Berkovits György halálára

Publikálás dátuma
2018.05.22 20:05

Fotó: /
Hetvennyolc éves korában, hosszú betegség után elhunyt Berkovits György szociológus, író, újságíró, szerkesztő, az Artisjus Irodalmi Nagydíj idei kitüntetettje.

Mindig így képzeltem a filozófusokat; ritka találkozásunkkor csak hallgattam őt. Próbáltam nem műveletlennek látszani, hogy érdemesnek tartson a meghallgatására, annyit nyögtem ki, amennyi ahhoz kellett, hogy ne hagyja abba. A lényegnél kezdte és a lényegnél fejezte is be. A hallgató meg várta a folytatást, mert még mintha hiányozna a lezárás, a konklúzió, a végső ítélet. És olvasója is így jár, pedig kezében a teljes történet, a kérdések fel vannak téve, a lehetséges válaszok meg vannak fogalmazva, a gondolat íve teljes, a logika kikezdhetetlen, de döntenie neki kell. A hősről is, a szerzőről is, de legfőképpen saját életéről: hogyan folytassa?!

Irigyelni valók más országok, ahol a komoly, elemző újságokra is van igény, és ahol sokan olvassák Musilt, Proustot, Joyce-ot, Bernardot, Brochot, vagyis azokat, akik az éles megfigyeléseiket azonnal világnézeti szintre emelik, úgy mutatják be őket, és magukkal viszik követőiket a mélység néha fájdalmas jelenlétet követelő bugyraiba.

Berkovitsot az irodalmi életben nagyon is számon tartották, tudták, milyen minőséget képvisel, de novellái, regényei, színdarabjai mindenkit arra emlékeztettek, mi az értelmiség feladata és felelőssége ma is. Valamiféle szemrehányást érezhettek ki a személyiségéből. Még jó, hogy szeretni lehetett őt magát meg szerkesztői működését. Leginkább azt, amit az ős Mozgó Világban vitt véghez.

Huszonhat évesen egy szociográfiával – Világváros határában – tűnt fel, aztán összesen 15 könyve jelent meg, élete vége felé a XX–XXI. század hétköznapjait feltáró, ezeroldalas művekkel jelentkezett.

Tavaly jelent meg Magyar látvány című esszékötete, amely elnyerte az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat. Ebből való az áttételes önmeghatározás: „Mondom, apám, ellentétben velem, nem volt csodálkozó típus.” Igen, ő volt a csodálkozó – a rácsodálkozó – ember. Aki aztán pontosan meg is tudta fogalmazni, mi a csodálni való abban, amire a legtöbbünk föl sem figyelne. Vagy éppen beletörődne, hogy hát úgy van. Jó, ahogy van.

Pedig: „Összeszövődött, legalábbis a magánéletben, az árulás és a kiállás, a besúgás és az ellenállás, a függőség és a függetlenség, a meggyőződés és a köpönyegforgatás, a barát és az ellenség, a józanság és a kuszáltság, a békéhez ragaszkodás és a csatabárd kiásása, a nyugalom és a nyugtalanság, a kitartás és a türelmetlenség, a reagálásra képtelenség és a túlreagálás, a legkisebb ellenállás és a legnagyobb erőbedobás stb. Erősítik egymást és gyengítik egymást, mindenesetre szétválaszthatatlanok, ezáltal viszonylagossá válnak és zavarba ejtenek”. (Ha én bohóc lehetnék)

Berkovits György a bennfentesek írója volt, nem is értettem, miért teszi föl internetes oldalára, amit ír. Most rácsodálkoztam: több mint ötezren követték a blogját, és volt, hogy húszezren kattintottak rá. Mégis van remény.

2018.05.22 20:05

Rengeteg kilakoltatás volt a moratórium felfüggesztése óta

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Völner Pál szerint 1355 eljárásra került sor a második negyedévben. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek hány kiskorút érintettek.
Oláh Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek – a DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány kilakoltatásra került sor az elmúlt három hónapban. Választ Völner Pál államtitkártól kapott, és a dokumentumból kiderült: 2018. év II. negyedévében összesen 1355 eljárásra került sor ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Mint írta, az eljárások  – 61,25 százalékát a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások, – 22,88 százalékát pedig a lakásügyben hozott határozat végrehajtása tette ki. Hozzátette, hogy lakásügyben hozott határozat végrehajtására 310 esetben, bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követő kilakoltatásra 4 esetben és önkényesen elfoglalt lakás kiürítésére 81 esetben került sor. A Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatásra 130 esetben volt példa, míg a kielégítési végrehajtási eljárás során a lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások száma 830 volt. Völner kitért arra is, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a kilakoltatásokra 2017. november 15-től 2018. április 30-ig nem kerülhetett sor, így a gyakorlatban a 2017. negyedik negyedévében, valamint a 2018. első negyedévében és a második negyedév egyharmadában értékesített ingatlanokat adták most birtokba. Mit írta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nem rendelkezik adatokkal azzal kapcsolatban, hogy a kilakoltatások során hány kiskorú érintett. Azonban ha kiskorú személy érintettsége merül fel, minden esetben szükséges az illetékes gyámhatóság bevonása az eljárásba.
2018.08.17 20:14
Frissítve: 2018.08.17 20:22

Titkos információ, mennyiért vett a Honvédség két Airbust

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:45

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A kormány nem árulják el a vételárat, mert az minősített adatnak számít. Demeter Márta LMP-s képviselő szerint ez botrány, és pert indít az információért.
Pert indít Demeter Márta, miután a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre se árulta el, mennyiért vette a két Airbus A319-est, amelyeket katonai szállítógépnek neveznek, de egyebek mellett az egyikkel fuvarozták Orbán Viktor miniszterelnököt Izraelbe.  „Nagyon kínos ügy lehet ez Orbánnak na meg Dr. Maróth Gáspárnak is, hogy ennyire titkolják a vételárat: csak viszonyításként, a MI-17es katonai(!) szállítóhelikopterek nagyjavításának pontos összegét anno sikerült leírni úgy mint 4 db: 12.686.896,21 EUR... szóval akkor az hogy nem volt titkos???” – tette fel a kérdést az LMP-s képviselő. Demeter Márta a Facebook-oldalán a Honvédelmi Minisztériumtól kapott választ is közzétette, melyben azt írták, az általa kért információk minősített adatok. A képviselő azt írta: botrány, hogy titkosították a két kormánygép vételárát.
Nemrég lapunk megírta, hogy fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium által nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba. Igaz, a tárca a közérdekű adatkérésére adott válaszában azt nem részletezte, hogy ezt az összeget pontosan miként számolták ki, milyen tételeket vettek alapul, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. Annyi azonban kiderült: a fogadkozások ellenére egyelőre nem lettek olcsóbbak a kormányzati repülések.
2018.08.17 17:45
Frissítve: 2018.08.17 17:58