Előfizetés

Árfolyamgondok - Érdemes törököt fogni

Publikálás dátuma
2018.05.29. 07:21
Shutterstock illusztráció
A nyaralási szezon előtt a lehető legrosszabbkor jött a forint mélyrepülése. A kirándulások többsége drágul, ám a nyaralás sikere nem csak annak árán múlik.

Akad olyan valuta, amelynek árfolyama az utóbbi napokban még a magyar fizetőeszköznél is nagyobbat zuhant: a török líra. Érdemes tehát a haza turisták között amúgy is népszerű török Riviérára látogatni. Az már kevésbé jó hír, hogy a magyarok legnépszerűbb nyári célpontján, a horvát tengerparton az erősebb kuna miatt bizony magasabb árakkal kell számolni. De a kristálytiszta tenger és a mediterrán konyha áldásai, a dalmát városok és falvak enyhíthetnek a számlák magasabb összegei okozta sokkon. Akik pedig Jumurdzsák földjét választják, a természeti és kulturális értékek mellett valamivel többet szánhatnak kirándulásra, ajándékokra.

Az járt jól, aki minél több szolgáltatást, teljes panziót, all inclusive étkezést igénybe véve foglalt szállást valamelyik utazási irodánál, mert annál kevesebb költőpénzt kell vinnie magával, vagyis mérsékeltebben érzi meg a gyenge forint okozta áremelkedéseket – nyilatkozta a Népszavának Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.

Horvátország és Törökország mellett Görögország is dobogós helyen van a magyarok kedvencei között.

A nagy visszatérő Egyiptom, ahonnan az elmúlt évek eseményei, az „arab tavaszt” kísérő erőszak miatt sok turista elmaradt. Különösen a Vörös-tenger melletti üdülőhelyek hódítanak ismét, ahol különlegesen szép és érdekes a tenger alatti világ, és emellett az ár-értékarányt tekintve igen magas színvonalú szolgáltatásokat kaphat a vendég. Úgy tűnik, hogy ismét magára talált az egyiptomi turisztikai piac – fogalmazott a turisztikai szakértő. Szintén az élbolyban található még Olaszország, de szépen jön fel Bulgária is. A közvetlen repülőjáratok beindulásával egyre népszerűbbek a kanári-szigeteki üdülőhelyek. A tengerparti ejtőzés mellett reneszánszukat élik a kulturális körutazások és sokan keresik mind az európai, mind a tengerentúli úti célokat. Dinamikusan növekszik az érdeklődés a tengeri hajóutak iránt. Az európai nyárban a Földközi-tenger, valamint a skandináv fjordnéző túrák jelentik a fő célpontot, de aki megengedheti magának, télen a Karib-tenger szigetvilágával ismerkedik meg. A luxushajókon a bátrabbak talán az angol nyelv ismerete nélkül is elboldogulhatnak, annyi magyar zenész, pincér, szobalány dolgozik már ezekben az úszó szállodákon.

Egyre többen menekülnek a hideg elől Ázsiába, Thaiföldre, sőt, Kambodzsába, Laoszba és Vietnámba is.

De nem csak mi megyünk, hozzánk is jönnek. Bár a budapesti nagykörúton belüli területeken sétálva szinte csak angol beszédet hallani, meglepő, hogy a küldő országok között továbbra is vezet Németország, de szorosan a nyomában Nagy-Britannia és Spanyolország, Olaszország és növekszik a beutazók száma az Amerikai Egyesült Államokból is. Újdonság, hogy megjelentek Magyarországon a dél-koreai turisták is.

A SZÉP-kártyának köszönhetően a belföldi turizmus az idén is jó évet zárhat. A Balaton elsőségét semmi nem veszélyezteti, de a magyar tenger mellett a Velencei-tó, a Tisza-tó, vagy a Fertő-tó is népszerű, valamint nyáron sokan keresnek enyhülést a hegyekben. Ma már a rossz idő sem jelent gondot, mert egy bizonyos kategória felett, minden szállodában található wellness részleg, aminek elengedhetetlen része az úszómedence. A kisgyermekes családok között jó programnak számít a falusi turizmus is, ahol a gyerekek rádöbbenhetnek arra, hogy a csirkének van két kaparója, tolla és fürgén szaladgál, illetve hogy a tej nem dobozban „születik”, hanem a tehén adja.

A hazai szállodai és éttermi árak a forintgyengüléstől függetlenül emelkedtek, a vendéglátásban is egyre égetőbb munkaerőhiány gerjesztette béremelések miatt.

A MUISZ alelnöke hangsúlyozta, csak jogszerűen működő vállalkozásnál fizessük be az utazást, szállást és a programokat. Sajnos még mindig akadnak feketén, vagy szürkén tevékenykedő cégek. A Budapest Főváros Kormányhivatala honlapján megtalálhatók a legális, nyilvántartásba vett utazási irodák listája, de a szövetség is tájékoztatást ad tagjairól, ami szintén egyfajta garancia az ügyfél számára. Szintén elengedhetetlen az utazási szerződés megkötése és az utasbiztosítás.

Last minute helyett előfoglalás

Az utazási irodák az utóbbi időben a korábbi évekhez képest sokkal körültekintőbben, a felvevőpiac, vagyis a kereslet valós igényeihez jobban alkalmazkodva kötik le a kapacitásokat. Nyár elejére már nem sok üres hely marad, így alaposan megfogyatkoztak a valaha oly népszerű last minute akciók. Érdemes inkább az előfoglalással élni, amikor még nagyobb a választék és 10-15 százalékos árkedvezménybe is belefuthat az utazni vágyó - tanácsolja a szakember. Még most is érdemes lefoglalni valamelyik irodánál a kiválasztott helyen a szállást, utazást, programokat, mert az árak a forint gyengülése ellenére sem magasabbak az év eleji foglalásoknál. Általában is leginkább a külföldi szolgáltatók emelték az áraikat, s azt kellett követniük a magyar irodáknak.

Nem árt tudni, hogy az utazási irodákra vonatkozó jogszabályok szerint az utazást megelőző 20. napig van lehetőség az utazás árának megemelésére. Ha az iroda 8 százalékot meghaladó mértékben emeli az árait, az utas akár indoklás és kötbér fizetése nélkül elállhat az utazási szerződéstől.Brüsszel megállítaná a műanyaghulladék terjedését

Publikálás dátuma
2018.05.28. 16:42
Műanyag zacskót falatozó teknős. Illusztráció: Sergi Garcia Fernandez / Biosphoto
Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében hétfőn az Európai Bizottság: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők - írja az MTI.

Az EU most a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag termékre, illetve az elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre összpontosít, ugyanis ezek együttesen felelősek a tengeri hulladék 70 százalékáért Európában.

A tervezet értelmében betiltanák egyebek mellett a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. A műanyagból készült egyszer használatos italdobozok csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesznek forgalmazhatók.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint azoknál a termékeknél, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.

Az EU országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről. Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszer-tárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni.

A javaslatcsomag kötelezettségeket ír elő a termelők számára is: a gyártóknak hozzá kellene járulniuk a hulladékgazdálkodás és -eltávolítás, illetve az egyszer használatos műanyag termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez.

Bizonyos termékeket pedig - például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket - világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

A műanyag halászeszközök gyártóinak a jövőben viselniük kell a hulladék kikötői begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

"A ma javasolt intézkedések eredményeképpen kevesebb egyszer használatos műanyag termék lesz az áruházak polcain. Ezen termékeknek egy részét be fogjuk tiltani, és környezetkímélőbb alternatívákkal helyettesítjük őket, hogy a fogyasztóknak ne kelljen lemondaniuk kedvenc áruikról" - jelentette ki Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

Mint írták: az egységes szabályok lehetővé fogják tenni az európai vállalatoknak, hogy növeljék versenyképességüket a fenntartható termékek globális piacán. Az újrafelhasználás révén gondoskodni tudnak majd a magas minőségű anyagok stabil utánpótlásáról, továbbá ösztönözve lesznek arra, hogy új megoldásokat keressenek, s ez technológiai versenyelőnyt fog biztosítani számukra konkurenseikkel szemben.

A tervezetet a két uniós társjogalkotó szervnek, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. Egy Magyarországon készült felmérés alapján például a Tiszában is milliószám mutathatóak ki mikroműanyagok. Ezek a tüdőbe, sőt, az ételeken keresztül a szervezet egészébe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen.

Emelik a gázolaj árát szerdán

Publikálás dátuma
2018.05.28. 15:26
Illusztráció: Német András Péter
A Mol bruttó 2 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

Az emeléssel a gázolaj átlagára 410 forintra nő, a benziné 398 forint marad.

Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, akkor bruttó 6-6 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj ára is. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Forrás: MTI

Forrás: MTI