Előfizetés

37 milliárd eurót bukhatnak a V4-ek és a balti államok

Publikálás dátuma
2018.05.29. 14:51
Illusztráció: AFP / Alexey Vitvitsky
37 milliárd euróval csökkentheti az EU a visegrádi országok és a balti államok támogatását - írja a Financial Times alapján az mfor.hu. Az így felszabaduló pénzből pedig az unió déli államaiba irányítanának nagyobb összegeket, derül ki belsős uniós dokumentumokból.

A kiszivárgott koncepció alapján azon államok pénzelését vágnák meg, melyek eddig bőségesen részesültek az uniós forrásokból. Helyettük a 2021-27 közti ciklusban a déli államok felzárkóztatására költenének.

Lengyelország támogatását 23 százalékkal csökkentenék - ez 19,5 milliárd euróval kevesebbet jelentene, mint amennyit a 2014-20-as ciklusra kaptak, ami 2018-as árfolyamon számolva 83,9 milliárd euró volt. Magyarország, Csehország, Észtország és Litvánia még ennél is nagyobb arányú, 24 százalékos csökkentést kaphat - ez az érvényben lévő szabályozás szerint a legtöbb, amit kiadhatnak.

És így járnának jól a déliek: Spanyolország 5 százalékkal kaphat többet, így érkezne hozzájuk 34 milliárd euró; Görögország támogatása a maximális 8 százalékkal emelkedne, 19,2 milliárdra; és Olaszország 6,4 százalékkal kapna többet, összesen 38,6 milliárd eurót. Mellettük Portugáliának és Ciprusnak is több forrást folyósítanának, így a következő körben jobban kedvezményezett déli államokra összesen 3,7 milliárd euróval jutna több.

Az EU a források elosztását is átszabná. A jövőben a korlátozott GDP/fő alapú számítás helyett figyelembe vennék a fiatalok munkanélküliségi rátáját, az oktatási szinteket, a szén-dioxid-kibocsátást és a 2014-2017 közti bevándorlás mértékét is.

Nocsak! Veszteségessé vált az Orbán család bányacége

Publikálás dátuma
2018.05.29. 13:07
Fotó: Szalmás Péter
Két nyereséges év után tavaly ismét veszteséges lett az Orbán család egyik legfontosabb bányászati cége.

Tavaly a Gánt Kő és Tőzeg Kft-ből 730 millió forintot vett ki a miniszterelnök családja, ezúttal azonban nem tud osztalékot fizetni a társaság, egészen pontosan a társaság utódcége, tavaly ugyanis a vállalatot feldarabolta a miniszterelnök rokonsága – írja a G7.hu.

A portál felidézi, hogy korábban a kormányfő édesanyja, édesapja, és testvére tulajdonában volt a cég. A megmaradó vállalat (ami a Gánt Kő Kft. nevet viseli) azonban kizárólag idősebb Orbán Győzőé lett, míg a vállalatból kiváló Hahót Tőzeg Kft. Orbán Győzőné és ifjabb Orbán Győző kezébe került. Ennek a cégnek még nem jelent meg az éves eredménye.

Mint írják, a Gánt Kő Kft-nek – vélhetően részben épp a szétválás miatt – az árbevétele is csökkent: 2016-ban még több mint 460 milliós forgalma volt, tavaly viszont a 410 milliót sem érték el. Emellett míg két éve további 315 millió forint befolyt a botfai bánya bányászati jogának értékesítéséből, és így az árbevétel mellett 350 milliós egyéb bevétel is keletkezett, most ezen a soron csak 6 millió forint szerepelt. Bár a költségek is csökkentek, nem olyan mértékben, mint a bevételek, így a tavalyelőtti majd 270 milliós profitot 2017-ben 34 milliós veszteség követte.

Félmilliárdot vitt haza Garancsi az online pénztárgépekkel

Publikálás dátuma
2018.05.29. 13:01
Orbán Viktor és Garancsi István jól mulatnak a Videoton egy mérkőzésén. Fotó: Molnár Ádám
Félmilliárdot keresett Garancsi István 2017-ben az online pénztárgépeken. Osztaléka a Mobil Adat Kft.-ből - melynek 90 százalékos tulajdonosa - évi 100 millió körüli összeggel nő.

2016-ban 377 milliót, tavaly már 477 milliót, idén pedig 520 milliót vett ki osztalékként Garancsi István a Mobil Adat Kft.-ből - írja a 444.hu. Orbán Viktor jó barátja, a Videoton fociklub és többek közt a Market építőipari vállalat tulajdonosa még márciusban vette fel az osztalékot.

A Mobil Adat Kft. - ami 90 százalékban Garancsié - biztosítja a kasszák mobil adatvételét. Az adatkapcsolat hatósági áras, azaz az állam befolyásolja, hogy a szolgáltatást nyújtó cégek mekkora profithoz jutnak. Hogy milyen szakvélemények alapján állapították meg az adatkommunikáció hatósági árát, és hogy egyáltalán megtörtént-e ennek az előírt felülvizsgálata, a Nemzetgazdasági Minisztérium féltve őrzött titka.