Előfizetés

Szavazásra buzdította a diaszpórában élő törököket Erdogan

Szavazásra buzdította a június 24-i elnöki és parlamenti választásokon a külföldön élő török állampolgárokat Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Szarajevóban.

Az államfő hivatalosan az Európai Török Demokraták Uniójának (UETD) hatodik közgyűlésén vett részt, de voltaképpen azért érkezett a boszniai fővárosba, hogy a választások előtt kampánygyűlést tartson a diaszpórában élő török állampolgárok számára. Kiemelte: arra számít, hogy a választásra jogosultak egy hónap múlva támogatni fogják őt és az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártját (AKP).

Arra bíztatta a külföldön élő törököket, hogy tartsák meg vallásukat és nyelvüket. "Tanítsátok meg a gyerekeiteket a török nyelvre, ugyanakkor törekedjetek arra is, hogy abban az országban, amelyben éltek, a legjobb oktatásban részesüljenek" - magyarázta a török államfő. Hozzáfűzte, hogy a törökök vegyék fel az adott ország állampolgárságát, hogy ne szenvedjetek semmiben hátrányt, az anyaország pedig így is minden támogatást megad nekik. Segíti például a török nyelv oktatását a diaszpórában élők számára, valamint Ankara - annak érdekében, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat az Európában élők és az anyaország között - a diaszpóra kérdéseivel foglalkozó intézményt hozott létre, és a voksolást segítendő, szavazóhelyiségeket létesített a határokon és a diplomáciai kirendeltségeken. "Mindig mellettünk álltatok, és remélem, hogy ezúttal is mellettünk fogtok állni" - buzdította voksolásra a szarajevói olimpiai csarnokban összegyűlt támogatókat Recep Tayyip Erdogan.

"Itt az ideje az összefogásnak" - hangoztatta, majd megkérdezte a jelenlevőket, hajlandóak-e egységesek, erősek, testvériesek lenni egymással, és arra törekednek-e majd, hogy elérjék azt, amit Európában megérdemelnek. A mintegy húszezer támogató mennydörgő igennel válaszolt az elnök kérdéseire.

Recep Tayyip Erdogan rámutatott, hogy Európa nem új térség a törökök számára. "Elődeink ezer évig éltek itt. Az Oszmán Birodalomnak európai karaktere volt. A birodalom szétesése után visszavonultunk Törökországba, de mindig jó viszonyt ápoltunk Európával. Európa embereket vesztett, és nem volt munkaereje, a mi állampolgáraink akkor felkerekedtek, és betöltötték a megüresedett helyeket" - részletezte az államfő.

Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja a rendezvényen elmondta, hogy a törökök és a bosnyákok sok évet töltöttek együtt, ez alatt pedig "jól éltek és jól harcoltak egymás mellett". Az ötszáz éves balkáni török uralom a 19. században ért véget, a két nép történelme azonban hasonlóan alakult. Izetbegovic kiemelte: a bosnyákokat és a törököket is meg akarták fosztani hitüktől, vallásuktól, identitásuktól, de ez nem sikerült.

Mint mondta: Isten százévente egyszer elküld a világba egy olyan embert, akit senki nem tud legyőzni, hiszen Isten segít neki. "A bosnyákoknak ilyen volt Alija Izetbegovic, a törököknek pedig most itt van Recep Tayyip Erdogan" - szögezte le, majd úgy folytatta: "ha Isten ilyen embert küld, akkor nem lehet őt nem támogatni, ezt a támogatást pedig az Európában élő törökök szavazatai jelentik".

A vasárnapi volt Erdogan egyetlen, nem Törökországban tartott kampányrendezvénye, a választása pedig azt követően esett Szarajevóra, hogy Németország, Ausztria és Hollandia nem engedélyezett semmilyen török választási rendezvényt a területén. Európában mintegy hárommillió választásra jogosult török állampolgár él, csak Németországban 1,4 millióan vannak.

A tiltásra reagálva a török elnök azt mondta: az európai országok, amelyek a demokrácia bölcsőjének tartják magukat - Bosznia-Hercegovinával ellentétben - elbuktak a demokrácia vizsgáján.

Törökországban ez lesz az első választás azt követően, hogy tavaly népszavazást tartottak az alkotmánymódosításról, amelynek értelmében a köztársasági elnök szélesebb jogkörökkel rendelkezik a jövőben.

A látogatásra némi árnyékot vetett az, hogy egy nappal korábban a török hírszerző ügynökségek bejelentést kaptak, amely szerint Erdogan ellen a balkáni látogatása során merényletet terveznek. A boszniai hírszerzők közölték, nem tudnak ilyen fenyegetésről, a török elnök pedig kijelentette: az ilyen fenyegetések nem tudják eltéríteni terveitől. Mindazonáltal az államfői látogatást végül lerövidítették, így kimaradt a városnézés és a közös ima az iszlámhívőkkel.

Kajak-kenu vk - Két magyar arany

Publikálás dátuma
2018.05.20. 19:44
MTI Fotó: MKKSZ / Szalmás Péter
A magyar versenyzők két aranyat és összesen négy érmet szereztek a Szegeden rendezett kajak-kenu világkupa vasárnapi 5000 méteres versenyei során, így - túlteljesítve a célkitűzést - négy első, nyolc második és kilenc harmadik hellyel zárták a Maty-éri viadalt.

A leghosszabb távon - amelyen a korábbiaktól eltérően idén már futószakaszok is vannak, hasonlóan a maratoni futamokhoz - a nőknél teljes volt a magyar siker, a kajakosoknál ugyanis Kiszli Vanda, a kenusoknál pedig a korábban 500 méteren második Lakatos Zsanett nyert. Utóbbi számban Bragato Giada lett a harmadik. A másik hazai kajakosnak, Csay Renátának technikai probléma miatt fel kellett adnia a versenyt.

A férfiak egy dobogós helyet szereztek a másodikként beérkező kajakos Boros Adrián révén. A kenusoknál Dóczé Ádám hatodik helye volt a legjobb hazai eredmény.

A vk-n - melynek paraversenyeiben három bronz volt a magyar mérleg - 60 ország közel 700 sportolója, köztük 62 magyar vett részt.

Eredmények:
5000 m:
férfiak:
K-1:
1. Fernando Pimenta (portugál) 19:19.805 p
2. Boros Adrián 19:48.833
3. Quentin Urban (francia) 19:57.611
...7. Noé Bálint 20:17.983
C-1:
1. Serguey Torres Madrigal (kubai) 21:57.394 p
2. Kirill Samsurin (orosz) 22:16.166
3. Diego Romero (spanyol) 22:36.133
...6. Dóczé Ádám 23:12.050
...9. Dóri Bence Balázs 23:33.622
nők:
K-1:
1. Kiszli Vanda 22:13.380 p
2. Lizzie Broughton (brit) 22:14.958
3. Anna Koziskova (cseh) 22:39.247
Csay Renáta feladta a versenyt.
C-1:
1. Lakatos Zsanett 26:30.047 p
2. Magda Stanny (lengyel) 27:14.608
3. Bragato Giada 27:25.208

Kézilabda -Tizenegy év után újra bajnok a Szeged

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.05.20. 19:01
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
A MOL-Pick Szeged 58-57-es összesítéssel nyerte a férfi kézilabda-bajnokság 2017/2018-as kiírásának fináléját, miután vasárnap a Telekom Veszprém elleni visszavágón csupán háromgólos vereséget szenvedett (29-26-ra nyertek a bakonyiak) Veszprémben. A csongrádi csapat 1996 és 2007 után története harmadik aranyérmét szerezte.

Veszprém belvárosa szinte teljesen kiürült pünkösdvasárnap délutánra. A nyarat idéző napsütésben oly’ kellemesen lengedezett a szél, hogy az ember szinte érezte benne a közeli Balaton érintését, így nem meglepő, hogy sokan inkább a város zajától távol töltötték az ünnepnapot.

Azok, akik mégis maradtak, feltűnően egyfelé vették az irányt: már órákkal a párharc kezdetét megelőzően megindultak a – jellemzően csapatuk valamelyik volt vagy jelenlegi mezét viselő – drukkerek a Veszprém Aréna irányába, a hazai szurkolók törzshelye előtti buszmegálló előtt pedig már jóval a kezdés előtt is lengtek a zászlók, szóltak a dalok.

Hiába, nagy meccset rendeztek az arénában – az idény utolsó mérkőzését.

Persze, egy Veszprém–Szeged bárhol, bármelyik sorozatban szuperrangadó, ha férfi kézilabdáról van szó, ezúttal viszont az aranyérem volt a tét. Az áhított sikerhez előzetesen az a Szeged állt közelebb, amelynek az idényéről az ősszel (amikor szinte megmagyarázhatatlan pontvesztések sorát produkálta az együttes) már-már lemondtak, a múlt vasárnapi „odavágón” viszont négygólos előnyt szerzett.

A tétnek megfelelően a feszültség szinte tapintható volt az első labdaérintés előtt. A bemutatásnál elsőként pályára lépő szegediek szemmel láthatóan nagyon koncentrálva várták, hogy a helyi műsorközlő parkettre szólítsa a veszprémieket is, akik egymást és a közönséget hergelve készültek a mindent eldöntő összecsapásra. A hangulatra előzetesen nem lehetett panasz: a kékbe öltözött szektoron kívül pirosba borult az Aréna, mintegy 5000 ember várta, hogy a csapatok eldöntsék, ki a jobb.

Még mielőtt útjára indult volna a labda, egy sportszerű gesztus keretében a pályára szólították Zubai Szabolcsot is, aki bár még a Szeged keretének tagja volt, a következő idénytől a másodosztályba kieső Orosháza csapatát erősíti. A Szegeddel kapcsolatban a közelmúltban nem túl hízelgően nyilatkozó Zubait a veszprémiek nevében Gulyás Péter köszöntötte – mindez azért különösen pikáns, mert a volt válogatott játékos korábban azt mondta, nem számít rá, hogy Szegeden hasonlóban része lesz.

A finálé második mérkőzése aztán szegedi szempontból álomszerűen kezdődött: a meglévő fór előbb Mario Sostaric révén öt, majd Jonas Kallman góljának köszönhetően hatgólosra duzzadt, egy másik sportágból kölcsönzött hasonlattal élve tehát repülőrajtot vett a vendégcsapat. A teljesen ledöbbent házigazda szurkolói a 7. minutumban, 4-1-es szegedi vezetésnél már ébresztőt fújtak, csapatuk azonban nem találta a kékek ellenszerét: a 17. percben 5-11-et mutatott az eredményközlő. „Hol a csapatunk?” – kántálta a közönség.

A kék lelátórészen hangoskodóknak a folytatásban is több öröm jutott. Stas Skube tarthatatlan volt, a vendégek pedig magabiztosan kézilabdázva növelték előnyüket: az első fél óra végén 17-14-re vezetett a Szeged, amely ekkor összesítésben héttel állt jobban. Hazai szempontból a feladat majdnem annyira reménytelennek tűnt, mint akkor, amikor a Veszprém kiesésével végződő márciusi Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágója előtt szintén héttel volt lemaradva a bakonyi együttes.

A térfélcserét követő első pillanatokban Mikler Roland fontos védéssel jelentkezett, majd Dragan Gajic hetesből hozta fel kettőre a Veszprémet. A differencia hamarosan elillant, a 40. percben Blaz Blagotinsek egalizált (először a visszavágón), kettővel később pedig miután Renato Sulic vezetéshez juttatta a házigazdát, a szegedieket felkészítő Juan Carlos Pastor időt kért. A veszprémi lendületet ugyanakkor a szusszanásnyi szünet sem fékezte: Gajic találata után tovább közeledett a Veszprém – a gól pillanatában valami egészen elképesztő hangrobbanástól remegtek meg a sportcsarnok falai.

Támadásban több pontatlanság jellemezte a következő perceket, a találkozó és a szezon utolsó 600 másodpercére 22-21-es veszprémi vezetésnél fordultak a felek. Az egész összecsapásra jellemző felfokozott hangulatban zajló végjáték – az előzményekhez hasonlóan – hősies küzdelmet hozott, alig egy perccel lefújás előtt például hárommal is vezetett a Telekom, mely a legvégén a végső győzelemért támadhatott, újabb fordulatot azonban már nem tartogatott az idény.

Tizenegy év után újra Szegedre került az aranyérem – óriási szegedi ünneplés vette kezdetét a Veszprém Arénában.