Gyermekparadicsom nyílt a Városligetben

Publikálás dátuma
2018.05.18. 07:15
A játékok között ismerős, életnagyságú állatfigurák elevenednek meg. A megnyitón Tarlós István és Persányi Miklós Fotó: Bagosi Z
Megnyílt a fővárosi állatkert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja, amely mától várja gyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel.

Mától a nagy közönség is látogathatja a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb látványosságát, a Holnemvolt Várnak elnevezett játszóparkja. Az egykori Vidámpark, illetve Gyermek Vidámpark helyén 1,5 hektáron, a kiszolgáló egységekkel együtt 2,7 milliárd forintból 1,5 év alatt elkészült létesítményben a 3-10 éves gyermekekkel érkező családokat várják.

Az összesen 13 új, átépített, vagy rekonstruált épület közül a legnagyobb, az ötszintes Hetedhét palota, ahol egy oktató- és játszóházat alakítottak ki, ahol játékok, élmények állatos mesék révén ismertetik meg a kicsiket a természettel és az élővilággal. A játékok között ismerős állatmesék figurái elevenednek meg. A játékok Vuk, Mekk Elek, A Nagy Ho-ho-horgász, Pom Pom, Süsü és Dr. Bubó történetei köré szerveződnek, de Csukás István kifejezetten a helyszín számára egy teljesen új mesét is írt Brekk berek címmel.

Az adott mesékhez kapcsolódó állatok is láthatók, az egyes fajokat bemutató ismertető táblák szövegét szintén Csukás István írta. A helyszínhez kapcsolódik a Frakk terem is, amely az ismert meséken keresztül oktatja a gyerekeket a felelős állattartásra.

A Nyíhangár övezetében az állatkert lovas hagyományai születnek újjá, a Macskaköves udvarban pedig kézműves programok, egyebek közt agyagozás és pékműhely is várja az érdeklődőket. Újra működik az egykori Pöltl céllövölde is. Persányi Miklós ígérete szerint hamarosan a múlt század elején az állatketben közlekedő kisvonat korszerű utódán utazva is el lehet majd jutni a vár létesítményeihez.

Összesen két tucat koros fát is áttelepítettek a Holnemvolt várba, közöttük egy 6 méter törzsátmérőjű hatalmas fát is, amely a földlabdával együtt 107 tonnát nyomott. Valamennyi fa átvészelte a kényszerű költözést.

Az állatkert száz éven át csak veszített területéből, és most végre 8 hektárral bővült a legnagyobb hazai élő közgyűjtemény – hangsúlyozta Persányi Miklós főigazgató. A beruházásnál igyekeztek megőrizni a valaha volt Angolpark, majd Vidámpark műemlék jellegű épületeit és játékait. Így felújították a Schäfner-féle körhinta szecessziós homlokzatát, de a hajdani Helfgott Sámuel gyorsfényképeszeti műtermének kéttornyú épülete is régi fényében várja a látogatókat. Megújul a forgó elvarázsolt óriás hordó is. Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét azonban hiába biztatták, hogy próbálja ki, illetve álló helyzetben menjen rajta keresztül, a politikus tréfásnak szánt megjegyzéssel azzal hárította el a lehetőséget, hogy közben bizonyára beindítanák a szerkezetet és a liberális fotósok azonnal lekapnák, ahogy elbukik a főváros első embere.

Sünispotály és Cápasuli
Az állatkerti játszópark része lesz a még kialakítás alatt lévő Sünispotály, amely az állatkertben zajló mentőmunka új központjaként funkcionál majd. Kialakításra vár a Cápasuli is, amely a Pannon Parkhoz kapcsolódó fejlesztés egyik eleme. A leendő Park központi építményéhez, a biodómhoz ugyanis egy tengeri akvárium is kapcsolódni fog, ahol a közönség különféle cápákat láthat majd. Ehhez azonban szükség van egy cápaneveldére, amely a többihez képest jóval korábban, még ebben az évben elkészül és a Holnemvolt Vár részeként megnyílik a közönség előtt.

Szerző

Orbán 2030-ig? - A többség nem szeretné

A választók többsége (58 százaléka) nem tartja reálisnak, hogy az országot hosszú távon ugyanaz a személy irányítsa, de nem is szeretné, hogy így legyen – derült ki a Ténygyár kutatásából. Orbán Viktor miniszterelnöki eskütétele után azt mondta, nem a következő választásig, hanem 12 évre tervez.

Szerző

Orbán 2030-ig? - A többség nem szeretné

A választók többsége (58 százaléka) nem tartja reálisnak, hogy az országot hosszú távon ugyanaz a személy irányítsa, de nem is szeretné, hogy így legyen – derült ki a Ténygyár kutatásából. Orbán Viktor miniszterelnöki eskütétele után azt mondta, nem a következő választásig, hanem 12 évre tervez.

Szerző