Előfizetés

Bagóért kerülhet Seszták köréhez a kisvárdai fürdő üzemeltetése

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.05.29. 15:19
A kisvárdai fürdő , még 2016-ban. A létesítmény jelenleg zárva tart Forrás: Facebook/ Kisvárda Várfürdő
Több milliárdnyi közpénzt öltek a Várfürdőbe, üzemeltetési jogát most ennek töredékéért kaphatja meg egy Seszták Miklós érdekköréhez köthető cég.
  • Seszták királysága alatt 3 milliárdos állami támogatás érkezett a kisvárdai Várfürdőre.
  • A kisvárdai önkormányzat később éppen hárommilliárdért adta volna el 25 évre a fürdő üzemeltetési jogát.
  • A választások után egy héttel már 659 millióért kínálták a koncessziós jogot.
  • A közbeszerzést egy nyíregyházi vállalkozó cége vitte el, a Kft. kapcsolható Seszták Miklós érdekeltségi köréhez.

Emlékeznek még a hatalmas támogatással bővített és felújított kisvárdai fürdőprojektre? A Várfürdőben ország harmadik legnagyobb csúszdaparkja, sétány, sőt, vízi filmstúdió is épült, de hát Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter városába amúgy is csak dőlt a fejlesztési célú közpénz. A beruházás azért is visszhangot kapott, mert a felújítás miatt bezárt komplexum termálvizét a közeli kisvárdai stadion gyepfűtésére használták – persze, gondos visszahűtés után.

Milliárdokért akarták, de így is jó lesz

A minisztert azonban leváltották, a kisvárdai önkormányzat pedig úgy tűnik, töredékáron is szabadulni akart a fürdőkomplexum fenntartásával járó költségektől. Nem is akárki vihette az üzemeltetést: a koncessziós jogot megszerző cég ügyvezetője ismert vállalkozónak számít Kisvárdán, cége pedig – hogy, hogy nem – többszörös áttéttel Seszták érdekeltségeihez köthető.

Először az Mfor.hu vette észre, most az európai közbeszerzési értesítőben is megjelent, hogy Kisvárda idén júliustól 659,4 millió forintért, 2043-ig eladta a Várfürdő üzemeltetési jogát a tenderen egyedüliként jelentkező AV2 Invest Kft.-nek. A szerződéses összegből a cég 300 millió forintot beruházásra fordít, így az önkormányzat évente mintegy 10 milliós hasznot lát a fürdőből, a bérleti díj pedig csak minimálisan nőhet az évek során.

Mindez óriási visszalépés ahhoz képest, hogy város a Magyar Nemzet korábbi cikke szerint 2018 februárjában 3 milliárd forintért akarta eladni a 25 éves koncessziós jogot – pont annyiért, amennyi állami támogatást  kaptak a Várfürdő felturbózására. Beszédes az is, hogy a város már a fejlesztési szakaszban, Seszták minisztersége idején szabadulni akart a projekttől, és most a korábban tervezett évi 120 milliós bevétel helyett pár millióval is megelégednek.

Egyfős cég, remek kapcsolatokkal

A pályázaton kihívó nélkül befutó AV2 Investet 2017 novemberében alapították az Opten nyilvántartása szerint. Az egyszemélyes, 3 millió forintos kezdőtőkével létrejött vállalkozás ügyvezetője Török László nyíregyházi vállalkozó, aki egyben a Lesz Feszt kisvárdai fesztivál igazgatója, korábban pedig Kisvárda idegenforgalmi cégének ügyvezetője is volt.

Török László közös céget (Nyírségi Gasztronómia Kft.) visz a Seszták Miklós üzleti köreihez sorolt Mikucza Tamással, ebben mindketten tulajdonosok. Ráadásul Mikucza hozta létre a Leszfesztet szervező Alkossunk Várost Alapítványt is, amiben Török kurátorként szerepel. A korábbi fejlesztési miniszter a kisvárdai fesztivál fővédnöke volt Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal együtt, az olajozott együttműködést pedig jól jelzi, hogy a Friss Média cikke szerint a Lesz Feszt Promotion és az Alkossunk Várost Seszták közbenjárásával alakíthatott ki jégpályát a kisvárdai Várkertben.

A Mikucza-család nemrég az állami tulajdonból magánkézbe kerülő nyíregyházi Erzsébet-szálló miatt került a hírekbe, de Seszták Miklóst sejtették a mögött is, hogy Mikucza Tamás kölcsönszerződés útján zálogjogot szerzett egy bodrogkisfalui kikötőt üzemeltető cégben, az I.Controllban. A vállalkozónak látnoki képességei lehetnek: 2016 végén jelent meg a Kft.-ben, alig másfél évvel később pedig a kormány bejelentette, hogy 4,6 milliárdos turisztikai fejlesztést terveznek a Bodrog Tokajtól a szlovák határig terjedő szakaszán.

Mit kell ezen még fejleszteni?

A kisvárdai fürdőkoncesszió kapcsán megkérdeztük Lelesz Tibor helyi polgármestert, hogy a város miért adta el töredékáron az üzemeltetési jogot, ha korábban 3 milliárdért próbálták értékesíteni, és milyen számítások alapján tartották reálisnak az eredetileg tervezett árat.

Török Lászlótól pedig azt szerettük volna megtudni, hogy frissen bejegyzett minicége milyen forrásból vásárolta meg a 659 milliós koncessziós jogot, és hogy mit kellene még 300 millióból építenie a Várfürdő területén, ha két és fél év alatt már több milliárdos közpénztömeget költöttek a komplexum korszerűsítésére. 

Válaszoltak, meg nem is

Kérdéseinkre egyelőre csak Barabás Jánosné kisvárdai jegyző reagált, Leleszi megbízásából, levele azonban nem tartalmaz konkrétumokat. Mint írja, a város a korábbi évek fürdőbevételei alapján döntött a koncessziós szerződés értékéről –  ez azonban nem magyarázza meg, hogy miért írtak ki az év elején még 3 milliárdos becsült értéket ugyanarra az időtartamra, ha a bevételek most csak 659 milliós keretet tettek lehetővé.

A fejlesztési tervekre vonatkozó kérdést pedig arra hivatkozva hárították el, hogy AV2  üzleti titoknak minősítette az ajánlatához csatolt adatokat – utóbbi azért is meglepő, hiszen maga a bérbeadó önkormányzat kötötte ki, hogy az üzemeltető 300 milliót kell költsön fürdőberuházásokra. 

Fontos szereplő távozik Mészáros Lőrinc médiacégétől

Publikálás dátuma
2018.05.29. 14:55
Fotó: Vajda József
Távozik Kázmér Judit, a Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester tulajdonában lévő Mediaworks Hungary Zrt. pr- és marketing igazgatója, a megyei lapokat kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) volt ügyvezetője – tudta meg a 24.hu.

A portál szerint Kázmér Juditot a munkatársak között belső üzenetben búcsúztatták, és Kázmér a Facebookon egy nyilvános posztban is közzétette a változást, kommentár nélkül. Munkaviszonya a poszt alapján május 28-án ért véget a médiavállalatnál.

A portál azt írja, kedden reggel telefonon is utolérték Kázmér Juditot, aki tőlük értesült arról, hogy a Facebook-posztját nyilvánosan osztotta meg, és azt mondta, ezt meg fogja változtatni. Távozása okát és körülményeit illetően nem kívánt nyilatkozni.

Az Mfor.hu információi szerint Kázmér Judit utódja Madarász János lesz, aki 2015. novemberében érkezett a Mediaworkshöz, ahol Hanák Tamást váltotta, és lett a cég napilap üzletágának vezetője.

Rettegett a gyámügytől az unokáját halálba vivő asszony

Publikálás dátuma
2018.05.29. 12:32
Rendőrök a horti öngyilkosság és gyilkosság helyszínén Forrás: police.hu
A kenyérgondokkal küzdő 49 éves nő gondozta mozgássérült lányát is, a gyámhatóság emberei hetente ellenőrizték őket.

Napról napra, szegényes körülmények között élt a 49 éves Erika, aki szombat délután, karján négy éves unokájával ugrott vonat elé Horton.

A család ismerősei szerint az asszony élete örökös harc volt: a nő intézetben nőtt fel, nyitott gerinccel születő lánya gyerekkorában állandó ápolásra szorult. Később tolószékbe kényszerült, így az anyának felnőtt korában is gondoskodnia kellett róla – aztán pedig az unokáról is, írja a Blikk.

A helyzet csak rosszabbodott, amikor Erika férje meghalt: a lap úgy tudja, az elszegényedett családhoz heti rendszerességgel látogattak ki a gyámügy emberei, hogy ellenőrizzék a kisfiú életkörülményeit. Erika állítólag rettegett a hatóságtól, félt, hogy elviszik tőle unokáját – mindez némileg árnyalja, ha nem is magyarázza meg teljesen a történteket.

Az újságnak nyilatkozó szakpszichológus, Skultéti-Szabó Katalin szerint egy ilyen tettnek többnyire mindig vannak előzményei és rá utaló jelek. A folyamatot egy hosszan tartó családi, akár egzisztenciális krízishelyzet előzhette meg, amely helyzetből a nagymama nem látott racionális kiutat. Beszűkült tudatállapotban, hirtelen felindulásból is dönthetett, az unokáját magával rántva.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés gyanújával indított eljárást a nő ellen, a nyomozást hivatalból is el kellett rendelniük.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is!