Egy üres szék Obama mellett

Publikálás dátuma
2018.05.22 07:08
PROFIZMUS - Léderer Sándorról is mindent tudott a felkészült Obama házaspár, amikor Chicagóban találkoztak FOTÓ: TWITTER
Fotó: /
A korrupció ellen küzdő K-Monitor Közhasznú Egyesület igazgatóját is beválogatták Obama volt amerikai elnök alapítványának civil szférát erősítő kétéves nemzetközi programjába.

Több olyan fotót is közzétett a múlt hét végén Barack Obama alapítványa, amelyen az Egyesült Államok korábbi elnöke mások mellett egy magyar fiatalember társaságában látható egy megbeszélésen. Így derült fény arra: miközben vezető politikusok sora küzd hiába azért, hogy összehozhasson egy rövid találkozót a volt elnökkel, addig egy magyar civil szervezet, a korrupció ellen küzdő K-Monitor Közhasznú Egyesület igazgatója – tizenkilenc társával együtt – hosszas eszmecserét folytathatott Obamával.

– Tavaly ősszel írt ki egy ösztöndíj programot a volt elnök alapítványa, a The Obama Foundation. Húszezren jelentkeztek, és végül húszan kerültünk be a most indult programba – idézte fel lapunknak Léderer Sándor, aki a hétvégén tért vissza Magyarországra az Egyesült Államokból. Mint elmondta, a program célja kifejezetten a civil szféra erősítése. A jelentkezésnél be kellett számolniuk arról, hogy mivel foglalkoznak, mik a céljaik, mit értek el eddig, és miben szeretnének fejlődni. Sikeres pályázat esetén az alapítvány szakemberei és mentorai segítik a résztvevőket, hogy minél hatékonyabbak lehessenek a kapcsolatépítéstől kezdve a forrásteremtésen, közösségszervezésen és kommunikáción át a szervezetműködtetésig megannyi területen. Az ösztöndíjasok sokszor csak internetes videó-konferenciákon dolgoznak együtt, de több alkalommal személyesen is találkoznak. A két éves programban négy közös találkozó szerepel, az elsőt tartották a múlt héten Chicagóban, erre látogatott el Barack Obama.

– A közvetlen hangulatú, informális beszélgetés fő témája a civilség volt. Mindenki beszámolt munkájáról, és arról, éppen mivel foglalkozik, Obama pedig rendre visszajelzéseket adott, válaszolt kérdésekre, és saját karrierjét is elmesélte a másfél órás találkozón. Feltűnő volt, hogy a megbeszélés résztvevői közül mindenkit névről ismert, és pályafutása főbb állomásaival is tisztában volt – mondta a K-Monitor igazgatója, aki szerint hasonlóan felkészült volt a politikus felesége, Michelle Obama, akivel szintén hosszasan beszélgethettek.

A találkozó kapcsán óhatatlanul felmerül a kérdés: van-e politikai üzenete annak, hogy épp a civileket vegzáló magyar kormány korrupciós ügyeit kutató K-Monitor igazgatója került a programba? Léderer Sándor szerint nem kizárt, hogy az Orbán-kabinet civil- és demokráciaellenes lépései is szerepet játszhattak az ő kiválasztásában, de azért „érdemes óvatosan bánni ezzel a kérdéskörrel.” Egyfelől azért, mert Washingtonból nézve térségünkben nem elsősorban Magyarország, hanem inkább Kelet-Európa a fontos, másfelől pedig számos olyan ország akad a világban, ahol sokkal rosszabb a helyzet, mint a NER-ben.

Nem kerülhető ki az sem: a K-Monitor az Orbán-kabinet számos kínos ügyével foglalkozott, és a szervezet korábbi támogatói között ott vannak a Soros Györgyhöz kötődő alapítványok, vagyis az Obama-találkozó újabb muníciót szolgáltathat a kormánypropagandának. Léderer szerint ez lehetséges, de úgy véli, ezzel nem kell különösebben foglalkozni, hiszen épp az a célja ezeknek a kommunikációs fogásoknak, hogy eltereljék a figyelmet a valódi gondokról, a mindent átszövő korrupcióról.

Amikor felvetettük az igazgatónak, hogy talán nem véletlenül ő ülhetett közvetlenül Barack Obama mellé, nevetve adott magyarázatot arra, miként is került a volt elnök közelébe:

– A találkozó előtt volt egy programunk, ahonnan kicsit késve indultam el a beszélgetésre. Amikor a terembe értem Obama még nem volt ott, de mindenki más igen. Mivel már csak két egymás melletti szék volt üres, el is dőlt, hogy ki ül majd mellém.

Tizenegy éve a közpénzek nyomában
Léderer Sándor 2006-ban végzett a Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán, majd még abban az évben létrehozta barátaival a K-Monitort, amelyet azóta is vezet. A hivatalosan 2007-től bejegyzett szervezet a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzd.
„Civil szervezetünk olyan politikai, gazdasági és társadalmi környezet megteremtéséért dolgozik, ahol az állampolgárok elutasítják, a hatóságok pedig hatékonyan feltárják és szankcionálják a korrupciót.” – olvasható a civil szervezet honlapján.

2018.05.22 07:08

Pálinkás József: a Fidesz bukik, a kérdés csak az, hogy mikor

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:45

Fotó: Népszava/
A Fideszben meggyőződéssé vált, hogy a választásokat az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni. A korábbi miniszter és MTA-elnök szerint viszont egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók a Fidesztől is, ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország.
A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről nemrég menesztett tudós szerint ha gazdasági problémák adódnak, az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is. Márpedig Pálinkás szerint a magyar társadalom a '90-es évek óta elfordult az értékektől, az országban szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál. "Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt" - fogalmazott.
"A véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia"
- tette hozzá Pálinkás, arra vonatkozóan, hogy polgári középosztály ugyan nincs az országban, ám annak értékrendjét felhasználják, sőt kiforgatják bizonyos jobboldali körök.
"Jó lenne megérteni, hogy politikai választások megnyerése a törvényhozásra és a kormányzásra ad felhatalmazást, a sport, a tudományos, a művészeti és a gazdasági tevékenységek eredményességének és értékeinek megítélésére nem" - mondta az MTA volt elnöke, aki az első Orbán-kormány munkájában államtitkárként és miniszterként vett részt, 2002 után pedig megalapította és vezette a Fidesz kulturális tagozatát. Ez a tagozat viszont "túl jól" működött egyes fideszesek szerint. "Akkoriban vált egyre erősebbé a Fideszben az az irányzat, amelyik azt képviselte, hogy nem a hosszabb távon, nagyobb összefüggésekben gondolkodó néhány tízezer értelmiségi az érdekes. A választásokat közérthető, elsősorban az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni" - mondta el.
Ugyanakkor a három kétharmados Fidesz-győzelem ellenére is azt mondja Pálinkás. a populizmus nem járható út.
Nem az a kérdés, csődöt mond-e az ösztönökre ható politika, hanem csak az, mikor mond csődöt
- nyilatkozta. Ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország, egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók akár a Fidesztől is.
2018.08.17 09:45
Frissítve: 2018.08.17 09:51

Magyarországra ráborul az oroszok árnyéka - de a kormányt nem érdekli

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:30

Fotó: Shutterstock/
A sajtószabadság korlátozásával ideális környezetet biztosít a kormány az orosz befolyási törekvéseknek – derült ki a European Values nevű elemzőközpont jelentéséből, amely szerint Európában Magyarországon tapasztalható az egyik legintenzívebb Kreml-hatás. 
A 99 oldalas dokumentum, írja a 444.hu, három kritérium mentén vizsgálódott: elismeri-e az ország vezetése a befolyásolási szándék veszélyét; milyen lépéseket tesz a fenyegetésre reagálva; az ismert intézkedéseiknek milyen eredményük lett. Mindhárom kérdést egy nulla és öt közötti skálán osztályozták, ahol a kisebb mértékű befolyást a magasabb pontszám jelentette. Magyarország igen rosszul szerepelt, a megszerezhető 15 pontból ugyanis csak 2-t kapott. Ezzel azonban nem hazánkban a legrosszabb a helyzet, hanem a nulla pontos Görögországban és a szintén pont nélküli Ciprusban, amelyeket a jelentésben szimplán "kollaboránsként" jellemeztek. Magyarország osztályzata azért ilyen borzasztóan rossz, mert - a jelentés szerint - a hatalomban levők "kritikus tömege" tagadja vagy alulbecsüli a fenyegetés létét, nyilvánosan a titkosszolgálatok sem aggódnak, a politikai vezetés pedig gyengíti az ország ellenállóképességét - például a sajtószabadság korlátozásával. Persze Magyarország nincs egyedül a tagadással: nem hajlandó szembe nézni a fenyegetés létét Ausztria, Luxemburg, Málta, Portugália és Olaszország sem. Leginkább a 13 pontos Svédország és Nagy-Britannia, illetve a 15 pontos Észtország, Lettország és Litvánia vannak tisztában a veszéllyel és küzdenek az orosz befolyás ellen. A jelentés arra is kitér, hogy Magyarország Oroszországra támaszkodik a Brüsszel elleni küzdelmében, ráadásul a kormánypárti sajtó gyakran hivatkozik az orosz állami média anyagaira. A hazai titkosszolgálatokról azt írják, hogy egyes tagjaik gyaníthatóan inkább az orosz nyomulást vizsgáló magyar újságírók befolyásolásán, esetenként megfélemlítésén dolgoznak.
Szerző
2018.08.17 09:30
Frissítve: 2018.08.17 09:38