Elhunyt Lukács Mária

Publikálás dátuma
2018.05.28. 17:30

Lukács - mondta a telefonba, és ilyenkor végigfutott a fejemen az egész aznapi újság, csak nem rontottunk el valamit? Tudtam, hogy bár az utcára már nem tud kimenni, de a postaládáig csakazértis, hogy magához vegye a lapot, és az első szótól az utolsóig elolvassa.

Majd' kilencven évesen is tájékozottabb volt, mint nem egy aktív újságíró. Tájékozott és kétségbeesett. Ős-baloldali lévén képtelen volt beletörődni a jobbratolódás mindennapjaiba, borzongva élte meg a propagandát, szorongott, hogyan fognak ebben az országban létezni az unokái és a dédunokái. Ha felhívott, egyre ritkábban nevettünk, noha vele azt is nagyon jól lehetett.

Belegondolni is furcsa, hogy voltaképpen az "aktív pályája" végén ismertem meg. Negyven éven át egészségügyi szakíró volt a Népszavánál: ő volt az első, aki végignézhetett egy szívátültetést. Még a hatvanas években, már főmunkatársként tüntették ki az újságírók akkori legjelentősebb elismerésével, a Rózsa Ferenc-díjjal. A rendszerváltás után viszont olvasószerkesztő lett Thurzó Tibor mellett az akkor alakult Köztársaságnál, majd a Respublikánál. Több éven át gondozta a szövegeket a Népszabadság Budapest-mellékleténél, végül a Weborvos szakportálnál. A MÚOSZ Aranytoll-kitüntetését 1999-ben vehette át.

Soha nem köntörfalazott, s bár értékítélete kategorikus volt, igazát senki sem vitatta. Munkatársai hamar megtanulták, hogy az olykor sprőd modor igazi nagymama szívet takar, szakértelmében pedig vakon megbízhatnak.

Lukács Mari június 9-én töltötte volna be a kilencvenet. Szűk családi körben vesznek tőle búcsút.

Szerző

Egy év börtön járhat a menekültnek adott szendvics miatt

Publikálás dátuma
2018.05.28. 17:11
Regisztrálásra várakozó menedékkérők a görög-török határon, a görög Fylakio faluban Forrás: AFP/ Socrates Baltagiannis / DPA
A jogsegély is büntetendő vétségnek számít a szigorított Stop Soros szerint. Kocsis Máté hétfőn büszkén kiállt a civil szervezeteket sújtó törvényjavaslat mellett.

A Fidesz frakcióelnöksége támogatja a szigorított Stop Soros-törvényjavaslatot, főként azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon - mondta sajtótájékoztatóján Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetőjének beszámolójából kiderült, hogy már azért is 5-90 nap elzárás járna a törvényjavaslat szerint, ha valaki szervezetten segíti a magyar menedékjogi eljárás megindítását olyan személy esetében, aki nincs üldöztetésnek kitéve – az is rács mögé kerülget, az illegálisan Magyarországra érkező személyeknek tartózkodási jogcímet szerez.

Ezt szankcionálni magában nonszensz: a tartózkodási jogcím kiadásáról a kormány alá tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dönt, és ők nyilvánvalóan nem adnak menedékjogot illegális bevándorlónak vagy jogalap nélküli kérvényezőnek.

A javaslat trükkös megfogalmazása viszont kizárja, hogy egy civil szervezet akár valódi menekülteknek segítsen: egy 2015-ös törvény értelmében ugyanis az EU-tagjelölt államok – Szerbia, Madecónia – is biztonságos harmadik országnak számítanak, tehát a rajtuk keresztül érkező menekültek sincsenek üldöztetésnek kitéve, legalábbis papírforma szerint.

A fentinél keményebb büntetés, egy év börtön jár a törvényjavaslat szerint azoknak, akik anyagi eszközöket szolgáltatnak a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez, és ezt rendszeresen, a határtól számított nyolc kilométeren belül folytatják. Anyagi eszköznek számít persze a menekültnek, bevándorlónak adott szendvics, takaró vagy egy palack víz.

Kocsis Máté egyébként már azt is büntetendő tevékenységnek tartja, ha valaki határmegfigyelést tart Magyarország területén belül – ha abszurd elképzelése törvényerőre emelkedik, börtön járhat járhat érte, ha egy civil szervezet a menekültekkel való bánásmódot, a rendőrség fellépését monitorozza a déli határon.

Legyűri az alaptörvényt is

A szigorított, és a kormánytól független civil jogvédő szervezetek ellen irányuló Stop Soros annyira szembe megy a Fidesz-kormányzás alatt elfogadott alaptörvénnyel, hogy utóbbit módosítani kell majd a törvényjavaslat elfogadásához.

Ez azonban nem jelent problémát a kormánypártnak: beterjesztik az alkotmánymódosítást, és a Stop Soros elfogadásával párhuzamosan erről is dönt majd az Országgyűlési fideszes kétharmada. Mindez annyira biztos, hogy Orbán Viktor már egy belvárosi nyugdíjasklub vendégeinek is megígérte - hiába bírálja a tervezetet az ENSZ menekültügyi bizottsága. 

Szerző

Áder új rektoroknak adott megbízást

Publikálás dátuma
2018.05.28. 15:45
Fotó: Tóth Gergő

Több rektor is átvehette megbízó levelét hétfőn a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnöktől. A köztársasági elnök április 23-án kelt határozata szerint - Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások korábbi miniszterének javaslatára - a Magyar Táncművészeti Egyetemen Bolvári-Takács Gábor egyetemi tanárt bízták meg a rektori feladatok ellátásával idén augusztus 16-tól 2023. augusztus 15-ig. A Szegedi Tudományegyetem rektora Rovó László Róbert egyetemi tanár lesz július elsejétől 2022. június 30-ig. A Pécsi Tudományegyetemen Miseta Attila János egyetemi tanár látja el a rektori feladatokat ugyancsak július 1-től 2022. június 30-ig.

A Semmelweis Egyetemen pedig Merkely Béla Péter egyetemi tanárt bízták meg a rektori feladatok ellátásával július 1-től 2023. június 30-ig.

A semmelweis.hu tudósítása szerint Merkely Bélát a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettesét, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját 2017. december 14-én, jelentős többséggel választotta rektorjelöltjének a Semmelweis Egyetem szenátusa.

A Nemzeti felsőoktatásról szóló jogszabály értelmében a rektorjelölt személyéről szóló javaslatot az egyetem elküldi a fenntartónak. A rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a szaktárca vezetője küldi meg a köztársasági elnöknek, aki 2018. július 1-jével 5 éves időtartamra bízza meg az új vezetőt. Dr. Merkely Béla ősszel mutatta be rektorjelölti programját Semmelweis Egyetemen, akkor úgy fogalmazott: hallgató-, beteg- és munkatársközpontú intézményt kíván formálni az egyetemből. A jelenlegi rektor dr. Szél Ágoston megbízása 2018. június 30-án jár le, és – mivel az Nftv. szerint adott felsőoktatási intézményben ugyanazon személy összesen legfeljebb két alkalommal kaphat rektori magasabb vezetői megbízást – tovább nem hosszabbítható meg.

Szerző