GKI: Nagyobb lesz a növekedés

A korábban gondoltnál gyorsabban emelkedő GDP, keresetek és fogyasztás alapján a GKI 3,8 százalékról 4 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését. A belföldi felhasználás gyors emelkedése miatt a külkereskedelmi többlet csökken, a külső egyensúly azonban az uniós transzferek gyorsuló beérkezése következtében tovább javul. Mivel a költségvetés széles körben előlegezi meg azok beérkezését, a pénzforgalmi hiány magas, az államadósság csökkenése pedig szerény lesz. Az Európai Unió a kedvező konjunktúrához viszonyítva magas hiány miatt kiigazítást vár a magyar kormánytól. A világgazdaságban a kereskedelmi háború eszkalációjának veszélye csökkent, az iráni, a török és az olasz helyzet viszont az energiaárakra és árfolyamokra már most is negatívan hat - írták a GKI kutatói.

Márciusban az ipar és különösen az építőipar növekedése látványosan lefékeződött, az iparé az első kéthavi, átlagosan 5,4 százalék bővülés után 2,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az építőipar dinamikája pedig az első kéthavi 35 százalék után 1,4 százalékra zuhant, de az év egészében is a 2017. évi 30 százaléknál sokkal szerényebb, de így is gyors, 10 százalék körüli emelkedés várható. Az infláció áprilisra 2,3 százalékra gyorsult, az első négy hónap átlaga 2,1 százalék.

Szerző
2018.05.28 07:26

Péntektől olcsóbb lesz a tankolás

Publikálás dátuma
2018.11.21 12:31

Fotó: Népszava/
A benzin átlagára literenként 364 forintra, a gázolajé pedig 415 forintra csökken.
A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken – értesült piaci forrásokból az MTI. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 364 forint, a gázolajé pedig 415 forint lesz. A benzin ára legutóbb szerdán változott, átlagára literenként 4 forinttal, 369 forintra csökkent. A gázolaj ára november közepén módosult, bruttó 3 forinttal 421 forintra csökkent. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző
2018.11.21 12:31
Frissítve: 2018.11.21 12:31

Kezdhetnek spórolni a koffeinfanatikusok, elszállhat a kávé ára

Publikálás dátuma
2018.11.21 12:13
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
A kereslet növekedése és a klímaváltozás miatt jelentősen drágul a kávé.
Hosszú távú tendencia, hogy folyamatosan emelkedik a kedvelt élvezeti cikk ára, aminek oka egyrészt a kereslet növekedése, másrészt  a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek - mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Bravos kávét forgalmazó Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója. A kávé tőzsdei ára gyorsan változik, a rövid távú árváltozást alapvetően a spekulációk mozgatják.
Az arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban a történelmi átlag csupán negyedének megfelelő csapadék hullott. Ez a kávéfajta a világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adja, a többi robusta. 
Az elmúlt években látványosan nőtt a kínai és az orosz kávékereslet. 
„Ezekben az országokban korábban nem számított kedvelt italnak a kávé, ám a nyugati életstílus terjedése miatt folyamatosan nő a fogyasztás. ”
Magyarországra féléves szerződések alapján hozzák be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat – tette hozzá Csóka Gyula.
Az MTI ábrája 2017-ig mutatja a kávé árváltozását, a 2018-as adatok, vélhetően jelentősen magasabbak lesznek, mint az előző éviek.
Témák
kávé
2018.11.21 12:13