Félmilliárdot kapott a "közgondolkodás javítására" a CÖF

Publikálás dátuma
2018.05.17 12:58
A CÖF egy korábbi rendezvénye - Csizmadia László balról a harmadik. Fotó: Népszava
Egyszerűen csak kért, és kapott 508 millió forint közpénzt a “közgondolkodás javítására” a CÖF a Magyar Villamos Művek Zrt.-től - tudta meg az Átlátszó. Adatigénylésüket két bírósági ítélet kellett, hogy megtámogassa, mire az MVM hajlandó volt beszámolni abszurd költéséről.

Az MVM 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt 2016-ban - ekkora pénzt egy állami cégtől egy egyértelmű pártpolitikai céllal működő szervezet soha nem kapott, írja az ügy előzményeiről a portál. Ezzel kapcsolatos adatigénylésükre az MVM akkor azt válaszolta, rá nem vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény. Mivel az MVM Zrt. "jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervként" köteles az általa kezelt közérdekű adatokat megismerhetővé tenni, az Átlátszó nem hagyta ennyiben a dolgot; perre vitte az ügyet. A bíróság első-, és másodfokon is nekik adott igazat.

Meg is küldte nekik az MVM  a kormány saját "civiljeinek" félmilliárdjáról szóló iratokat: a CÖF támogatási kérelme, az MVM-döntés jegyzőkönyve, és a két szervezet által kötött adományozási megállapodás a napokban landolt az Átlátszó postaládájában. A támogatási kérelmében Csizmadia László, a CÖF vezetője röviden bemutatta szervezetét, és a mögötte álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tevékenységét - a Békemeneteket és politikát nem említve. Helyette társadalmi, "tudományos", "kulturális", "jogvédő"tevékenységet hangsúlyozva tért rá a lényegre:

"Kérem Elnök-vezérigazgató urat, hogy célkitűzésünk megvalósításához járuljon hozzá 508 millió forinttal. Az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését."

Az MVM Társadalmi Felelősségvállalási Bizottsága 2016. október 12-én döntött a CÖF támogatásáról, de a jegyzőkönyvből nem derül ki semmi az állami vállalat motivációjáról - csak beírták a táblázatba, hogy CÖKA 508 millió forint, és kész.

A félmilliárdos támogatás nyilvánosságra kerülése után azzal takaróztak Csizmadiáék, hogy “a táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételekre" kell a közpénz - erről sem a CÖF adománykérő levelében, sem az MVM-mel kötött támogatási szerződésben nincs szó. Az viszont kiderül a támogatási szerződésből, hogy a CÖF-nek az 508 millió forint felhasználásáról 2017. november 20-ig el kellett készítenie a beszámolót, amit most szintén kikért a portál az MVM-től.

Szerző

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.