Állóháború a Jobbikban

Publikálás dátuma
2018.05.22 21:28
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Toroczkai László platformot hozott létre, miközben a párt szóvivője szerint ennek nincs létjogosultsága.

A jobbikos belviszály története legújabb fejezeteként Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere bejelentette, hogy Mi Magunk elnevezéssel platformot alakítottak a párton belül. A platform már létrejött, de jövő hónapban lesz egy zászlóbontó nagygyűlés is, méghozzá Ásotthalmon.

A Jobbik pár hete tartott tisztújító kongresszusán Toroczkai László kis különbséggel alulmaradt a Vona Gábor utódjává megválasztott Sneider Tamással, az Országgyűlés alelnökével szemben. A két tábor között elmérgesedett a viszony. Sneiderék szerint Toroczkai arra játszik, hogy „kizárassa magát”. Toroczkai viszont úgy látja, a Jobbik elnöksége el akarja elérni, hogy „önként távozzon” a pártból.

A platform megalakítása Toroczkai olvasatában annak a bizonyítéka, hogy nem akarják elhagyni a Jobbikot. Ha viszont az elnökség elutasítja a kezdeményezést, akkor valóban bekövetkezhet a pártszakadás. Toroczkai tisztában van azzal, hogy az alapszabály nem rendelkezik „platformról”, de szerinte ebből az következik, hogy – mivel nem is tiltja – nincs akadálya a létrehozásának. Ha ez mégis gondot jelent, akkor az alapszabály módosításával orvosolható a probléma. A zászlóbontó nagygyűlés időpontjáig, június 23-ig adott határidőt az ügy rendezésére.

A néppártosodás folytatásáról Toroczkai László ezúttal nem beszélt, arról annál inkább, hogy a vissza kell térni a Jobbik eredetileg vallott értékeihez. A fontos nemzetstratégiai témák között említette a migrációt vagy például a „magyar-cigány együttélést”.

Toroczkai szerint a Jobbiknak a „balliberális tömb” és a Fidesz között van a helye. Kérdésünkre elfogadhatatlannak minősítette, hogy pénzhiányra hivatkozva a Jobbik nem indít saját jelöltet az V. és VIII. kerületi időközi önkormányzati választáson. Felmerült, hogy a platform tagjai összedobják a szükséges pénzt, de aztán arra jutottak, részükről túl korai lenne előállni egy ilyen javaslattal.

A platformról szóló bejelentéskor három jobbikos polgármester is jelen volt, Toroczkai állítása szerint – „számos középvezető mellett” – a tagság mintegy fele mögötte áll. A parlamenti képviselők közül Dúró Dóra jelezte csatlakozási szándékát, akit a frakció más tagjai is követhetnek. Toroczkai neveket nem említett. Elmondta viszont, hogy Dúró Dóra férje, Novák Előd részt vett a platform megalakításában. (Novák Elődöt két évvel ezelőtt Vona Gábor szorította ki a párt elnökségéből és parlamenti frakciójából.)

Kerestük Sneider Tamást, kérve, hogy reagáljon Toroczkai bejelentésére. A pártelnök Jakab Péter szóvivőhöz irányította lapunkat. Jakab sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy két ok miatt sincs létjogosultsága a szóban forgó platform létrehozásának. Az egyik az, hogy az alapszabály nem teszi lehetővé. (A szóvivő tehát kevésbé megengedően értelmezi az alapszabályban rögzített rendelkezéseket, mint Toroczkai.) A másik ok: a „Jobbik nem önmagát képviseli, nem magunkat képviseljük, hanem minden magyar embert”.

Jakab Péter elmondása szerint két jobbikos polgármester, akit Toroczkai szintén a támogatói között említett, időközben jelezte, hogy „visszaéltek a nevükkel”. A szóvivő nem állítja, hogy Toroczkai László a Fidesz embere, de az biztos, hogy a Fidesz megpróbálja őt használni. A Fidesz részéről vannak olyan törekvések – magyarázta a szóvivő –, hogy megosszák a Jobbikot, pártszakadást idézzenek elő.

Bár az elnökség később tárgyalja a Toroczkai-féle ügyet, Jakab Péter szavai alapján egyértelmű, hogy a párt vezetői számára a platform megalakítása nem tekinthető kompromisszumos megoldásnak. Szávay István jobbikos parlamenti képviselő visszautasította azt a „Pénztáros Lőrinc tévéjében” elhangzott véleményt, hogy többedmagával új frakció létrehozásában mesterkedne. Szávay hangsúlyozta, hogy egy párt listáján mandátumot szerzett képviselők eleve nem alakíthatnak több frakciót, egyébként pedig „eszemben sincs semmilyen pártütésben részt venni”.

Magyar változat
Az IRA politikai szárnyának tartott Sinn Féin jelentése is: „mi magunk”. Toroczkainak már volt egy mozgalma ugyanezen a néven. A Mi Magunk Mozgalom 2006 őszén jött létre, és egy év múlva már meg is szűnt, hogy aztán most, 2018 tavaszán jobbikos platform formájában éledjen újjá.

2018.05.22 21:28

Hadházy Ákos: „Ilyen csak egy banánköztársaságban történhet meg”

Publikálás dátuma
2018.09.25 17:27

Fotó: Facebook/hadhazyakos/
Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákos független képviselő a miniszterelnökkel szemben – jelentette be lapunknak adott interjújában a független képviselő.
– Mit gondol arról, hogy a közbeszerzéseken folyamatosan arató Garancsi István utaztatja luxus-magánrepülőn Orbán Viktor miniszterelnököt?
– Ez kőkemény korrupció. Ilyen csak egy banánköztársaságban történhet meg. Nehéz szó nélkül hagyni, ezért vagyonnyilatkozati eljárást fogok kezdeményezni a kormányfővel szemben. Orbán ugyanis ajándékot kapott Garancsitól, amiért nem tudjuk mit adott cserébe. Ráadásul egyik nyilatkozatában sem tüntette fel. Egyébként talán nem is a luxusrepülő az igazán durva. Számomra a legfelháborítóbb, hogy egy „noname” nagyágyú, bizonyos Homolya Róbert, aki éveken keresztül az EU pénzek elszórásának és a közbeszerzéseknek volt a fő felelőse luxus-yachtos ajándékokat kap. A „haldokló” nyugaton a Garancsi-Orbán utaztatás, vagy Homolya miatt azonnal kormányválság jönne.

– Ön azt tervezi, hogy egymillió aláírást gyűjt össze, annak érdekében, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Lehetetlen küldetésnek tűnik.
– Sokat kell dolgozni az eredményért. Az elégedetlenség megvan az emberekben, más kérdés, hogy az ellenzék miért nem tudta ezt az érzést egy helyre koncentrálni. Én erre teszek most kísérletet. Nem hiszem, hogy nincs egymillió felelősen gondolkodó magyar, aki tudná: nemet kell mondani a kormánynak. A választási eredmény nem arra volt felhatalmazás, hogy tovább lopjanak Orbánék. Egyébként én is tudom, hogy egy aláírásgyűjtő, aki kicsit is ügyes, egy délután alatt képes 30-40 szignót összeszedni. Ha ezer gyűjtő van, akkor ez egy délután 30-40 ezer aláírás. Lehetőség van arra is, hogy bárki letöltse online a gyűjtőívet. A magyaroknak szimbolikusan is nemet kell mondaniuk a korrupcióra, amelyhez az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kulcskérdés. Nemcsak azért, hogy legyen félnivalója a kormánynak, hanem azért is, hogy az uniós pénzeket megmentsük. Hiszen, ha valamit nem tesz a kabinet, leállnak majd a támogatások.

– Eddig hány szignót gyűjtöttek?
– Nagy az érdeklődés, rengeteg a gyűjtő, néhány nap alatt tízezres nagyságrendről beszélhetünk.

– Kik támogatják az ellenzéki pártok közül az akcióját? – A legtöbbet a Momentum segített, standokkal és számítástechnikai programokkal is. A Jobbik azt válaszolta a megkeresésemre, hogy ők inkább a parlamenti interpellációkban bíznak. A baloldali pártok pedig azt mondták, támogatni fogják az akciót, bár egyelőre nem kaptam értesítést, hogy milyen formában. Az viszont biztos, hogy gyakorlatilag minden párt aktivistája sokat segít már most is.

– Nem beszélt volt pártjáról, az LMP-ről.
– Ott csend van.

A Párbeszéd is feljelent

Hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadása miatt feljelentést tesz a Párbeszéd, emellett vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az ellenzéki párt az Országgyűlés mentelmi bizottságában a miniszterelnök ellen. A Párbeszéd álláspontja szerint ugyanis Orbán Viktor többszörösen is törvényt sértett, amikor elfogadta, hogy különböző külföldi helyszínekre magángéppel szállítsák olyan szereplők, akik ráadásul a magyar gazdaság meghatározó alakjai és jelentősen függnek a kormányzati megrendelésektől.

2018.09.25 17:27

Halász János szerint nem is fontos a kötvénybotrány

Publikálás dátuma
2018.09.25 16:44
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Zárt ülésen hallgatták meg a hírszerzés új főnökét, az ellenzék szóba hozta a letelepedési kötvények ügyében sokasodó botrányokat is. A volt Fidesz-szóvivő szerint viszont ez a téma nem érdekes.
Két óra alatt nem került szóba a kormány által főellenségnek kikiáltott Soros György neve az Információs Hivatal (IH) élére kinevezett Czukor József nemzetbiztonsági bizottságban történt meghallgatásán. A bizottság végül a kormánypárti igenekkel támogatta Czukor személyét a hírszerzés élére, az ellenzék pedig vagy tartózkodott vagy nemmel szavazott. Bár az ülésen elhangzottakat harminc évre titkosították, Mirkóczki Ádám a bizottság jobbikos elnöke az ülés után annyit elmondott, hogy ellenzéki oldalról „érintőlegesen” szóba került és utaltak rá kérdéseikben a letelepedési kötvények ügyében sokasodó botrányokra. Azért csak érintőlegesen, mivel a letelepedési kötvényprogram biztonsági hiányosságairól szóló botrányok elsősorban a másik titkosszolgálathoz, a polgári elhárításhoz, vagyis az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) tartozik. Mint ismeretes, az utóbbi időben egyre több, súlyos biztonsági kockázatot jelentő bűnözőről derült ki, hogy a Rogán Antal által kiagyalt letelepedési kötvényes programban jutottak letelepedési és az EU-n belüli szabad mozgást biztosító engedélyhez. Mirkóczki Ádám elmondta: a következő ülésen külön napirendi pont lesz a kérdés, addigra várhatóan kiderül, hogy az AH kezdeményezésükre felülvizsgálja-e a kiadott letelepedési engedélyeket. Kérdésünkre a bizottsági elnök megpendítette: az IH-vezető meghallgatásakor szó esett az orosz befolyásszerzésről. „Én azt gondolom, hogy a főigazgatónak nincsen rossz logikája ebben a kérdésben” – fogalmazott Mirkóczki, aki szerint az IH szakemberei képesek ellátni az ezzel kapcsolatos feladatokat, a döntő kérdés az, hogy a politika ezzel mit kezd, a kormány használja vagy nem használja erre az IH kapacitását. Arra a kérdésre, hogy a kormány által főellenségnek kikiáltott Soros György neve elhangzott-e Mirkóczki úgy fogalmazott: „úgy emlékszem, hogy nem”. Az ülés után megkérdeztük Halász János fideszes bizottsági tagot arról, hogy mi a személyes véleménye a letelepedési kötvényes botrányokról. „Személy szerint az a véleményem, hogy erről nagyon sokszor nagyon alaposan válaszoltunk, és mi olyan dolgokról szoktunk beszélgetni ami érdekes és fontos” – hárított a volt Fidesz-szóvivő, majd további kérdéseinkre már nem volt hajlandó válaszolni, és elsietett. 
Szerző
2018.09.25 16:44