Mit ünneplünk pünkösdkor?

Publikálás dátuma
2018.05.20 12:10
Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Pünkösd a húsvét utáni 50. napon, a 7. vasárnapon kezdődik és két napig tart. Mivel a húsvét sem köthető egy pontos dátumhoz, vándorünnep. Neve a görög pentekosztész "ötvenedik" szóból ered - tudható meg a Wikipédiáról.

A pünkösd eredetileg zsidó ünnep volt, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást - ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon - ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon.

A keresztény egyház szerint Krisztus mennybemenetele utáni ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, és a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. A próféták isteni igazságot kaptak, amivel képesek lettek elmondani, mi történt Krisztussal.

A pünkösd ünnepének dátuma Európában legkorábban május 10-én, legkésőbb pedig június 16-án lehet. Május hónapot a népnyelvben pünkösd havának is szokás nevezni.

Pünkösdi népszokások

Kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítéslécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdirózsát, jázmint), hogy ne csapjon a házba a villám. Néhol a tavaszköszöntés érdekében lányos házakra tettek ki zöld ágakat. A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka állítottak májusfát, amelyet pünkösdkor bontottak le. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. A legények csoportba szerveződve állították a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fájuk, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

A középkor óta ismert szokás a királyválasztás, amelyet „pünkösdi királyság” kifejezéssel is illetnek. Ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Eredetileg négy (később több) nagyobb lány körbevitte a faluban a legkisebbet, legszebbet. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, és termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak. 

Szűz Mária szobra a csíksomlyói kegytemplom főoltáránFotó: MTI/Veres Nándor

Szűz Mária szobra a csíksomlyói kegytemplom főoltáránFotó: MTI/Veres Nándor

Ezrek zarándokolnak a Csíksomlyón található Mária-kegyhelyhez, Erdély havasokkal körülölelt tájára. A csíksomlyói búcsú hagyományáról a 15. századból maradt fenn az első írásos emlék. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

Szerző
Témák
pünkösd
2018.05.20 12:10

Győzelemmel tért vissza Fehérvárra a címvédő

Publikálás dátuma
2018.11.21 21:56

Fotó: / Tóth Gergő
Juhász Roland szerezte a szerda este átadott új székesfehérvári stadion első gólját, amellyel 1-0-ra nyert a Vidi az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság korábbról elhalasztott mérkőzésén.
Székesfehérváron megadták a módját a MOL Aréna Sóstó átadásának. 
Igen, nem elírás az elsőre furcsa név: amint az idényt megelőzően a Videotonból MOL Vidi FC lett, úgy az egykori Sóstói Stadion helyén emelt, csaknem három év alatt – nagyjából 14 milliárd forintból – elkészült arénát is átnevezték. Az illetékesek a megállapodást éppen a 6. fordulóból elhalasztott Vidi–Újpest párharc délelőttjén jelentették be. 
„Büszkén adjuk a nevünket a megújult stadionhoz. A MOL Aréna Sóstó nemcsak a Vidi otthona, hanem igazi közösségi tér is, ahova a családok kijöhetnek szórakozni, kikapcsolódni. Szponzori együttműködésünk nem elsősorban a csapatról szól. Címzettje a város, a régió és egész Magyarország” – mondta Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.
A kis kitérő után rögzítsük: a szervezők mindent megtettek, hogy a körítés valóban az alkalomhoz méltó legyen. 
A helyszínre kilátogatókat délután öttől várták programokkal. Koncertet adott a népszerű WellHello (a zenekar félidőben újabb blokkal jelentkezett), a folytatásban pedig fényjáték és lézershow emelte az ünnepi est fényét, miközben a piros-kék színekben pompázó (kívül-belül a 2010-es kormányváltás óta emelt létesítmények stílusjegyeit magán viselő) aréna mellett tökmag, szotyola és forralt bor várta a szurkolókat. 
Érkeztek is szép számmal az érdeklődők, a kezdésre nagyjából 12 ezren jöttek össze a lelátón. Egy rövid időre még a névcsere miatt a bojkottáló ultracsoport, a Red Blue Devils is benézett: a teljes őszi idényben távolmaradással tüntető szurkolók rázendítettek néhány dalra, remek élőképpel köszöntötték a csapatokat, majd távoztak. A fokozott szurkolói aktivitás mindenesetre érthető volt, 2015. december 12-e után először játszhatott hazai mérkőzést a Vidi a koronázóvárosban. 
„Engedjék meg, hogy megköszönjem a türelmet és a megértést, amit az elmúlt években tanúsítottak. Remélem, hogy ez az új ékszerdoboz mindenkit kárpótol majd. Kormányzati forrásból a teljes városrész rehabilitációja megtörtént, 218 hektárnyi természetvédelmi területet menthettünk meg, emellett utakat, járdákat építhettünk, de ami a legfontosabb: végre elkészült a stadionunk Sóstón” – így hangzott a fehérvári polgármester, Cser-Palkovics András rövid, ám annál tömörebb köszöntője, mielőtt pályára léptek volna a főszereplők, a Vidi és az Újpest futballistái.
Az igazán veszélyt jelentő gólhelyzeteket egy Vidi-kapufát leszámítva nélkülöző, így tulajdonképpen feledhető első játékrészt követően a második félidőre érzékelhetően rákapcsolt a házigazda. A MOL Aréna Sóstó első hivatalos találata végül csaknem egy óra elteltével, az 58. minutumban született meg: stílusosan a fehérváriak csapatkapitánya, a korábbi 95-szörös válogatott Juhász Roland szerzett vezetést a vendéglátónak egy szöglet utáni szituációban, fejjel. 
Sajnos egyébként nemcsak a pályán, hanem a tribünön is megélénkültek az események a második 45 percben. Az igazán vérmes Vidi-drukkerek távozása után hangosabb újpestiek szektorában kellett rendet tenni a 75. perc magasságában, miután a fővárosiakért szorítók eldobtak néhány petárdát. Pár pillanatra mindenki a zsúfolásig megtelt vendégszektororra figyelt, ahol a biztonsági személyzet benyomulása után hamarosan helyreállt a rend.
A hajrában a pályán nem történt egyéb izgalom, maradt az 1-0  győzelemmel tért vissza Székesfehérvárra az NB I címvédője.
2018.11.21 21:56

Egymillió dollárért sakkoznak, a 9. parti is döntetlennel ért véget

Publikálás dátuma
2018.11.21 21:39

Fotó: AFP/ Ben STANSALL
Az előző nyolchoz hasonlóan a kilencedik parti is döntetlennel ért véget az egymillió dollár összdíjazású londoni sakkvilágbajnoki döntőben.
Szerdán a harmadik címvédéséért küzdő norvég Magnus Carlsen vezette a világos bábukat, az angol megnyitást választotta, majd szakportálok szerint a 9. lépésével újított. Némiképpen előnyösebb helyzetben volt, de az amerikai Fabiano Caruana precízen játszott a középjáték során, így kiegyenlítette az állást. A két-két gyaloggal és ellentétes színű futóval zajló végjátékban Carlsen nem hiába gyötörte Caruanát, a felek végül 56 lépést követően remiben állapodtak meg.
A világbajnoki mérkőzéssorozat csütörtökön folytatódik, amikor Caruana vezeti majd a világos bábukat. Ha 12 játszma után döntetlen az állás, rapid partik következnek. Caruana sikere esetén 46 év után lenne ismét amerikai győztes.
2018.11.21 21:39