bécsi önkormányzat segíteni kíván a diákok és a tanárok lakóhelyének megkeresésében is, ez a kérdés még éppen annyira bizonytalan, mint az, hogy pontosan mely stúdiumokat kívánja az egyetem az osztrák fővárosba helyezni, s miként helyezik el a kutató részlegeket.

Arról viszont már szándéklevelet írt alá a CEU letelepedését üdvözlő osztrák főváros és a Közép-Európai Egyetem vezetése, hogy az Otto Wagner Kórház területén működik majd a magánegyetem. A szeptemberben lezárandó szerződés szerint a CEU teljes kapacitással a 2022/23-as tanévben kezdi meg bécsi működését 1500 hallgatóval.

Eredetileg arról volt szó, hogy a CEU az Otto-Wagner konglomerátum harmadát kívánja elfoglalni 25 ezer négyzetméteren, a legutóbbi tervek azonban már 50 ezer négyzetméterről szólnak, azaz a terület csaknem feléről, s 16 egyelőre leromlott pavilon rendbehozataláról, korszerűsítéséről. A 2022-es időpontig elhagyja a 14. kerületi területet a jelenleg szintén ott működő kórházszövetség is.

Hogy pontosan mennyibe kerül az átalakítás, felújítás, még nem tudni, bécsi illetékesek a teljes költséget százmillió euróra becsülik. A CEU jelezte, hogy tulajdonba nem kíván semmit venni, bérlőként használja a létesítményt, szeretne olyan bérleti díjakat fizetni, mint amilyet a Bécsben működő magánegyetemek. A beruházást a Wirtschaftagentur Wien irányítja, vezetője, Gerhard Hirczi szerint a 99 évre kötött bérleti szerződés lehetővé teszi a beruházás megtérülését.

A történelmi múltú terület műemlékvédelem alatt álló pavilonjai megmaradnak, mint ahogyan az sem változik, hogy az egyetemen kívüli részek továbbra is nyitva állnak majd a bécsiek előtt. A kórházegyüttes három éves építés után 1907-ben nyitotta meg kapuit, a szecessziós stílusban épült centrum (amely színházat, templomot is magában foglal) terveit Bécs vezető építésze, Otto Wagner dolgozta át. 2000-től öt addig független kórházat szerveztek itt egybe, főként neurológiai, pszichiátria illetve tüdőgondozó részlegeket. Kiköltözésükről már 2012-ben döntöttek.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző